[B][A012] Viaduct Willebroek moet deels afgebroken worden

Bespreek hier alles over de Belgische autosnelwegen.

Moderator: Moderatoren

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

[B][A012] Viaduct Willebroek moet deels afgebroken worden

Bericht door R4 » za 13 jan 2007, 1:59

De Standaard schreef:Snelwegbrug A12 Willebroek moet gedeeltelijk afgebroken worden

WILLEBROEK - Het beschadigde gedeelte van de brug over de autosnelweg A12, ter hoogte van Willebroek, kan niet meer hersteld worden en moet afgebroken worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, liet uitvoeren.
Eind december raakten delen van de brug ernstig beschadigd toen een Franse vrachtwagen met uitzonderlijk transport de onderkant raakte. De vrachtwagen had daarvoor geen toelating. De herstellingskosten worden dan ook bij hem verhaald.

Als de weersomstandigheden het toelaten, start de afbraak vanaf vrijdagavond 9 februari (20 uur). Ze duurt wellicht tot maandagochtend 12 februari (6 uur). Om de hinder op de veelgebruikte snelweg tussen Brussel en Antwerpen te beperken, wil het kabinet van minister Peeters een uitgebreide communicatiecampagne voeren met verkeersomleidingen.

De snelweg wordt in de richting van Antwerpen gedurende het weekend volledig afgesloten. In de richting van Brussel zal slechts 1 rijstrook open zijn. De nabijgelegen N16 wordt in de richting Willebroek afgesloten net na de oprit A12-Brussel. In de richting van Puurs blijft de baan enkel open voor voetgangers en fietsers in twee richtingen.

De verkeersomleidingen na de afbraak worden later uitgetekend. Verwacht wordt dat de nieuwe aan te leggen brug in gebruik kan genomen worden in de loop van september.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10166
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » za 13 jan 2007, 9:27

Heeft dit ook te maken met de ouderdom van de brug ?

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 13 jan 2007, 16:55

Niet echt, de brug kon gerust nog een tijdje mee. Maar de betonnen draagstructuur is in die mate beschadigd dat de stabiliteit van de brug niet meer gegarandeerd kan worden.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 13 jan 2007, 21:03

Hmmm. Recent bij Haarlem een identiek akkefietje gehad met zo'n buitengewoon transport dat geen toestemming had.
Het kunstwerk uit 1965 is ook behoorlijk beschadigd, en wordt op dit moment gestut.
Toch lijkt herstel daar nog steeds mogelijk - uiteraard op kosten van de transporteur.

Ik zit me af te vragen of dat buitengewoon transport nou niet beter gemonitord kan worden. Bijvoorbeeld met een GPS-zender gekoppeld aan een systeem dat het motorvermogen vermindert (waardoor het voertuig uiteindelijk ergens tot stilstand moet komen) als van de vooraf vastgestelde route wordt afgeweken.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10235
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » ma 22 jan 2007, 17:01

Kabinet van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

Datum : 12-01-2007

Tekst : Een onderzoek in opdracht van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft uitgewezen dat het beschadigde gedeelte van de brug over de A12 ter hoogte van Willebroek dient afgebroken te worden, nadat op 22 december 2006 een vrachtwagen met uitzonderlijk transport de brug had aangereden. De afbraak hiervan is gepland vanaf vrijdag 9 februari 20u00 tot uiterlijk maandag 12 februari 6u00, op voorwaarde dat de omstandigheden (o.m. het weer) dit toelaten. Om de hinder ingevolge deze afbraakwerken te beperken, zal minister Peeters verschillende minder hinder maatregelen nemen, waaronder een uitgebreide communicatiecampagne. Verwacht wordt dat de nieuwe aan te leggen brug in gebruik kan genomen worden in de loop van september 2007.

De brug boven het rijvak Brussel-Antwerpen van de A12, brughelft kant Brussel, is op vrijdag 22 december aangereden door een (Franse) vrachtwagen met uitzonderlijk transport. Voor dit transport was geen vergunning aangevraagd. Bovendien is een vergunning niet mogelijk aangezien het uitzonderlijk vervoer via de afrit en de oprit de brug moet omzeilen. De identiteit van de chauffeur is gekend en zijn verzekering is in kennis gesteld van het feit dat de kosten van herstel op hen verhaald zullen worden.

