[R001] Oprit Berchem van Antwerpse ring

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10235
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[R001] Oprit Berchem van Antwerpse ring

Bericht door vynkce » vr 22 sep 2006, 11:38

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft recent laten onderzoeken of de oprit Berchem op de R1 opnieuw zou kunnen geopend worden. Dit onderzoek wijst nu uit dat dit inderdaad mogelijk is, waarbij aan de voorwaarde van het behoud van de optimale doorstroming voor het openbaar vervoer op dit kruispunt kan voldaan worden. Minister Peeters zal nu verder overleg plegen met De Lijn en de stad Antwerpen om te bekijken of de oprit in Berchem kan worden open gesteld in afwachting van de definitieve herinrichting van de Singel en de Ring.

Twee jaar geleden werd, tijdens de werken aan de R1, de oprit op de R1 op de Grotesteenweg in Berchem afgesloten als één van de minder hindermaatregelen. Bedoeling was om doorgaand en lokaal verkeer te scheiden, waardoor een aantal opritten op de Ring, waaronder die van Berchem, gesloten kon worden. De ring functioneerde tijdens de werken als drager van het doorgaand verkeer, terwijl de Singel met de noodbruggen het lokaal bestemmingsverkeer opving.

Het afsluiten van de oprit kadert bovendien in de analoge visie van het masterplan Antwerpen op de scheiding van het doorgaand en lokaal verkeer. Doorgaand verkeer maakt in de strategie van het masterplan gebruik van de Ring; lokaal verkeer van de nieuw aan te leggen Singel langs de Ring. De huidige Singel zal binnen het masterplan worden ingericht in functie van leefbaarheid en verkeersveiligheid.

Omdat er zich ter hoogte van de oprit Berchem een aantal capaciteitsproblemen voordeden, die de doorstroming van het openbaar vervoer negatief beïnvloedden, werd op vraag van de stad Antwerpen en de Lijn beslist om de oprit Berchem ook na de werken aan de R1 gesloten te houden.

Omwille van het wegnemen van de noodbruggen op de Singel dit voorjaar werd de oprit opnieuw tijdelijk opengesteld. Toen in juni de oprit opnieuw werd gesloten, ontving de minister echter talloze klachten van buurtbewoners, een petitie van het bedrijvenforum Groot-Berchem (BGB) en werd er binnen de Districtsraad van Berchem een motie goedgekeurd met de vraag om de oprit van Berchem opnieuw open te houden. In een overleg met een vertegenwoordiging van het bedrijvenforum en de districtsraad zegde de minister toe te zullen onderzoeken of een heropening van de oprit overwogen kon worden in afwachting van de definitieve herinrichting van Ring en Singel volgens het masterplan. Belangrijke randvoorwaarde om dit voor de minister bespreekbaar te maken, was het behoud van de optimale doorstroming voor het openbaar vervoer op dit kruispunt.

Daarop werd in een samenwerking met de Lijn en het IVA Infrastructuur een studie uitgewerkt, die gedetailleerde modelstudies omvat van de te nemen maatregelen om enerzijds het verkeer op het kruispunt ter hoogte van de op- en afritten en het kruispunt met de Singel vlot te houden, en anderzijds de doorstroming van het openbaar vervoer niet nadelig te beïnvloeden.

Door aanpassing van de infrastructuur en de regeling op het kruispunt N1-oprit R1 is het mogelijk het aanbod van de stroomopwaartse kruispunten (Singel, kruispunt N1/afrit R1) volledig te verwerken. Hierdoor worden opstoppingen op dit stuk van de N1 vermeden.

Volgende infrastructurele maatregelen zijn daarbij nodig:
Inrichting oprit R1 op 2 rijstroken (is reeds grotendeels uitgevoerd)
Inrichting kruispunt N1/oprit R1 met 2 linksafslaande rijstroken komende van de Singel
Deze ingreep impliceert het opgeven van de vrije busbaan op het deeltraject Singel tot dit kruispunt. Vermits het verkeer in het sas tot het voorgaande kruispunt telkens in één cyclus wordt verwerkt is de noodzaak tot vrije busbaan hier ook niet meer aanwezig.
Inrichting Elisabethlaan: 1 rijstrook rechtsaf + rechtdoor, 1 rijstrook linksaf + rechtdoor, 1 rijstrook linksaf
De openstelling van de oprit komende van de Elisabethlaan genereert meer verkeer in de Elisabethlaan. De simulatie gaat uit van de feitelijke situatie waarbij voertuigen voor de opstelstroken in 2 rijen aanschuiven. De weg is niet als dusdanig gemarkeerd vanwege te smal. Wanneer de weg zodanig wordt ingericht dat het aanschuiven op 2 rijen onmogelijk wordt dan onstaat er een file in de Elisabethlaan.
Deze situatie is te verhelpen ofwel door reorganisatie van de aansluiting met de Grote Steenweg door het verkeer te spreiden over Elisabethlaan en Koninklijke baan (eventueel uitstroom Elisabethlaan beperken tot bussen), ofwel verbreden van de Elisabethlaan vanaf de Koninklijke laan, ofwel beperken van het aanbod aan personenwagens door de Middelheimlaan te knippen aan de UA.
Aanpassing lichtencyclus.
Daarnaast dienen in verder overleg met de Lijn eerst nog een aantal kleinere vragen te worden beantwoord, en zal na de eventuele opening van de opritten de verkeerssituatie in de omgeving tevens van nabij opgevolgd dienen te worden. Bovenstaande voorgestelde maatregelen kunnen worden uitgevoerd binnen de lopende contracten van het IVA Infrastructuur en worden geraamd op ongeveer 50.000 euro.

