[DK] Denemarken: hogere maximumsnelheid, minder doden !

Plaats om over de Europese snelwegen buiten Nederland, België, Duitsland en Frankrijk te discussiëren.
Discussions on motorways in Europe

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[DK] Denemarken: hogere maximumsnelheid, minder doden !

Bericht door Medianieuws » za 30 apr 2005, 16:27

www.auto-motor-sport.de schreef:Dänemark: Mehr Speed, weniger Tote

Die Zahl der bei Unfällen getöteten Menschen ist in Dänemark mit der Heraufsetzung des Autobahn-Tempolimits von 110 auf 130 km/h binnen Jahresfrist um ein Viertel auf 369 gesunken. Wie Sprecher der Behörde für Verkehrssicherheit und des Strassenbauamtes am Freitag übereinstimmend in der Zeitung "Berlingske Tidende" erklärten, sei dieser Rückgang für alle Experten höchst überraschend gekommen. Dänemark erreichte damit die niedrigste Zahl von Toten durch Verkehrsunfälle seit 1950.
Die Regierung von Ministerpräsident Anders Fogh Rasmussen hatte die Höchstgeschwindigkeit Ende April 2004 angehoben, obwohl fast alle Experten einhellig eine Zunahme der Unfallzahlen mit mehr Toten vorhergesagt hatten. In den ersten zwölf Monaten nach der Anhebung auf etwa 50 Prozent aller dänischen Autobahnstrecken zeigte sich dann bei Messungen, dass die durchschnittliche Geschwindigkeit sogar von 118 auf 113 km/h sank. Dies erklärte ein Vertreter des Strassenamtes mit der "gleichmässigeren Verteilung" des Tempos. Es gebe wegen der nun neu und massiv aufgestellten Hinweisschilder mit der jeweils geltenden Höchstgeschwindigkeit deutlich weniger Raser. Gleichzeitig mit der Anhebung auf Tempo 130 wurden auch die Bussgelder für Ãœbertretungen drastisch hochgesetzt.
Vertaling:

Denemarken: hogere maximumsnelheid, minder doden

Het aantal verkeersdoden is in Denemarken na het optrekken van de maximumsnelheid op autosnelwegen van 110 naar 130 km/h is binnen een jaar met een kwart gedaald tot 369. Vertegenwoordigers van verkeersveiligheidsorganisaties en wegbeheerders hebben vrijdag in de krant "Berlingske Tidende" verklaard, dat deze afname voor alle deskundigen als een complete verrassing kwam. Denemarken bereikte daarmee het laagste aantal verkeersdoden sinds 1950.
De regering van premier Rasmussen had de maximumsnelheid eind april 2004 verhoogd, ondanks dat bijna alle deskundigen een toename van het aantal verkeersongevallen hadden voorspeld. In de eerste 12 maanden na de verhoging gaven metingen aan dat de gemiddelde snelheid zelfs verlaagde van 118 naar 113 km/h. Een vertegenwoordiger van de wegbeheerder verklaarde dit door een "gelijkmatiger verdeling" van de snelheden. Door de nieuwe en in grote aantallen neergezette borden met de ter plekke geldende maximumsnelheid blijken er bovendien duidelijk minder snelheidsduivels te zijn. Want tegelijkertijd met het optrekken van de maximumsnelheid zijn ook de boetebedragen voor overtredingen flink omhoog gegaan.
Laatst gewijzigd door Rene op di 16 aug 2005, 9:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 30 apr 2005, 16:33

Parallel: zowel in Nederland als in Denemarken is het aantal verkeersdoden op onverklaarbare wijze spectaculair gedaald. De situaties zijn echter geheel verschillend. Mijn conclusies zijn dat de daling van het aantal verkeersdoden in Nederland niet het gevolg is van Spee's mobiele kassa's, en ook niet van Duurzaam veilig. Ook de daling in Denemarken is volgens mij niet volledig het gevolg van het daar veranderde snelhedenbeleid.

Ik blijf erbij dat de conjuncturele situatie in Europa in 2004 voor een belangrijk deel heeft bijgedragen aan de daling.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72717
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » za 30 apr 2005, 16:50

Nog een belangrijk ding: Scandinavische auto's staan bekend om hun veiligheid. In Denemarken zullen verhoudingsgewijs veel Scandinavische (zweedse) auto's rijden. Ik denk dat ook de toename van veiligere auto's in Nederland belangrijk bijdraagt aan het aantal verkeersdoden. Ik denk dat het een combinatie van is.

DjIdee
autoweg
Berichten: 2369
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 22:19
Locatie: Marum

Bericht door DjIdee » za 30 apr 2005, 23:26

Auto's zijn in hun geheel stukken veiliger geworden vergeleken met een paar jaar geleden. Toen had je alleen de echt dikke mercedessen die 5 sterren haalde, nu zo'n beetje elke middenklasser en hoger, en ook de kleinere auto's zijn veiliger standaard uit de fabriek. Denk dat dat ook meeweegt, maar dan zou je gewoon naar het aantal ongevallen moeten kijken.

Wouter
dorpsstraat
Berichten: 127
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 22:46
Locatie: De Bilt

Bericht door Wouter » zo 01 mei 2005, 13:48

Vroeger waren de auto's in Denemarken ongelovelijk duur. Een Mercedes C-klasse kostte zo bijna 75 duizend euro, als ik het goed heb! De belastingen waren nog veel hoger dan in Nederland. Niet zo lang geleden zijn de prijzen drastisch geslonken, en zijn de auto's zo'n beetje het goedkoopst in Europa. Waarschijnlijk hebben veel Denen toen een nieuwe, duurdere en veiligere auto gekocht.