Afbeelding

Eurotunnel

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

Eurotunnel

Bericht door Medianieuws » wo 01 feb 2006, 12:14

Telegraaf (1-2-2006) schreef:'Schuldsanering Eurotunnel gevaar voor de Betuwelijn'

PARIJS - Amerikaanse hedgefunds en banken, die de afgelopen tien jaar meer dan € 9 miljard hebben gestoken in de verlieslijdende exploitatie van de Eurotunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, staan op het punt om ruim tweederde deel van deze schuld af te schrijven. De toekomst van de dure Betuwelijn kan door het effect van concurrentievervalsing in gevaar komen, voorspellen goed ingewijde bronnen in Parijs. Het plan om ruim € 6 miljard kwijt te schelden, op grond van een zogeheten 'waiver' (overleg tussen geldschieters en bedrijf) die gisternacht afliep, is volgens de zegslieden onder zware druk van de Franse regering afgedwongen. De gedupeerde financiers zouden zelfs bereid zijn in te gaan op de eis van 'Parijs' dat kleine aandeelhouders - die normaal gesproken in een dergelijk geval hun belang zien verwateren - niet mogen worden gedupeerd. Het gaat ondermeer om naar schatting één miljoen Franse boeren, die op aandringen van de overheid hun pensioen hebben verzekerd met een belegging in aandelen Eurotunnel.

Verplichtingen
Eurotunnel heeft in de afgelopen tien jaar een schuld opgebouwd van ruim € 9 miljard Deze schulden - los van de rente - moeten vanaf 2007 worder terugbetaald. Volgens bronnen in Parijs zal het bedrijf op basis van de huidige resultaten aan het eind van het jaar niet meer in staat zijn te voldoen aan de financiële verplichtingen. Het plan van het Havenbedrijf Rotterdam om de komende jaren het aandeel van hel spoor in de aan- en afvoer van goederen naar de Maasvlakte sterk op te voeren, kan volgens de zegslieden in Parijs in gevaar komen door de kwijt scheiding van schulden bij Eurotunnel. De miljardenafschrijving van schulden baant voor Frankrijk de weg om een grool deel van het goederentransport over het spoor naar Zuid Europa en vooral Italië naar zich toe te trekken. Omdat Eurotunnel en het Franse staatsspoorbedrijf SNCF nauw aan elkaar verwant zijn, kan de Franse spooronderneming haar tarieven straks flink laten zakken.
Dit zal vooral ten koste gaan van Nederland (de Betuwelijn) en Duitsland, zo voorzien de deskundigen in Parijs, omdat transporteurs naar het oosten en zuiden van Europa liever voor een omweg via Frankrijk kiezen als dat een stuk voordeliger uitvalt. Perswoordvoerder Mady Chabrier van het Parijse kantoor van Eurotunnel bevestigt dat de schuld € 9 miljard bedraagt maar wil, zolang de onderhandelingen gaande zijn, niet zeggen of geprobeerd wordt een kwijtschelding te krijgen voor een deel van deze schuld. ,,We hopen te komen tot een herstructureringsplan van de schulden. De resultaten van dit vertrouwelijke onderhoud Zullen we begin februari bekendmaken"
Laatst gewijzigd door Rene op ma 17 jul 2006, 9:38, 2 keer totaal gewijzigd.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20695
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » wo 01 feb 2006, 13:16

Klinkt als een redelijk strakke move van Eurotunnel: schuldeisers zo onder druk zetten dat ze voor 6 miljoen aan vorderingen opgeven.

Tja, en als door zo'n akkoord dan een van de concurrenten van de NS een dusdanig gunstige balanspositie krijgt dat de prijzen omlaag kunnen, dan heeft de NS inderdaad een concurrentie-probleem. Zonder dat daarbij sprake is van vervalsing, zou ik menen.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 01 feb 2006, 13:26

Geen € 6 miljoen, maar € 6 miljard, Pino... :roll:

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20695
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » wo 01 feb 2006, 15:31

Tiepfoutje. Maar het maakt de actie niet minder strak.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » wo 01 feb 2006, 18:35

Klinkt als ongeoorloofde concurrentie. Tijd voor de EU om in te grijpen naar mijn mening.

Ander halen we het Vinny-betuwe voorstel van stal. Het stallen van de IJzer-ertstrein op perron 3a van Roosendaal gedurende 23 uur van de dag, zodat de Franse dienstregeling volledig moet worden omgegooid a.g.v. de structurele vertragingen voor de Thalys die daar het gevolg van is... :evil:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

IQ[]
expressweg
Berichten: 4275
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Bericht door IQ[] » wo 01 feb 2006, 20:18

Dan zeggen de Fransen: jullie bekoeken t maar met de aansluiting op de Thalys...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » wo 01 feb 2006, 20:52

De Thalys is een onderneming gevestigd in Brussel, volledig ingericht volgens de Belgische wet (zie "Over ons" op http://www.thalys.com); kortom, de Belgen worden weer als boksbal ingezet tussen de "groot"machten :)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » do 13 jul 2006, 10:04

Financieele Dagblad (13-7-2006) schreef:Eurotunnel stelt schuldeisers ultimatum
Crisisberaad over schuldenlast privaat gefinancierde tunnel staat onder zware tijdsdruk

AMSTERDAM — Het bestuur van Eurotunnel heeft zijn schuldeisers een ultimatum gesteld dat gisteravond om 24.00 uur zou aflopen. Doel is hen te dwingen mee te werken aan een schuldsanering. Als zij niet toegeven, zal de exploitant van de spoortunnel onder het Nauw van Calais faillissement aanvragen. Vooruitlopend daarop heeft Eurotunnel een vorm van surséance van betaling aangevraagd, waarin de nieuwe Franse faillissementswet voorziet. Maar wat de uitkomst ook mag zijn, de dagelijkse exploitatie van de treinverbinding tussen Frankrijk en Engeland is niet in gevaar, zo verzekert Eurotunnel.