Schade aan de brug

Van de 14 liggers zijn 7 liggers (aan de kant van Brussel) ernstig beschadigd. Een aanzienlijk deel van de wapening en van de stalen voorspankabels ter versterking van de brug, zijn gebroken. Het beton is verbrijzeld en afgebrokkeld. Onmiddellijk na het ongeval heeft de afdeling betonstructuren van de Vlaamse overheid een inspectie verricht. De conclusie is dat er geen instortingsgevaar is. De brug is wel ernstig beschadigd waardoor ze niet mag belast worden aan de zijde van Brussel. De rechter rijstrook op de brug is daarom afgesloten voor het verkeer. Onder de brug bestaat het risico van vallende betonstukken ter plekke van de beschadiging. Om deze reden zijn de twee linker rijstroken van de A12 voor het verkeer afgesloten en moet al het verkeer over één strook.

Afbraak brug

De schade is zo ernstig dat deze niet hersteld kan worden en de brug moet afgebroken worden. Dit dient zo snel mogelijk te gebeuren om de A12 weer volledig open te stellen. Voor de afbraak van de brug is door Wegen en Verkeer Antwerpen onmiddellijk een bestek gemaakt. Het bestek zal reeds op 25 januari as. worden aanbesteed. Om zo min mogelijk hinder voor het verkeer te veroorzaken, vindt de gehele afbraak plaats in één weekend van vrijdag 20.00 tot uiterlijk maandag 06.00. Voorlopig is hiervoor het weekend van 9, 10 en 11 februari as. voorzien, indien de omstandigheden het toelaten.

Verkeershinder en omleidingen tijdens de afbraak van de brug

- A12
De rijbaan richting Antwerpen zal gedurende het voorziene weekend van de afbraak geheel afgesloten zijn. Doorgaand verkeer vanuit Brussel en verkeer vanuit Brussel naar Willebroek zal via de afrit en de oprit rijden (1 strook). Verkeer vanuit Brussel naar Puurs zal worden omgeleid via de aansluiting Willebroek-Noord.
De rijbaan richting Brussel zal ter plaatse van de brug worden terug gebracht naar 1 rijstrook. Verkeer vanuit Antwerpen naar Puurs kan afrijden via de huidige afrit. Verkeer vanuit Antwerpen naar Willebroek zal worden omgeleid via de aansluiting Willebroek-Zuid.

- N16
De rijbaan richting Willebroek zal worden afgesloten net na de oprit A12-Brussel. Verkeer vanuit Puurs naar Antwerpen rijdt via A12-Brussel naar aansluiting Willebroek-zuid en keert daar. Verkeer vanuit Puurs naar Willebroek rijdt ook naar de aansluiting Willebroek-Zuid.
Rijbaan richting Puurs zal worden afgesloten voor autoverkeer en enkel openblijven voor voetgangers en fietsers in twee richtingen. Al het verkeer voegt in bij de omgeleide stroom verkeer van de A12. Verkeer richting Brussel en Puurs keert bij Willebroek-Noord.

Minder-hinder-maatregelen tijdens de afbraakwerken

Om de hinder te beperken, zal minister Peeters verschillende maatregelen nemen:
De werken zullen zoals hierboven gemeld plaats vinden gedurende één weekend;
In de weken voor de werken zullen de weggebruikers via een uitgebreide communicatie (internet, radio en krant) op de hoogte worden gebracht van de te verwachten hinder. Het Verkeerscentrum Antwerpen staat in voor het aanleveren van de informatie;
borden zullen worden geplaatst (A12, N16, E17, ...) met de aankondiging van de hinder;
De gemeentebesturen uit de regio worden ruim van tevoren op de hoogte gebracht, zodat zij hun inwoners kunnen wijzen op hinder en eventueel alternatieve ontsluitingen.
Wat de situatie nà de afbraakwerkzaamheden betreft, zal op een vergadering aanstaande maandag 15 januari overlegd worden welke omleidingen mogelijk zijn. Verwacht wordt dat de nieuwe aan te leggen brug in gebruik kan genomen worden in de loop van september 2007.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 10 feb 2007, 0:25

De Standaard schreef:Afbraak brug over snelweg A12 in Willebroek gestart

WILLEBROEK - In Willebroek is vrijdagavond gestart met de afbraak van het beschadigde bruggedeelte over de autosnelweg A12. De brug liep eind december onherstelbare schade op door een Franse vrachtwagen, geladen met een uitzonderlijk transport. Vlaams Minister van Openbare werken, Kris Peeters (CD&V), was vrijdagavond aanwezig bij de start van de werkzaamheden.
Als alles volgens plan loopt, wordt er tot maandagochtend 5 uur aan de brug gewerkt. Tijdens die werken is er geen verkeer mogelijk op de brug. Een omleiding zowel voor het verkeer op de A12 als op de aangrenzende N16 werd voorzien.

Na afloop van de werken en in afwachting van de installatie van een nieuwe brug, in de loop van oktober, zal het verkeer op de A12 terug normaal kunnen verlopen en moet er enkel nog een omleiding worden voorzien voor het verkeer op de N16.

