Afbeelding

[AUS] Dramatische PPS'en in Sydney

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[AUS] Dramatische PPS'en in Sydney

Bericht door Rene » ma 26 jun 2006, 11:02

Volkskrant (23-6-2006) schreef:Sydney moppert over verlaten snelwegen

Infrastructurele werken lijken ongeschikt voor pubiiek-private samenwerking In Sydney is het enthousiasme voor samenwerking met het bedrijfsleven op het gebied van wegen, tunnels en sporen afgenomen. Toltunnels en worden gemeden.

SYDNEY Voor een stoplicht in het zakencentrum van Sydney staan de auto's rijendik opgesteld. Het schiet maar niet op bij een kruispunt voor Hyde Park want er wordt aan de weg gewerkt. Zakenmannen achter het stuur maken zich boos oyer de chaos.

De ellenlange files zijn een gesel , yoor de regering van New South Wales, de deelstaat waarvan Sydney de hoofdstad is. Met een megaopject wilde de sociaal-democratische overheid de problemen energiek te lijf gaan. Een nieuwe toltunnel gefinancierd door het bedrijfsleven zou de verkeersdrukte in het centrum drastisch moeten terugdringen. Een rustigere binnenstad, schonere lucht in het centrum en beter openbaar vervoer waren de argumenten waarmee de sociaal-democraten het project verdedigden.

De investeerders stonden in de rij. In Sydney, waar bijna iedereen autorijdt, is een tunnel onder het centrum een goudmijn, was de verwachting. Geld om een tunnel te bouwen, had de regering niet, zodat investeerders werden binnengehaald.

De toltunnel ligt er een halfjaar, maar bijna niemand maakt ervan gebruik. Doordat er in de stad wegen zijn afgesloten om het verkeer de tunnel in te dwingen, was de chaos nog nooit zo groot als nu. De pubiiek-private samenwerking is op een fiasco uitgelopen.

Een rit door de Cross City Tunnel kost ongeveer twee euro.

'Krankzinnig veel', moppert een automobilist die voor het stoplicht staat te wachten. 'De tunnel is een kilometer of twee lang, daar hoef je toch niet zoveel voor te vragen.' Met hem denken velen er zo over; zij sluiten aan in de file. De nieuwe verkeersader is het symbool van een falende overheid die slecht heeft onderhandeld over de hoogte van de tol.

De maatregelen om het verkeer de tunnel in te dwingen, hebben de automobilisten alleen maar kwader gemaakt. Behalve wegafsluitingen zijn de stoplichten aangepast. Verkeer de tunnel in heeft lang groen, verkeer dat boven blijft, heeft meestal rood.

Het gemor dwong de firma Cross City Motorway, die € 3 miljoen per dag zegt te verliezen op het project, de tunnel rond de jaarwisseling een paar weken tolvrij te maken, zodat de automobilist kon wennen aan het gemak ervan. Het consortium, een samenwerking van Cheung Kong Infrastructuur uit Hongkong en de Duitse Bilfinger Berger, kan het verlies wel een tijdje dragen maar het moet niet te lang duren. In de tolvrije periode zoefden 53 duizend auto's per dag door de tunnel; toen er tol werd geheven, waren dat er maar 20 duizend. De capaciteit van de tunnel, die 400 miljoen euro heeft gekost, is ruim tachtigduizend auto's per dag. Sinds de tol er weer op zit, blijven de auto's weg.

Dit is niet de eerste keer dat Sydney de neus stoot aan infrastructuur die met een particulier geld is aangelegd. Een nog grotere gotspe is de aanleg van een tien kilometer lange ondergrondse spoorlijn naar het vliegveld ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 2000. De staat New South Wales, toen geregeerd door een liberale regering, had geen vierhonderd miljoen euro over voor de lijn. De zakenwereld sprong bij. Met desastreuze gevolgen voor de passagiers. Om Sinds er weer tolgeld moet worden betaald, blijven de auto's weg in- of uit te stappen op de twee stations van het vliegveld moet een toeslag van vijf euro worden betaald, een hoog bedrag gezien de schappelijke tarieven van het openbaar vervoer en taxi's in de grootste stad van Australië.