Gisterochtend is de beslissende overlegronde met crediteuren hervat. Over de uitkomst daarvan was gisteravond laat nog geen duidelijkheid. 'We onderhandelen tot het laatste moment. Mocht dit geen resultaat opleveren, dan zijn we in ieder geval beschermd tegen schuldeisers,' zo motiveert Eurotunnel de aanvraag van surséance. Crediteuren met een achtergestelde schuldpositie, verenigd in Arco, hebben verrast gereageerd op deze stap. Zij wachten op een bemiddelaar die een rechtbank zou moeten aanwijzen. Eurotunnel wil zo nodig hun medewerking aan een plan voor schuldsanering langs juridische weg afdwingen.

De exploitant van de spoortunnel kampt met een schuldenlast van £6,2 mrd, een gevolg van een tegenvallende inkomstenstroom en ernstige vertraging bij de oplevering van de infrastructuur in de jaren negentig. Het bedrijf kan zijn rentelasten niet meer opbrengen uit het exploitatieresultaat. Zonder herschikking van de schulden zou in februari 2007 het doek vallen over Eurotunnel.

Cruciaal is de opstelling van een categorie obligatiehouders die achter in de rij staat bij een faillissement. Deze groep kan zich niet vinden in een akkoord dat Eurotunnel in mei heeft bereikt met preferente schuldeisers, gesteund door zakenbank Goldman Sachs. De achtergestelde geldschieters, onder aanvoering van Arco, zouden dan slechts £75 min ontvangen op obligaties met een oorspronkelijke waarde van £ 1,8 mrd, naast een pakket van 5% aan kooprechten op aandelen in een nieuwe vennootschap voor Eurotunnel. Dit was voor Arco reden om Deutsche Bank te vragen een alternatieve herfinanciering te ontwikkelen. Maar die voorstellen zijn op hun beurt weer verworpen door Eurotunnel en Goldman Sachs. De tunnelexploitant houdt vooralsnog vast aan zijn voornemen om het reddingsplan dat met Goldman Sachs en de preferente schuldeisers is overeengekomen, ter goedkeuring voor te leggen aan de aandeelhoudersvergadering van 27 juli. De schuldenlast zou volgens dit plan verminderen met ruim 50% tot £ 2,9 mrd. Met de uitgifte van rentedragende converteerbare obligaties zouden de betrokken financiers na vijf jaar een aandelenbelang van maximaal 87% kunnen verwerven in Eurotunnel.

Bij het koortsachtige overleg in Parijs over de redding van het bedrijf zijn circa 100 personen betrokken, onder wie vertegenwoordigers van Close Brothers Corporate Finance, optredend namens obligatiehouders. Ook zijn representanten van Deutsche Bank van de partij, evenals Amerikaanse hedge funds, waaronder Resurgence Asset Management en Elliott Management Corp. Nicolas Miguet, die als gevolmachtigde optreedt voor aandeelhouders, vreest dat de strijd uiteindelijk wordt beslist voor een Britse rechtbank als het ultimatum verstrijkt zonder dat een akkoord is bereikt. Hij denkt dat aandeelhouders beter af zijn met een gedwongen overeenkomst.

Uit de rails
Financiële geschiedenis van het megaproject Eurotunnel
1986 Raming tunnelkosten £ 4,8 mrd
1986 Start aandelenemissie voor financiering tunnel
1987 Beursgang en nieuwe aandelenemissie
1990 Nieuwe aandelenemissie
1991 Bouwconsortium eist extra geld voor kosten
1994 Nieuwe aandelenemissie
1994 Opening Eurotunnel, project heeft £ 10 mrd gekost
1994 Inkomsten Eurotunnel vallen tegen
1995 Eurotunnel bezwijkt bijna onder schulden, krijgt staatssteun
1997/1998 Financiële herstructurering
2003/2004 Omzet daalt, financiële problemen nemen weer toe
2004 Schuld bedraagt £ 6,18 mrd
31 mei 2006 Voorl. overeenkomst schuldreductie tot £ 2,9 mrd
12 juli 2006 Onderhandelingen herschikking schuld lopen af

Private exploitatie spoortunnel eindigt in nachtmerrie
'Geen penny aan overheidsgeld' wilde de Britse premier Margaret Thatcher in de jaren tachtig in de beoogde tunnelverbinding tussen Engeland en Frankrijk steken. Het moest maar met private middelen gebeuren, zo eiste ze in de onderhandelingen met de Franse president Francois Mitterrand. En zo geschiedde. Het werd het grootste privaat gefinancierde infrastructuurproject ter wereld. Voor de betrokken geldschieters werd het een nachtmerrie. De bouwkosten liepen uit de hand en de opening van de tunnel moest eenjaar worden uitgesteld. Nadat de linten eind 1994 uiteindelijk waren doorgeknipt bleef het reizigersaanbod achter bij de verwachtingen. De concurrentie van de veerdiensten over Het Kanaal was moordend. Extra leningen en aandelenemissies bleken nodig om de gaten in de begroting te dichten. Het beursgenoteerde Eurotunnel beleefde crisis op crisis. Een tweetal bestuurswisselingen sinds 2004 heeft de onrust niet kunnen wegnemen. Groepen schuldeisers zijn verwikkeld in ruzies over herfinanciering van de onderneming. De waarde van het aandeel is verschrompeld na een hoogste koers van £11,64 in 1989. Sinds dit jaar is de handel in het fonds op de beurzen van Londen en Parijs opgeschort.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40581
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » do 13 jul 2006, 11:08

