Grote infraprojecten extra duur door strenge milieunormen

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36146
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Grote infraprojecten extra duur door strenge milieunormen

Bericht door Rene » vr 27 okt 2006, 16:24

Cobouw (27-10-2006) schreef:Grote infraprojecten extra duur door strenge normen luchtkwaliteit

DEN HAAG - Alle grote infrastructurele projecten dreigen vertraging op te lopen door de strenge normen voor luchtkwaliteit. Minister Peijs (verkeer) trekt 300 miljoen euro extra uit voor maatregelen om de bouwprojecten niet te frustreren. Als eerste moet het budget voor de Tweede Coentunnel omhoog, maar ook de Zuidas, A4, A12 en A27 zitten in de gevarenzone.

Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer waarin staat dat 20 procent van de projecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport problemen oplevert. De afgelopen twee jaar heeft de uitvoering van vooral de wegverbredingen vertraging opgelopen. Die projecten verwacht Peijs te kunnen uitvoeren nu de nieuwe Wet luchtkwaliteit van kracht is geworden. De Tweede Kamer heeft daar eerder deze week mee ingestemd. Nog voor het eind van dit jaar wil de minister acht tracébesluiten ondertekenen.
De minister signaleert echter problemen bij alle grote projecten die nog op stapel staan. Peijs claimt 300 miljoen euro uit de gereserveerde pot van € 1,1 miljard om extra maatregelen te treffen. Het geld is nodig om vertraging van de uitvoering van het MIT tussen 2010 en 2015 te voorkomen. Concreet gaat het daarbij om dertien grote projecten (zie kader).
Zonder extra maatregelen zal de luchtkwaliteit na uitvoering van deze projecten behoorlijk verslechteren. De effecten door invoering van roetfilters en de soepeler bijtelling voor zeezout zijn daarbij niet afdoende.

Maatregelen
Per werk gaat de minister bekijken welke maatregelen nodig zijn om vertraging te voorkomen. Bij tunnels zijn bijvoorbeeld de uiteinden een probleem. Ventilatie of overkappen zijn de meest voor de hand liggende oplossingen, maar daarmee is veel geld gemoeid. Bij de presentatie van het Besluit luchtkwaliteit liet de minister weten rekening te houden met 10 procent budgetverhoging om te voldoen aan de eisen. Peijs is bereid extra maatregelen te treffen, maar niet tegen elke prijs. Voor toetsing heeft zij een aantal voorwaarden gesteld zoals een beslissing voor 2008 en doelmatigheid van de kosten.
In eerste instantie ziet Peijs mogelijkheden om vertraging van vijf tot zes projecten te voorkomen. Daarbij gaat het om Tweede Coentunnel, de A4 Delft-Schiedam, de A15 Maasvlakte-Vaanplein, de A4/A10 Badhoevedorp-Amstel en de A27 Lunetten-Rijnsweerd. Het meest urgent is de Tweede Coentunnel. Dit project staat op het moment van gunning en het budget zal worden opgehoogd om extra maatregelen aan de uiteinden van de tunnel te treffen.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 7560
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: Grote infraprojecten extra duur door strenge milieunorme

Bericht door Hajo » za 28 okt 2006, 12:22

René schreef:
Cobouw (27-10-2006) schreef:Concreet gaat het daarbij om dertien grote projecten (zie kader).
Welke dertien grote projecten?

De Tweede Coentunnel staat op het moment van gunning, lees ik. Ik neem aan dat dat dan ook voor de A5 Coentunnel - Raasdorp geldt?
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17035
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Grote infraprojecten extra duur door strenge milieunorme

Bericht door boe! » za 28 okt 2006, 12:46

Hajo schreef:Ik neem aan dat dat dan ook voor de A5 Coentunnel - Raasdorp geldt?
:arrow: Zie laatste bericht in deze draad: http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic ... 6&start=50