De werkzaamheden dit weekeinde houden in dat het beschadigde brugdeel, het zuid-oostelijk bruggedeelte aan de kant van Brussel op de A12 en aan de kant van Willebroek op de N16, zal worden afgebroken. Na een aantal voorbereidende werkzaamheden worden de brugpijlers die behouden blijven met platen beschermd tegen vallende bokstukken. Om het wegdek te beschermen wordt een zandbed gelegd. In de loop van de vroege ochtend zou gestart worden met het daadwerkelijke slopen van de liggers.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Mexxodus
dorpsstraat
Berichten: 191
Lid geworden op: za 07 mei 2005, 0:11
Locatie: Mechelen

Bericht door Mexxodus » za 10 feb 2007, 2:20

Echt prettig rijden is het niet meer tussen Mechelen en Willebroek. Vanaf het Battelcomplex zijn er werken aan de Gentsesteenweg tussen Battel en Heffen, waardoor er overdag al vertragingen zijn. En verderop waar de Gentsesteenweg al vernieuwd was, zijn ze gestart met de heraanleg van het fietspad, met als resultaat ellenlange files tot en met Battel tijdens de spitsuren. Gelukkig zijn de werken aan de afrit en oprit van de E19 met Mechelen-Noord (plaatsing van verkeerslichten) al een tijdje geleden afgerond.

En om dan verder naar Temse via de N16 te rijden mag je aan het op- en afrittencomplex van Willebroek ook nog eens door de wegversmallingen op de brug daar aanschuiven. Het gaat lekker traag daar tegenwoordig. En binnenkort nog de werken aan de tweede Scheldebrug bij Temse .....

Stel vast dat op de N16 ze de éénarmige 'Belgische' verkeerslichten op de kruispunten aan het vervangen zijn door die typische 'Nederlandse' portaalverkeerslichten. Wel vreemd is daar waar de Nederlanders per rijrichting lichten boven de rijstrook hangen, men in België zuinig is en voor rechtdoor slechts één licht boven de twee rijstroken hangt. Wie is hier nu de zuinige? :D

Een aantal kruispunten in Bornem waren zo al ingericht, nu zijn ze ook in Puurs met een aantal bezig.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » za 10 feb 2007, 23:45

VRTnieuws.net schreef:Brug in Breendonk was sneller afgebroken
za 10/02/07 - De A12-autosnelweg Brussel-Antwerpen is weer open voor het verkeer. De afbraakwerken aan de brug in Breendonk zijn sneller gegaan dan was verwacht.

Normaal zou de autosnelweg tot maandagmorgen dicht blijven om een aannemer de kans te geven een brug af te breken in Breendonk, een
deelgemeente van Willebroek.

Het bouwwerk raakte zwaar beschadigd toen een vrachtwagen met een kraan er tegen reed.

De afbraak was vroeger klaar dan gepland omdat er geen onverwachte tegenvallers waren. Tijdens de werken bleef de verkeershinder beperkt.

Nog voor de zomer wordt gestart met de bouw van een nieuwe brug. Die moet klaar zijn tegen september en kost 700.000 euro.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » za 10 feb 2007, 23:49

Ik neem aan dat die 7 ton volledig verhaald worden op het bedrijf van die kraanwagen ?

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » zo 11 feb 2007, 0:24

Uiteraard. ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Medianieuws

Bericht door Medianieuws » wo 14 mar 2007, 18:35

VRT-Nieuws 14-03-2007 schreef:Vrachtwagen rijdt weer tegen brug op A12
wo 14/03/07 - Op de A12 in Puurs is gisteravond opnieuw een vrachtwagen tegen de brug over de snelweg gereden.
Enkele maanden geleden gebeurde dat ook al eens.

Na het vorige ongeluk moest een deel van de brug worden afgebroken. De herstelling werd enkele weken geleden uitgevoerd.

Ingenieurs hebben de brug vannacht nog gecontroleerd, maar volgens het stabiliteitsonderzoek zijn er geen nieuwe maatregelen nodig. De nieuwe schade zou meevallen.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36551
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 14 mar 2007, 19:52

Nou, dan moeten ze maar een heel dik en zwaar staalprofiel hangen vóór het viaduct, op doorrijhoogte -0,20m.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 14 mar 2007, 21:34

Rinkelkettingen voldoen ook wel. ;)

habke
stadsweg
Berichten: 446
Lid geworden op: za 03 mar 2007, 19:44
Locatie: Tilburg

Bericht door habke » do 15 mar 2007, 13:18

ViaHaaren schreef:Rinkelkettingen voldoen ook wel. ;)
alleen als je er met ruim 80 tegen aan rijd kan je je vrachtwagen ook naar de schroothoop afvoeren en misschien je zelf ook wel