Na de verkiezingen van 15 maart 2023 en een verkenning naar een mogelijke coalitie in Friesland, is de formatie eerst opgepakt door BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie.
Op 20 juni werd duidelijk dat een definitief akkoord van deze partijen niet haalbaar was. De PvdA trok zich terug nadat deze partij zich toch niet achter het resultaat van de gevoerde gesprekken kon staan.
Daarna startte een nieuwe formatieronde, nu met BBB, CDA, FNP en ChristenUnie. Onder leiding van formateur Chris Stoffer onderzoeken zij of ze met elkaar een coalitie kunnen vormen.
In afwachting van een definitief coalitieakkoord is er nog weinig bekend over het mobiliteitsbeleid van de provincie Friesland in de komende jaren.
Na decennia waarin flink is geïnvesteerd in wegenprojecten zijn de belangrijkste knelpunten in de infrastructuur opgelost. Tegelijk ziet de provincie zich ook al een tijdje genoodzaakt de hand op de knip te houden en gaat ook in Friesland de kwaliteit van het OV achteruit. Een belangrijk project voor Friesland is de Lelylijn, die een impuls moet geven aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en economie in de provincie.
Vandaag werd duidelijk dat uitgerekend Chris Stoffer, de formateur in Friesland, in zijn andere rol als SGP-kamerlid heeft gepleit om 1 miljard weg te halen bij de reservering voor de Lelylijn om dit bedrag te investeren in de reconstructie van knooppunt Hoevelaken. Los van wat je vindt van de Lelylijn is het pikant dat het kamerlid pleit voor het bezuinigen op een reservering die mede bestemd is voor de provincie waar hij leiding geeft aan het vormen van een nieuwe coalitie. Of heeft dit opportunisme te maken voor het in de formatie inwisselen van de PvdA voor de FNP, openlijk tegenstander van de Lelylijn vanwege de mogelijke impact op het landschap en de identiteit van Friesland?
Mobiliteitsbeleid Friesland
Moderator: Moderatoren
-
- 2x2 autosnelweg
- Berichten: 5541
- Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54
-
- 2x4 autosnelweg
- Berichten: 10121
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland
Wat een onzin, hoe kan de Friese identiteit nu bedreigt worden door een spoorlijn? Misschien moeten ze het dan maar een Friese naam geven, zoals Fryslânline, dan zal het voor FNP vast goed zijn.Schelpenpaadje schreef: ↑wo 05 jul 2023, 23:04 Of heeft dit opportunisme te maken voor het in de formatie inwisselen van de PvdA voor de FNP, openlijk tegenstander van de Lelylijn vanwege de mogelijke impact op het landschap en de identiteit van Friesland?
-
- 2x2 autosnelweg
- Berichten: 5541
- Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland

Wij vinden dat bij de aanleg van de nieuwe Lelylijn moet worden uitgegaan van de behoefte van Fryslân en de Friezen zelf. De spoorlijn moet passen bij de aard, schaal en het karakter van onze provincie. Dat betekent dat de nieuwe lijn goed moet worden ingepast in ons landschap
Bron en meer: https://www.fnp.frl/nederlands/blog/28/De Lelylijn mag geen alibi zijn om grootschalige stedenbouw in gang te zetten die niet past bij onze Friese identiteit en ons Friese landschip. Werkgeversorganisaties die hier een lobby op voeren gaan niet over de inrichting van ons landschap.
Als het om woningbouw gaat hecht deze partij waarde aan bouwen naar behoefte in de dorpen, voor de eigen inwoners. Overigens heeft de partijleider kort na de verkiezingen gezegd dat de aanleg van de Lelylijn geen breekpunt is voor deelname aan een coalitie.
-
- Moderator
- Berichten: 74877
- Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
- Locatie: NL
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland
Fryslân schreef:BBB, CDA, FNP en ChristenUnie bereiken akkoord
Fryslân krijgt definitief een nieuwe coalitie van BBB, CDA, FNP en ChristenUnie. De onderhandelaars van de vier partijen zijn het eens geworden.
Op inhoud hebben BBB, CDA, FNP en ChristenUnie overeenstemming bereikt. Formateur Chris Stoffer maakt dat bekend.
Ook over de verdeling van portefeuilles kunnen de partijen elkaar vinden, maar het laatste woord daarover is aan het nieuwe college van Gedeputeerde Staten. Dat college kan nog voor het zomerreces aan de slag.
De benoeming van de gedeputeerden – de kandidaten die door de partijen zijn voorgedragen – zal plaatsvinden op woensdag 19 juli. Diezelfde dag zal het bestuursakkoord op de agenda van Provinciale Staten staan. De Staten krijgen het op 13 juli aangeboden.
