[R001] Vrachtwagentol Antwerpse Ring

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[R001] Vrachtwagentol Antwerpse Ring

Bericht door Rene » di 19 apr 2005, 23:14

Brabants Dagblad (19-4-2005) schreef:Minister wil overleg over tol trucks bij Antwerpen

Antwerpen - Vlaams regionaal verkeersminister Van Brempt bekijkt of er nog overleg mogelijk is over verplichte tol voor vrachtwagens tijdens grote wegwerkzaamheden op de ring rond Antwerpen. Dat overleg zou in eerste instantie plaats moeten vinden met Van Brempts collega Peeters, verantwoordelijk voor Openbare Werken.

De Nederlandse transporteurs- en verladersorganisaties TLN en EVO en de Belgische branche-organisatie OTM drongen gisteren aan op afschaffing van de verplichte tol. Volgens TLN en EVO gaat die verplichting Nederlandse bedrijven tientallen miljoenen euro’s kosten.
Volgens de woordvoerster van Van Brempt is het besluit voor de verplichte passage door de Liefkenshoektunnel genomen door haar voorganger Bossuyt. „Zij wil nu kijken of er toch nog overleg mogelijk is“, aldus de woordvoerster. Daarbij staat het echter niet vast of de tol van tafel verdwijnt.
Een gewone rit door de tunnel kost 15 euro per vrachtwagen. Abonnementhouders betalen iets meer dan 5 euro. Niet voor elke Nederlandse transporteur is een abonnement echter interessant. Personenwagens die minder breed zijn dan twee meter mogen wel gebruik maken van de Kennedytunnel richting Brussel en retour en kunnen de Liefkenshoektunnel dus vermijden.

DE FEITEN

Werk Kennedytunnel
* In juli gaat de Kennedytunnel in Antwerpen een maand dicht voor vrachtwagens, bestelbusjes en auto’s met caravans.
* Deze moeten op weg naar het zuiden en terug omrijden via de Liefkenshoektoltunnel.
* Vorig jaar kostte dat de Nederlandse transportbedrijven volgens TLN en EVO al tientallen miljoen euro’s extra.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9990
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Bericht door Alfa » wo 20 apr 2005, 15:03

Waarom schaffen ze de tol over die Liefkenshoektunnel niet gewoon af. Eigelijk vrij belachelijk die tol die men hier vraagt. Eerst betalen we voor de aanleg van de weg via de belastingen en dan moeten we nog eens extra betalen om er gebruik van te maken. Ik keur tol wel goed als de weg door een private firma gelegd is. Dus niet met ons belastingsgeld. Dan is tol logisch maar de lieksenshoektunnel is volgens mij door de overheid gelegd en zou gratis moeten zijn.

Matthijs
expressweg
Berichten: 2699
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Hilversum

Bericht door Matthijs » wo 20 apr 2005, 15:12

Alfa schreef:Eerst betalen we voor de aanleg van de weg via de belastingen en dan moeten we nog eens extra betalen om er gebruik van te maken.
Uhm, zo zit het natuurlijk niet. De beheerder van de tunnel verdient met de tol in principe de aanleg- en beheerkosten terug. Of die beheerder nu privaat of publiek is.
Als het inderdaad de overheid is: die heeft de investering gedaan van belastinggeld. De investering wordt in principe terugverdiend met de tol. Het belastinggeld is dan dus terugverdiend, ook jouw belastinggeld.
Natuurlijk wordt die belasting niet teruggestort, maar wordt dit (indirect) verrekend met de toekomstige belastingen. Je betaalt dus in principe echt niet dubbel hoor. Zeggen dat er geen tol kan worden geheven 'omdat het (in eerste instantie) van belastinggeld is gebouwd' is onzin.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 20 apr 2005, 16:01

Die tunnel had gratis zijn investering al 10x kunnen terugverdienen in minder files op de oostelijke ring. Maar zolang de tunnel flink tol kost (nu al € 5 voor personenauto's en iets van € 15 voor vrachtwagens) is het positieve maatschappelijk effect op de files van de Ring nihil.

Maatschappelijk gezien had die tunnel veel meer op kunnen leveren aan uitgespaarde filekosten dan hij nu oplevert met tol... :roll:

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik

Bericht door snelwegracer » di 10 mei 2005, 15:51

Van dat geld kunnen de Belgen weer hun wegen beter onderhouden. :D