[I] Pedemontana Piemontese

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75915
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

[I] Pedemontana Piemontese

Bericht door Chris » zo 21 mei 2023, 22:38

Webuild heeft een contract gewonnen om voor € 284 miljoen een segment van de 'Pedemontana Piemontese' aan te leggen.

https://finanza.lastampa.it/News/2023/0 ... S0xNV9UTEI

Dit is kennelijk de SP142Var, die al bestaat vanaf Biella tot Masserano. Het deel van Masserano tot de A26 bij Ghemme is nu gegund.

Elke regio aan de zuidkant van de Alpen lijkt wel een 'pedemontana' te bouwen, vandaar die naam ook (voet van de bergen).

Hier een projectwebsite: https://www.regione.piemonte.it/web/tem ... ano-ghemme

Dit is kennelijk het masterplan. Het nu gegunde deel is het oostelijk deel.
Afbeelding

Ontwerp van de Pedemontana Piemontese tot de A26.

Afbeelding

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21799
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] Pedemontana Piemontese

Bericht door Pino » zo 21 mei 2023, 23:38

Chris schreef: zo 21 mei 2023, 22:38 Elke regio aan de zuidkant van de Alpen lijkt wel een 'pedemontana' te bouwen, vandaar die naam ook (voet van de bergen).
Een Pedemontana in Piemonte is wel dubbel feest…

Alle gekheid op een stokje: ik denk dat de wens om deze wegen te bouwen uiteindelijk een beetje teruggaat op de bouw van de A4 en de geografie van de noordelijke helft van de Povlakte. De A4 verbindt de grootste steden, en die liggen allemaal wel een stukje uit de bergen - eerder waar het nog echt vlak is en voordat het echt heuvelachtig wordt. In alle regio’s die door de A4 wordt bediend is de regio ten noorden van de A4 vrij dicht bevolkt. Dichter dan de zuidkant. Zo randje bergen doet het kennelijk beter dan eerder dicht bij de Po (komt dat door landbouw of moeilijker leefomstandigheden van oudsher daar?). Van oudsher gericht op hun “hoofdstad” als deze gebieden zijn, dit is duidelijk ook het moment om de plaatsen onderling beter met elkaar te verbinden. Een Pedemontana dus - ook fijn voor de ontlasting van de A4.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75915
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I] Pedemontana Piemontese

Bericht door Chris » ma 22 mei 2023, 9:07

Pino schreef: zo 21 mei 2023, 23:38 Zo randje bergen doet het kennelijk beter dan eerder dicht bij de Po (komt dat door landbouw of moeilijker leefomstandigheden van oudsher daar?).
Zo rond de tijd van de industriële revolutie waren dit soort locaties aan de voet van bergen ideaal voor industrieën die van waterkracht gebruik maakten en begonnen hier kleine steden te ontstaan. Al lijkt mij deze Italiaanse regio niet super geïndustrialiseerd, maar zo is het wellicht ooit gestart.

Een bekend voorbeeld is de Amerikaanse streek Piedmont (vernoemd naar deze Italiaanse regio) in North Carolina, alle grote steden van die staat liggen op de 'fall line' van het heuvelland naar het laagland. Allemaal ontstaan rond waterkracht.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21799
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [I] Pedemontana Piemontese

Bericht door Pino » ma 22 mei 2023, 9:16

^^ Zeker in Veneto met al zijn nijverheid kan dat een flinke rol hebben gespeeld. En in Veneto ten zuiden van de lijn Verona-Padova-Venezia was stilstaand water een groot probleem - moerassig en infectieziekten overgebracht door muggen (de naam malaria komt hier vandaan; men dacht dat het een kwestie van slechte lucht was).

In Lombardije en Piemonte is die kleinere nijverheid niet zo alomtegenwoordig in het landschap, maar het kan ook daar wel een rol hebben gespeeld. Ik zie mezelf uiteindelijk toch ook liever in het lichte heuvelland tussen Milaan en Como dan aan de zuidkant van Milaan… Omgeving Bergamo ook prima trouwens ;)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75915
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [I] Pedemontana Piemontese

Bericht door Chris » ma 22 mei 2023, 9:21

Wat dit soort wegen ook erg handig maakt is om tussen valleien te reizen. Er zijn lang niet altijd wegen tussen de valleien, dus je moet dan de ene vallei uitrijden en dan de volgende in. De eerstvolgende dwarsverbinding van hoge kwaliteit is de A4 en die ligt voor dat doel te ver weg. Daarvoor scheelt een Pedemontana veel tijd, zeker gezien ook de vele bebouwing en laagwaardige wegen in het gebied.