Verkeersbord dat op de A10-west een maximumsnelheid van 70 km/h aangeeft. Dat is zo bepaald omdat de bewoners van een aanliggende flat een kort geding hadden aangespannen tegen de Staat vanwege verkeerslawaai. Dat hebben ze gewonnen. Let ook op het DIN-lettertype op het bordje.
Geluidswanden nabij Overschie in de A13. Dit was één van de eerste plekken waar geluidswanden stonden. Voor de jaren '70 speelde het probleem ''geluidshinder'' nog niet. Opvallend op deze foto is ook de pontificale reclame voor sigaretten.
Foto van de (toen gloednieuwe) A1 over de Veluwe. Men streefde ernaar de weg een onopvallend gedeelte van het natuurgebied te laten zijn. Zie ook de voorrangsborden aan het einde van de oprit.
Verankeringspunt van de kabelbaan die gebruikt is om de Grevelingendam te dichten. In dit boek wordt gerept over een gedenkplaat die men wilde aanbrengen, maar wat erg traag ging. Verder maakt het melding van een reddingsactie van de bewoners om het gevaarte als monument te behouden. Daarna staat dat hij nog kans loopt om in slopershanden te vallen vanwege een wegverdubbeling. Staat dit verankeringspunt er nu nog?
Sam en Moos, het monument bij de Haringvlietbrug. Opvallend is het afgeplakte wegnummer (N59?) op het bord. Gebeurde dit vroeger vaker en waarom deed men dat?
Speciaal voor Hajo ingescand het hoofdkantoor van de verkeerspolitie in Driebergen. Erg leuk dat men vroeger Porsches reed.
Het Kleinpolderplein in Rotterdam. Ook hier is iets opvallend en dat is het zwart-wit motief van de geleiderails. Dat zie je in Belgie nog wel eens in geel-wit. Wat had (of heeft) dat voor functie?
Het toentertijd nieuwe concept vlechtwerk. De foto toont knooppunt Oudenrijn.
De Van Brienenoordbrug in de avond. Ik vind dit een hele mooie foto. Ook staan er nog enkele inwendig verlichte wegwijzers op de foto.