
საქართველო is een land aan de Zwarte zee, tussen Rusland en Turkije ingeklemd, in het zuidoosten begrenst door Armenië en Azerbeidzjan.
Het land is 2 keer zo groot als Nederland en telt 4,5 miljoen inwoners, waarvan 1,3 miljoen in de hoofdstad Tbilisi leven. Andere grote steden zijn Rustavi (116.000), Kutaisi (230.000), Batumi (122.000) en Sokhumi (121.000).
Het land kent 3 autonome gebieden, Abkhazië in het noordwesten, Ajaria in het zuidwesten en Zuid Ossetië in het centrale noorden.
Het noorden is zeer bergachtig met toppen tot meer dan 5.000 meter. Het zuiden is ook bergachtig, en het centrale deel is een grote vallei met de rivier de Riomi en Kura. Klimaatgebieden varieren nogal van subtropisch regenwoud tot gletsjers.
De economie bestaat uit toerisme en landbouw, en kent een stevige economische groei sinds 1995.
Georgië grenst aan onstabiele Russische gebieden zoals Tsjetsjenië, Noord Ossetië, Kabardino-Kalbarië etc.
het wegennet
Ook Georgië kent geen uitgebreid wegennet, er zijn een stuk of 8 grote doorgaande wegen die alle delen van het land verbinden. Passen met Rusland zijn soms bijna 3000 meter hoog. Tbilisi kent een grote bypass langs de oostkant. De Kaukasus landen, kennen, in tegenstelling tot centraal Aziatische landen, een eigen wegnummering, en hebben dus niet meer de oude Sovjet-nummering. Er zijn weinig grensovergangen, dit komt door de bergachtige grensstreken.
wegennummering:
M1 Tbilisi - Kutaisi - Sokhumi - Gantiadi (Rusland) 496km
M2 Senaki - Batumi - Sarpi (Turkije) 110km
M3 Tbilisi - Tsdo (Rusland)(Vladikavkaz) 129km
M4 Tbilisi - Rustavi - Kapanakchi (Azerbeidzjan) 71km
M5 Tbilisi - Tsodna (Azerbeidzjan) 150km
M6 Tbilisi - Muganlo (Armenië) 90km
M7 Marneuli - Sadakhto (Armenië) 28km
M8 Khashuri - Batumi 209km
M? Kutaisi - Zhdanovi (Armenië) 205km
M? Gori - Zemo-Roka (tunnel met Rusland) 84km
M? Zhinvali - Gurjaani 109km
Reisadviezen:
Het reizen naar de volgende onveilige gebieden in Georgië wordt ontraden: Abchazië, Zuid-Ossetië en West Samegrelo (steden Zugdidi en Tsalendjika), de Pankisi Gorge als de grensgebieden met de Russische Federatie (republieken Ingushetia, Tsjetjenië en Dagestan) en Svaneti (zie onder ‘Onveilige gebieden’). In de overige gebieden van Georgië kan met inachtneming van het onderstaande reisadvies worden gereisd. In zijn algemeenheid wordt geadviseerd waakzaam te zijn bij het reizen in Georgië.
Het wordt nadrukkelijk ontraden na zonsondergang alleen - te voet - de straat op te gaan
Als gevolg van wijdverbreid wapenbezit komt geweld en zware criminaliteit voor. Er zijn tevens gevallen van ontvoering bekend.
Als gevolg van afscheidingen van enkele deelrepublieken die niet meer onder de invloedsfeer van Georgië vallen, wordt ontraden te reizen naar:
Abchazië
Sinds 1992 is de deelrepubliek Abchazië niet meer onder de invloedsfeer van Georgië en is afgesloten voor internationaal verkeer. Het is onmogelijk Abchazië binnen te komen via de noordelijke grens met Rusland en via de scheidingslijn langs de Inguri rivier. De veiligheidssituatie is gevaarlijk door voortdurende schermutselingen. Bovendien liggen in veel delen van deze deelrepubliek mijnenvelden, waarvan het bestaan niet wordt erkend.
Zuid-Ossetië
Deelrepubliek Zuid-Ossetië heeft zich eveneens afgescheiden van Georgië en valt ook niet meer onder de invloedsfeer van dit land. Er wordt regelmatig geschoten.
West Samegrelo (steden Zugdidi en Tsalendjika)
Door het grote aantal vluchtelingen vanuit Abchazië en de voortdurende sociale onrust in dit gebied dient rekening te worden gehouden met verhoogde criminaliteit.
Zowel de Pankisi Gorge als grensgebieden met de Russische Federatie (republieken Ingushetia, Tsjetjenië en Dagestan) zijn onveilig gebied. De onveiligheid in genoemde gebieden is het gevolg van de onrust in Tsjetjenië en de overige deelrepublieken in de Noord-Caucasus. Het kan niet worden uitgesloten dat militia’s in de Noord-Caucasus zich in het grensgebied ophouden en de nog steeds niet afgebakende grenzen met Georgië overschrijden. De Pankisi Gorge is slechts beperkt toegankelijk en kent een concentratie van Tsjetjeense vluchtelingen.
Svaneti
Indien u dit gebied wilt bezoeken, wordt aangeraden dit uitsluitend via een goed bekendstaand reisbureau te doen dat over goede contacten in deze regio beschikt.
Voorts wordt ontraden alleen naar afgelegen en dunbevolkte gebieden te reizen, maar Caltijd een ervaren en betrouwbaar reisbureau dan wel een gids in de hand te nemen.