Coen Tunnel schreef: ↑vr 22 sep 2023, 11:20
E411 omnummeren in E29, en de E29 tussen Luxemburg en Keulen omnummeren in E37. Dat is een afwijking in het grid, omdat de E37 dan zelfs ten westen van de E31 komt te liggen, maar dat soort afwijkingen mogen wel.
Maar de vraag is of je dat überhaupt een E-nummer moet willen geven. Als het gat van de A1 in de Eifel ooit wordt gedicht zal doorgaand verkeer van Keulen naar Luxemburg al helemaal niet meer via Prüm en Bitburg rijden, maar simpelweg A1-A602-A64 via Trier. Dan wordt de huidige E29-route nog zinlozer dan die nu al is.
Nou zou ik denken dat ze bij het dichten van de A1 de E29 ook wel zullen verleggen over Köln-Trier. Maar ik zie het nog steeds als iets dat eerder een driecijferig nummer verdient, en dan zou je dat nummer weer vrij hebben kunnen spelen voor Brussel-Arlon. Maar goed, hier wordt het allemaal wat politieker, en dan speelt denk ik toch ergens wel een rol dat Köln-Luxembourg al vanaf het begin een E-nummer had en dus misschien wel een mooi plekje had in de hoofden van menig ambtenaar in Bonn op EG-tripjes naar Luxembourg.
En ach, dan loopt het bijna vanzelf over in het feit dat het E-grid 1975 iets is waar de Duitsers hard aan trokken binnen UNECE. Zij wilden meer E-nummers beschikbaar hebben om hun wegenbouwplannen te kunnen realiseren. Misschien ook dat, om juist de Fransen aan boord te krijgen voor de grid-benadering, de Fransen even wat nummers als E44 en E46 toegestopt moesten krijgen. Paar mooie lijntjes op de kaart, waarmee juist ook de Franse
diagonale de vide mooi in het grote plaatje kon worden getrokken (zie in zoverre ook E62, E9 en E11). Dat is hoe het nog wel eens gaat binnen Europa: de Duitsers weten de Fransen aan boord te krijgen, en dan staan de kleinere landen toch wat meer voor een voldongen feit ...
Dat soort politiek even latend voor wat het is: ja, de E44 en de E46 lopen nogal door het niets over niet-autosnelwegen, maar dat stuk door het niets loopt dan ook weer in het verlengde van een stuk snelweg dat weer wél E-waardig is (toegegeven: dit speelt meer met de E44 dan bij de E46). Ik vind het ergens wel grappig dat E42, E44 én E46 allemaal een beetje WZW-ONO lopen, heel globaal van de Franse Kanaalhavens naar het centrumstuk van de Rheinische Republik, langs geïndustrialiseerde regio's in België en Noord-Frankrijk. Daar zijn goede geografische en demografische argumenten voor, al zijn diezelfde factoren er uiteindelijk ook wel weer de oorzaak van dat E44 en E46 nooit zijn uitgebouwd ten oosten van de Franse A1 waardoor verkeer uiteindelijk allemaal op de E42 uitkomt (en dan niet meer het stuk Verviers-Prüm-Frankfurt). Maar goed, de verbinding Brussel-Luxembourg loopt, evenals een mogelijke verlenging naar Saarbrücken, een beetje haaks op die WZW-ONO maalstroom. Dus dat was moeilijker om in het grid te brengen.
Coen Tunnel schreef: ↑vr 22 sep 2023, 11:20
Pas in 2003 kwam de Luxemburgse A13 door het zuidoosten van het land gereed, en werd de E29 daar naartoe geleid. Daarvoor liep het over de N2 naar Remich.
Lange tijd liep de E29 zelfs simpelweg door de bebouwde kom van Luxemburg-stad, de hele N11 af en vervolgens de N2 vanaf het Place de Metz, waarbij de weg in de stad niet echt werd aangegeven. Ergens eind jaren '90 werd de E29 vanaf de N11 over de CR126 door Senningerberg aangegeven, om verkeer via de A1 naar de N2 te geleiden, en daarmee buiten de hoofdstad langs. In 2002 kwam het stukje A7 tussen de N11 en A1 gereed, en werd dat onderdeel van de E29, en dat is het nu nog steeds.
In Duitsland duurde het ook nog tot eind 2002 tot de A8 verder liep dan Perl-Borg, en in 2003 was dan eindelijk de aansluiting op het Luxemburgse snelwegennet. Maar voor 2003 liep de E29 dus over de Luxemburgse N2, en in Duitsland over de B406 en B407 naar de A8, via Sinz en Borg.
Klopt natuurlijk, maar ik denk wel dat in alle planning voor de wat langere termijn was gepland om de E-weg via de A13 en de ring van Luxembourg-stad te laten lopen.
Coen Tunnel schreef: ↑vr 22 sep 2023, 11:55
De A3 en A6 waren begin jaren '80 compleet. Wat betreft België lag er op dat moment nog helemaal geen doorgaande snelweg vanaf de Luxemburgse grens tot Brussel of Luik, de E25 naar Luik was pas in 1990 volledig een snelweg en de passage rond Luik lag er pas in 2000, de E411 naar Brussel kwam pas in 1988 gereed. Wat betreft Frankrijk kwam het sluitstuk van de A31 tussen Thioville en Elange ook pas in 1988 gereed, waarmee er pas toen eindelijk een doorgaande snelweg naar Metz en Nancy was.
Noord-zuid-verkeer vanuit Brussel of Luik ging van oudsher ook helemaal niet door Luxembourg. Daar mag om eerder politieke redenen de E9 (huidige E25) hebben gelopen -best logische keuze ook vanwege de rol van de stad Luxembourg- maar doorgaand verkeer reed van Bastogne langs Longwy naar Thionville. Bij de Triangle de la Fench haakte je dan aan op de Franse route naar het zuiden - het oudste stuk A31. Pas toen de A3 en de A6 er lagen, werd een route door Luxembourg gangbaar. Wat tegelijkertijd wat druk zette op de situatie in Thionville ...