[RIJN-GOUWE-LIJN]: Na het referendum

Praat hier over het openbaar vervoer en haar infrastructuur (spoorlijnen, metrolijnen, tram- en busbanen.

Moderator: Moderatoren

Tijgernoot
dorpsstraat
Berichten: 139
Lid geworden op: ma 22 mei 2006, 22:54

[RIJN-GOUWE-LIJN]: Na het referendum

Bericht door Tijgernoot » za 03 mar 2007, 20:58

Misschien wel bekend op dit forum is het plan van de RijnGouweLijn. Het moet een lightrailverbinding worden tussen Gouda en Noordwijk, via Alphen aan den Rijn, de binnenstad van Leiden en daarna een volledig nieuw tracé naar Katwijk en Noordwijk. Voor meer info over het plan, heb je de site van het projectbureau (wat volgens mij ook al een hoop geld kost: http://www.rijngouwelijn.nl)

Referendum
D'66 wethouder Pechtold (u allen wel bekend) was fel tegen een referendum toen hij nog Wethouder van Verkeer was in Leiden, ondertussen al weer een tijd geleden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was een coalitie van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie alleen te vormen als er een referendum over de RijnGouweLijn werd gehouden. Eerst zou er onderzoek worden gedaan naar de "Buitenom"-variant, maar die bleek te duur en te veel overlast te veroorzaken, waardoor het oorspronkelijke plan nu de enige optie bleef. Daar wordt nu een referendum over gehouden, maar het geldt alleen als de opkomt 30% of hoger is. Dit referendum is tegelijkertijd met de Proviciale verkiezingen op 7 maar 2007. De gemeente Leiden heeft een redelijk objectieve krant hierover uitgebracht met voordelen en nadelen: http://www.rijngouwelijn.nl/files/Referendumkrant.pdf

Echter, het akkoord om de RijnGouweLijn aan te leggen is al getekend, ook door de gemeente Leiden. Het referendum is dus geen afstel, maar uitstel, en dat maakt dit referendum kansloos.

Zuid-Holland en de geldput met een bodem
Zuid-Holland heeft in dat akkoord gesteld dat alle overschreidingen van het kostenplaatje door de provincie betaald. Op dit moment wordt geschat dat er meer dan 100 miljoen boven de verwachte begroting terecht komt. Zuid-Holland verkeerd echter in zware financieële problemen, niemand weet wat er aan geld inkomt en wat er aan geld uitgaat, welke reserves (geen, volgens velen) er nog zijn, en waar er nog geld vandaan moet worden gehaald. Er is in vijf jaar tijd 200 miljoen aan geld uitgegeven, maar er is geen goede administratie waaraan dat is uitgegeven.

Kortom, welkom in een nieuwe aflevering van "Hoe gooien wij geld wat we niet hebben zo snel mogelijk in een bodemloze put".

Ik vind het opzich een goed idee, maar ik vind de Westtak eigenlijk belangrijker dan de Oosttak. Ik denk niet dat er veel mensen zijn uit het RGL-Oost gebied die naar West willen en andersom. Maar volgens mij zijn er over teveel punten niet nagedacht, en zijn andere mogelijkheden niet goed bekeken. Waarom niet een spoorverdubbeling tussen Leiden en Woerden?

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » zo 04 mar 2007, 1:08

Wat? Een spoorverdubbeling Leiden - Woerden? Dat betekent nog langer in het verschrikkelijke VIRM materieel van de NS zitten waar je al rugpijn van krijgt als je de trein al ziet langsrijden. Dat moet afgelopen zijn. Het is trouwens ook niet sexy genoeg want deze trein zie je op alle IC-verbindingen van Den Helder tot Groningen tot Vlissingen tot Maastricht. Nee, het wordt tijd voor light rail. Gelijkvloerse instap. Dat betekent dat alle rolstoelers gewoon makkelijk in de trein kunnen rollen. En het heet light rail. Dat staat stoer. Een folder met light rail is opwindender dan de Playboy! Dus, nee, alsjeblieft géén spoorverdubbeling waar we nog langer afhankelijk blijven van de achterlijke NS dat al jaren geleden opgedoekt had moeten worden wegens wanprestaties! Het wordt tijd voor iets geweldigs. Voor light rail. Zo krijgen we het OV-van-de-toekomst!
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8908
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Bericht door Ds79m » zo 04 mar 2007, 3:03

Nou ja goed, referenda zijn per definitie kansloos...
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15056
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » zo 04 mar 2007, 10:54

Het grappige is dat de tegenargumenten worden onderbouwd en dat de voorargumenten slechts op 'misschien' of 'wellicht' berusten.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17778
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » ma 05 mar 2007, 20:15

Leeuwenhoek is met sneltram onveiliger

LEIDEN - De Leeuwenhoek, het gebied ten noorden van de Plesmanlaan, wordt onveiliger als de Rijn Gouwe Lijn (RGL) daar komt te rijden. Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie die de veiligheid voor andere weggebruikers langs het tracé controleerde. Overigens werd de Leeuwenhoek pas één keer gecontroleerd. De rest van het tracéontwerp werd al eens eerder getoetst en vervol-gens aangepast, waarna het veiliger werd.

Uit het rapport blijkt verder dat de maximumsnelheid van de sneltram in Leiden technisch moet worden afgedwongen (snelheidsbe-grenzer, black box) en dat de ontwerpen van ROC-plein en transferium A44 te onduidelijk zijn. Bovendien vindt de commissie het een 'ernstige tekortkoming' dat er geen ontwerp is voor Rapenburg en Hooigracht, die na aanleg van de RGL respectievelijk meer fietsers en bussen te verwerken krijgen.

Bron: Leidsch Dagblad, 2 maart 2007
RGL over spoor bij Leids ’nee’

LEIDEN - Een metroachtige trein over bestaand spoor met een nieuw perron op Leiden Centraal en een vrije busbaan naar Katwijk en Noordwijk. Dat alternatief heeft de provincie Zuid-Holland volgens een nog geheim document in gedachten als Leiden op 7 maart ’nee’ zegt tegen de komst van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) door de binnenstad.

Gedeputeerde Martin Huls wil er liever nog niet aan denken, maar de kans bestaat dat de geplande lightrailverbinding tussen Gouda en Leiden een lighttrainverbinding wordt. De RGL is dan geen sneltram meer door het centrum, maar rijdt net als de gewone treinen twee keer per uur over bestaand spoor naar Leiden Centraal, waar een extra perron aan de centrumkant moet komen. Wie naar de kust wil, kan daar overstappen op snelle bussen à la Zuidtangent, zoals die tussen Amsterdam en Haarlem rijden. Voor deze bussen wordt dan een vrije busbaan aangelegd, die in de toekomst eventueel alsnog kan worden omgebouwd tot trambaan.

Opmerkelijk is dat de provincie denkt dat deze optie ook betaalbaar is en weliswaar minder, maar voldoende reizigers zal trekken om de lijn rendabel te maken. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat het Leidse college van B en W liet verrichten, dat dit provinciale alterna-tief circa 100 miljoen euro duurder zou uitvallen dan het binnenstadtracé. Dat kwam voornamelijk doordat er allerlei dure veiligheids-maatregelen zouden moeten worden getroffen om de trams van de lightrail over hetzelfde spoor te leiden als de normale trein. Voor de grotere voertuigen van de lighttrain, die ook nog eens minder vaak rijden dan de tram, gelden heel andere eisen.

De gedeputeerde benadrukt dat het hier gaat om een uiterste alternatief en vooral is uitgezocht om verder te kunnen met de aanbe-steding van werkzaamheden op het tracé tussen Lammenschans en Gouda. Huls: ,,Een Leids ’nee’ betekent niet per se dat de RGL er niet komt. Het wordt dan een regionaal vraagstuk.’’

Bron: Leidsch Dagblad, 2 maart 2007
Scheltemadebat over RGL: wie maakt de meeste herrie?

LEIDEN - Als heel Leiden zich net zo druk maakt over de Rijn Gouwe Lijn als de honderden aanwezigen dinsdagavond in het Schel-temacomplex, dan is de lokale democratie springlevend. Iedereen met een mening over de Rijn Gouwe Lijn kon die kwijt tijdens het vierde Scheltemadebat, onder leiding van Menno Bentveld. Een peiling toonde aan dat zo'n dertig procent van de aanwezigen - veelal bekende gezichten in politiek Leiden - voorstander was.

De rest was tegen, en dat was aan de herrie goed te merken. Hoewel toch ook de voorstanders zich lieten horen, zoals de Leidse hoogleraar Ton van Raan en historicus Cor Smit. Zij namen het op tegen nee-stemmers als Elsbeth Klink van de Fietsersbond en Jeroen Haver van reizigersorganisatie Rover. Erg veel effect had het debat overigens niet. Het percentage voorstanders was bij een meting bij binnenkomst 29 procent, tegen 31 procent aan het einde van de avond.

Even hadden de voorstanders van de Rijn Gouwe Lijn de avond van hun leven. Bij binnenkomst had liefst zestig procent van de aanwezigen zich uitgesproken vóór de RGL door het centrum. Dat concludeerde althans Menno Bentveld, discussieleider bij het vierde Scheltemadebat. Maar helaas, die zestig bleek het totale aantal voorstanders. Met 149 tegenstanders was dat een schamele 29 procent.

Dan heb je als voorstander een hoop goed te maken. Ton van Raan bijvoorbeeld, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en al jaren roepend dat de tram Leiden 'meer stedelijke allure' geeft. ,,Leiden bloeit op door de Rijn Gouwe Lijn'', betoogde hij. ,,Moderne trams halen mensen uit de auto, zijn veilig en hebben een disciplinerende invloed op het verkeer.'' Van Raan wees op Gent en Lausanne. ,,Ook historische steden en daar is light-rail echt een succes. Gent is zelfs de vierde fietsstad van Europa.''
Dat laatste viel niet goed bij zijn tegenstander Elsbeth Klink. ,,In Gent fietst maar vijftien procent, in Leiden is dat 34 procent.'' Na-mens de Fietsersbond beweerde Klink dat Leiden eerder 'verdort' door de RGL dan opbloeit, zoals de stelling luidde. ,,De tram jaagt fietsers en voetgangers weg en is slecht voor de vitaliteit van de Leidse binnenstad.''

In de discussie is steeds meer aandacht voor de Hooigracht, waar straks dagelijks zeshonderd bussen doorheen moeten als ze niet meer door de Breestraat kunnen. Terwijl het daar nu al vast staat, riepen de tegenstanders. Maar volgens Mario Genot van het pro-jectbureau Rijn Gouwe Lijn is de oplossing nabij. ,,Recente tellingen wijzen uit dat maar de helft van de auto's op de Hooigracht daar ook echt moet zijn. Met een betere ring, zoals een kanalenroute, kun je de rest omleiden. Dan kunnen die bussen er makkelijk bij.''

Gelachen werd er vooral tijdens het debat tussen leerlingen van het Da Vinci College. ,,Op de Breestraat word je bijna altijd aange-reden door een bus'', zei een ja-stemmer. ,,En bussen zijn vies.'' Maar de bussen verdwijnen niet, zei een nee-stemmer. ,,Ze worden alleen maar omgeleid over de Hooigracht. En daar staan ze voortdurend vast, zodat je langer onderweg bent.''

Ook Jeroen Haver van reizigersorganisatie Rover kreeg de lachers op z'n hand. Hij memoreerde dat Alphen de RGL door het Leidse centrum wil hebben, maar niet door het eigen centrum. ,,Gouda, Boskoop en Waddinxveen trouwens ook niet, en in Den Haag heb-ben ze net een tram onder de grond gestopt.'' Haver ging in discussie met historicus Cor Smit, die de huidige route van de Korevaar-straat tot aan het station 'rampzalig' noemde. ,,Altijd ben ik benauwd dat er wat gebeurt. Erger dan nu kan het niet worden.'' Mis-schien was het Smit's inspirerende retoriek, waardoor het aantal voorstanders uiteindelijk groeide van 29 naar 31 procent.

Bron: Leidsch Dagblad, 2 maart 2007
Boudewijn Leeuwenburgh: "RGL is ideaal regiovervoermiddel"

LEIDEN - 'Natuurlijk komt de RGL er, al kan het referendum wel vertragend werken,' aldus Boudewijn Leeuwenburgh. Hij is directeur van LB Mobility en voorstander van de komst van de RijnGouweLijn. 'Auto- en vrachtverkeer zal volgens de prognoses van het Minis-terie voor Verkeer en Waterstaat tot 2020 toenemen met 40 en 80 procent. Nieuwe wegen zullen vanwege de lange procedures dan nog niet beschikbaar zijn en Leiden zal dan volledig onbereikbaar zijn omdat heel de regio vol staat. De RGL is de enige hoogwaar-dige oplossing om de binnenstad bereikbaar te houden.'

LB Mobility heeft veel ervaring met lightrail-projecten in binnen- en buitenland. Leeuwenburgh noemt dan ook talloze voorbeelden uit andere steden waar de lightrail succesvol is ingevoerd. 'Het is het ideale regiovervoermiddel. We hebben de trein voor de lange afstanden en de tram voor korte ritjes in de stad. Voor trajecten binnen de regio pakt echter iedereen de auto, omdat er geen alterna-tief is.' Hij ziet de RGL er hoe dan ook komen. Als bij het referendum wordt tegengestemd, zal dat alleen tot uitstel leiden.

'Dan wordt eerst de RGL-West aangelegd, die toch weer wordt doorgetrokken naar Gouda.' Leeuwenburgh vindt dat het referendum eigenlijk niet nodig was geweest als vanaf het allereerste begin met de bevolking was gepraat. 'Pechtold heeft een grote vergissing gemaakt toen hij het referendum tegenhield, maar de fout ligt al bij zijn voorgangers.' De gemeente heeft zelf weerstand opgeroepen tegen het project door de bevolking te laat en onvoldoende te informeren, volgens Leeuwenburgh.

Tijdens de discussie heeft Leeuwenburgh van zowel voor- als tegenstanders veel onzin gehoord. 'De RGL is een regionale tram die ook op de spoorlijn kan rijden, maar is geen zware trein. Wel zullen ze anders zijn dan de voertuigen die nu tussen Gouda en Alphen rijden, dat zijn eigenlijk trams van Stockholm. Ook dat er geen rotondes kunnen komen op de Lammenschansweg als de RGL wordt aangelegd, is klinkklare onzin. In het buitenland zijn er juist vele voorbeelden van te vinden' Dat iedere geboren Leidenaar tegen is, berust ook op een fabeltje: zelf bewijst hij het tegendeel.

Toch heeft hij ook kritiek op de gang van zaken. Uit een onderzoek naar succes- en faalfactoren is in Sheffield als faalfactor gebleken dat er teveel bestuurlijk verantwoordelijken waren en dat die te snel afwisselden. Dit ziet Leeuwenburgh ook in Leiden gebeuren. 'Er zijn al zoveel wethouders mee bezig geweest, dat de grote lijn kwijt is. Bovendien is het personeelsverloop bij het Projectbureau RGL ontzettend hoog.' Hierdoor worden er te veel ad hoc besluiten genomen en is de samenhang binnen het project verloren gegaan. Een typerend voorbeeld is de nieuwbouw van het ROC, waardoor de RGL plotseling een slinger moet maken, terwijl in eerdere plan-nen een halte onder de spoorbaan zowel een functie zou hebben voor het ROC als voor de Burgemeesterswijk.

Bovendien zou het de voorkeur verdienen dat de Breestraat fietsvrij wordt. Leeuwenburgh’s ideaal is een gevel-tot-gevel winkelstraat met sierbestrating die volledig voetgangersgebied is. Daar kan dan zonder problemen een tram met snelheidsbegrenzer doorheen. Juist de brommers en fietsers maken de Breestraat gevaarlijk. Dat blijkt ook uit het veiligheidsrapport waar wordt aangegeven dat er juist onveiligheid zal zijn tussen fietsers en voetgangers onderling en niet met de tram. Verder zijn er veel steden die juist vanwege de binnenstad besluiten dat de regionale trams niet langer mogen zijn dan maximaal 40 meter en dus niet met gekoppelde trams rijden. Het blijkt in die steden minder bezwaarlijk een keer vaker te rijden dan met de lange dubbele trams. Dat zou ook hier veel problemen oplossen. Dan kan ook het perron worden ingekort bij de Centrale Apotheek, zodat het niet meer dwars op een door-gaande fietsroute ligt.

De RGL moet beslist bovengronds door de binnenstad, om die aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek. 'In Düsseldorf hebben ze een tramlijn ondergronds gebracht. De gezellige winkelstraat is 's avonds nu unheimisch en sociaal onveilig.' De Breestraat is alleen aantrekkelijk te maken door er een voetgangersgebied met tram van te maken. Het busplan van Connexxion is ronduit slecht, vindt de voormalige directeur van het busbedrijf. 'Er is niet vanuit de klant gedacht, het toont geen totaal aanpak en er is alleen geredeneerd vanuit de huidige grote bussen.' Maar dit is voor een groot deel ook het gevolg van ad hoc genomen besluiten door de gemeenteraad. Hij is van mening dat de ontwikkeling en regie van het busnet en de uiteindelijke uitvoering het best geschei-den kunnen worden. Ook zou het best kunnen zijn dat buitenlandse maatschappijen interesse hebben in de exploitatie als de aanbe-steding goed wordt geregeld.

Bron: http://www.sleutelstad, 28 februari 2007
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 07 mar 2007, 14:25

Nou, vandaag hebben de Leidenaren het voor het zeggen.
Hopelijk zijn we op korte termijn van dit monsterlijke project verlost.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » wo 07 mar 2007, 14:37

Er staat vast één of ander licht op die de boel ondergronds wil gooien. Kan Leiden zich meten met wereldsteden als New York, Parijs en Londen als het gaat om metroverbindingen...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Tijgernoot
dorpsstraat
Berichten: 139
Lid geworden op: ma 22 mei 2006, 22:54

Bericht door Tijgernoot » wo 07 mar 2007, 23:14

Uitslag:
68.9% tegen
31,1% voor

Opkomst ligt rond de 50%

Ben benieuwd wat de provincie nu gaat verzinnen :roll:

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 08 mar 2007, 11:53

Telegraaf (8-3-2007) schreef:Massaal nee tegen tram door Leiden

DEN HAAG - De kiezers in Beverwijk en Leiden hebben gisteren ook tegelijkertijd met de verkiezingen een stem kunnen uitbrengen in een referendum. De inwoners van Leiden hebben in het referendum om de RijnGouwelijn massaal tegen gestemd. 68,9 procent van de Leidenaren is tegen de komst van de lightrailverbinding. De gemeenteraad beschouwt het referendum als bindend omdat 54,6 van de stemgerechtigden zich uitsprak in de volksraadpleging. Het college van burgemeester en wethouders gaf eerder aan dat bij één opkomst van 30 procent het oordeel van de bevolking zou worden meegenomen in het uiteindelijke besluit over de lijn. De provincie Zuid-Holland beeft al aangegeven dat de lijn er komt, ongeacht de uitkomst van het referendum.

De inwoners van Beverwijk hebben gisteren in een referendum een keuze gemaakt tussen twee varianten van twee voormalige stortplaatsen, de CAIJ- en Aagtenbelt. De kiezers omarmden het plan voor een openbaar recreatiepark met veel ruimte voor natuur. Dat ging ten koste van de andere variant, een openbare voorziening voor buitensport met onder meer een golfbaan. De opkomst was hier ruim 42 procent. Bij minder dan 35 procent zou de uitslag ongeldig zijn.
AD (8-3-2007) schreef:Leiden zegt nee tegen RijnGouwelijn

Met een overweldigende meerderheid heeft de Leidse bevolking nee gezegd tegen de RijnGouwelijn. Maar liefst 68,9 % van de Leidenaren stemden tegen de tram die Noordwijk aan Zee, Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda met elkaar verbindt en congestieproblemen in de Leidse binnenstad moet aanpakken. Bij het referendum over de komst van de lightrailverbinding mochten de inwoners van Leiden zich uitspreken of ze de sneltram door het centrum van de stad willen. Met name de doorgang door de Breestraat stond daarbij ter discussie. In deze centrale drukke winkelstraat zou met de komst van de sneltram te weinig ruimte over blijven voor de fietsers. De gemeenteraad beschouwt het referendum als bindend omdat 54,6 van de stemgerechtigden zich uitsprak in de volksraadpleging. Het is nu aan de provinciebestuurders hoe men met de uitslag van het referendum omgaat.

Gedeputeerde Martin Huls had al voor de uitslag grote moeite met het referendum. „Dit is een kwestie die het lokale belang overstijgt. Ik vind niet dat je over een provinciale ov-lijn een referendum moet houden." Het harde 'nee' betekent in ieder geval flinke vertraging. Waarschijnlijk zullen de plannen moeten worden aangepast. Gedeputeerde Huls, tevens lijsttrekker van de provinciale PvdA, houdt er in elk geval een kater aan over. „Als er één provinciaal onderwerp is dat ons bij deze verkiezingen heeft dwars gezeten, dan is het wel het referendum over de RijnGouwelijn," aldus de gedeputeerde.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » do 08 mar 2007, 12:11

Gedeputeerde Martin Huls had al voor de uitslag grote moeite met het referendum. „Dit is een kwestie die het lokale belang overstijgt. Ik vind niet dat je over een provinciale ov-lijn een referendum moet houden."
Democratie is leuk, zolang de kiezer maar niet echt iets te zeggen krijgt... :roll: :evil:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15056
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » do 08 mar 2007, 20:54

Klinkt inderdaad nogal kansloos zo. Bijna 70% wil dat ding niet, maar we leggen het lekker toch aan!

Bij zo'n referendum over één of andere weg zouden de plannen meteen verworpen worden bij zo'n uitslag!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 08 mar 2007, 20:59

De A6 Holendrecht - Muiderberg is zelfs verworpen bij een kleine minderheid tegenstanders...
(maar die hadden wel een hele grote mond en connecties bij de media :roll: )

Matthijs
expressweg
Berichten: 2692
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Hilversum

Bericht door Matthijs » do 08 mar 2007, 21:00

Wat de provincie bedoelt is:
De RijnGouweLijn is er voor de hele regio, niet voor Leiden alleen. Dan moet Leiden niet in haar eentje gaan dwarsliggen, als de rest wel mee gaat.
Dat de meerderheid van de Leidenaren tegen is theoretisch niet uit hoeven maken als de rest van de regio overwegend voor is.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » do 08 mar 2007, 21:03

De A6 Holendrecht - Muiderberg is zelfs verworpen bij een kleine minderheid tegenstanders...
Maar er is bij mijn weten geen referendum over geweest. Althans ik heb er niet voor gestemd, anders zou de verhouding voor- tegenstemmers er heel anders uitgezien hebben ;)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » do 08 mar 2007, 21:08

Als we nu eens het budget van die achterlijke RGL zouden overhevelen naar de N11 Rijnlandroute... :idea:

Bastiaan
dorpsstraat
Berichten: 227
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 10:15
Locatie: Zwolle

Bericht door Bastiaan » do 08 mar 2007, 21:30

Vinny schreef:Wat? Een spoorverdubbeling Leiden - Woerden? Dat betekent nog langer in het verschrikkelijke VIRM materieel van de NS zitten waar je al rugpijn van krijgt als je de trein al ziet langsrijden.
Ik heb nog nooit rugpijn van VIRM gekregen. Misschien wel eens m'n hoofd gestoten op zo'n smalle trap, of zo'n stomme glazen deur tegen m'n gezicht gekregen, maar over het zitcomfort heb ik niks te klagen. Ik zat laatst tussen Utrecht en Zwolle in VIRM en het viel me op dat de beenruimte bij tweezitters juist groter is dan in ICM :o

En wat mij betreft wordt Leiden - Woerden lekker verdubbeld (inclusief aanbrengen van betere fundering). Er zijn veel doorgaande reizigers tussen Utrecht en Leiden. Een non-stop trein is hier volgens mij erg gewenst, doordat er zoveel enkelsporige stukken zijn is deze niet in te passen.
Treinengek die autosnelwegen ook gaaf vindt ;)

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40545
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Bericht door Vinny » do 08 mar 2007, 21:37

Zoek de ironie in mijn stukje Bastiaan...,

En op OHIH is een niet nader te noemen groepje VIRM haters actief. :evil:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Bastiaan
dorpsstraat
Berichten: 227
Lid geworden op: wo 31 mei 2006, 10:15
Locatie: Zwolle

Bericht door Bastiaan » do 08 mar 2007, 22:14

Vinny schreef:Zoek de ironie in mijn stukje Bastiaan...,
Sorry, nog steeds niet gevonden...
En op OHIH is een niet nader te noemen groepje VIRM haters actief. :evil:
Hater ben ik zeker niet. Het is eerder een haat-liefdeverhouding ;)
Treinengek die autosnelwegen ook gaaf vindt ;)

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19911
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » do 08 mar 2007, 22:25

Zolang niet het hele land wordt volgeplempt met die dubbeldekkers zal het mij een zorg zijn. Vind wel prettige treinen voor de middellange afstand (tot een uur reizen) en op de NO, Amsterdam-Zeeland en Amsterdam-Limburg na zitten reizigers toch niet zo lang in een trein.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31218
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Bericht door Coen Tunnel » vr 09 mar 2007, 19:59

En op al die trajecten rijden juist wel dubbeldekkers, alhoewel het er op de Noordoost maar een paar zijn.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17778
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » wo 14 mar 2007, 11:00

Leiden moet geen 'achterlijke uithoek' worden

LEIDEN - Wonden likken en scheuren lijmen. Daags nadat de Leidse bevolking een luid en duidelijk 'nee' liet horen op de vraag of de gemeente moet meewerken aan de Rijn Gouwe Lijn, maakt de politiek zich op voor een moeilijke taak: redden wat er te redden valt. Zowel voor- als tegenstanders van de sneltram roepen op in grote gezamenlijkheid tot oplossingen te komen voor het ontstane pro-bleem. ,,Anders'', zo vreest CDA-fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan, ,,wordt Leiden de achterlijke uithoek van Zuid-Holland.''

Het zal niet meevallen bij de regiogemeenten het wantrouwen en de teleurstelling weg te nemen, nu Leiden in strijd met een eerdere overeenkomst en na jarenlange voorbereiding een streep door deze regionale lightraillijn haalt. Nog lastiger zal het zijn om de ge-spannen relatie met de provincie vlot te trekken. Die ziet een van haar meest prestigieuze verkeersprojecten gedwarsboomd en lijkt niet van plan dit te pikken.

,,Leiden moet nu als een leeuw gaan vechten om het geld dat bestemd was voor de infrastructuur, te behouden en in te zetten in andere oplossingen die de bereikbaarheid van de stad vergroten'', meent De Haan. ,,Dat geldt niet alleen voor de 35 miljoen die Leiden in de Rijn Gouwe Lijn wilde steken, maar ook voor de vele miljoenen die het rijk en de provincie zouden bijdragen. We moe-ten snel af van het stigma dat Leiden niets wil.''

Bron: Leidsch Dagblad, 8 maar t 2007
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 14 mar 2007, 11:13

Het enige waar ze aan denken is aan het geld en aan de amices... :roll:

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17820
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Bericht door boe! » wo 21 mar 2007, 10:28

AD schreef:’Stop tram langs singel’

GOUDA - De Onderzoeksraad voor Veiligheid van mr. Pieter van Vollenhoven moet op voorhand zijn veto uitspreken tegen het doortrekken van de RijnGouwelijn door de spoortunnel en langs de Blekerssingel/Fluwelensingel.

Die oproep komt van de Vereniging Behoud Stadsschoon (VBS). Voorzitter N. IJsselstijn vreest dat bij een ongeluk te weinig ruimte op de singels is voor de hulpdiensten. Ook voor het overige verkeer noemt hij de komst van de tram een slechte zaak.De doortrekking van de tram naar Stolwijkersluis - iets waarvoor nog geen concrete plannen bestaan - wordt door VBS in de brief aan Van Vollenhoven als belachelijk omschreven. ,,De wegen zijn beslist te smal om zonder gevaar voor langzaam en ander verkeer de tram ruimte te bieden, aldus IJsselstijn. De plannen van de gemeente leveren volgens hem voor de Gouwenaar en de bezoekers aan de stad een sterk verhoogd veiligheidsrisico op.

De problemen doen zich overigens niet alleen voor op de route spoortunnel - Fluwelensingel. Het naar straatniveau brengen van de RijnGouwelijn op de Burgemeester Jamessingel is ook een slechte zaak, aldus VBS. IJsselstijn wijst Van Vollenhoven op de scholenconcentraties langs deze route. Hij vreest dat scholieren zich veelvuldig op of bij de rails zullen ophouden, met alle mogelijke gevolgen van dien. De tram kan, zegt hij, maar beter over het bestaande spoor richting station blijven gaan.

IJsselstijn heeft b en w dinsdag op de hoogste gesteld van zijn brief aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij hoopt dat het signaal al voldoende is voor de gemeente nog eens na te denken over het doortrekken van de RijnGouwelijn naar de zuidkant van de stad.

De brief van VBS komt op een strategisch moment. Juist woensdagavond praat de gemeenteraad over het Mobiliteitsplan voor Gouda. Daarin gaat het ook over openbaar vervoer en het bereikbaar houden van de binnenstad.
Afbeelding

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19911
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » wo 21 mar 2007, 10:41

De light-rail: een onstopbaar fenomeen?

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36482
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 21 mar 2007, 11:16

Niet als er een regionaal politicus is die nu eens niet meekwaakt maar een stevig stootblok neerzet.

Tijgernoot
dorpsstraat
Berichten: 139
Lid geworden op: ma 22 mei 2006, 22:54

Bericht door Tijgernoot » wo 21 mar 2007, 16:06

Nieuwe Gedeputeerde staten gaan waarschijnlijk bestaan uit CDA, PvdA, VVD en (nieuw) CU/SGP. De SP is na overleg buitenspel gezet. In tegenstelling tot de lokale afdeling van de CU in Leiden, is de CU in Zuid-Holland wel voor, sterker nog, zij willen meteen alles tot Noordwijk maar in één keer aanleggen...

Kortom, de groep voorstanders in de politiek breid zich uit, het aantal tegenstanders buiten de politiek ook... :roll: We luisteren toch niet, we doen het al 33 jaar :roll:

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 17778
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » wo 21 mar 2007, 18:04

Hillebrand: "Opheffen buslijnen voorkomen"

LEIDEN - Vice-voorzitter Ron Hillebrand van de provinciale PvdA-fractie is bang dat het Leidse nee in de RGL-referendum zal leiden tot het opheffen van buslijnen, waardoor het openbaar vervoer in de Sleutelstad zal verslechteren. "Hoe brengen we de exploitatie van het regionale busvervoer, dat een verlies van een miljoen per jaar oplevert, nu op orde," zo vraagt Hillebrand zich af. Het schrappen van buslijnen zou pas echt een dramatisch gevolg van het referendum zijn". Hillebrand pleit ervoor om nu snel de discussie te gaan voeren over de vraag wat er dan wel moet gebeuren. "De tijd dringt en Leiden verdient het dat haar problemen linksom of rechtsom worden opgelost. Met het referendum is misschien wel een politiek verschil van mening in de Leidse politiek opgelost, maar niet het maatschappelijke probleem.

Het oplossen van het Leidse bereikbaarheidsprobleem met kleine busjes ziet Hillebrand in ieder geval niet zitten. "Daardoor blijft het hele Leidse vervoerssysteem tot in de verre toekomst afhankelijk van de beschikbaarheid van gesubsidieerde arbeid. Met een ander tracé kwijnt de binnenstadseconomie nog verder weg en ook de overlast van de bussen in de Breestraat wordt daarmee niet opge-lost.

Hillebrand wijst er ook op dat Leiden diverse overeenkomsten heeft gesloten met Gouda en Alphen. "Daar rekent men op uitbreiding van het aantal haltes op het spoor".

Bron: http://www.sleutelstad.nl, 12 maart 2007
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17820
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Bericht door boe! » do 22 mar 2007, 16:30

AD schreef:Geen problemen door trein en tram op zelfde spoor

ALPHEN/GOUDA - Gemengd verkeer van lightrail en gewone treinen op het spoor levert technisch gezien en qua veiligheid geen problemen op.

Dat zijn, zegt de provincie, de belangrijkste resultaten in het eindrapport light-railproef RijnGouwelijn. De provincie was initiatiefnemer en trekker van de proef. Er werd nauw samengewerkt met ProRail, HTM en NS Reizigers.

Een van de grootste verschillen tussen light en heavy rail is de botssterkte. Dit zou een verhoging van het risico voor reizigers en personeel kunnen betekenen. Op basis van uitgebreide risico analyses is een reeks van veiligheidsmaatregelen genomen zoals de inbouw van ATB Nieuwe Generatie (dit zorgt ervoor dat het ten onrechte voorbijrijden van een stopsein vrijwel is uitgesloten). Daarnaast waren diverse andere technische maatregelen noodzakelijk, zoals aanpassing van wissels, verlagen van de perrons en inbouw van spanningsomzetters.

In het rapport wordt ook ingegaan op de vele storingen die er vooral in de begintijd van de proef waren. Volgens de provincie hielden de storingen geen verband met het fenomeen lightrail op zichzelf, maar met onverwacht falen van een belangrijk onderdeel van het beveiligingsysteem, dat op diverse plaatsen in Nederland al langer wordt toegepast.

De reizigers, zegt de provincie te weten,. Vonden het materiaal waarmee gereden werd prettiger dan de vertrouwde gele treinen van de NS. Dat kwam niet alleen door de uitstraling, maar ook door het gemakkelijk in en uit stappen en de sociale veiligheid.

Het doel van de in 2003 begonnen light-railproef tussen Alphen en Gouda was vooral het opdoen van kennis en ervaring met het gebruik van zowel light als heavy rail op het hoofdspoor. Op 1 juli vorig jaar is met het definitieve groene licht van de Inspectie Verkeer Waterstaat de proef formeel beëindigd en is op het traject de normale exploitatie van de lijn begonnen.
In het rapport wordt ook ingegaan op de vele storingen die er vooral in de begintijd van de proef waren. Volgens de provincie hielden de storingen geen verband met het fenomeen lightrail op zichzelf, maar met onverwacht falen van een belangrijk onderdeel van het beveiligingsysteem, dat op diverse plaatsen in Nederland al langer wordt toegepast.
Dit is onjuist. Wekelijks doen zich tussen Alphen en Gouda nog problemen voor omdat de systemen van ProRail de lightrail treinen onvoldoende herkennen. Vanwege hun lagere gewicht worden de lightrail treinen onvoldoende gedecteerd, waardoor seinen automatisch op rood gaan.

Tijgernoot
dorpsstraat
Berichten: 139
Lid geworden op: ma 22 mei 2006, 22:54

Bericht door Tijgernoot » do 22 mar 2007, 18:41

En dan komt nu de klapper van de week...

De voorbereidende werkzaamheden voor de RijnGouweLijn in Leiden gaat in 2008 beginnen :shock: Het referendum zorgt dus voor een jaar uitstel, totdat er een nieuwe wet in werking treed, waarmee provincies gemeentes op bepaalde terreinen mogen 'overrulen'.
AD/Groene Hart schreef:’Leiden moet tram door Breestraat slikken’

ALPHEN/LEIDEN - Leiden moet een tram door de Leidse binnenstad accepteren.
De provincie heeft dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad van de Sleutelstad laten weten. Gedeputeerde Staten (GS) wijzen Leiden op de reeds gemaakte en door Leiden ondertekende afspraken. Het referendum verandert daar niets aan, zo wordt gezegd. In de brief wordt nog eens herhaald dat het bij de RijnGouwelijn gaat om een (boven)regionaal project dat zich nooit heeft geleend voor een lokaal referendum op de manier zoals Leiden dat nu heeft gedaan.

Het komt er op neer, aldus de provincie, dat Leiden nog steeds gebonden is aan eerder gemaakte afspraken en dat het nu alleen nog gaat om afspraken in de marge, zoals enkelspoor door de Breestraat (wel dubbelspoor bij de halte) en het beginnen met de voorbereidende werkzaamheden in 2008.

Bij het referendum, eerder deze maand, kregen Leidenaren geen tracékeuze voorgelegd, maar konden ze voor of tegen de RijnGouwelijn stemmen. Een ruime meerderheid stemde tegen.

De provincie wijst nog eens op de grote belangen die er spelen in de gemeente langs het spoor. En ook voor Leiden staat er veel op het spel.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21551
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Bericht door Wouter N14 » wo 28 mar 2007, 18:15

Het binnenstadtracé lijkt wel degelijk definitief van de baan.
Leidsch Dagblad schreef: Leidse coalitie houdt RGL als optie

Gepubliceerd op 28 maart 2007, 00:16
Laatst bijgewerkt op 28 maart 2007, 00:20

Leiden - De vier Leidse coalitiepartijen sluiten de lightrailverbinding Rijn Gouwe Lijn (RGL) nog niet uit als oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem voor de stad. Slechts enkele uren nadat een ruime meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond besloot niet mee te werken aan de RGL, verklaarden de coalitiepartijen dat wat hen betreft alleen het binnenstadstracé door de Breestraat daarmee van de baan is.

Afgezien van de VVD schaarde de voltallige gemeenteraad zich achter de uitslag van het referendum op 7 maart, toen bijna 69 procent van de stemmende Leidenaars ‘nee' zei tegen de RGL. Toch blijft de lightrailverbinding een optie. Gijs Holla (PvdA) sluit een ander tracé niet uit. ,,We moeten ons nu bescheiden opstellen, maar alles is mogelijk, behalve het voorkeurstracé door de Breestraat'', zei hij, hoewel de referendumvraag van 7 maart luidde of de gemeente zou moeten meewerken aan de Rijn Gouwe Lijn ‘door Leiden'.

Soortgelijke bewoordingen uitten ook de woordvoerders van mede-coalitiepartijen SP, GroenLinks en ChristenUnie. Jos Posthuma (GroenLinks) constateerde dat ‘er veel ruimte zit' tussen de referendumvraag en het feitelijke besluit dat de raad net genomen had. ,,Daarin zijn allerlei vormen van tram en lightrail mogelijk'', aldus de fractievoorzitter.

Verkeerswethouder John Steegh (GroenLinks) neemt de referendumvraag ook niet letterlijk, zolang hij met stad, regio en provincie maar tot een vergelijk kan komen waarmee iedereen het eens is.
Bron: http://www.leidschdagblad.nl/article1673811.ece
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge