[GB] Cameracontrole:"Big Brother isn't only watching yo

Plaats om over de Europese snelwegen buiten Nederland, België, Duitsland en Frankrijk te discussiëren.
Discussions on motorways in Europe

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[GB] Cameracontrole:"Big Brother isn't only watching yo

Bericht door Rene » do 22 dec 2005, 21:33

nu.nl (22-12-2005) schreef: 'Big Brother' controleert automobilist

LONDEN - "Big Brother is watching you." Vanaf volgend jaar wordt in Groot-Brittannië elk autoritje door een uitgebreid netwerk van camera's gecontroleerd, zodat elke autobeweging wordt geregistreerd. Dat heeft The Independent donderdag bericht.

Groot-Brittannië wordt hiermee het eerste land dat de bewegingen van alle voertuigen op doorgaande wegen, in steden en bij benzinestations met een camerasysteem volgt. De camera's kunnen automatisch elk passerend nummerbord lezen.

Gegevens

Het is de bedoeling dat deze gegevens gedurende twee jaar worden opgeslagen in een gegevensbestand. Daardoor kunnen de politie en veiligheidsdiensten zonodig alle ritjes van een automobilist gedurende langere tijd analyseren. Het doel is om zo criminelen, belastingontduikers en terroristen op te sporen.

The Independent verwacht dat mensenrechtenorganisaties te hoop zullen lopen tegen het systeem, dat vanaf maart operationeel moet worden. Deze organisaties hadden al veel bezwaar tegen een 'Orwelliaans' plan om identiteitskaarten in te voeren en een camerasysteem dat gezichten herkent.

De Britse schrijver George Orwell schetste in zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw verschenen boek 1984 een samenleving waar de overheid met camera's als 'big brother' de mensen constant in de gaten houdt.
Wie weet wat er met al de gegevens van Nederlandse trajectcontroles, en straks wellicht ook electronische tolpoortjes, gaat gebeuren ? :? :? :?:
Laatst gewijzigd door Rene op wo 11 jan 2006, 10:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8510
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Bericht door Hajo » za 24 dec 2005, 0:12

De Nederlandse privacy-wetgeving behoort tot de strengste ter wereld. Zo'n vaart zal het dus wel niet lopen. Tenzij de wet wordt veranderd uiteraard... :roll:
Donateur Vereniging Wegenforum

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9010
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Bericht door Ds79m » za 24 dec 2005, 9:39

Prima plan. Laten mensen maar verklaren wat ze op een bepaalde plaats te zoeken hadden, als ze niet geacht waren daar te zijn.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » ma 26 dec 2005, 12:34

Zoals? Je moeten melden op het politiebureau omdat je in Zuid-Holland woont maar je 1 dag in Groningen bent? En zeker als je foto's gaat maken van wegwijzers :evil:

In de Sovjet-Unie bestond destijds ook een dergelijk system: De overheid wist precies waar je uithing.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net