Fusie Spaanse en Italiaanse snelwegbedrijven

Moderator: Moderatoren

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Fusie Spaanse en Italiaanse snelwegbedrijven

Bericht door R4 » wo 26 apr 2006, 3:38

De Standaard schreef:Spaanse en Italiaanse wegen lopen samen


Het Spaanse autosnelwegbedrijf Abertis smelt samen met zijn Italiaanse sectorgenoot Autostrade. Samen vormen ze het grootste tolbedrijf wereldwijd.
DOOR de geplande fusie ontstaat een tolgigant met een marktwaarde van bijna 25 miljard euro. Het nieuwe bedrijf zal 20.000 werknemers tellen in 16 landen, zo staat in een persbericht van beide bedrijven. Samen beheren de twee bedrijven meer dan 6.700 km autosnelweg en een tiental luchthavens, waaronder die van Londen, Stockholm en Orlando. Die luchthavens zijn alle in handen van Abertis dat naast wegen- en luchthavenbeheer ook telecominfrastructuur en parkings in zijn portefeuille heeft.

Voor de fusie wordt aan de aandeelhouders van Autostrade een dividend uitgekeerd van 3,75 euro per aandeel, zodat beide bedrijven een gelijke marktwaarde hebben op de beurs. Zo kunnen gelijke pakketten aandelen van Abertis naar Autostrade getransfereerd worden (en omgekeerd) zonder dat een van de bedrijven verlies lijdt bij de deal. De familie Benetton, bekend van het kledingmerk, wordt met bijna een kwart van de aandelen in het nieuwe bedrijf de grootste aandeelhouder.

Autostrade en Abertis stellen de fusie voor als een fusie tussen gelijken, maar volgens critici lijkt het eerder op een overname van Autostrade door Abertis. De nieuwe holding zal immers de naam Abertis krijgen en zijn hoofdzetel in Barcelona vestigen. Volgens ingewijden werd gekozen voor Spanje omwille van een belastingvoordeel. De huidige Spaanse topman van Abertis, Salvador Alemany, zal het nieuwe bedrijf leiden. De raad van bestuur zal wel uit evenveel Italianen als Spanjaarden bestaan en de Italiaanse zetel blijft in Rome. Ook het technologisch centrum van Autostrade, een van de meest geavanceerde in de wereld, blijft in Italië. Door de fusie willen beide bedrijven vooral sterker staan in een markt die steeds minder lokaal beheerd wordt. Het samengaan geeft de bedrijven meer spankracht om de concurrentie aan te gaan voor licenties van wegen, luchthavens, parkeerplaatsen en telecommunicatie-infrastructuur wereldwijd.

Abertis en Autostrade hebben bekendgemaakt dat ze 15 miljard euro zullen investeren waarvan 11 miljard in Italië. De Franse autowegen zouden een strategische overnamedoelwit kunnen worden omdat ze de geografische verbinding vormen tussen beide netwerken. Uit de eerste versie van de overeenkomst blijkt dat de bedrijven alvast geïnteresseerd zijn in mandaten om autosnelwegen in de VS te privatiseren. Ook wordt gedacht aan een uitbreiding van het luchthavenbeheer in Frankrijk, Duitsland en India.

De deal komt drie weken nadat Abertis de aankoop afrondde van Sanef, een van de drie Franse tolbedrijven die verkocht werden bij een openbare veiling. Ook Autostrade bood toen mee, maar zonder succes. De aankoop van 4 miljard knaagde aan de financiële gezondheid van Abertis.

Enkele Italiaanse kranten beweren dat de overeenkomst nu afgesloten wordt om politieke druk te ontwijken. Zo zouden ze profiteren van het machtsvacuüm dat heerst nu de uittredende Italiaanse premier de verkiezingen heeft verloren en zijn opvolger Prodi een regering aan het vormen is. Italiaanse politici tekenden al verzet aan tegen de deal omdat zo 3.400 kilometer Italiaanse tolweg in Spaanse handen zou komen. Volgende week dinsdag keuren de raden van bestuur van beide bedrijven de deal formeel goed. Daarna moeten de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten nog hun zegen geven.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14902
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 26 apr 2006, 9:21

Zouden de snelwegen dan ook gelijkere inrichting krijgen? ;)

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 19744
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » wo 26 apr 2006, 9:56

Dat probleem is naar mijn gevoel ook een beetje een wet van de remmende voorsprong. De Italianen waren er, evenals de Duitsers, heel vroeg bij om snelwegen aan te leggen. In die context hebben ze stukken weg aangelegd op een manier, zoals wij het nooit meer zouden doen. De Spanjaarden zijn pas heel laat begonnen met aanleg van snelwegen en maakten die "fouten" dus niet meer.

Hoe dan ook: ik vraag me af, in hoeverre een concessiehouder iets te zeggen heeft over de precieze wijze waarop een weg wordt aangelegd. Krijg de concessiehouder niet gewoon de weg as is van de overheid?

Verder interesseert het mededingingsaspect van deze fusie me wel. De positie van deze nieuwe onderneming wordt natuurlijk zo dominant als hij maar zijn kan, maar tegelijkertijd wordt in Brussel ook wel onderkend dat mededinging op een verkeersnetwerk per definitie beperkt is. To be continued ...