Een taxirit met zijn tweeën uit de binnenstad naar het vliegveld is ongeveer even duur als twee enkeitjes met de trein. Dus zijn de perrons onder het vliegveld bijna verlaten. Sommige toeristen die niet weten hoe het werkt, nemen nog wel eens de trein, veelal één keer.

Het fiasco heeft New South Wales een half miljard euro gekost, meer dan het bedrag om de lijn destijds aan te leggen. Ze moest de exploitant een vergoeding betalen omdat het gebruik van de spoorlijn tegen viel. En het blijft tobben. De spoorlijn is deze week te koop gezet.

Met schrik in hun hart hebben de exploitanten van een nieuwe snelweg, gefinancierd door banken, in het verre westen van de stad het tunneldrama gevolgd. Eind vorig jaar is een ruim veertig kilometer lange snelweg geopend. Paginagrote advertenties lokken de automobilisten naar het nieuwe asfalt.

'U omzeilt 42 stoplichten.' Uiteraard hangt er een prijskaartje aan. Twintig eurocent per kilometer met een minimum van 25 eurocent tot een maximum van 2,50 euro per rit. De eerste vier weken waren gratis, vanwege de ophef over de tunnel in het centrum, maar vanaf eind januari moet er betaald worden. In de tolvrije periode reden dagelijks 137 duizend voertuigen over de weg, in de eerste tolweek daalde dat aantal tot iets meer dan de helft en dat viel tegen.

Het enthousiasme voor pubiiekprivate samenwerking is danig afgenomen. Critici van het beleid zeggen dat deze vorm van samenwerking niet geschikt is om vitale infrastructuur te bekostigen. De Labour-regering is in het nauw gebracht en staat op achterstand in de verkiezingsprognoses. Morris lemma, de premier van New South Wales, liet zich na het debacle verleiden tot de uitspraak dat de overheid de verantwoordelijkheid moet nemen bij de aanleg van infrastructuur.

Eind vorige week kondigde hij aan dat de tol voor de omstreden tunnel de komende drie maanden wordt gehalveerd. Een aantal verkeersomleidingen wordt ongedaan gemaakt in de hoop de automobilist te lokken. Maar de vraag is of het lukt. De eerste dag met lagere tol leidde nauwelijks tot meer verkeer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » ma 26 jun 2006, 11:42

De liefhebber moet de archieven van Aussiehwys er maar eens op naslaan. Daar zijn nodige artikelen over het onderwerp gepost.

Grootste probleem is geweest dat de staat NSW zich ertoe heeft gecommiteerd om mensen de tunnel in te dwingen. Niet alleen met behulp van het blokkeren van gebruikelijke routes en de stoplichten, maar ook door een garantie af te geven aan het consortium. Kortom, als er niet genoeg mensen door de tunnel rijden, betaalt de staat bij en daarmee de belastingbetaler natuurlijk ook.

Met name die dubbele positie steekt natuurlijk. Daarnaast kun je je afvragen of een tolweg überhaupt wel gaat werken midden in een stad, waar zoveel alternatieven bestaan. Men (niet alleen de staat, maar ook het consortium) had zich moeten realiseren dat tolheffing op een tunnel als deze niet reëel zou zijn. PPS is het algemeen is niet problematisch; PPS op deze manier is je eigen graf graven.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40582
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » ma 26 jun 2006, 13:51

Geeft ook wel duidelijk aan hoeveel de gemiddelde automobilist overheeft voor de oplossing van het fileprobleem. Niets dus.

