[NOORD-ZUIDLIJN] Verlenging naar Schiphol

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Medianieuws

[NOORD-ZUIDLIJN] Verlenging naar Schiphol

Bericht door Medianieuws » wo 19 jul 2006, 14:42

Parool (18-7-2006) schreef:Stad heeft weer strop N/Z-lijn

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam stevent af op een nieuw tekort van 140 miljoen euro op de Noord/Zuidlijn. De rechter bepaalde gistermiddag dat de stad geen recht heeft op compensatie van het rijk voor de stijgende bouwkosten.

Begin deze maand stapte PvdAwethouder Tjeerd Herrema naar de rechter. Hij wil dat het rijk de vergoeding aanpast aan de werkelijke stijging van de kosten van de bouw. Die is veel hoger dan de normale inflatie. Het rijk stelt dat in 2002 het risico in één keer is afgekocht met 187 miljoen euro. De rechtbank in Haarlem volgt die laatste redenering. Dat betekent dat Amsterdam nu al zit met een strop van 69 miljoen euro. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de bouw kan dat volgens Herrema oplopen tot 140 miljoen euro als de metrolijn klaar is.

De gemeente overweegt in beroep te gaan bij de Raad van State, die volgens Herrema 'een veel bredere afweging maakt'. Zo'n procedure kan echter langer dan een jaar duren. Voor die tijd moet Amsterdam een financiële regeling treffen. Een reserve voor de tegenvaller is er niet. Met de nieuwe strop lopen de kosten voor de metro op tot circa 1,8 miljard euro. Debijdrage van de gemeente zal meer dan verdubbelen tot ruim 600 miljoen euro.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 19 jul 2006, 14:55

Over 700 miljoen voor de A4 Delft-Schiedam wordt meteen van alles geroepen over gouden vangrails. Natuurlijk het is een boel geld. Maar dit metrolijntje, die qua maatschappelijk-economische prestatie nooit in de buurt van zo'n stuk A4 gaat komen, begint inmiddels een héél duur geintje te worden.
Dus daarom maar de wedervraag of alle roltrappen van de NZ-lijn van platina of diamant is uitgegaan... :roll:

Overigens vind ik het terecht dat Amsterdam nu zelf moet dokken. Je kunt niet een risico laten afkopen en vervolgens weer om geld gaan bedelen.

Financieele Dagblad (19-7-2006) schreef:Rijk hoeft niet bij te passen
Amsterdam verliest zaak over kosten Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM — De gemeente Amsterdam moet de extra kosten van de Noord-Zuidlijn geheel voor eigen rekening nemen. Amsterdam kan daarvoor niet de hand ophouden bij het Rijk. De gemeente heeft gisteren een rechtszaak tegen het Rijk over financiering van deze metroverbinding verloren. Het vonnis kan Amsterdam tientallen miljoenen euro's kosten. 'Het gaat met name om loon- en prijsstijgingen en die zijn voor de komende jaren moeilijk in te schatten. Vooral de staalprijzen fluctueren zeer sterk', zegt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Tjeerd Heddema.

De rijksoverheid heeft bij het begin van het project een eenmalige subsidie aan de gemeente verstrekt van €1,1 mrd. Daarin zit een afkoopsom van € 85 min, die het Rijk vrijwaart van eventuele budgetoverschrijdingen. Voor de jaarlijkse bijdrage aan de gemeente past het Rijk een standaard indexeringssystematiek toe, de zogeheten Index Bruto Overheidsinvesteringen, de IBOI. Maar die indexering is ontoereikend om de kostenstijgingen van de NoordZuidlijn op te vangen, betoogde de gemeente Amsterdam eerder voor de rechtbank in Haarlem.

De rechter merkt in het vonnis op dat de gemeente met het subsidiebesluit van het Rijk akkoord is gegaan.- Daarmee heeft ze ook de indexeringssystematiek geaccepteerd. Hij verwerpt verder het argument dat de gemeente onvoldoende kennis van zaken had om problemen met de indexering van tevoren te kunnen voorzien. Het Rijk heeft volgens de rechter voldoende aannemelijk kunnen maken dat het eerder dergelijke projecten met de gemeente heeft opgezet, waarbij op dezelfde wijze is geïndexeerd.

