Den Haag zet verkeersplan door

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36310
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Den Haag zet verkeersplan door

Bericht door Rene » vr 13 jan 2006, 9:36

RTV West (12-1-2006) schreef: Den Haag gaat door met verkeersplan centrum

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat door met de plannen om het doorgaand verkeer te weren uit de binnenstad.

Woensdagmiddag was er in de commissie Verkeer een raadsbrede steun voor dat plan van wethouder Bruno Bruins. Vanaf 2009 moet het voor doorgaand verkeer onmogelijk zijn om door de Haagse binnenstad te rijden.

Het Spui en de Hofweg zijn dan niet meer toegankelijk voor auto's. Ook het aantal auto's op de vervuilde Veerkades moet flink teruggedrongen worden. De parkeergarages in het centrum blijven wel bereikbaar.

Wethouder Bruins gaf tijdens de vergadering aan dat Hagenaars nog hun zegje kunnen doen over het verkeersplan. Het volgt de gebruikelijke inspraakprocedure en er komen informatieavonden waarop alles uitgelegd wordt. De gemeenteraad moet zich officieel nog uitspreken over het verkeersplan voor het centrum van de stad.
Saillant detail:
RTV West (12-1-2006) schreef: Haagse wethouder nieuwe voorzitter 3VO

DEN HAAG - De Haagse wethouder Bruno Bruins wordt de nieuwe voorzitter van verkeersveiligheidorganisatie 3VO. Hij volgt Jaap van der Doef op, die na bijna zes zijn functie neerlegt.
De benoeming van Bruins wordt op 20 januari bekrachtigd. Dat liet 3VO donderdag weten. De wethouder wil 3VO verder uitbouwen als maatschappelijke organisatie die zich regionaal en landelijk inzet voor een veiliger verkeer.

Volgens Bruins moeten het verkeer en de wegen veiliger worden, maar ook het gedrag van de weggebruikers moet worden verbeterd.
3VO, U weet wel. Dat samenraapsel van VVN, de Voetgangersvereniging en vereniging Stop de Kindermoord. Staan tegenwoordig vooraan als het gaat om automobilistje pesten - en daarmee mijlenver verwijderd van de doelstellingen van VVN van weleer. :roll:
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19307
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » vr 13 jan 2006, 10:08

Tja, op de basisschool heb ik bij de verkeerslessen nog geleerd dat ieder zijn plaats op de weg heeft en dat je als voetganger vooral goed moet opletten. Hetzelfde ook voor fietsers. Je kon niet voorzichtig genoeg zijn. Tegenwoordig kunnen kinderen blijkbaar ongestoord de rijbaan oprennen. Het wordt ze nog bijna aangeleerd ook. ;)

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17169
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » vr 13 jan 2006, 12:44

Leuk plan om al die auto's om de binnenstad heen te laten gaan, maar dan moet er wel wat aan die wegen gebeuren die daar dus omheen lopen! :shutup:
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » vr 13 jan 2006, 13:38

mavas schreef:Leuk plan om al die auto's om de binnenstad heen te laten gaan, maar dan moet er wel wat aan die wegen gebeuren die daar dus omheen lopen! :shutup:
Inderdaad.

Matthijs
expressweg
Berichten: 2660
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Bericht door Matthijs » do 19 jan 2006, 10:01

Die wegen die er omheen lopen zullen vervolgens worden afgesloten om de verkeersoverlast te beteugelen. Uiteindelijk zal je voor alle verkeersbewegingen de rijksweg op gedwongen worden. Om de drukte daar te beteugelen zal het Rijk daar kilometerheffing en 60 km-zones toepassen.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » do 19 jan 2006, 13:41