In een achtergrond artikel dat verscheen in de NRC in 1994, ter gelegenheid van de opening van de Kanaaltunnel, stond dat Eurotunnel al bij aanvang failliet zou zijn. Dat hebben ze nog lang weten uit te houden :)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » ma 17 jul 2006, 9:14

Telegraaf (14-7-2006) schreef:Sanering schulden Eurotunnel mislukt

PARIJS - Eurotunnel, het zwaar noodlijdende bedrijf dat de spoortunnel onder het Kanaal exploiteert, start een procedure om zich tegen zijn schuldeisers te beschermen. Met deze vorm van surséance kan het tunnelbedrijf werken aan een financiële reorganisatie zonder dat de crediteuren roet in het eten gooien. Het besluit viel gisteren nadat woensdagnacht de laatste pogingen waren mislukt om een akkoord te sluiten over het afboeken van een groot deel van de schuldenlast.

Die schuld (inclusief rente) ter waarde van 9,1 miljard euro ontstond onder meer doordat de kosten voor de aanleg van de onderzeese spoorverbinding tussen Frankrijk en Engeland destijds enorm uit de hand waren gelopen. In mei kwam Eurotunnel met een groep banken tot overeenstemming over een halvering van de schuld. Zonder zo'n sanering zou Eurotunnel failliet gaan, met als gevolg dat honderdduizenden beleggers hun geld compleet kwijt zouden zijn. Een kleinere groep crediteuren, onder leiding van Deutsche Bank, vond echter dat ze er te bekaaid van afkwamen.

Hoe het ook afloopt met Eurotunnel, de 50 kilometer lange Kanaaltunnel zelf zal niet gesloten worden.
Ook blijven de treinen rijden.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » ma 17 jul 2006, 9:15

Volkskrant (14-7-2006) schreef:Onderhandelingen van Eurotunnel zijn mislukt

PARIJS De onderhandelingen tussen Eurotunnel en zijn schuldeisers zijn mislukt. De exploitant van de Kanaaltunnel komt nu onder de bescherming van een Franse rechtbank te staan. Bestuursvoorzitter Jacques Gounon van Eurotunnel krijgt in de komende maanden steun van de rechterlijke macht om alsnog een akkoord over.de schuldenlast af te sluiten, waartoe hij in vijftien maanden onderhandelen niet in staat was. Gounon liet woensdagmiddag doorschemeren dat voor Eurotunnel in januari een faillissement dreigt. 'ledere vorm van herstructureringvan de schuldenlast neemt op zijn minst drie maanden in beslag. De grote vraag is: hebben wij wel genoeg tijd om zo snel met een oplossing te komen?', zo stelde hij tijdens een persconferentie.

In de afgelopen dagen had de Eurotunnel-topman al op een onmiddellijk faillissement gezinspeeld. Zijn bedoeling was zo alsnog een groep crediteuren, Deutsche Bank voorop, mee te krijgen. Maar dat spel mislukte. In de nacht van woensdag op donderdag kwam een einde aan de slepende onderhandelingen over de schuldenlast, die negen miljard euro bedraagt. 'Ik begrijp niet hoe een institutie als de Deutsche Bank zijn onredelijke eisen kan volhouden zonder rekening te houden met de belangen van 2300 werknemers en zo'n 800 duizend aandeelhouders', klaagde de topman.

De bescherming die Eurotunnel nu heeft verkregen, biedt het bedrijf zes maanden extra om alsnog de schuldenlast te verminderen. Die procedure bestaat pas sinds kort in het Franse recht en is geïnspireerd op het Amerikaanse 'Chapter 11'.
In de Franse opzet krijgt topman Gounon te maken met twee rechters die bij hem over de schouder meekijken. Daarnaast komen er twee comités, een voor de schuldeisers en een voorde leveranciers. De obligatiehouders die tot dusver dwarsliggen, maken daar geen deel van uit. Hun mening zal door de rechters worden gehoord.

Eurotunnel lijdt nog altijd onder zijn slechte start, toen de bouwkosten twee keer zo hoog uitvielen als voorzien. Ook alle voorspellingen over het aantal tunnelgangers waren te optimistisch. Ferryboten werden als concurrenten niet weggevaagd, terwijl goedkope vliegtuigmaatschappijen er als concurrenten bij kwamen.

De balans van Eurotunnel is nimmer gezond geworden. De halveringvan de schuldenlast die topman Gounon in juni overeenkwam met de grootste schuldeisers, Goldman Sachs en Barclays voorop, leek een stap in de goede richting, maar stuitte op verzet van obligatiehouders.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » ma 17 jul 2006, 9:17

Financieele Dagblad (14-7-2006) schreef:Eurotunnel wacht op surséance

PARIJS — Het lot van het noodlijdende Eurotunnel ligt in handen van een Franse rechtbank. De bestuursvoorzitter van de BritsFranse exploitatiemaatschappij van de tunnel onder Het Kanaal die Frankrijk met Groot-Brittannië verbindt, Jacques Gounon, had donderdag de boeken neergelegd nadat er woensdagnacht geen akkoord was bereikt over de sanering van de miljardenschuld van Eurotunnel.

