Laten we beginnen met assetmanagement.
https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... rjaar-2023
Rijkswaterstaat is bezig om het assetmanagement te verbeteren. Doel is om in 2025 aan ISO55000 te voldoen.
Hier staan ze nu. Ik verbaas mij wel dat ze alleen van stormvloedkeringen, tunnels en de 30 belangrijkste bruggen de areaaldata op orde hebben, en van de rest dus (nog) niet. Er zal vast een boel areaaldata wel voorhanden zijn, maar nog niet op de juiste manier vastgelegd (uniform, actueel, betrouwbaar, compleet).
Het 'continu op orde houden' is maar één zinnetje, maar dat is een niet te onderschatten opgave. Anders ben je over 5 jaar weer terug bij af. Daar speelt die ILS een rol in. Maar ook alle gegevens van inspecties, berekeningen, kostenramingen, etc.

Rijkswaterstaat heeft dus nog niet één assetmanagementpakket voor het gehele areaal, maar meerdere systemen naast elkaar. Ze gebruiken nu KernGIS, maar daar staat blijkbaar niet alles in. Er zijn in een beheerpakket behoorlijk uiteenlopende soorten beheerobjecten. Niet alleen kunstwerken en asfalt, maar ook de bermen (bermbeheer), alle elektro-technische installaties, wat je enorm gedetailleerd kan decomponeren (en actueel moet houden), en daarnaast natuurlijk ook alle 'natte' infra. Elk paaltje en mastje kan er in principe in staan. Ze willen dus mogelijk overstappen op één RWS-breed assetmanagementpakket.