Dan is er bovendien de afkoopsom die het Rijk betaald heeft om van tegenvallers te worden gevrijwaard. Volgens de gemeente had die vrijwaring uitsluitend betrekking op markt- of aanbestedingsrisico's. De minister van Verkeer en Waterstaat schreef echter al in 1999 aan de Tweede Kamer dat het geld diende Voor het opvangen van risico's, ongeacht hun vorm'. De rechter volgt deze laatste lezing.
Door ervan uit te gaan dat het Rijk de gaten in de begroting zou dichten, ondanks de wetenschap dat er een afkoopsom was betaald, heeft de gemeente Amsterdam Voor eigen rekening en risico gehandeld', aldus de rechter.

Volgens de woordvoerder is het 'waarschijnlijk' dat de gemeente Amsterdam in hoger beroep gaat.
Waar het geld vandaan zou moeten komen om de gaten in de begroting van de Noord-Zuidlijn te dichten, weet hij nog niet. 'Daar hebben we nog geen plannen voor liggen.' Hij zegt zeker te weten dat de bouw geen vertraging zal oplopen.
'Het is op dit moment duurder om het werk stil te leggen dan om gewoon door te gaan.'

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 19 jul 2006, 17:11

Terecht besluit.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9012
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Bericht door Ds79m » wo 19 jul 2006, 20:56

Natuurlijk hoeft het Rijk niet mee te betalen. Als het andersom was geweest had Amsterdam immers ook niet aan te springen om het voordeel terug te storten.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » wo 19 jul 2006, 21:12

Ik zeg: stoppen die aanleg.
Geld overhevelen naar de A8, verbreding A6/A9/A1/A10.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » wo 19 jul 2006, 22:15

Ik zie niet in waarom Amsterdam daaraan zou moeten meebetalen...De NZ-lijn zal uiteindelijk véél duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot. Deels omdat de lonen en andere kostenposten stijgen als gevolg van inflatie, deels omdat de politiek de zaken natuurlijk weer eens véél te rooskleurig heeft voorgesteld/voorstelt. Men heeft hoegenaamd niets geleerd van het Betuwelijndebâcle - of van het debâcle om de Oostlijn in eigen stad. Héél, héél jammer.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6329
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » do 20 jul 2006, 13:09

Hmm...is die N-Z dan echt net zo'n fiasco aan het worden als de Betuwelijn, of de HSL? Wel jammer weer dat ze zich weer zogenaamd 'verkeken' hebben op de kosten. :?

Laten we het eens van de positieve kant bekijken:

De N-Z lijn is eigenlijk nog dé missing link in het Amsterdamse Metronet. De bereikbaarheid van de kantoren in het zuiden, het échte stadscentrum en het noordelijk stadsdeel zullen met sprongen vooruit gaan. Veel tram-, buslijnen als mede de pontjes zullen ontlast worden. Reistijden zullen aanzienlijk verkort worden.

Uit deze (gigantische) investering valt tenminste wel vooruitgang te boeken. De metrolijn zal in ieder geval een grote meerwaarde leveren aan de vervoersprestatie, wat je van de betuwelijn en in mindere mate de HSL niet kunt zeggen...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 20 jul 2006, 13:29

Met de NZ-lijn worden busreizigers uit Waterland straks verplicht om op Buikslotermeer over te stappen, en het GVB extra te spekken. Velen daarvan moeten alsnog op het CS overstappen, wat dus een dubbele overstap betekent. Amsterdam Noord heeft nu via de IJtunnel prima rechtstreekse busdiensten naar het Centraal, vanwaar mensen lopend de stad ingaan of overstappen. Met NZ-lijn zullen ook zij op het Buikslotermeerplein een extra overstap moeten maken, waar ze helemaal niet op zitten te wachten. Hoezo meerwaarde ?

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17974
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » do 20 jul 2006, 22:39

Er zullen ook tramlijnen - en vast ook wel buslijnen - worden opgeheven zodra dat ding in dienst komt. Daar heb je als reiziger wat aan (niet dus). Ook de afstand naar de halte zal veel groter worden.