2 euro tol is namelijk het equivalent van 10 minuten werk. Als de rijtijdbesparing 20 minuten zou zijn van de tunnel, dan is dat kortzichtig van de mensen, maar wel de gecreëerde waarheid.
'Krankzinnig veel', moppert een automobilist die voor het stoplicht staat te wachten. 'De tunnel is een kilometer of twee lang, daar hoef je toch niet zoveel voor te vragen
Onzin natuurlijk. De Kiltunnel is maar een paar honderd meter en kost ook 2 euro.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » ma 26 jun 2006, 15:20

De Kiltunnel bespaart je een aanzienlijke omweg. De Cross City Tunnel loopt onder bestaande wegen door waardoor je een in kilometers even lang alternatief hebt voor de tolroute. Er wordt niets nieuws ontsloten. In Sydney betaal je bijvoorbeeld ook tol op de Harbour Bridge, de Harbour Tunnel en Westlink M7. Die wordt wel zonder morren neergelegd.

Denk dat dat ontbreken van "iets nieuws" in ieder geval psychisch een enorm verschil maakt en als zodanig enorm bijdraagt aan deze mislukking.

Matthijs
expressweg
Berichten: 2692
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Hilversum

Bericht door Matthijs » ma 26 jun 2006, 15:27

Als het vooral aan dat laatste ligt (geen nieuw trace) is dit zeker ook interessant voor eventuele Nederlandse ideeen om in/boven snelwegen extra betaalde filevrije banen aan te leggen (pps of niet). Die zullen namelijk exact hetzelfde recept bieden: geen nieuw trace, wel minder files. Als het effect hetzelfde gaat zijn dan in Sydney, gaan deze dus veel minder gebruikt worden dan verwacht.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » ma 26 jun 2006, 15:44

Denk dat dat een heel relevante factor wordt.

Bedenk jezelf dat de belanghebbende bij minder files vaak niet (of in beperkte mate) de weggebruiker is. Files zijn slecht voor de economie en voor het milieu. Het tweede is een algemeen belang, het eerste is naast algemeen belang ook een werkgeversbelang. Wat betreft algemene belangen moet je er doorgaans vanuit gaan dat de individuele burger zich niet geroepen voelt om persoonlijk in het algemene belang investeringen te doen (zgn. free rider gedrag). Het aantal mensen dat een tolroute zal kiezen, omdat dat beter is voor het milieu, is zeer beperkt. Wat betreft het werkgeversbelang geldt dat de meeste weggebruikers geen werkgever zijn en dus zelf niet direct gebaat zijn bij minder files.

Kortom, voor de weggebruiker zelf blijft doorgaans alleen de ergerniswaarde van files over. In ieder geval bij mij persoonlijk is die doorgaans redelijk beperkt. De dagelijkse file is een fact of life geworden, waar je je vertrek- en aankomsttijd op aanpast. En ach, dankzij de mobiele telefoon kun je in de file nog vrij nuttige dingen doen. De ergernis slaat bij mij alleen toe, wanneer je in ongebruikelijke of onverwachte files terecht komt. Vijf euro per dag betalen om enige tijdwinst te boeken klinkt dan niet echt als een prioriteit.

Precies die denkwijze zie je ook in Sydney. Mensen zijn zo gewend aan hun 42 stoplichten en alle bijbehorende vertraging dat ze geen behoefte hebben aan een snellere route met een prijskaartje.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40582
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » ma 26 jun 2006, 15:59

Maar goed, als die 2 euro gewoon wordt gecompenseerd door de werkgever zou het toch moeten kunnen zou je zeggen.
Een rekenvoorbeeld: Je bespaart 10 minuten per rijrichting door het gebruik van de 'fast lane'. Zeg maar, de "A 14" van Australië (de A 14 is een shortcut die de Autoroute Normandie verbindt met de Peripherique van Parijs). Je kunt 20 minuten per dag meer werken. Een gemiddeld uurloon is 27 euro per uur. Dat betekent dat als de tol 9 euro zou zijn, je (als werkgever, of als individu) er in principe nog winst op maakt. Dat wil zeggen als infrastructuurcapaciteit volledig in vrijemarkt omstandigheden wordt verhandeld zou dit een redelijk bedrag zijn, en de actoren volledig rationeel hun handelen bepalen.

