Afbeelding

Nederland haalt CO2-doel in 2010

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17848
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Nederland haalt CO2-doel in 2010

Bericht door boe! » vr 27 okt 2006, 12:55

Nu.nl schreef:BRUSSEL - Nederland haalt de afgesproken beperking van broeikasgas CO2, vooral dankzij het financieren van projecten ver buiten Europa. Dat blijkt uit de nieuwste raming die de Europese Commissie vrijdag verspreidde.

Kooldioxide (CO2) uit bijvoorbeeld auto's en elektriciteitscentrales staat bekend als opwarmer van de aarde. Nederland heeft in het zogeheten Kyoto-protocol beloofd de CO2-uitstoot tussen 2008 en 2012 met 6 procent te laten dalen ten opzichte van 1990.

Met de nog geplande acties komt Nederland al in 2010 uit op min 8,6 procent. Binnenlands wordt nog wel 0,7 procent meer CO2 uitgestoten, maar projecten in China, India en andere landen zorgen voor 9,3 daling. Zulke projecten tellen mee als Nederland ze betaalt.

Veel andere West-Europese landen moeten extra maatregelen nemen om hun doelen te halen. "Er is geen tijd meer voor getreuzel of fouten", waarschuwde Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu).

Hij heft de vinger vooral naar België, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Spanje, Portugal en Italië. Deze landen dreigen hun doel niet te halen volgens de raming.

West-Europa als geheel heeft beloofd 8 procent minder broeikasgas CO2 uit te stoten. Dat gaat alleen lukken met alle geplande acties, buitenlandse projecten en aanplant van bossen.

EU-commissaris Dimas rekent erop dat de CO2-rechten van de industrie worden beperkt. Hij heeft Nederland en zestien andere EU-landen maandag teruggefloten omdat bedrijven na 2008 te veel mogen uitstoten.

Het ministerie van VROM reageert niet verbaasd over de Brusselse raming. "Uit eerdere onderzoeken bleek dat we in lijn liggen om het doel te halen", aldus een woordvoerster van staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu).

Nederland heeft de uitstoot van koolstofdioxide onder meer beperkt door biodiesel te verplichten: een scheutje koolzaadolie bij de diesel. Verder zijn zuiniger auto's gestimuleerd, evenals milieuvriendelijke energie zoals windmolens.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 01 dec 2006, 0:57

Het Laatste Nieuws schreef:Europese Commissie snoeit in CO2-uitstootrechten
De Europese Commissie snoeit in de CO2-uitstootrechten van het bedrijfsleven. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft woensdag aangekondigd dat de ondernemingen in tien lidstaten tussen 2008 en 2012 zeven procent minder koolstofdioxide (CO2) mogen uitstoten dan vorig jaar.

De Europese Commissie zette woensdag het licht op groen voor de nationale plannen voor de toekenning van C02-uitstootrechten in Duitsland, Griekenland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Slovakije, Zweden en Groot-Brittannië in de periode 2008-2012. In vergelijking met de uitstoot in 2005 is het totale aantal uitstootrechten met zeven procent gedaald. De Commissie kende ook zeven procent minder rechten toe dan de lidstaten in kwestie zelf hadden voorgesteld. (belga)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!