En voor dat geld hadden ze een veel beter OV kunnen hebben dan een enkel metrolijntje van een paar kilometer.
Ik vind dan ook niet dat deze lijn een grote meerwaarde zal leveren, maar een minimale.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » do 20 jul 2006, 23:23

Gewoon stoppen met de bouw ten zuiden van Vijzelgracht en in plaats daarvan de lijn verleggen naar het Museumplein, de De Lairessestraat, het H'meerstation en verder door naar Osdorp De Aker via Nieuw Sloten. Dan ontlast je twee heel drukke tramlijnen die zich allebei door de smalle Leidsestraat moeten proppen, en heeft die ondergrondse lijn in ieder geval nog wat meerwaarde voor het stedelijk OV. Het huidige tracé is vrij nutteloos.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6329
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » vr 21 jul 2006, 11:20

mavas schreef:Er zullen ook tramlijnen - en vast ook wel buslijnen - worden opgeheven zodra dat ding in dienst komt. Daar heb je als reiziger wat aan (niet dus).
Ik denk dat veel reizigers uit het Noordelijk stadsdeel er wel degelijk op vooruit zullen gaan. Die zijn nu toch afhankelijk van de buslijnen die door de Ijtunnel moeten en/of de pontjes.
mavas schreef:Ook de afstand naar de halte zal veel groter worden.
Nu zijn die afstanden op sommige plaatsen ook belachelijk kort. Vind je het gek dat de tram er dan zo lang over doet? Weet iemand iets over de toekomstige reistijden van deze nieuwe metrolijn?

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 11:25

Jeroen schreef:
mavas schreef:Er zullen ook tramlijnen - en vast ook wel buslijnen - worden opgeheven zodra dat ding in dienst komt. Daar heb je als reiziger wat aan (niet dus).
Ik denk dat veel reizigers uit het Noordelijk stadsdeel er wel degelijk op vooruit zullen gaan. Die zijn nu toch afhankelijk van de buslijnen die door de Ijtunnel moeten en/of de pontjes.
Nu ja, 'afhankelijk'...als je nagaat dat het busnet in Noord een fijnmazig net vormt dat rechtstreeks aansluit op het CS met alle overstapmogelijkheden die daar geboden worden, dan kun je de extra overstap die er zodadelijk in zit bij BSMP of de Van Hasseltweg wel degelijk als een achteruitgang zien. Ipv van de buslijnen, worden de inwoners van Noord zodadelijk dus afhankelijk van twee metrostations...
mavas schreef:Ook de afstand naar de halte zal veel groter worden.
Nu zijn die afstanden op sommige plaatsen ook belachelijk kort. Vind je het gek dat de tram er dan zo lang over doet? Weet iemand iets over de toekomstige reistijden van deze nieuwe metrolijn?
[/quote]

De reistijd zal er zeker op vooruit gaan, en dan vooral in de binnenstad, waar het met de tram in de spits dringen geblazen is. Tramlijnen zullen overigens niet zomaar 'verdwijnen', maar wel een andere route gaan krijgen, met een goede overstap op de metro thv bijv. Ceintuurbaan of Vijzelgracht. Tsja, dat wordt voor sommigen extra overstappen om de binnenstad in te komen, maar per saldo zouden ze wel eens sneller op hun plek van bestemming kunnen aankomen. Daarnaast krijgen ze er rechtstreekse verbindingen met andere delen van de stad voor terug.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6329
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » vr 21 jul 2006, 11:37

Alargule schreef:Nu ja, 'afhankelijk'...als je nagaat dat het busnet in Noord een fijnmazig net vormt dat rechtstreeks aansluit op het CS met alle overstapmogelijkheden die daar geboden worden, dan kun je de extra overstap die er zodadelijk in zit bij BSMP of de Van Hasseltweg wel degelijk als een achteruitgang zien. Ipv van de buslijnen, worden de inwoners van Noord zodadelijk dus afhankelijk van twee metrostations...
In die zin zou je het wel een achteruitgang kunnen noemen ja. Maar misschien dat nu meer mensen de fiets pakken naar het dichtsbijzijnde metrostation, i.p.v. dat ze voor de deur met een, relatief langzame, bus mee kunnen.

Er schijnt zelfs overigens een heuse actiegroep te zijn tegen die N-Z lijn.