Conclusie is dat er helemaal geen rationele afweging wordt gemaakt. Een automobilist is geen waterdruppel. Sturing heeft daarom vrijwel nooit het (te bereiken) gevolg. Ik zou willen dat er meer mensen vanuit de Psychologie zich gingen bemoeien met verkeer- en vervoersbeleid.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36483
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » ma 26 jun 2006, 15:59

Tja, maar soms is het ook gewoon psychologisch.

Als er een file staat waarmee je 10 minuten rijtijdwinst hebt door 15 km om te rijden, dan kost dat ook extra brandstof.
Die extra kosten worden zonder morren betaald: ze zitten namelijk al in de tank. Dat je vervolgens sneller weer moet tanken, is vers 2. Maar voor de weggebruiker is omrijden "gratis".
Maak je een tolhuisje op een route, dan wordt het extra betalen veel tastbaarder...

(Maar als je overal moet betalen omdat je geen alternatief hebt, dan wordt het weer morrend aanvaard. Dat is ook de reden dat kilometerheffing m.i. alleen effecten zal hebben op de hevigheid van de supermarktoorlogen.)

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40582
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » ma 26 jun 2006, 16:15

Maak je een tolhuisje op een route, dan wordt het extra betalen veel tastbaarder...
Op de kortere route dan hé... ;)

Bedenk twee wegen:
Weg 1: 20 kilometer, tol
Weg 2: 50 kilometer, tolvrij.

Men zal dan toch voor weg twee kiezen, zelfs als de tol zo laag is dat je brandstofkosten in aanmerking genomen toch beter weg 1 wilt kiezen. Het grappige is dat wanneer op weg 1 een symbolisch tolbedrag heft (bijvoorbeeld 1 Franse Franc, dat heb ik namelijk ooit mee gemaakt. Dat is ongeveer 15 eurocent, trouwens) zal wen weer veel eerder voor weg 1 kiezen... :?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20702
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » ma 26 jun 2006, 16:21

Vinny schreef:Maar goed, als die 2 euro gewoon wordt gecompenseerd door de werkgever zou het toch moeten kunnen zou je zeggen.
Een rekenvoorbeeld: Je bespaart 10 minuten per rijrichting door het gebruik van de 'fast lane'. Zeg maar, de "A 14" van Australië (de A 14 is een shortcut die de Autoroute Normandie verbindt met de Peripherique van Parijs). Je kunt 20 minuten per dag meer werken. Een gemiddeld uurloon is 27 euro per uur. Dat betekent dat als de tol 9 euro zou zijn, je (als werkgever, of als individu) er in principe nog winst op maakt.
Dat vereist dus inderdaad compensatie door werkgevers. Maar ik weet niet of daar een markt voor is. Probleem is dat meeste Nederlanders een baan hebben, waarbij hun werkgever simpelweg verwacht dat de werknemer tijdens de contractueel overeengekomen werktijd aanwezig is. Hoe vroeg de werknemer daarvoor de deur uit moet gaan en hoe laat hij dan thuis is, is niet het probleem van de werkgever.

Met andere woorden: als je de files verkort, kunnen de werknemers later de deur uit en zijn ze eerder weer thuis. Dat heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op de arbeidsproductiviteit en de omzet van de werkgever.

Werkgevers mét een belang zijn in zoverre met name die werkgevers, waarvan het personeel ook tijdens werktijd op de weg zit. Kortom de hele logistieke sector (voor zover gericht op wegvervoer), vertegenwoordigers, etc. Van die werkgevers zou het logisch zijn om hun personeel de fast tracks op te sturen en ze daarvoor te compenseren.