Dit doet me sterk denken aan het mobiliteitsplan dat ze nu toch al meer dan 5 jaar geleden in Gent ingevoerd hebben. Sindsdien mogen er ook geen auto's meer in de stadskern, die is omgevormd in een grote voetgangerszone, de grootste van België. In het begin was er daar ook veel protest tegen en het systeem kende ook zijn kinderziekten, de routes rond de stadskern waren immers niet steeds even logisch of voorzien op de grotere hoeveelheden verkeer die ze te verwerken kregen.
Maar dat protest heeft eigenlijk niet zo heel lang geduurd en nu is een grote meerderheid van de Gentenaars wel tevreden met de huidige situatie. De gezelligheid van het stadscentrum is er op die manier immers heel sterk op vooruitgegaan, wat goed is voor het toerisme en dus de inkomsten van de stad en de handelaars. Het gebruik van het OV is sterk toegenomen en de vertragingen verminderd, aangezien het OV in het stadscentrum goed kan doorrijden. Daarnaast heeft men op al die jaren intussen al miljoenen uitgespaard aan opknapbeurten van de vele historische gebouwen in het stadscentrum, want de roetaanslag is serieus verminderd. Kortom, het was even wennen, maar nu blijkt dit een goede oplossing te zijn.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Matthijs
expressweg
Berichten: 2660
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Bericht door Matthijs » do 19 jan 2006, 14:11

Op zich is het weren van verkeer uit stadscentra een goed idee. Vroeger kon de auto ongeveer overal komen, en stond menig stadsplein vol met geparkeerde auto's. Dan zijn we tegenwoordig duidelijk beter af.
Wat dat betreft lijkt dit plan me dan ook prima. Wel lijkt het erop dat men tegenwoordig wel ERG makkelijk is met 'doorgaand' verkeer weren, zonder dat er serieus over is nagedacht. Zelfde met het 'doorgaande' verkeer op de N237.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » do 19 jan 2006, 18:15

Wicher schreef:Die wegen die er omheen lopen zullen vervolgens worden afgesloten om de verkeersoverlast te beteugelen. Uiteindelijk zal je voor alle verkeersbewegingen de rijksweg op gedwongen worden. Om de drukte daar te beteugelen zal het Rijk daar kilometerheffing en 60 km-zones toepassen.
Zitten die rijkswegen al niet vol?

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36310
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 19 jan 2006, 22:50

Er rijd al in geen 40 jaar meer doorgaand verkeer door Den Haag. En zeker niet in het centrum. Het is allemaal intraregionaal verkeer. We hebben het hier niet over het afsluiten van kleine straatjes, maar over verkeersaders. Zonder goede alternatieven. Tel uit je winst.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10010
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Bericht door Peter » vr 20 jan 2006, 8:14

Het is maar net wat je doorgaand verkeer noemt. Er rijdt nog redelijk wat verkeer over de Veerkades dat niet in het Centrum hoeft te zijn, maar bijvoorbeeld van ziekenhuis Westeinde (omgeving Loosduinse Weg) naar het Haagse Hout of noordelijker wil. Een logisch en/of minder druk alternatief is er niet. Men zal verkeer dan in de toekomst naar via de Laakhavens of Madurodam willen dwingen (of aansluiten in de file in de Javastraat / Ln v Meerdervoort).

Vroeger waren er veel meer doorsteken voor auto's, zoals het Buitenhof/Vismarkt, de Grote Marktstraat of de Bierkade. Die zijn nu allemaal autoluw of voetgangersgebied.

Het zal wel schelen als de verlengde N14/440 (Segbroeklaan en zo) in de toekomst meer capaciteit krijgt.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Lekkere Kwal
autoweg
Berichten: 2243
Lid geworden op: ma 04 apr 2005, 1:30

Bericht door Lekkere Kwal » za 21 jan 2006, 15:01

Jullie moeten niet vergeten dat in de toekomst het Schenkviaduct (Rijswijkseplein - Prinses Beatrixlaan) gesloopt gaat worden en men er stevig aan denkt hetzelfde met het Prins Bernhardviaduct (Spui/Veerkades - Prins Clauslaan/JvStolberglaan) te gaan doen, of in ieder geval het viaduct te verkorten naar de Lekstraat (waar de Koningstunnel op uitkomt).

Op die manier verdwijnt het hele nut van het doorsteken via het centrum. Op dit moment is het inderdaad onhandig dat er steeds meer doorsteekjes autoluw worden waardoor de 2 voorgenoemde viaducten zo goed als doodlopen. Als dat voorbij is en men meer in de centrumring investeert (zoals al op het gedeelte van de Vaillantlaan is gebeurd) is de tijd rijp om de verkeersroute in het centrum finaal te onderbreken, om zo de eindeloze autodrukte aldaar te verhelpen.

