Deze aanwijzingen zijn ook voor verkeerswegen van groot belang.Financieele Dagblad (9-1-2007) schreef:Start grote inspraakronde over natuur
Aanwijzing 'zeldzame' gebieden kan bedrijvigheid drastisch inperken
AMSTERDAM — Burgers en bedrijven kunnen in de komende weken in een grote inspraakronde hun commentaar geven op de aanwijzing van 111 natuurgebieden die vallen onder de strenge Europese richtlijn Natura 2000. De aanwijzing kan grote gevolgen hebben voor de economische activiteit in de regio rond een Natura-gebied.
Onder de aan te wijzen gebieden vallen de Waddenzee, de Veluwe, het Snekermeergebied, de Weerribben, het IJsselmeer en de Westerschelde. De eerste inspraakronde betreft een tranche van 111 aanfwijzingen. In de loop van dit jaar volgt een tweede tranche van 51 gebieden.
Het bedrijfsleven vreest dat de laanwijzing als Natura-gebied ertoe leidt dat bepaalde regio's 'op slot gaan'. Anders gezegd: uitbreiding van de economische activiteit wordt onmogelijk. De wefkgeversorganisatie VNO-NCW volgt de invoering daarom nauwlettend. 'Wij hebben onze achterban op het belang hiervan gewezen', aldus een zegsman. Vooral recreatiebedrijven, horeca en de agrarische sector zullen hiermee te maken krijgen.'
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw (LNV) nuanceert deze vrees. 'Of een aanwijzing grote invloed zal hebben hangt af van de doelstellingen die in het beheerplan van een gebied komen te staan. Soms zal het effect klein zijn, soms groot.' Natura 2000 is gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. In Nederland zijn deze richtlijnen verwerkt in de Natuurbeschermingswet. Hoewel de aan te wijzen gebieden voor het grootste deel reeds als natuurgebied zijn aangemerkt, zijn de Europese bepalingen stringenter dan de Nederlandse.
Voor een Natura-gebied móeten concrete doelstellingen komen voor het in stand houden van floraen faunasoorten. Dat is het vertrekpunt voor het maken van beheersplannen. 'Die zullen in de komende jaren gemaakt moeten worden door de eigenaren van de gebieden', zegt de LNV-woordvoerder.
Het ministerie van LNV organiseert vanaf dinsdag 16 januari door het hele land inspraakavonden. Iedereen kan op deze avonden — of eventueel schriftelijk — zijn commentaar geven op de ontwerpaanwijzingsbesluiten. De inspraak kan aanleiding zijn een ontwerpbesluit te wijzigen. Het definitieve ontwerpbesluit volgt daarna. Belanghebbenden die hebben meegedaan aan de inspraakmogelijkheden kunnen bij de Raad van State beroep aantekenen tegen een ontwerpbesluit.
Daar waar zo'n gebied wordt aangewezen wordt het straks dus nóg moeilijker om aanpassingen te plegen c.q. een nieuwe weg aan te leggen. Even kijken in hoeverre bepaalde gebieden bij jou in de buurt problematisch kunnen zijn (en dat kan op allerlei vlak zijn - ook als je bv. een horeca-eigenaar in de buurt bent), kan dan ook geen kwaad.
Zonodig staat de weg van de inspraak nu nog open.
Vergeet ook niet dat als een gebied eenmaal is aangewezen, er voor een verscherping van het beheerplan geen publieke inspraakronde meer nodig is. Dat dat gaat gebeuren, lijkt gezien de toenemende regeldruk uit Brussel bepaald niet irreëel.
Eénmaal een gebied aangewezen, is de kans groot dat op enige termijn dat gebied echt op slot gaat, ook al lijkt het beheerplan voor de komende paar jaar daar wellicht nog geen aanleiding toe te geven. Zo kan dat stukje weiland wat nu wordt aangewezen om een vogeltje te beschermen straks met een veel stringenter beheerplan de reden zijn waarom infrastructuur niet mag worden uitgebreid of bestemmingsplannen niet mogen worden aangepast. The devil is in the (de)tail.