"Ik zal nu omtrent de resultaten van de studie verder overleg plegen met De Lijn en de Stad Antwerpen om te bekijken of de oprit in Berchem kan worden open gesteld in afwachting van de definitieve herinrichting van de Singel en de Ring. Dit alles kan enkel op uitdrukkelijke voorwaarde dat er een optimale doorstroming voor het openbaar vervoer gegarandeerd blijft", besluit minister Peeters.
http://www.mobielvlaanderen.be

Mikhail
expressweg
Berichten: 3182
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Bericht door Mikhail » vr 22 sep 2006, 11:46

Ik heb het nooit begrepen waarom men deze oprit had afgesloten komende uit de richting van Antwerpen, het enigste effect wat dit gaf is dat de mensen 2 kruispunten later links omkeerde en de oprit namen, waardoor er op dit kruispunt een drukt ontstond richting Antwerpen ... OK hierdoor moest het verkeer wel een andere oprit zoeken (Borgerhout of Wilrijk) maar ik heb het nooit zo ideaal gevonden, ik ben blij wanneer ze de oprit opnieuw opendoen;)
****

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 23 dec 2006, 1:57

Het Laatste Nieuws schreef:Oprit Berchem naar Antwerpse ring mag weer open
De oprit naar de Antwerpse ring, richting Nederland, in Berchem mag binnenkort weer definitief open. Dat heeft het Antwerpse schepencollege vrijdag beslist. Tegen het sluiten van de oprit rees jarenlang veel protest van Berchemse bewoners en bedrijven. Op voorstel van de Vlaamse overheid wil de stad het kruispunt van de Grotesteenweg en de Elisabethlaan laten aanpassen, zodat automobilisten er de baan weer kunnen oversteken om de ring op te rijden.

De oprit in Berchem was sinds augustus 2002 dicht om sluipverkeer tegen te gaan dat het kruispunt overbelastte. Onlangs ging de oprit door de afbraak van de noodbruggen op de Singel weer tijdelijk open, waardoor het probleem van het oorspronkelijke sluipverkeer bleek verminderd. De herinrichting van het kruispunt van de Grotesteenweg en de Elisabethlaan door de Vlaamse overheid begint half februari. De stad zal ongeveer gelijktijdig het kruispunt met de Koninklijkelaan heraanleggen en de Middelheimlaan herinrichten. Half maart zou de oprit weer open kunnen als er aan alle bijkomende en overlastbeperkende voorwaarden wordt voldaan, aldus de stad. (belga/hln)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » za 23 dec 2006, 11:15

Groeit het onkruid al door het beton? :D

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 24 feb 2007, 2:23

De Standaard schreef:Veelbesproken oprit Antwerpse ring weer open

ANTWERPEN - Automobilisten kunnen sinds vrijdagmiddag de Antwerpse ring in de richting van Nederland weer oprijden via de oprit aan de Grote Steenweg in Berchem. Het al dan niet heropenen van de oprijlaan was jarenlang een punt van discussie, zowel voor de Berchemse districtsraad als bij de Berchemse bedrijven en bewoners.
Vlaams minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) zette vrijdag officieel de verkeerslichten in werking die het verkeer in de nieuwe situatie in goede banen moeten leiden. ,,Ik hoop dat iedereen gediend is met de nieuwe regeling en dat ze nu ook jaren zo mag blijven'', zei hij. De minister beloofde overigens ook een degelijke opvolging met onder meer tellingen en metingen. Een eerste evaluatie volgt binnen drie maanden.

Peeters oordeelde na een recente studie dat de oprit weer open kon, mits de nodige maatregelen. Zo moest de doorstroming van het openbaar vervoer gegarandeerd blijven, de veiligheid van fietsers en voetgangers optimaal blijven en het bovenlokale sluipverkeer in de kiem gesmoord worden. De oprit werd in het verleden gesloten omdat het verkeer het kruispunt van de Grotesteenweg en de Elisabethlaan te vaak blokkeerde tijdens de spitsuren.

De voorbije maanden werden aanpassingen aan de verkeersinfrastructuur uitgevoerd die voor een betere doostroming van het verkeer moeten zorgen. Zo wordt het busverkeer dat vroeger via de Elisabethlaan kwam, nu naar een speciaal bussas met slagboom geleid op de Koninklijke Laan. De omleiding moet het kruispunt met de Elisabethlaan en de Grote Steenweg, waarlangs de bussen normaal reden, wat ontlasten. Het kruispunt werd bovendien ook grondig aangepast, zodat automobilisten er de baan weer vlot kunnen oversteken om de ring op te rijden zonder dat er files ontstaan.
Vroeger dan gepland dus. ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 24 feb 2007, 10:10

Een oprit, enkel bedoeld voor de bewoners zelf dus, want alle anderen worden grondig dwarsgezeten.
Nou, wat mij betreft kun je dan zo'n toerit beter dicht laten. Op nog meer verstoring van drukke ringwegen zitten we toch niet te wachten ?

EagleEye812
zandpaadje
Berichten: 1
Lid geworden op: di 20 mar 2007, 17:25

Bericht door EagleEye812 » di 20 mar 2007, 17:28

Met de auto vind ik het handiger, dat bespaart de moeite van een kilometer verder te rijden, 180° te draaien en op dezelfde oprit op te rijden :roll:

Met de bus vind ik het toch iets lastiger, wat verder rijden en door die bareel, en dan speciale lichten, het zal wel niet veel uitmaken maar k vond het toch vlotter gaan via de elizabethlaan