Gounon had de schuldeisers tot woensdagavond middernacht de tijd gegeven om tot een akkoord te komen over de broodnodige sanering van de schuldenlast van € 9 mrd die Eurotunnel al sinds de oplevering van de tunnel met zich meetorst. De Eutotunnel-directie had zich achter een saneringsplan geschaard dat was opgesteld door de preferente schuldeisers onder aanvoering van Goldman Sachs. In dat plan kwamen de achtergestelde obligatiehouders er echter nogal karigVan af. Zij wezen hetreddingsplan dan ook af en kwamen met eigen voorstellen, die weer door de directie werden afgewezen.

Nadat ook donderdagmorgen nog geen akkoord was bereikt tussen de twee ruziënde partijen, gooide Gounon het bijltje erbij neer. Hij deed bij de Parijse handelsrechtbank een verzoek om Eurotunnel onder curatele van de rechter te stellen. Zolang het bedrijf onder curatele staat, zijn alle schuldverplichtingen opgeschort. De rechtbank bepaalt over twee weken of Eutotunnel ook daadwerkelijk voor de curatele-regeling in aanmerking komt. Als dat het geval is, kan het Frans-Britse bedrijf maximaal tien jaar van de rechterlijke bescherming genieten in afwachting van een akkoord tussen de aandeelhouders over een schuldsaneringsplan.

Als gevolg van de bedenktijd die de Parijse handelsrechtbank genomen heeft, is de aandeelhoudersvergadering van Eurotunnel op 27 juli afgelast. De aandeelhouders zouden daar moeten kiezen tussen de twee schuldensaneringsplannen van de directie en de preferente aandeelhouders enerzijds en de door Deutsche Bank geadviseerde achtergestelde obligatiehouders anderzijds.

Gounon haalde gisteren zwaar uit naar de Deutsche Bank: 'Ik snap er niets van hoe een groot instituut als Deutsche Bank blijft vasthouden aan zulke onredelijke eisen zonder te beseffen welke verantwoordelijkheid ze heeft ten opzichte van de 2300 werknemers van Eurotunnel en haar 800.000 aandeelhouders', foeterde een vermoeide Gounon donderdagochtend vlak voor hij in Parijs de handelsrechtbank binnenstapte om een beroep te doen op een gerechtelijk akkoord.

De Franse regering maakt zich ondertussen zorgen over de belan-' gen van de honderdduizenden Franse particuliere aandeelhouders. Minister van transport Dominique Perben zei donderdag dat 'de betrokken partijen nu hun gesprekken moeten voortzetten om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen, die vooral de rechten van de kleine aandeelhouders beschermt". Veel meer dan morele steun kan de Franse regering echter niet geven. De Franse en Britse overheid zijn immers gehouden aan een afspraak uit 1986, die zowel Parijs als Londen strikt verbiedt geld te steken in de tunnel onder het Kanaal. De toenmalige Franse president Frangois Mitterrand girig daar destijds tandenknarsend mee akkoord omdat de Britse premier Margaret Thatcher anders weigerde akkoord te gaan met de aanleg van de tunnel. De Eurotunnel werd daarmee het grootste private infrastructuurproject uit de geschiedenis.

Nieuwe Franse faillissementswet
Eurotunnel is het eerste grote bedrijf dat een beroep doet op het nieuwe Franse faillissementsrecht, dat op 1 januari is ingegaan. Als topman Jacques Gounon eenjaar geleden met dezelfde boekhouding naar de handelsrechter was gestapt, zou de kans op liquidatie levensgroot zijn geweest. Nu lijkt Eurotunnel onder bescherming van de rechter tot tien jaar verder te kunnen.
De Franse faillissementswetgeving was tot ver buiten de grenzen berucht. De overlevingskansen van een bedrijf dat na betalingsproblemen de boeken bij de handelsrechter neerlegde, waren immers nihil.
De nieuwe wet is sterk geïnspireerd op de Amerikaanse 'Chapter 11'. Een noodlijdend bedrijf kan bij de rechter een 'plan de sauvegarde' aanvragen. Een bemiddelaar krijgt maximaal tien jaar de tijd om een akkoord te sluiten met de schuldeisers. Blijft dat uit, dan volgt alsnog bankroet.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » wo 26 jul 2006, 22:32

Financieele Dagblad (26-7-2006) schreef:Nervositeit over uitstel beslissing reddingsplan Eurotunnel

PARIJS — Onder aandeelhouders is grote onrust ontstaan nadat de Franse handelsrechtbank dinsdagzijn beslissing over een eventuele gerechtelijke bescherming voor het noodlijdende Eurotunnel met een week uitstelde tot 2 augustus. Er was op gerekend dat de rechtbank het akkoord snel zou toekennen aan de noodlijdende exploitant van de tunnel onder Het Kanaal.

Door het uitstel groeit onder analisten en aandeelhouders de vrees dat de rechter de gevraagde bescherming niet toekent en Eurotunnel vervolgens eind dit jaar een faillissement boven het hoofd hangt. De advocaat van Eurotunnel zag de zaak gisteren veel rooskleuriger. 'Het uitstel betekent een nieuwe kans voor de onderhandelaars', zei de raadsman dinsdag in Parijs. Sinds de bestuursvoorzitter van Eurotunnel, Jacques Gounon, het gerechtelijk akkoord aanvroeg, is er opnieuw maar vruchteloos onderhandeld tussen de schuldeisers.

Als Eurotunnel gerechtelijke bescherming krijgt, is het maximaal tien jaar beschermd tegen opdringerige schuldeisers.

Een door de rechter aangewezen bemiddelaar moet in de tussentijd proberen een programma voor schuldsanering op te zetten waarmee ook de schuldeisers akkoord gaan. Daarmee doet Eurotunnel een beroep op het gloednieuwe Franse faillissementsrecht dat het hoge percentage faillissementen onder bedrijven die uitstel van betaling aanvragen, moet terugdringen. De nieuwe wet is geïnspireerd op de Amerikaanse 'Chapter 11'-wetgeving waarbij nooddruftige bedrijven bij de rechter bescherming zoeken voor schuldeisers.

Maar zelfs als Eurotunnel volgende week alsnog een beschermende paraplu van de handelsrechtbank krijgt, is de kwakkelende uitbater van de Kanaaltunnel nog lang niet gered. De tegenstellingen tussen preferente en achtergestelde schuldeisers zijn fors. De directie van Eurotunnel steunt een drastisch saneringsplan dat was opgesteld door preferente schuldeisers waardoor de schuld zou worden gehalveerd tot €4,5 mrd, een niveau waarmee Eurotunnel niet langer continu dreigt te stikken in de schulden.

De deelnemende obligatiehouders en schuldeisers zouden vervolgens via voorkooprechten en converteerbare obligaties na vijf jaar 87% van de aandelen in handen krijgen. Dat plan vereiste echter zware offers van de achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders, waaronder duizenden particuliere beleggers. Zij zouden moeten instemmen met het verwateren van hun vorderingen ter waarde van €2,6 mrd tot €108 min.

Dat was veel particuliere aandeelhouders te gortig. Zij vinden dat ze een onevenredig groot deel van de strop moeten dragen. Ze stelden een eigen plan op dat direct door directie en preferente schuldeisers werd verworpen. Gounon herinnerde de achtergestelde obligatiehouders er fijntjes aan dat zij in geval van een faillissement met lege handen staan en daarom maar beter met het plan van de preferente schuldeisers konden instemmen. Het maakte weinig indruk.

Eurotunnel gaat gebukt onder een kolossale schuldenlast van €9,1 mrd door de uit de hand gelopen bouwkosten van de tunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Ook bleken de exploitatieprognoses in het businessplan te optimistisch. En de concurrentie van de veerboten bleek veel taaier dan voorzien. Die schuldenberg staat een rendabele tunnelexploitatie in de weg; sanering is de enige uitweg. Onderhandelingen over schuldsanering tussen aandeelhouders, directie en schuldeisende banken bleven vruchteloos. Een woordvoerder van Eurotunnel verzekerde gisteren dat de dienstregelingen ondanks de schulden worden uitgevoerd, ook als de rechter volgende week de wettelijke bescherming, niet aan Eurotunnel toekent.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » do 03 aug 2006, 13:20

Trouw (3-8-2006) schreef:Rechter geeft Eurotunnel bescherming tegen schuldeisers

PARIJS - Een rechtbank in Parijs heeft Eurotunnel gisteren bescherming tegen zijn schuldeisers verleend. Het noodlijdende bedrijf dat de spoortunnel van Engeland naar Frankrijk onder het Kanaal exploiteert, kan zich nu ongestoord richten op het bereiken van een overeenkomst met banken en particuliere beleggers. Die zouden er mee akkoord moeten gaan een flink deel van hun totaal 9 miljard euro aan vorderingen op Eurotunnel af te boeken.
Stok achter de deur is dat Eurotunnel anders failliet gaat en schuldeisers dan waarschijnlijk helemaal niets krijgen. Het Brits-Franse bedrijf denkt voor het uitwerken van zo'n akkoord zes maanden nodig te hebben. De treinen in de tunnel blijven intussen gewoon rijden.
Algemeen Dagblad (3-8-2006) schreef:Eurotunnel kan weer even vooruit

Het faillissement van Eurotunnel is voorlopig afgewend. De exploitant van de Kanaaltunnel krijgt zes maanden om financieel orde op zaken te stellen. Eurotunnel heeft 9 miljard euro schuld. Commercieel is de tunnel nooit een succes geworden. De bouw kostte miljarden meer dan begroot en het aantal reizigers valt tegen. Vooral vliegcharters zitten Eurotunnel dwars.

Eurotunnel houdt - voorlopig het hoofd boven water. Het bedrijf wordt door justitie beschermd tegen zijn schuldeisers. Die claimen 9 miljard euro. De Franse rechter besloot gisteren twee bewindvoerders aan te stellen. Het bedrijf krijgt zes maanden de tijd om financieel orde op zaken te stellen en met schuldeisers een akkoord te sluiten. Over twee maanden moeten de eerste resultaten op papier staan. Het komende halfjaar hoeft Eurotunnel niets af te lossen en geen rente over zijn schulden te betalen en kan de bedrijfsvoering doorgaan.

Met het besluit van de rechter is een faillissement voorlopig afgewend. Topman Jacques Gounon had gezegd dat zonder juridische bescherming het doek zou vallen. Het verkeer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië loopt geen gevaar. Eurotunnel handhaaft alle verbindingen en in geval van nood kunnen de schuldeisers de exploitatie overnemen. In het uiterste geval zorgen de nationale overheden ervoor dat de tunnel openblijft.

Eurotunnel kampt al jaren met een enorme schuldenlast. Die was met 9 miljard voor het bedrijf nauwelijks meer te dragen. Rond de jaarwisseling zou Eurotunnel bovendien moeten beginnen met aflossen, wat zonder schuldsanering onmogelijk is. In mei van dit jaar werd met de belangrijkste financiers een akkoord bereikt. Circa de helft van het bedrag zou worden kwijtgescholden. Maar de andere, veelal kleinere schuldeisers, verwierpen het plan. Zij waren bang er financieel bij in te schieten.