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 11:41

Nou ja, voor de gemiddelde Amsterdammer is dat bepaald geen 'nieuws' hoor...;) De Bovengrondse is al jaren bekend als de felste tegenstander van de nieuwe lijn. En op zich hebben ze een paar goede argumenten. Tegelijkertijd is dit wel een voorbeeld van een groepering die zijn doel voorbijgeschoten is, en die alleen nog maar lijkt te bestaan om zichzelf instand te houden.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6329
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Bericht door Jeroen » vr 21 jul 2006, 11:44

Nja, actiegroepen tegen snelwegen zijn alom bekend, maar een actiegroep tegen nieuw OV vond ik toch wel opmerkelijk gezien het huidige politieke klimaat. ;)

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 11:46

Wat denk je van mensen die tegen de Betuwelijn hebben geprotesteerd? Of tegen de HSL-zuid? Bij grote nieuwe infraprojecten wordt doorgaans niet gekeken naar de vraag of het auto of OV dient, maar vooral naar de kosten, de impact op de omgeving e.d. Bij de NZ-lijn zijn de kosten extreem hoog en is de impact op de omgeving navenant - Amsterdam is al jaren een bouwput vanwege die ****-lijn.

ReisThijs
verkeersader
Berichten: 599
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 23:50
Locatie: Utrecht

Bericht door ReisThijs » vr 21 jul 2006, 11:55

De Noord/Zuidlijn zal echt de huidige tramlijnen naar CS niet kunnen vervangen. Zo'n idee had men bij de Oostlijn en de Rotterdamse Noord-Zuidlijn ook, maar uiteindelijl zijn er in beide gevallen gewoon weer tramlijnen parrallel aan de metrolijn gebleven of teruggekomen.

Dat is vooral in Rotterdam er duidelijk te merken, daar werd na de opening van de eerste metrolijn al het tramverkeer over de Maas gestaakt, men moest maar met de metro naar Zuid om daar per tram verder te gaan. Later heeft men bij TramPlus (bijna) alle tramlijnen naar Zuid gewoon weer doorgetrokken naar CS, waardoor je dus kan kiezen: of je stapt bij Wilhelminaplein over op de snellere metro, of je blijft lekker zitten in de tram tot CS.

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 12:00

De NZ-lijn loopt voor een groot deel parallel aan lijn 25. Na de opening zie ik het dan ook wel gebeuren dat die lijn naar Sloterdijk gaat rijden, ipv CS. Lijn 24 zou wel eens naar Muiderpoort kunnen gaan rijden. Dan houd je nog één tramlijn over die deels parallel loopt aan de NZ-lijn, en dat is lijn 16 tussen Vijzelgracht en CS. Natuurlijk zullen er tramlijnen parallel blijven lopen aan de metrolijn (deels dan), maar alle drie? Lijkt me sterk en onnodig bovendien.

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 13:16

Ik heb een tijdje geleden op het SSC eens een voorstel gedaan om het Amsterdamse tramnet ná de komst van de NZ-lijn aan te passen, met daarbij als uitgangspunt: zo min mogelijk tramlijnen - zo veel mogelijk haltes. Onderstaand kaartje is relatief schematisch, maar degenen die bekend zijn met het tramnet in Amsterdam zullen er wel het één en ander in kunnen herkennen:

Afbeelding

Lijn 1 blijft bijna geheel ongewijzigd, maar gaat in slechts één richting door de Leidsestraat rijden. De andere kant op volgt de lijn de route Marnixstraat-Rozengracht-Raadhuisstraat. De rijrichting kan worden aangepast alnaargelang de drukste richting;
Lijn 2 verdwijnt uit de Emmastraat en gaat in plaats daarvan na de Amstelveenseweg naar het Haarlemmermeerstation en vandaaruit via de route van de huidige lijn 16 naar het CS. Er rijdt geen tram meer door de Emmastraat;
Lijn 3 wordt opgeheven;
Lijn 4 blijft ongewijzigd;
Lijn 5 wordt ingekort tot Zuid/WTC (capaciteitsvraag op Amstelveenlijn opgevangen door lijn 58);
Lijn 6 wordt opgeheven;
Lijn 7 blijft ongewijzigd tot station Weesperplein, maar gaat daarna via de Roetersstraat en de Plantagebuurt naar de huidige route van lijn 14 en naar het eindpunt Flevopark, in plaats van via het OLVG en het Oosterpark;
Lijn 9 blijft ongewijzigd;
Lijn 10 idem;
Lijn 12 idem;
Lijn 13 idem;
Lijn 14 wordt opgeheven;
Lijn 16 idem;
Lijn 17 blijft ongewijzigd;
Lijn 24 rijdt na de Ferdinand Bolstraat door via de huidige route van lijn 3 ten oosten van de Ferd. Bolstr., tot aan het eindpunt Flevopark van lijn 7;
Lijn 25 rijdt na de Ceintuurbaan door via de huidige route van lijn 3 ten westen van de Ferd. Bolstr.;
Lijn 26 blijft ongewijzigd.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » vr 21 jul 2006, 13:52

Jeroen schreef:Maar misschien dat nu meer mensen de fiets pakken naar het dichtsbijzijnde metrostation, i.p.v. dat ze voor de deur met een, relatief langzame, bus mee kunnen.
Je bent dus duidelijk niet bekend in Noord. Dat loopt van Tuindorp-Oostzaan in het westen tot Nieuwendam in het oosten. De metro komt slecht met 2 stations ergens rond de Nieuwe Leeuwarderweg. Zelfs voor een bewoner uit de Banne is het interessanter om direct naar de pont te fietsen dan naar het Buikslotermeerplein en daar over te stappen op de metro, als het om reistijd naar het centrum gaat. Bovendien zijn er op werkdagen en in de spits nog aanvullende pontverbindingen tussen CS en Meeuwenlaan en tussen Tuindorp en de Houtmankade.

Vergeet daarnaast niet dat dé pont naar Noord (CS-Tolhuis dus) continue maar af en aan vaart met 2 vaartuigen, en dat de voetganger/fietser daar gratis gebruik van kan maken. De verbindingen tussen Noord en het Centrum zijn nu goed. Met de metro wordt dat er niet beter op, eerder slechter.

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » vr 21 jul 2006, 13:58

De metro in Noord had een meerwaarde kunnen krijgen wanneer de eens geplande aftakkingen naar de oost- en westzijde ook in de plannen opgenomen waren. Ik heb het dan dus over de aftakkingen zoals die hier te bewonderen zijn. Vooral de westkant van Noord had dan een veel betere aansluiting op de metro gehad dan nu het geval is.
Het huidige tracé is door het stadsdeel Noord overigens aangegrepen om er eens lustig op los te masturberen als het op onrealistische ontwikkelingsplannen aankomt, waaronder een nieuw stadion à la het Superdome in New Orleans (stond dat vorig jaar niet onder water?), een compleet nieuw centrum rondom het BSMP en een 150m hoge, A-vormige wolkenkrabber die over de Nieuwe Leeuwarderweg gebouwd zou moeten worden. Na het orgasme bleek de realiteit toch iets bleker - gelukkig maar.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

[NOORD-ZUIDLIJN] Kosten- en aanlegperikelen

Bericht door Rene » di 12 dec 2006, 12:40

Parool (11-12-2006) schreef:Halve metro Amstelveen
Noord/Zuidlijn niet verder dan het centrum, terwijl lijn 51 nu tot Westwijk rijdt

