
De gedeputeerde wordt hier toch geciteerd en die neemt de term BRT in de mond? En die zegt zelfs dat de provincie een BRT tussen Rotterdam en Gent wil? Dan zou je verwachten dat de gedeputeerde ook weet wat BRT betekent. Maar uit de verdere uitleg in het artikel blijkt dat er van BRT geen sprake is.
Dit is BRT:
Bus rapid transit
Dat is iets voor sterk urbane gebieden, waar (vaak gelede of dubbelgelede) bussen met hoge capaciteit (veel staanplaatsen) en hoge frequenties rijden over vrijliggende busbanen. Een BRT is een soort metro uitgevoerd door bussen. Iets wat vooral voorkomt in opkomende economieën, in grote steden waar men (nog) geen groot metronetwerk heeft. Ik heb het zelf gebruikt toen ik drie maanden in Bogotá woonde,zo'n beetje een BRT-mekka: een gigantische agglomeratie met meer dan 8 miljoen inwoners en geen railgebonden OV.
Of, zoals Wikipedia het omschrijft:
Bus Rapid Transit is a mode of mass rapid transit (MRT) and describes a high-capacity urban public-transit system with its own right of way, vehicles at short headways, platform-level boarding, and preticketing.
Wat vervolgens in dat artikel van Omroep Zeeland wordt omschreven is geen BRT. Ze kunnen het BRT noemen, maar het is geen BRT zoals de al bestaande BRT-systemen, en het is niet logisch om het zo te noemen. Wat ze omschrijven is (een vorm van) HOV - precies, iets waar we al een Nederlandse term voor hebben. Het gaat tussen Rotterdam en Gent om lange-afstandsverbindingen per bus, en als je goed leest liefst meer rechtstreeks of met betere aansluitingen, zodat er een goede, betrouwbare noord-zuid-route ontstaat die Zeeland met Rotterdam in het noorden en Gent in het zuiden verbindt, en Zierikzee, Goes en Terneuzen (en wellicht een zijtak naar Middelburg en Vlissingen) met elkaar verbindt.
Dat zijn prima plannen, begrijp me niet verkeerd, maar met BRT heeft het niks te maken. Maar het klinkt waarschijnlijk leuk om hier een 'nieuwe', in Nederland nog onbekende Engelse term voor te gebruiken. Dat staat zo lekker vooruitstrevend.
Het lijkt meer op de klassieke Interliner (vooral ook vanwege de uitleg
hoogwaardige aanvulling op spoorgebonden openbaar vervoer of als alternatief voor nieuw aan te leggen trein, lightrail of metroverbindingen - dat is precies hoe de Interliner zo'n dertig jaar geleden geïntroduceerd werd) dan BRT. Het is gewoon opwaardering van bestaande lijnen, met betere aansluitingen, snellere routes en comfortabeler bussen. Er gaan geen vrijliggende busbanen tussen Rotterdam en Gent komen waar elke vijf minuten gelede bussen rijden. Dit soort beelden (en dit is BRT bij uitstek) zullen we echt niet gaan zien in Zierikzee, Goes of Terneuzen:
