Breda, Zuidelijke Rondweg

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Breda, Zuidelijke Rondweg

Bericht door mavas » di 23 jan 2007, 22:12

Wat verzamelde artikelen van de afgelopen tijd.
Ruim baan verkeer op rondweg
Door René Kloeg


Donderdag 26 oktober 2006 - BREDA – Burgemeester en wethouders van Breda willen ruim baan maken voor doorgaand verkeer over de zuidelijke rondweg in Breda. Daarvoor komen er extra rijstroken op twee belangrijke kruisingen.
Het college heeft haast met de plannen, omdat de zuidelijke rondweg volgens het lokale verkeersplan van groot belang is voor de bereikbaarheid van de stad.

Op dit moment is het op een van de belangrijkste routes voor het doorgaand verkeer in de stad een crime tijdens de spitsuren. Het is ’s morgens en ’s avonds dagelijks aanschuiven geblazen.

Omwonenden van de rondweg klagen al jaren over de dagelijkse files en over overlast van het vele vrachtverkeer dat de zuidelijke rondweg gebruikt. Regelmatig rijden vrachtauto’s zich vast in de tunnelbak.

B en W van Breda lanceerden gisteren het plan om extra rijstroken voor doorgaand verkeer aan te leggen op de kruising met de Baronielaan en op de kruising met de Fatimastraat.

Om ruimte te maken voor het doorgaand verkeer op de kruising met de Baronielaan, verdwijnt de rijstrook voor verkeer dat rechtsaf de Baronielaan op moet. Verkeer naar de Baronielaan kan ook gebruik maken van de afritten bij de Graaf Hendrik-III-laan en de Willem van Oranjelaan. B en W gaan er van uit dat met deze maatregel ook doorgaand verkeer van de Baronielaan wegblijft.

Sluipverkeer

Het college concludeert ook dat de maatregelen op de rondweg een positief effect hebben op sluipverkeer in het Ginneken en in de Generaal Maczekstraat.

Na de beide kruisingen moet het verkeer zo snel mogelijk terug naar een rijstrook.

Tot 22 november kunnen mensen reageren op het plan van de gemeente.

Daarna nemen B en W zo snel mogelijk een definitief besluit. Als alles volgens plan loopt, voert de gemeente de werkzaamheden medio 2007 uit.
Laatst gewijzigd door mavas op di 23 jan 2007, 22:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 23 jan 2007, 22:13

‘Plan voor rondweg is stupide’
Door René Kloeg


Woensdag 1 november 2006 - BREDA – De actiegroep Zuidelijke Rondweg is woedend dat de gemeente Breda plannen voor verbetering van de weg heeft gepresenteerd zonder vooroverleg. In een brief aan B en W noemt de actiegroep het verbeterplan ronduit stupide.
„Met uiterste verbazing en grote verontwaardiging hebben uit de krant moeten vernemen dat uw college stupide plannen heeft om het woongenot aan de Zuidelijke Rondweg nog meer te verpesten. Wij durven u te betichten van grote arrogantie, terwijl wij dachten dat goede, eerlijke en open communicatie een van uw sterke punten zou worden in uw beleid“, aldus de actiegroep.

Breda wil extra stroken voor rechtdoorgaand verkeer aanleggen op de kruisingen met de Baronielaan en de Fatimastraat. Volgens de actiegroep leidt dit plan alleen tot verdere toename van het verkeer. De 11 miljoen die Breda in de jaren ’90 investeerde in de ombouw van de rijksweg naar stadsweg is met het nieuwe plan weggegooid geld. Volgens de actiegroep beloofde Breda dat maximaal 22.000 voertuigen per dag over de Zuidelijke Rondweg zouden rijden. De actiegroep stelt dat het er nu al 35.000 zijn.

„Wij verzekeren u dat 60 é 70 procent doorgaand verkeer is. De oorzaak daarvan is de gebrekkige en foutieve bewegwijzering op de A16, A27 en A58. Hierdoor ontstaan files.“

Zware vrachtverkeer

De actiegroep schrijft dat Breda beter het zware vrachtverkeer aan kan pakken dat 24 uur per dag de rondweg gebruikt. Het enige alternatief is een verbod op vrachtauto’s.

De actiegroep vraagt met spoed om een onderhoud met B en W van Breda. De buurt is bereid nette maar harde acties te voeren om de eisen kracht bij te zetten. Uit de reactie van de woordvoerster van de gemeente Breda blijkt dat de actiegroep voor haar beurt spreekt. „Het gaat om een voorlopig plan dat ter consultatie openbaar is gemaakt. Er komt een inloopavond en daar kan iedereen reageren op het plan“, aldus de woordvoerster van de gemeente Breda.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 23 jan 2007, 22:15

Buurt tegen plan rondweg
Door Ron Gregoor

Dinsdag 14 november 2006 - BREDA – Omwonenden zijn massaal tegen de plannen van de gemeente om de zuidelijke rondweg op enkele plaatsen te verbreden.
Tijdens een inloopbijeenkomst gisteravond ontstonden er af en toe felle discussies met de ambtenaren, die de plannen probeerden uit te leggen.

De gemeente wil ruim baan maken voor doorgaand verkeer over de zuidelijke rondweg. Daarvoor komen er extra rijstroken op de kruisingen met de Baronielaan en de Fatimastraat. De kruising met de Baronielaan wordt afgesloten.

B en W hopen daarmee dat het verkeer sneller doorstroomt en er minder sluipverkeer door de wijken rijdt.

Fijnstof

De omwonenden zien die plannen helemaal niet zitten. Meer dan honderd mensen kwamen gisteravond luisteren naar de uitleg, maar lieten zich allerminst overtuigen. Het wordt straks veel drukker, je krijgt veel meer fijnstof, de weg verandert in een racebaan, het is een voorbode om de hele weg vierbaans te maken, waren veelvuldig gemaakte opmerkingen. De omwonenden zijn bang dat het er nog veel drukker wordt dan nu al het geval is. „Zeker als straks de Bavelse Berg gerealiseerd is. Het verkeer moet dan toch ergens langs en wij vrezen dat dit de zuidelijke rondweg is“, vrezen de bewoners. „En om dan al dat verkeer door te kunnen laten stromen, maken ze de weg weer vierbaans, die bui zie ik al hangen.“ Niet alleen de direct omwonenden van de zuidelijke rondweg kwamen naar het Stadskantoor, er waren mensen uit de Graaf Hendrik III-laan en de wijken Ginneken en Zandberg. Ze waren allemaal eensgezind, de plannen van de gemeente kunnen wat hun betreft de prullenbak in.

Verkeerstellingen

Volgens de omwonenden moet de gemeente eerst maar eens een verkeerstelling houden om precies te zien wat voor verkeer er nu precies de zuidelijke rondweg passeert. „Dat hebben we al een keer gedaan, we weten precies wie er over de weg rijdt. En dat is voornamelijk plaatselijk verkeer, mensen die hier in de stad moeten zijn“, aldus Christian Rooijackers, een van de ambtenaren. „Maar die tellingen kennen wij niet, volgens ons komt hier ontzettend veel doorgaand verkeer langs.“ Volgens Rooijackers hebben onderzoeken uitgewezen dat de aanpassingen aan de weg geen gevolgen heeft voor de hoeveelheid fijnstof, die er straks in de lucht komt.

De omwonenden willen een ontmoedigingsbeleid voor het verkeer op de zuidelijke rondweg. Dat betekent volgens hen dat de verkeersstroom geregeld wordt door stoplichten.

De ambtenaren en de omwonenden kwamen er samen niet uit. De buurtbewoners hebben al hun bezwaren opgeschreven. Die worden verwerkt in een commentaarnota, die naar het college gaat, eventueel met een aangepast ontwerp. B en W nemen dan een definitief besluit. Als alles volgens plan verloopt, gaat de zuidelijke rondweg in de bouwvakvakantie op de schop.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 23 jan 2007, 22:16

Kritiek op aanpak rondweg
Door Nico Schapendonk

Donderdag 28 december 2006 - BREDA – Het ‘uitbreiden’ van de Zuidelijke Rondweg in Breda trekt alleen maar méér verkeer aan. Het daarvoor bestemde geld kan beter worden geïnvesteerd in het opknappen van de Ginnekenweg-Noord.

Dat is de stellige mening van het Bredase CDA-raadslid Jo Marcic. Hij zegt dat het nog geen formeel fractiestandpunt is, maar dat het draagvlak breed gedragen wordt in christen-democratische kringen.

Eerder dit najaar besloten burgemeester en wethouders om het verkeer over de Zuidelijke Rondweg ruim baan te geven en het liefst zo snel mogelijk. Vooral tijdens de spits zit deze belangrijke doorgaande route vaak muurvast.

Om ruimte te maken voor het doorgaand verkeer op de kruising met de Baronielaan, verdwijnt de rijstrook voor verkeer dat rechtsaf de Baronielaan op moet. Verkeer naar de Baronielaan kan ook gebruik maken van de afritten bij de Graaf Hendrik-III-laan en de Willem van Oranjelaan.

Het college hoopt dat met deze maatregel doorgaand verkeer van de Baronielaan wegblijft. Ze moeten ook een positief effect hebben op sluipverkeer in het Ginneken en in de Generaal Maczekstraat. Na de beide kruisingen moet het verkeer zo snel mogelijk terug naar een rijstrook.

Volgens Marcic zit niemand op dit plan te wachten en is het allemaal zonde van het geld. Eerder lieten omwonenden van de rondweg al weten het voorstel van B en W ‘ronduit stupide’ te vinden. De Actiegroep Zuidelijke Rondweg sprak van ‘grote arrogantie’.

Wat het CDA betreft zou het geld voor de reconstructie van de Zuidelijke Rondweg beter geïnvesteerd kunnen worden in het opknappen van het noordelijk deel van de Ginnekenweg. Daar wordt al langer om gevraagd en intussen is daar zelfs al een miljoen euro voor opzij gezet.

Daarmee is overigens niet voorzien in de wensen van de betrokken ondernemers en bewoners langs deze winkelstraat. Om alsnog de gewenste reconstructie van de Ginnekenweg-Noord betaalbaar te maken is het volgens Marcic een idee om dáár het geld van de Zuidelijke Rondweg naar toe te sluizen.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 23 jan 2007, 22:18

Plan voor rondweg aangepast
Door René Kloeg

Donderdag 11 januari 2007 - BREDA – De Baronielaan blijft open voor autoverkeer dat vanaf de Zuidelijke Rondweg de stad in wil. Na bezwaren van omwonenden zijn de plannen voor de reconstructie van de kruisingen in de rondweg aangepast.
Verantwoordelijk wethouder Wilbert Willems kan niet aan alle bezwaren tegemoet komen. Die illusie heeft hij niet. Bijvoorbeeld omdat bezwaarmakers op het standpunt blijven staan dat het verbeteren van de doorstroming op de belangrijke kruispunten een opmaat is om de hele rondweg te verbreden naar twee keer twee rijstroken.

Willems spreekt dat tegen. „Het verkeersplan uit 2003 sluit verbreding naar twee rijstroken uit. Maar, als ik ze niet kan overtuigen houdt het op“, aldus Willems gisteren.

Breda neemt maatregelen op de Zuidelijke Rondweg, omdat het verkeer daar in de spits vastloopt. Overigens is het een misvatting dat er veel doorgaand verkeer tussen de rijkswegen A27 en de A16 over die rondweg rijdt. Volgens Willems toont kentekenonderzoek aan dat slechts vijf procent doorgaand verkeer is. In totaal rijden er gemiddeld 27.000 voertuigen per dag over de weg.

Breda trekt nu 1,3 miljoen euro uit om de doorstroming te verbeteren. Op de kruisingen met de Baronielaan en de Fatimastraat komen twee opstelstroken voor rechtdoorgaand verkeer. „Dat is goed voor het milieu, want het verkeer staat minder lang stil bij de kruisingen, hoeft veel minder vaak op te trekken en te remmen en dat is goed voor de hoeveelheid fijnstof in de lucht.“

Schrappen

Dat is een van de redenen waarom de provincie drie ton meebetaalt aan de plannen. In eerste instantie wilde de gemeente rechtsafslaand verkeer vanaf de rondweg naar beide zijden van de Baronielaan schrappen.

Op grond van de bezwaren besloten B en W om voor verkeer dat vanaf de A27 rechtsaf naar de Baronielaan wil een extra rijstrook aan te leggen. „Daar is ter plaatse ruimte genoeg voor. Aan de andere kant is dat niet het geval. Daar is het ook niet logisch om te doen. Verkeer kan beter een afrit eerder nemen“, aldus Willems.

De gemeente voert het werk uit in de zomervakantie. Er komen nieuwe verkeerslichten. Bovendien legt de aannemer geluidswerend asfalt. Daar is haast mee geboden, omdat de weg tot op de draad versleten is.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

mac0162
stadsweg
Berichten: 308
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 18:17

Bericht door mac0162 » wo 24 jan 2007, 6:44

Het is inderdaad weggegooid geld, maar puur omdat het al een rondweg was. De gemeente Breda heeft willens en wetens een drukke verbinding omgebouwd naar een stadsweg, dan loopt het gewoon vast. Ook wel erg naïef van de bewoners overigens.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10070
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Bericht door Mark » wo 24 jan 2007, 7:38

Ik snap het even niet. Willen ze de oude A58 weer verbreden, of een nieuwe weg zuidelijk aanleggen?

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14807
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 24 jan 2007, 10:04

Hier in Nederland moet ook altijd meteen alles wat buiten gebruik is gesteld of een lagere functie heeft gekregen naar die maatstaven worden aangepast! Als ze die weg nu gewoon als 2x2 hadden laten liggen was er geen enkel probleem geweest... :roll:

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20863
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Bericht door harry » wo 24 jan 2007, 10:11

Mark schreef:Ik snap het even niet. Willen ze de oude A58 weer verbreden, of een nieuwe weg zuidelijk aanleggen?
De voormalige A58 wordt aangeduid met Zuidelijke Rondweg. Geen nieuwe weg dus.
Dit is de vrachtwagenvastlooptunnel:
Afbeelding
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20863
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Bericht door harry » wo 24 jan 2007, 10:12

ViaHaaren schreef:Als ze die weg nu gewoon als 2x2 hadden laten liggen was er geen enkel probleem geweest... :roll:
Behalve als je aan die weg woont (en jou al decennialang is beloofd dat de weg autoluw zou worden).
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Pino
2x5 autosnelweg
Berichten: 19141
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » wo 24 jan 2007, 10:47

Dan is bij het maken van die belofte de fout gemaakt. Want de Nederlandse tendens om wegen bij downgrading meteen verkeersluw te maken is simpelweg verkeerd beleid dat ertoe bijdraagt dat steden én snelwegen dichtslibben.

Overigens: de gemeente volgt simpelweg de procedure die de wet haar geeft. En dat betekent dus dat eerst over een project wordt besloten door B&W en de Raad, en dat vervolgens bezwaren kunnen worden ingediend. Waarom denkt een actiegroep dat zij het recht heeft om met de gemeente te praten vóórdat de democratie haar werk heeft gedaan? En in het kader daarvan de gemeente maar even van "arrogantie" te betichten? Het bestuursrecht geeft dit soort actiegroepen meer dan genoeg ruimte om op te komen in het proces, en de groep zal hier ook wel gebruik van maken. Het al dan niet hebben van het verlangde gesprek vooraf verandert daar echt niets aan.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » wo 24 jan 2007, 11:55

mac0162 schreef:Het is inderdaad weggegooid geld, maar puur omdat het al een rondweg was. De gemeente Breda heeft willens en wetens een drukke verbinding omgebouwd naar een stadsweg, dan loopt het gewoon vast. Ook wel erg naïef van de bewoners overigens.
He, je bent toch juist zo voor 2x1 ontsluitingswegen, dan zou je de uitbreiding toch niet moeten accepteren? ;) :lol:
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Matthijs
expressweg
Berichten: 2639
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Bericht door Matthijs » wo 24 jan 2007, 11:58

Pino, de gemeente bewandelt inderdaad de normale procedurele weg van vaststelling en inspraak.
Het is echter redelijk algemeen bekend dat deze wet niet werkt zoals bedoeld is. De inspraak is een wassen neus, omdat deze aan het eind van het proces komt, als alles al bijna helemaal vast ligt. Het is dus niet zo gek dat de bewoners verlangen dat ze al eerder in het proces worden betrokken, ook al is dat wettelijk gezien niet noodzakelijk.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 68574
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » wo 24 jan 2007, 12:21

harry schreef:
ViaHaaren schreef:Als ze die weg nu gewoon als 2x2 hadden laten liggen was er geen enkel probleem geweest... :roll:
Behalve als je aan die weg woont (en jou al decennialang is beloofd dat de weg autoluw zou worden).
Tja, ergens een weg autoluw maken, zorgt ervoor dat het ergens anders 2 keer zo erg wordt...

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 20863
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Bericht door harry » wo 24 jan 2007, 14:26

Chris schreef:Tja, ergens een weg autoluw maken, zorgt ervoor dat het ergens anders 2 keer zo erg wordt...
In dit geval was het andersom. De nieuwe A58 is door het Mastbos (natuurgebied) aangelegd. Een van de argumenten vóór die weg was dat de oude A58 (die dwars door woonwijken loopt) dan autoluw zou worden.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 39496
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » wo 24 jan 2007, 17:36

Hé dat tunneltje herinner ik me nog van heel lang geleden..., als kind reden we daar vaak. Overigens liep het verkeer toen ook al vast omdat er even verderop een verkeerslicht stond waar voetgangers konden oversteken. Ook hier weer heeft men natuurlijk weer de verkeerde dingen gedaan: wat mij betreft hadden de afritten Bavel, Mastbos, Ulvenhout en Rijsbergen (heb ik het rijtje goed onthouden?) in stand kunnen blijven en was er in het centrum een overkapping gekomen... de weg een 1+1 profiel geven lijkt me meer dan genoeg 'autoluw', daar hoeven niet al die gelijkvloerse kruisingen voor. O nee dat is tegen de richtlijnen... :evil:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Bericht door PW100 » wo 24 jan 2007, 18:15

Pino schreef:Dan is bij het maken van die belofte de fout gemaakt. Want de Nederlandse tendens om wegen bij downgrading meteen verkeersluw te maken is simpelweg verkeerd beleid dat ertoe bijdraagt dat steden én snelwegen dichtslibben.
Zo simpel ligt dat hier dus niet.
Probleem was dat deze weg van oudsher voornamelijk doorgaand verkeer verwerkte [A58]. Sinds de A58 omgelegd is via Galder, heeft de zuidelijk rondweg de doorgaande functie verloren, en werd deze dus gedimensioneerd op het bestemmingsverkeer. Downgrading is in dit geval dan ook terecht toegepast als je bekijkt hoe dicht de huizen langs de weg staan. Dat is 15 jaar lang redelijk goed gegaan, alhoewel ik zelf vind dat dit soort wegen gewoon een Vmax van 70 zouden moeten hebben, en alle maatregelen genomen dienen te worden om het verkeer zo goed mogelijk door te laten stromen. Probleem is echter nu dat het bestemmingsverkeer dusdanig gegroeid is gedurende die 15 jaar dat het verkeer langzamerhand begint vast te lopen een probleem dat niet bepaald uniek is voor Breda]. VRI's op drukke punten, met slechts één doorgaande rijstrook zullen dan ook onvermijdelijk tot problemen leiden.

Helaas beseft men nog steeds niet dat doorstroming ongelooflijk belangrijk is, met name zelfs voor de directe leefomgeving. Zowel voor wat betreft geluid, maar zeker voor wat betreft emissies. Een 2x2 zonder VRI's [Vmax 70, eventueel met strenge controle] levert minder uitstoot op dan dit soort gepruts wat er nu aan zit te komen . . .

mac0162
stadsweg
Berichten: 308
Lid geworden op: do 21 sep 2006, 18:17

Bericht door mac0162 » wo 24 jan 2007, 19:20

mavas schreef:
mac0162 schreef:Het is inderdaad weggegooid geld, maar puur omdat het al een rondweg was. De gemeente Breda heeft willens en wetens een drukke verbinding omgebouwd naar een stadsweg, dan loopt het gewoon vast. Ook wel erg naïef van de bewoners overigens.
He, je bent toch juist zo voor 2x1 ontsluitingswegen, dan zou je de uitbreiding toch niet moeten accepteren? ;) :lol:
Beste Mavas,

Soms ben ik wel voor 2x2, in dit geval is er gewoon teveel congestie, en het is nog steeds een belangrijke stedelijke inprikkers (anders noem je het geen RONDweg)

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 30150
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » do 25 jan 2007, 7:56

Vinny schreef:Hé dat tunneltje herinner ik me nog van heel lang geleden..., als kind reden we daar vaak. Overigens liep het verkeer toen ook al vast omdat er even verderop een verkeerslicht stond waar voetgangers konden oversteken.
Dat is bij de Baronielaan. Ik ben daar 2 jaar lang bijna dagelijks overgestoken met mijn fiets cq. in de bus toen ik daar studeerde, alweer zo'n 10-12 jaar geleden. Wat dat betreft ben ik blij dat de situatie van vroeger niet meer bestond, dan had je denk ik heel lang op groen licht kunnen wachten.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36269
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 25 jan 2007, 16:24

Was het dan zo moeilijk om even bij dat tunneltje een paar meter oostelijker de weg te passeren ?

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 30150
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » do 25 jan 2007, 16:42

Die lag niet op de route (en was iets meer dan 'een paar meter oostelijker')
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

praatpaal
autoweg
Berichten: 1298
Lid geworden op: wo 11 mei 2005, 18:10
Locatie: Rotterdam

Bericht door praatpaal » do 25 jan 2007, 18:46

Kunnen ze niet bij de andere kruisingen ook van die 'dive-unders' bouwen zodat de capaciteit verhoogt wordt en door vediepte ligging, ongelijkvloersheid en eventuele kleine overkapping ook de leefbaarheid en de doorstroming er op vooruit gaat?
wie op de wegenwacht, wacht het langst

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » do 25 jan 2007, 23:03

^^ Nee, dat zal niet gebeuren. Het grote geld gaat naar de Noordelijke Rondweg die fietstunnels krijgt, een ongelijkvloerse aansluiting, en dergelijke.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

JB81
autoweg
Berichten: 1408
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda

Bericht door JB81 » di 10 apr 2007, 21:01

Vinny schreef: wat mij betreft hadden de afritten Bavel, Mastbos, Ulvenhout en Rijsbergen (heb ik het rijtje goed onthouden?) in stand kunnen blijven
Bavel, Ulvenhout, Mastbos, Rijsbergen... van oost naar west gezien.
Tussen Ulvenhout en Mastbos ligt nog de kruising met verkeerslichten voor de Baronielaan.
Na Mastbos is een kruising met verkeerslichten bij het ziekenhuis, en nog een voor de wijken Heuvel en Princenhage.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » do 12 jul 2007, 17:28

BN/De Stem schreef:Zuidelijke Rondweg Breda maand dicht
door Nico Schapendonk


Dinsdag 10 juli 2007 - BREDA - De Zuidelijke Rondweg in Breda gaat van maandag 16 juli tot en met zondag 19 augustus op slot voor al het verkeer tussen de Claudius Prinsenlaan en de Graaf Hendrik III-laan.

Gedurende die periode wordt het asfalt vervangen, terwijl de rijbanen op de kruising met de Baronielaan worden verdubbeld. Op de kruising bij de Fatimastraat wordt een extra opstelvak in de richting van de A27 aangelegd.

Na de verkeerslichten wordt het verkeer zo snel mogelijk teruggebracht naar één rijstrook. Bij de Baronielaan vervalt het voorsorteervak voor rechtsafslaand verkeer komende vanuit westelijke richting. Die afrit wordt vervangen door een opstelstrook voor rechtdoorgaand verkeer. Afslaan naar het zuidelijk deel van de Baronielaan is dan niet meer mogelijk.

In het Verkeersplan dat burgemeester en wethouders in 2003 vaststelden, staat dat de Zuidelijke Rondweg van groot belang is voor de bereikbaarheid van de stad. Vooral in de spitsuren staat de bereikbaarheid van de stad onder druk, omdat het verkeer op die weg niet goed doorstroomt. Het gevolg hiervan is sluipverkeer in andere wijken en straten. Door het aanpassen van de rijstroken hoopt het college dat het verkeer sneller doorstroomt, de luchtkwaliteit verbetert en de overlast in de omliggende straten zoveel mogelijk wordt beperkt.

De gemeente gaat door middel van tellingen controleren wat de effecten van de nieuwe maatregelen zijn. Onderzoek van de gemeente heeft al uitgewezen dat de luchtkwaliteit en het verkeerslawaai niet verergeren als gevolg van de aanpassingen aan de rondweg.
Bron: http://www.bndestem.nl/oosterhout/article1628363.ece
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

JB81
autoweg
Berichten: 1408
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda

Bericht door JB81 » do 19 jul 2007, 11:13

Sinds een paar weken woon ik aan (of nouja, in een straatje er net naast) deze weg.

De oude asfaltlaag is inmiddels afgefreesd.
Het zal me benieuwen wat na de verbouwing het effect gaat worden op de drukte. Niet dat ik er last van heb, m'n gebouw is goed geïsoleerd 8-)

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 16968
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 24 jul 2007, 12:31

Stad werkt aan verbeteren Rondweg
door Petra Huijser

Dinsdag 17 juli 2007 - BREDA - Klokslag 7.00 uur maandagochtend: de Zuidelijke Rondweg tussen de Claudius Prinsenlaan en de Graaf Hendrik III-laan gaat voor zeker vier weken dicht.

Afbeelding
De werkzaamheden op de kruising Baronielaan - Zuidelijke Rondweg zijn inmiddels in volle gang. foto Ingrid Bertens/ het fotoburo

De komende weken werken tussen de dertig en veertig mensen zeven dagen per week, dagelijks van 7.00 tot 19.00 uur aan de Zuidelijke Rondweg.

"We hebben al met al best wel haast" verklaart Richie Goossens, namens de gemeente Breda projectleider, de constante inzet van zoveel mensen voor twaalf uur per dag. "We willen dit werk tenslotte op tijd af hebben, dus als het even kan aan het einde van de vierde week, uiterlijk 12 augustus."

Het weer, en dan vooral zware regenval, kan daarbij roet in het eten gooien. "Vooral tijdens de laatste week zou regen funest zijn, omdat de weg dan een nieuwe asfaltlaag krijgt. Vandaar dat we een vijfde week achter de hand hebben en tot en met 19 augustus door kunnen werken", zegt Goossens.

De voorbereiding voor die nieuwe asfaltlaag is inmiddels in volle gang. Deze week wordt de oude laag weggefreesd. Daarnaast werkt Essent aan een nieuw verkeerslicht op de kruising met de Baronielaan.

Volgende week installeert dat bedrijf een nieuw verkeerslicht bij de kruising van de Rondweg met de Fatimastraat. "Die nieuwe stoplichten worden op elkaar afgesteld", meldt de projectleider. "Daarmee krijgt de Zuidelijke Rondweg een groene golf." Ook worden volgende week nieuwe trottoirbanden aangelegd. De derde week staat in het teken van het opnieuw goed aansluiten van de bruggen en ondergangen op de rondweg. In de vierde week volgt dan, bij goed weer, de nieuwe laag asfalt.

De werkzaamheden kosten ongeveer twee miljoen euro en als in augustus de weg klaar is, heeft die niet alleen een nieuwe asfaltlaag maar ook twee extra rijbanen bij de Baronielaan, zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Verder ligt er dan een extra opstelvak in de richting van de A27 ter hoogte van de Fatimastraat.

Eveneens nieuw zijn tien speciale lussen die tellen hoeveel auto's gebruik maken van de Zuidelijke Rondweg. Op basis van verkeerstellingen gaat de gemeente nu uit van 30.000 auto's per dag tijdens gewone werkweken. In de vakantie daalt dat tot 20.000 auto's per dag, vertelt Goossens. "Onder de 9.000 ton nieuw asfalt houden die lussen precies bij hoeveel auto's passeren en ook waar ze afslaan zodat we als gemeente een nog beter inzicht in die verkeersstromen krijgen. Dat werkt al bij de Noordelijke Rondweg."
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

JB81
autoweg
Berichten: 1408
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda

Bericht door JB81 » wo 01 aug 2007, 21:33

Afbeelding

8-)

JB81
autoweg
Berichten: 1408
Lid geworden op: vr 30 mar 2007, 11:25
Locatie: Breda

Re: Breda, Zuidelijke Rondweg

Bericht door JB81 » di 14 aug 2007, 9:58

Ha, m'n foto staat er nog! Geweldig.

De weg is intussen weer open. Vanaf Centrum/Bavel tot aan de aansluiting Rijsbergen heeft de weg nieuw asfalt, de rijstroken zijn aan weerszijden voorzien van ononderbroken kantmarkering (ws. visuele versmalling) en de verkeerslichtinstallaties bij Ulvenhout en de Baronielaan zijn vervangen. Op die kruisingen is ook meer ruimte gekomen voor rechtdoorgaand verkeer.

Uit westelijke richting kan men bij de Baronielaan alleen nog rechtdoor. Vanuit oostelijke richting nog rechtdoor en rechtsaf.
Linksafslaan is door de toevoeging van extra vluchtheuveltjes vrijwel onmogelijk gemaakt. Een goede zaak, want linksafslaand verkeer (mocht in de oude situatie al niet) zorgde regelmatig voor opstoppingen.

Maar goed, de auto's zijn dus weer terug.
Jammer, die fietsers, wandelaars en skaters waren best een grappig uitzicht.

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14807
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re:

Bericht door Via » di 14 aug 2007, 10:26

JB81 schreef:Afbeelding

8-)
Is dat viaduct nu ook een beetje gerepareerd? De borstwering vertoont wel slijtage. En wat een ouderwetse flitskast nog! :D