[E314] Afrit 19 Wilsele binnenkort afgesloten

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

[E314] Afrit 19 Wilsele binnenkort afgesloten

Bericht door R4 » wo 29 mar 2006, 16:02

De Standaard schreef:Op- en afrit 19 op E314 eind deze maand afgesloten

De op- en afrit 19 op de E314 in Wilsele wordt op het einde van deze maand afgesloten. Volgens Frans Venstermans, het hoofd van de administratie Wegen Vlaams-Brabant, komt die beslissing zowel de mobiliteit als de verkeersveiligheid ten goede. De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) zei gisteren dat hij akkoord gaat met de beslissing en niet ingaat op de vraag van het Vlaams Belang om de afsluiting uit te stellen.

,,Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen stelt dat er slechts om de vijftien tot twintig kilometer op- en afrittencomplexen langs autowegen mogen zijn'', zegt Frans Venstermans. ,,In het Leuvense zijn er veel meer omdat de westelijke omleiding destijds tot snelweg omgebouwd werd en de toegangen behouden bleven. Hierdoor stremt het verkeer in de buurt van Leuven en verhoogt het risico op ongevallen. De afrit 19 bleef lange tijd behouden omdat hij beide delen van Wilsele verbond. Maar sinds de bouw van een brug over het kanaal verloor hij zijn nut.''

Het Vlaams Belang dringt erop aan de afsluiting van de op- en afrit in Wilsele uit te stellen tot een aantal werkzaamheden in de onmiddellijke omgeving, zoals aan de Aarschotsesteenweg, beëindigd zijn. Maar volgens burgemeester Tobback is er geen verband tussen de aanwezigheid van het op- en afrittencomplex en de mobiliteit in de buurt van de werkzaamheden. Ook Tobback stelt dat door de bouw van een brug over het kanaal, het complex zijn oorspronkelijke functie verloren heeft.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Rien
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:40
Locatie: Brussel & Sint-Truiden

Re: Afrit Wilsele op E314 binnenkort afgesloten

Bericht door Rien » wo 29 mar 2006, 17:08

Zie ook het topic over Project Leuven-Noord.
De Standaard schreef:,,Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen stelt dat er slechts om de vijftien tot twintig kilometer op- en afrittencomplexen langs autowegen mogen zijn'', zegt Frans Venstermans. ,,In het Leuvense zijn er veel meer omdat de westelijke omleiding destijds tot snelweg omgebouwd werd en de toegangen behouden bleven. Hierdoor stremt het verkeer in de buurt van Leuven en verhoogt het risico op ongevallen. De afrit 19 bleef lange tijd behouden omdat hij beide delen van Wilsele verbond. Maar sinds de bouw van een brug over het kanaal verloor hij zijn nut.''
Ik weet niet of de A2 ten westen van Leuven oorspronkelijk als expresweg is áángelegd en nadien een omvorming naar snelweg plaatsvond. Hij was alleszins wel zo gepland begin jaren 1980. Op mijn Michelinkaart van 1982 staat hij in stippellijn als expresweg ingetekend tussen aansluitingen 15 en 21. Vanaf aansluiting 21 (Holsbeek) richting Aarschot zou de weg wel snelwegstatus krijgen.
De Standaard schreef:Het Vlaams Belang dringt erop aan de afsluiting van de op- en afrit in Wilsele uit te stellen tot een aantal werkzaamheden in de onmiddellijke omgeving, zoals aan de Aarschotsesteenweg, beëindigd zijn. Maar volgens burgemeester Tobback is er geen verband tussen de aanwezigheid van het op- en afrittencomplex en de mobiliteit in de buurt van de werkzaamheden. Ook Tobback stelt dat door de bouw van een brug over het kanaal, het complex zijn oorspronkelijke functie verloren heeft.
Misschien had men inderdaad beter kunnen wachten tot de aanleg van het nieuwe tracé van de Aarschotsesteenweg (N19) voltooid was. Dit voorziet immers een vlotte aansluiting vanuit Wilsele, via de basculebrug over het kanaal, op de N19 en de E314. Maar aan dat nieuw tracé is men nog niet eens begonnen, met als gevolg dat de Wilselenaren zich via allerlei bochten een weg naar de snelweg zullen moeten banen.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: Afrit Wilsele op E314 binnenkort afgesloten

Bericht door R4 » wo 29 mar 2006, 17:35

Rien schreef: Ik weet niet of de A2 ten westen van Leuven oorspronkelijk als expresweg is áángelegd en nadien een omvorming naar snelweg plaatsvond. Hij was alleszins wel zo gepland begin jaren 1980. Op mijn Michelinkaart van 1982 staat hij in stippellijn als expresweg ingetekend tussen aansluitingen 15 en 21. Vanaf aansluiting 21 (Holsbeek) richting Aarschot zou de weg wel snelwegstatus krijgen.
De A2 (huidige E314) ten westen van Leuven was oorspronkelijk inderdaad als expresweg gepland, maar al tijdens de aanleg ervan heeft men besloten om hem om te vormen tot snelweg. Reden daarvoor is, zoals je ongetwijfeld weet, dat men de huidige E314 eigenlijk wou doortrekken naar de E19 Brussel-Antwerpen en zelfs nog verder, om een noordelijke bypass rond Brussel te bouwen. In dat scenario was het niet nodig dat de westelijke rondweg van Leuven snelwegstatus zou krijgen, aangezien het verkeer dat van Brussel komt en richting Duitsland wil, voldoende had aan de E40. Begin jaren '80 ging het economisch echter niet zo goed, met de nodige besparingen tot gevolg: het doortrekken van de E314 werd geschrapt en bijgevolg heeft men dat stukje dan maar direct omgevormd tot snelweg, wat nu leidt tot de ietwat komische situatie waarbij de E314 begint op de E40 bij Leuven en ook doodleuk weer eindigt op diezelfde E40 bij Aachen. Wie van Brussel komt en naar Duitsland wil heeft dus de keuze tussen beide snelwegen, waarbij veel vrachtverkeer liever de E314 neemt omdat die vlakker is dan de E40, die vooral in de omgeving van Luik toch wel de nodige hellingen kent.

Nog iets over het doortrekken van die E314: dat plan is eigenlijk niet helemaal van de baan... Als er binnen de komende 15 jaar nog een grote snelweg in Vlaanderen bijgebouwd zou worden, dan heeft een doorgetrokken E314 de grootste kans. De vage plannen die daarvoor bestaan zien er als volgt uit (komende uit Limburg): in plaats van na afrit 22 bij Aarschot af te buigen naar Leuven, zou de E314 dan in westelijke richting doorlopen om de E19 te kruisen ten zuiden van Mechelen, ter hoogte van afrit 10 of 11, om dan verder te gaan en ook de (tegen dan hopelijk afgewerkte) A12 te kruisen, ter hoogte van Londerzeel. Het gaat nog verder westelijk, tot aan Dendermonde om daar dan te splitsen in 2 stukken die respectievelijk ongeveer het tracé van de huidige N47 Dendermonde - Lokeren en de N41 Dendermonde - Sint-Niklaas te volgen.
Op die manier zouden er dus 2 aansluitingen komen met de E17, een ter hoogte van Sint-Niklaas en een ter hoogte van Lokeren.
Bedoeling hiervan is om een nieuwe west-oost-as te maken die zowel de ring van Antwerpen als die van Brussel kan ontlasten. Op die manier kan ook het verkeer dat van de haven van Gent komt makkelijker naar het oosten en omgekeerd.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 29 mar 2006, 17:44

Ik denk ook dat zo'n plan zinvol kan zijn.
Maar er zal nog heel wat water door de Schelde vloeien eer men een dergelijk besluit zal nemen, vrees ik.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10235
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » wo 29 mar 2006, 21:57

Lees ook de discussie over dit onderwerp op:

http://www.wegcode.be/forum/index.php/t ... 712.0.html

IQ[]
expressweg
Berichten: 4299
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Bericht door IQ[] » za 01 apr 2006, 20:29

Foto's komen nog online van deze gewezen afrit. Hij is al hartstikke dicht, belijning is aangepast en borden weggehaald.