AMSTERDAM - De Noord/Zuidhjn gaat in de plannen voor het doortrekken van het spoor naar Amstelveen niet verder dan het centrum van die gemeente. Reizigers die nu met de tram of sneltram verder kunnen naar de Westwijk, zullen dan op bussen zijn aangewezen. Dit blijkt uit correspondentie tussen de wethouders Tjeerd Herrema (PvdA) van Amsterdam en Joss Tabak (VVD) van Amstelveen. Het bestaande tramspoor, dat pas onlangs werd doorgetrokken, zal dan niet meer worden gebruikt. De Amstelveenlijn rijdt sinds 1990, maar de laatste drie haltes naar de Westwijk, de zuidelijkste wijk van Amstelveen, dateren van 2004. De kosten van het doortrekken van de lijn bedroegen ongeveer € 25 miljoen.
Belangengroepen in Amstelveen spreken van een enorme kapitaalvernietiging als dat traject niet meer wordt gebruikt als de nieuwe metro in de plaats komt van lijn 51, die nu nog naar de Westwijk gaat. Tabaks 'eigen' VVD begrijpt er niets van. Hans Buising, fractievoorzitter van de VVD: "Dit is hetzelfde als je de Noord/Zuidlijn in Amsterdam van het Centraal Station niet verder laat lopen dan de Dam. De Westwijk wordt steeds groter. De heipalen voor een nieuwe wijk zijn net de grond ingegaan. Bovendien groeit ook Uithoorn meer naar Amstelveen toe. Dat zou ertoe moeten leiden dat de metro zo ver mogelijk wordt doorgetrokken. Inkorten is belachelijk."
Amstelveen houdt in de jongste bestemmingsplannen al rekening met het verplaatsen van het huidige busstation, opdat een betere aansluiting op de ingekorte metrolijn ontstaat. De Noord/Zuidlijn zal volgens de plannen niet verder gaan dan de Ouderkerkerlaan. Wethouder Tabak, die al lang blij lijkt te zijn als de metro naar Amstelveen komt, heeft zich tot dusver niet verzet tegen het inkorten van de lijn. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart pleitte haar partij echter voor het zovermogelijkdoortrekkenvande metrolijn.
Vorige week werd bekend dat de kosten van het deel van Noord/ Zuidlijn dat naar Amstelveen gaat, mogelijk tot vierhonderd miljoen euro zullen stijgen. Bovendien liet het het rijk weten dat het niet wil meebetalen aan de € 175 miljoen die de lijn dan extra zal kosten, bovenop de eerder geraamde € 225 miljoen.
:arrow: Geen metro meer tussen Amstelveen-zuid en Amstelveen-centrum, waaronder een gloednieuw deeltraject
:arrow: Verplaatsen van het gloednieuwe busstation Amstelveen
Laatst gewijzigd door Rene op ma 26 mar 2007, 10:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » di 12 dec 2006, 12:43

Ja, ik had het plan al op SSC gelezen, en er daar mijn gal ook al over gespuwd...Hadden ze die Amstelveenlijn nou maar meteen als metro aangelegd, in plaats van zo traumatisch te doen over het woord 'metro' alleen al... :cry:

Alain
expressweg
Berichten: 3479
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 18:09

Bericht door Alain » di 12 dec 2006, 12:45

[nitpick]"Noord-Zuidlijn" schrijf je trouwens als één woord...[/nitpick]

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » di 12 dec 2006, 13:02

Typisch geval van waar Nederland goed in is: goed functionerende zaken de nek om te draaien. :kots:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40833
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » di 12 dec 2006, 16:23

Staat er nog ergens een reden? Het spoor verandert niet, de bovenleiding ook niet. Je kunt toch gewoon doorkarren met die barrels?
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Bericht door zody » do 08 mar 2007, 11:21

Telegraaf schreef:do 8 mrt 2007, 10:12
Noord-Zuidlijn opnieuw duurder
AMSTERDAM - De bouwkosten van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn opnieuw gestegen. De kosten zullen stijgen met 41 miljoen euro, maakte wethouder Tjeerd Herrema van Vervoer donderdag bekend. De tegenvaller blijkt uit de nieuwste financiële prognose tot en met 2013, het jaar waarin de nieuwe metro moet gaan rijden.

De totale kosten van de Noord-Zuidlijn zijn nu geraamd op bijna 1,9 miljard euro. Dat betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van de schatting in 2002, toen de gemeente Amsterdam het besluit nam de metrolijn aan te leggen.
Espace de zody 8-)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74167
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » do 08 mar 2007, 11:47

Die stijging wordt nog wel 50% :roll:

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21223
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » do 08 mar 2007, 12:03

In Rotterdam zei men altijd "Voor de overschrijdingen van de bouw van de Stopera hebben wij in Rotterdam een hele Schouwburg neergezet." Benieuwd wat je in Rotterdam zult kunnen doen voor de overschrijdingen van de NZ-Lijn.

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8518
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Bericht door Hajo » vr 09 mar 2007, 14:29

Ik snap het echt niet. :?

Kunnen wij in ons land nu écht niet een groot project (NZ-lijn, HSL-Zuid, Betuwelijn en ga zo maar door) binnen een budget plannen en uitvoeren? Welk project je ook neemt, altijd vallen de werkelijke kosten veel hoger uit dan eerst was geraamd. :neenee:
Donateur Vereniging Wegenforum