In de toekomst is dan de juiste route van het MCH Westeinde naar het Haagse Hout dan óf via de Emmakade, Kennedylaan, Prof Teldersweg, Waalsdorperweg naar de Van Alkemadelaan (of evt. via Raamweg/Benoordenhoutseweg), óf Vaillantlaan, Neherkade, Binckhorstlaan, Lekstraat en het Prins Bernhardviaduct.

Natuurlijk is er veel ruimte voor verbeteringen en wellicht een tunnel tussen de Neherkade en de Schenkweg of bijvoorbeeld een tunnel onder de grachten van de Raamweg voor het doorgaande verkeer zodat men van de Prof Teldersweg direct naar de Utrechtse baan kan rijden.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36310
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 21 jan 2006, 21:09

Zoals ik al eerder zei: barrièrewerking wordt bij snelwegen te pas en te onpas als negatief aspect benoemd. Maar ook hier zie je dat als het gaat om automobilistje pesten en grote, brede spooremplacementen men de barrièrewerking juist nog gaat vergroten.

Kom dus bij mij bij een nieuw snelwegplan niet meer aan met argumenten als "barrièrewerking"....
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10010
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Bericht door Peter » di 24 jan 2006, 8:29

Het Pr Bernhardviaduct nog een keer inkorten ? Dat is dan de zoveelste herverbouwing. Men heeft het viaduct in de vroeg 70er jaren tot aan het Spui aangelegd (als 2+2), met afritten richting Binnenlandse Zaken, die nu als hoofdroute fungeren, na afbraak van de hoofdbaan. Later heeft men op de plaats van de hoofdbaan een verkorte busoprit gemaakt voor bussen tussen busplatform en Lekstraat/Binckhorstlaan en nu weer een inkorting ? Je moet nog wel naar beneden hoor van spoorhoogte naar straatniveau !

Definitieve afbraak (en dus geen herbouw) van het Schenkviaduct (de enige logische route HS - Haagse Hout) zal alleen maar een verder drama veroorzaken op de andere mogelijkheden. De onderdoorgang Voorburg (met oprit Voorburg) staat nu al vaak klem en de Bezuidenhoutseweg is ook geen reeel alternatief.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 39733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » di 24 jan 2006, 11:12

Maar is het niet gewoon nuttig om een verkeersciculatieplan op te stellen? Ik weet dat de gemeente Breda daar ooit heel ver mee is gekomen... :?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17169
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 24 jan 2006, 13:47

Vinny schreef:Maar is het niet gewoon nuttig om een verkeersciculatieplan op te stellen? Ik weet dat de gemeente Breda daar ooit heel ver mee is gekomen... :?
Vanwaar de :? ??
De gemeente Breda is het nu aan het uitvoeren.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 39733
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » di 24 jan 2006, 14:09

Omdat dat de vraagsmiley is. Ik weet niet in hoeverre Breda het gelukt is om dit plan te doen slagen... ;)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30514
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Bericht door Coen Tunnel » di 24 jan 2006, 22:18

Vinny schreef:Maar is het niet gewoon nuttig om een verkeersciculatieplan op te stellen? Ik weet dat de gemeente Breda daar ooit heel ver mee is gekomen... :?
In Groningen is het eind jaren '70 ingesteld (ik geloof 1977) en zelfs vanuit Japan zijn ze naar Groningen toe gekomen om dat verkeerscirculatieplan te bestuderen.
Deze gebruikers waarderen Coen Tunnel voor dit bericht:
Coen Tunnel

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17169
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » wo 25 jan 2006, 0:15

Vinny schreef:Omdat dat de vraagsmiley is. Ik weet niet in hoeverre Breda het gelukt is om dit plan te doen slagen... ;)
Ik vind het niet echt een vraagsmiley, meer een 'wat een stommelingen'-smiley
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6289
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » wo 25 jan 2006, 0:17

mavas schreef:
Vinny schreef:Omdat dat de vraagsmiley is. Ik weet niet in hoeverre Breda het gelukt is om dit plan te doen slagen... ;)
Ik vind het niet echt een vraagsmiley, meer een 'wat een stommelingen'-smiley
Ga maar eens met de muis over die smiley: confused, is dus 'verward' oid.