-
- 2x2 autosnelweg
- Berichten: 5541
- Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland
De nieuwe Friese coalitie van BBB, CDA, FNP en ChristenUnie heeft het Bestuursakkoord 2023-2027 gepresenteerd:
https://www.fryslan.frl/bestuursakkoord2023
Vertaald betekent de titel 'Oparbeidzje foar Fryslân' zoiets als opbouwen/samenwerken voor Friesland.
In het hoofdstuk 'Investeren in de woonomgeving' worden over mobiliteit de volgende ambities benoemd:
Wel wil men kijken wat haar rol kan zijn bij het realiseren van een dekkend netwerk van van voldoende laadpalen.
Het hoofdstuk woonomgeving bevat een aparte paragraaf 'Wat we bereiken' nog enkele speerpunten rond mobiliteit:
https://www.fryslan.frl/bestuursakkoord2023
Vertaald betekent de titel 'Oparbeidzje foar Fryslân' zoiets als opbouwen/samenwerken voor Friesland.
In het hoofdstuk 'Investeren in de woonomgeving' worden over mobiliteit de volgende ambities benoemd:
- Het verbeteren van openbaar vervoer, o.a. met kleinschalig vervoer op het platteland;
- Versterking van de treinverbinding met de randstad;
- Startbesluit door het rijk voor de Lelylijn in 2024 inclusief aftakking naar Leeuwarden;
- Infrastructuur en woningbouw (o.a. NOVEX) zijn afzonderlijke opgaven met eigen afwegingen;
- Aanspreken rijk op verantwoordelijkheid rijksinfrastructuur (o.a. Prinses Margrietkanaal, bereikbaarheid waddeneilanden).
Wel wil men kijken wat haar rol kan zijn bij het realiseren van een dekkend netwerk van van voldoende laadpalen.
Het hoofdstuk woonomgeving bevat een aparte paragraaf 'Wat we bereiken' nog enkele speerpunten rond mobiliteit:
- Opening van het station Leeuwarden-Werpsterhoeke;
- Behoud van de vierde trein Leeuwarden-Zwolle;
- Opstellen van een havenvisie (uitgaande van bestaande besluiten rond vaarwegen naar Drachten en Heerenveen en opwaardering van het Van Harinxmakanaal);
- Eind 2024 leveren van een integrale visie op verkeersveiligheid i.s.m. gemeenten, RWS en ProRail;
- De fietsprovincie van Nederland worden en doorgaan met aanleg van fietssnelwegen;
- Lobby en steunen lokaal onderzoek t.b.v. onderhoud/vervanging/uitbreiding van bruggen en vaargeulen door het rijk;
- Er komt een integraal plan voor mobiliteit met daarin een grotere rol voor OV
-
- 4x3 autosnelweg
- Berichten: 20362
- Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
- Locatie: 's-Hertogenbosch
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland
Hoe zinnig is dit voor de komende 4 jaar?Opening van het station Leeuwarden-Werpsterhoeke
-
- 2x2 autosnelweg
- Berichten: 5541
- Lid geworden op: wo 10 feb 2016, 9:54
Re: Mobiliteitsbeleid Friesland

Om het station te kunnen bouwen zijn enkele jaren geleden al twee onderdoorgangen gerealiseerd.
Dat het station nog niet open is heeft vooral te maken met het aantal verwachte reizigers op dit moment.
Met de ontwikkeling van de wijken De Zuidlanden en Middelsee en de mogelijke komst van een transferium en bedrijvigheid rond het station (waaronder wellicht een concert- en evenementencentrum) zal dat de komende jaren waarschijnlijk gaan veranderen. Vooral door de bouw van nieuwe woningen in de afgelopen en komende jaren zal het aantal potentiële in- en uitstappers toenemen. Tegelijk kan de opening van dit station de woningbouw in het gebied ook een boost geven.
Vorig jaar noemden gedeputeerde staten 2027 als waarschijnlijk openingsjaar voor het station (bron: brief (pdf))
Op het traject Leeuwarden-Zwolle is momenteel geen ruimte om een extra stop in te passen. Dit heeft ook te maken met de 5 beweegbare spoorbruggen op dit traject. ProRail geeft aan dat benodigde aanpassingen op zijn vroegst in 2027-2030 kunnen plaatsvinden. Voor deze aanpassingen denkt ProRail aan een verbouwing van station Meppel. De provincie en gemeente zien het liefst de brug onder het Van Harinxmakanaal worden vervangen door een aquaduct, wat meer voordelen biedt voor de scheepvaart en de ontwikkeling van woningbouwplannen.
Er is ook een scenario mogelijk waarin het station een extra kopspoor krijgt, zodat Arriva-treinen uit Groningen door kunnen rijden naar Werpsterhoeke. Vooralsnog kijken de overheden alleen naar inpassing in de bestaande sprinterdienst en niet naar het laten rijden van meerdere vervoerders op dit traject.