Ook de afgelopen weken is nog volop onderhandeld, maar zonder succes. Topman Gounon was daarom naar de Franse rechter gestapt om een onmiddellijk faillissement te voorkomen. Zelfs gisterochtend zijn nog gesprekken gevoerd, waarbij financiers nader tot elkaar zouden zijn gekomen. „Ik ben ervan overtuigd dat we nu een definitieve oplossing vinden," zei Gounon gisteren na de uitspraak van de rechter. „Deze procedure geeft ons de gelegenheid om het plan af te ronden waar we al vijftien maanden aan werken. Een oplossing is echt in zicht."

Tot nu toe
• De Franse ingenieur Nicotas Desmarets presenteert in 1751 een plan om een tunnel te graven onder het Kanaal. Het blijft bij een plan.
• De Britten beginnen in 1987 met het graven van de tunnel. In 1990 ontmoeten de Britten de Franse gravers en is de tunnel een feit.
• Mei 1994 gaat de tunnel open.
• De aanleg kost miljarden meer dan begroot. Vertraging bij de start van de treindiensten maakt de financiële ellende nog groter.
• Sinds 1994 maakten 178 miljoen mensen ervan gebruik. Vorig jaar gemiddeld 45.000 per dag.
• De schuld van exploitant Eurotunnel is inmiddels 9 miljard euro.

Eurotunnel is financieel drama
De nog jonge geschiedenis van Eurotunnel leest als een financieel-economische tragedie waar alles wat kan misgaan ook echt misgaat. Twintig jaar geleden kreeg het bedrijf toestemming te boren onder het Kanaal. Toen de eerste passagiers medio jaren '90 meereden, kampte het bedrijf al met miljardenschulden. De bouw duurde langer dan verwacht en pakte ook aanzienlijk duurder uit. Daarna bleken truckers en passagiers minder enthousiast dan Eurotunnel had ingeschat. Minder klanten, minder inkomsten. En toen kwam het Easyjet-trauma. Goedkope chartervluchten tussen Londen en Parijs kostten nog meer klandizie. Eurotunnel saneerde. Vorig jaar werden 900 banen geschrapt en de afgelopen vijftien maanden is met schuldeisers onderhandeld.
Financieele Dagblad (3-8-2006) schreef:Eurotunnel is blij met zes maanden uitstel

PARIJS — De handelsrechtbank van Parijs heeft Eurotunnel woensdag onder curatele gesteld. Daardoor is het Frans-Britse concern de komende zes maanden gevrijwaard van schuldeisers. De rechtbank stelt een bemiddelaar aan die moet werken aan een akkoord tussen de schuldeisers over een sanering van de schuldenlast van € 9 miljard.

Zowel de directie als de vakbonden en de belangenverenigingen van particuliere aandeelhouders reageerden opgelucht op het respijt. Zonder de bescherming van de rechtbank zou Eurotunnel in januari onvermijdelijk de boeken moeten neerleggen. De verwachting is dat de schuldeisers uiteindelijk wel akkoord zullen gaan met een nieuwe sanering van de schuldenberg, waardoor het concern na twintig jaar eindelijk een gezonde doorstart kan maken.

De bestuursvoorzitter van Eurotunnel, Jacques Gounon, vroeg drie weken geleden gerechtelijke bescherming aan omdat het concern dreigt te bezwijken onder zijn schuldenlast en de aandeelhouders en schuldeisers het niet eens raken over een reddingsplan. Gounon zei gisteren 'tevreden en hoopvol' te zijn nadat de rechter had ingestemd met de juridische beschermingsconstructie. Eurotunnel heeft een week langer moeten wachten op de uitspraak omdat de rechter 'de maximale ruimte' wilde geven voor de onderhandelingen tussen de strijdende aandeelhouders en schuldeisers. Ook een ultieme poging woensdagmorgen liep op niets uit. De partijen zeiden echter dat er wel vooruitgang is geboekt.

Het staat vast dat Eurotunnel alleen, levensvatbaar is als de schuld minstens gehalveerd wordt tot €4,5 miljard. De prioritaire schuldeisers en de Eurotunnel-directie hebben een reddingsplan opgesteld, maar dat stuit op grote weerstand van de achtergestelde aandeel- en obligatiehouders, die vinden dat zij voor een te groot deel opdraaien voor de financiële strop van €4,5 miljard.

Nu Eurotunnel onder het gerechtelijke reddingsplan valt, worden alle schuldaflossings- én renteverplichtingen voorlopig opgeschort tot de door de rechter aangewezen bemiddelaars een schuldsaneringsakkoord hebben gevonden. Die periode mag in principe tien jaar duren, maar Gounon liet begin deze week weten dat 'een faillissement onvermijdelijk is als de aandeelhoudersvergadering in september niet kan instemmen met een reddingsplan'. De rechter bepaalde gisteren dat de beschermingsperiode voorlopig zes maanden duurt en dat die termijn met een halfjaar verlengd kan worden.

Begin volgend jaar moet Eurotunnel een groot gedeelte van de eerder toegekende noodkredieten terugbetalen. Vooralsnog is er geen zicht op dat het concern daartoe in staat is.

Welk akkoord er uiteindelijk ook gesloten wordt tussen de schuldeisers en de aandeelhouders, het staat vast dat vooral de achtergestelde obligatie- en aandeelhouders zullen opdraaien voor de miljardenput. Dat is een klap voor de meer dan 800.000 Franse particulieren die zich eind jaren tachtig inschreven op een pakket aandelen Eurotunnel. De handel in het aandeel is al sinds 12 mei opgeschort.
In Frankrijk groeit de roep om ingrijpen door de Franse staat. Die zou de aandelen van de Franse particuliere aandeelhouders voor een vriendelijke prijs moeten overnemen.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » di 24 okt 2006, 16:59

Financieele Dagblad (23-10-2006) schreef:Eurotunnel praat met crediteuren

PARIJS — De zwaar in financiële problemen verkerende exploitant van de Kanaaltunnel, Eurotunnel, heeft vandaag een ontmoeting met crediteuren over een herstructurering van de financiering. Dat zeggen bronnen die dicht hij de onderhandelingen staan. Een nieuwe financieringsstructuur zou voor het einde van deze maand rond moeten zijn.
Volgens de betrokken partijen is een cruciaal stadium aangebroken in de nieuwe opzet voor Eurotunnel.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » ma 27 nov 2006, 9:47

Volkskrant (27-11-2006) schreef:Twee aanbiedingen voor noodlijdend Eurotunnel

PARIJS - Eurotunnel, het concern dat de tunnel beheert onder het Kanaal, meldt dat het twee aanbiedingen heeft gekregen voor de herfinanciering van de schulden. Eén kwam van de Amerikaanse bank Citigroup en de ander van een consortium met onder meer de zakenbanken Goldman Sachs en Deutsche Bank. Volgens Eurotunnel brengen beide aanbiedingen de rentelast van de miljardenschulden beneden de maximale € 220 miljoen per jaar.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20695
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » ma 27 nov 2006, 10:04

Goldman Sachs heeft indertijd voor Eurotunnel de "roadshow" verzorgd voor de financiering van het hele project. Bij mogelijke financiers werden stukken op tafel gelegd, waarin de meest gouden bergen werden aangekondigd voor Eurotunnel - kortom een project dat je wel moest financieren. Al met al stukken, waardoor de uiteindelijk financierende banken (Goldman deed zelf niet mee) zich behoorlijk vern&*kt voelden.

Het heeft toch wel een behoorlijke mate van ironie dat de bank die haar collega's indertijd met succes deze troep verkocht nu zelf instapt. Naast Goldman en Deutsche zit overigens, naar ik begrijp, ook Macquarie in het consortium dat aan de herfinanciering zou meedoen.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » di 28 nov 2006, 10:04

Trouw (28-11-2006) schreef:Eurotunnel van ondergang gered

PARIJS -Voldoende schuldeisers van Eurotunnel, de exploitant van de Kanaaltunnel, hebben ingestemd met een plan dat voorziet in schuldsanering van het noodlijdende bedrijf. Dit betekent dat Eurotunnel voorlopig van de ondergang is gered. Eurotunnel staat in totaal voor € 9 miljard in het krijt. De bouw viel duurder uit en sinds de opening van de spoorwegverbinding in 1994 kampt de tunnel met tegenvallende passagiersaantallen.

Het plan voorziet in de oprichting van een nieuwe onderneming, Groupe Eurotunnel genaamd. Deze onderneming moet volgend jaar een bod uitbrengen op de aandelen Eurotunnel. De bestaande aandeelhouders krijgen een belang van 13 procent. Om de schuldsanering te financieren sluit het nieuwe bedrijf een lening af van € 4,2 miljard. De obligatiehouders van Eurotunnel moeten overigens ook nog hun oordeel over het plan uitspreken.

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » do 08 mar 2007, 11:57

Financieele Dagblad (8-3-2007) schreef:Eurotunnel krabbelt weer overeind na harde ingreep

AMSTERDAM — Eurotunnel komt langzaam maar zekef uit het dal waarin het bedrijf lange tijd verkeerde. De noodlijdende uitbater van de spoortunnel onder het Nauw van Calais heeft zijn verlies het afgelopen jaar fors weten terug te brengen. Het Frans-Britse beursfonds mag zelfs voorzichtig aan het maken van winst denken.

Dat blijkt uit de cijferrapportage die Eurotunnel woensdag naar buiten heeft gebracht. Het bedrijf zag zijn omzet met 5% oplopen tot £ 568 miljoen (€ 835 miljoen). Het verlies kromp van £ 2,0 miljard in 2005 tot £ 143 miljoen (€ 210 miljoen), terwijl het bedrijfsresultaat voor het eerst sinds 2003 positief was. Later dit jaar wordt de enorme schuldenlast van het bedrijf geherfinancierd. Volgens het plan wordt Eurotunnel dan overgenomen door een nieuwe houdstermaatschappij. Daardoor dalen de zware rentelasten, die het bedrijf nu in de rode cijfers drukken. Als de operationele resultaten in 2007 overeind blijven, is het waarschijnlijk dat Eurotunnel dit jaar winst zal boeken.

Het bereiken van een compromis over deze herfinanciering is de grootste prestatie die bestuursvoorzitter Jacques Gounon het afgelopen jaar heeft geleverd. Het bedrijf werd lange tijd verscheurd door geruzie tussen aandeelhouders en obligatiehouders en door interne onenigheid in het bestuur. Nu het plan doorgang kan vinden, lijkt die verdeeldheid voorbij. Belangrijk daarbij is ook dat commissaris Hervé Huas dinsdagavond het veld heeft geruimd. Hij was twee jaar geleden nog tweede man onder Gounon en uitte diverse malen forse kritiek op de bestuursvoorzitter.

Ook operationeel zijn de zaken beter op orde. Hoewel het vervoersvolume zowel bij vracht als passagiers het afgelopen jaar daalde, verbeterden de resultaten door een combinatie van kostenbesparingen en een ander tarievenbeleid, waarbij klanten meer betalen op drukke tijden en minder in rustigere periodes. Gunstig voor Eurotunnel is bovendien de steeds grotere roep in Europa om milieubelasting op vliegverkeer. Lagekostenmaatschappijen als Easyjet zijn immers de belangrijkste concurrent van het treinverkeer door de tunnel.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19932
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » do 08 mar 2007, 15:13

Een keertje zwarte cijfers schrijven betekent nog niet dat het een winstgevende toko gaat worden :wijsvinger:

Rogier
expressweg
Berichten: 4804
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Bericht door Rogier » do 28 jun 2007, 12:35

waldo79 schreef:Een keertje zwarte cijfers schrijven betekent nog niet dat het een winstgevende toko gaat worden :wijsvinger:
Zeker niet, zolang men niet in staat is om de schulden af te lossen, kan je niet van een gezonde exploitatie van deze tunnel spreken. Ik verwacht op de lange termijn dat de schulden voor het grootste gedeelte kwijtgescholden gaan worden. Normaal (in Nederland) gesproken verjaren schulden en vorderingen na 30 jaar.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20695
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » do 28 jun 2007, 13:52

Twintig. Maar als je maar met een zekere regelmaat betaling blijft eisen, stuit je de verjaring en begint deze steeds weer opnieuw te lopen. Op die manier kan een lening heel lang gewoon verschuldigd blijven. Vroeg of laat zal er toch echt moeten worden kwijtgescholden om het bedrijf winstgevend te laten worden. Iets wat trouwens niet alleen voor Eurotunnel geldt; ook andere exploitanten van grote infrastructuur blijken in de eerste jaren ná aanleg met onoverkomelijke financieringslasten te zitten. Vaak met faillissement tot gevolg, waarna een andere vennootschap de infrastructuur met flink lagere financieringslasten opkoopt.

Feitelijk is de Kanaaltunnel dus aangelegd op kosten van de banken, en met veel andere grotere PPS-projecten is het niet anders (hoorde alweer iemand zeggen dat het met HSA wel dezelfde kant uit zal gaan). Je vraagt je af, waarom banken überhaupt in dit soort projecten stappen.

Rogier
expressweg
Berichten: 4804
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Bericht door Rogier » do 28 jun 2007, 19:02

^^
Prestige projecten van het topmanagement van deze banken.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 28 jun 2007, 20:28

Pino schreef:Feitelijk is de Kanaaltunnel dus aangelegd op kosten van de banken
Nou, vooral door de oorspronkelijke, veelal particuliere aandeelhouders, die als niet-preferenten nu naar hun geld kunnen fluiten. En dat alles omdat (vooral de ranse) de overheid hen destijds zulke ronkende verhalen over de winstgevendheid van de treintunnel voorschotelde...

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20695
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » do 28 jun 2007, 21:08

De overheid werd indertijd geadviseerd door Goldman Sachs, dat een roadshow langs institutionele beleggers organiseerde met de meest fantastische prognoses. Iedereen deed mee, behalve Goldman Sachs zelf. Dat had toch al een teken aan de wand moeten zijn. Bij de omvang van de deelneming van die institutionele beleggers zijn de particuliere beleggers peanuts. En daarmee hebben dus ook die institutionele beleggers, en niet de particulieren, vooral betaald voor de aanleg.

En los daarvan, Eurotunnel is in haar betalingsproblemen terechtgekomen vanwege te hoge financieringslasten. Financieringslasten die in de herstructureringsprocedure zijn geconverteerd in aandelen of andere instrumenten. Het is die groep mensen die is aangepakt. De aandeelhouders niet: dat waren altijd al de meest achtergestelde crediteuren en dat zijn ze ook gebleven.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8284
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Bericht door Hajo » za 30 jun 2007, 14:04

Ben ik blij dat ik op het laatste moment maar geen aandelen Eurotunnel heb aangeschaft... :hahaHAHA:
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [EUROTUNNEL] Schuldsanering Eurotunnel

Bericht door Rene » wo 05 sep 2007, 9:06

Voor Eurotunnel niet onbelangrijk: de hogesnelheidslijn naar Londen is dan toch eindelijk gereed:
Financieele Dagblad (5-9-2007) schreef:Treinreis Parijs-Londen nog sneller

Met de ingebruikname van ruim honderd kilometer hogesnelheidslijn dinsdag in Groot-Brittannië wordt de reistijd per spoor tussen Londen en Parijs twintig minuten korter. Tot nu toe reden Eurostars langzamer op een oude spoorlijn naar de Britse hoofdstad, terwijl zij in Frankrijk 300 kilometer per uur halen. Gisteren legde de trein de tocht in iets meer dan twee uur af.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19932
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [EUROTUNNEL] Schuldsanering Eurotunnel

Bericht door waldo79 » wo 05 sep 2007, 10:20

Maar daarmee gaan er niet meer treinen rijden. :) Of de inkomsten stijgen zet ik zo mijn vraagtekens bij...

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10100
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: [EUROTUNNEL] Schuldsanering Eurotunnel

Bericht door Peter » wo 05 sep 2007, 13:22

waldo79 schreef:Maar daarmee gaan er niet meer treinen rijden. :) Of de inkomsten stijgen zet ik zo mijn vraagtekens bij...
Door sneller te zijn trekt de lijn wel meer klanten, die anders het vliegtuig of de boot zouden nemen naar (met name) omgeving London. Dat kan ook in een hogere frequentie resulteren. Zelfs zonder extra treinen kan één combinatie per dag een keertje extra op en neer.....
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72866
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [EUROTUNNEL] Schuldsanering Eurotunnel

Bericht door Chris » wo 05 sep 2007, 13:49

^^ 20 minuten sneller op zo'n afstand is nou ook weer niet zó schokkend.