[R000] "Brussel in 2015 versmacht door files"

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

Ali
stadsweg
Berichten: 358
Lid geworden op: di 31 mei 2005, 16:28

[R000] "Brussel in 2015 versmacht door files"

Bericht door Ali » za 22 apr 2006, 18:09

De Standaard (22 april 2006) schreef:Hoofdstad in 2015 versmacht door files

De reistijd naar Brussel zou met bijna de helft toenemen door het steeds stijgende autogebruik. Minister Pascal Smet kondigt maatregelen aan.

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest actualiseert binnenkort haar Vervoersplan. Het vorige dateert van 1998. In de studie Mobil 2015 die het beleid moet ondersteunen, wordt een prognose gemaakt naar 2015. De studie bekijkt zowel het Gewest - de negentien Brusselse gemeenten - als de brede rand, samen 135 gemeenten. Dat is het gebied dat door het toekomstige voorstadnet Gen bediend zal worden. Het reikt tot in Zottegem en Duffel. De NIS-studies van 1991 en 2001 worden mee opgenomen.

De studie becijferde dat de bevolking in de Gen-zone met 5 procent zou toenemen. De werkgelegenheid zou met 115.000 eenheden toenemen tegenover 2001. Ook het autogebruik zou, onder meer door de actieve zestigplussers, groeien.

Dat betekent dat bij ongewijzigd beleid het gemotoriseerd verkeer met 5 procent zou toenemen, 3 procent in Brussel en 7 procent in de brede Rand. Van de 722.624 verplaatsingen in en naar het Brussels Gewest zou 52 procent door een autobestuurder gebeuren, 10 procent door een autopassagier, 37 procent met openbaar vervoer en 1 procent met de fiets.

De studie voorspelt dat de overheersing van de wagen ,,verpletterend'' zal zijn. De files zullen nog toenemen, vooral in de Vijfhoek (het historische hart van Brussel), in de wijken daar omheen en aan de Noordwijk. ,,In 2015 wordt het Gewest ingesloten door een ring van files'', zegt de studie.

Op de invalswegen naar Brussel zal congestie evenzeer troef zijn. Ook op de oostelijke Ring, die vandaag nog een beetje gespaard blijft. Het grootste probleem doet zich in het noorden voor.

Als gevolg hiervan zal de automobilist lokale sluipwegen opzoeken, wat de reistijd in Brussel zelf met liefst 131 procent doet toenemen. De afgelegde afstand wordt 14 procent langer. De gemiddelde snelheid halveert van 21 kilometer per uur naar 10 kilometer per uur. Wandelen en fietsen worden een mooi alternatief. Het brandstofverbruik zal met 33 procent toenemen.

In de ruime Gen-zone zal de reistijd in de ochtendspits met 45 procent stijgen. De snelheid daalt met een vijfde. Hierdoor worden delen van Brussel weer even snel bereikbaar met het openbaar vervoer in de ochtendspits. Binnen het Gewest kan openbaar vervoer tot tien minuten sneller zijn en van verder in het land kan de bonus om de Vijfhoek te bereiken tot 71 minuten oplopen.

Telewerken, arbeidsherverdeling en glijdende uren zullen een spreiding van het verkeer met zich brengen. Maar dat betekent voor Brussel vooral dat de ochtendspits nog langer duurt: van zes tot tien uur. Het verkeer in die spits neemt tussen zes en zeven met een kwart toe, tussen negen en tien met bijna dertig procent.

Ondanks deze zorgwekkende groeiprognoses zou de uitstoot van vervuilende stoffen in de hand gehouden worden door het gebruik van nieuwe technologie. Allen de uitstoot van het broeikasgas CO2 ontspoort: ze stijgt met 22 procent in de Gen-zone en met 13 procent in Brussel zelf.

De studie stelt dat ,,krachtdadige maatregelen nodig zijn om het Gewest bereikbaar te houden en om de levenskwaliteit van de bewoners op peil te houden.'' Het verkeersprobleem creëert ,,een spiraal van stedelijk verval.''

De onderzoekers stippen aan dat door de steeds langer wordende reistijd met de wagen een stipt openbaar vervoer steeds aantrekkelijker wordt. Wanneer de reisduur met openbaar vervoer met 20 procent afneemt, daalt het aantal wagens per kilometer met 4 procent. Omgekeerd doet een toename van de reisduur met de wagen met 25 procent een verschuiving naar het openbaar vervoer ontstaan van ongeveer 5 procent.

Ook suggereren de onderzoekers maatregelen die de kostprijs van rijden met de wagen - vooral van pendelaars - en van het parkeren duurder maken.

De Brusselse minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A), zegt de studie als basis te nemen om de komende maanden plannen op te stellen om het verkeer in Brussel aan te pakken. ,,Het moet een concreet plan zijn dat geen dode letter blijft'', aldus Smet.

http://www.mobil2015.irisnet.be

Van onze redacteur Tom Ysebaert

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40834
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » zo 23 apr 2006, 13:14

Misschien wordt het eens tijd om de ongebreidelde suburbanisatie van Brussel eens tegen het licht te houden?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.