[N031] Twijfels aan kwaliteit klep Fonejachtbrug

Discussies over N-wegen en het overige onderliggend wegennet - ook voor wat betreft planvorming.

Moderator: Moderatoren

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9930
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

[N031] Twijfels aan kwaliteit klep Fonejachtbrug

Bericht door Peter » wo 01 jun 2005, 14:20

LC 1 juni 2005

GARYP - De klep van de nieuwe Fonejachtbrug bij Garyp voldoet mogelijk niet aan de eisen. Bij een laatste inspectie is besloten het brugdeel nog niet te plaatsen. Rijkswaterstaat en deskundigen van de Bouwcombinatie Wâldwei betwijfelen of materiaal en constructie wel voldoen aan de vereiste levensduur van minimaal tachtig jaar. Er volgt een nieuwe controle. De aanleg van de Wâldwei loopt hierdoor vertraging op.

Er bestaat binnen de bouwcombinatie al langere tijd discussie over de kwaliteit van het brugdeel, zegt woordvoerder Jan Willem Bruining. De brugklep is vervaardigd door constructiebedrijf HSM in Schiedam. Al bij het ontwerp en later bij de montage waren er twijfels over de levensduur, die door opdrachtgever Rijkswaterstaat wordt gesteld op tachtig jaar.

De twijfels betreffen vooral de levensduur van het staal, dat zwaar wordt belast. Na verloop van tijd gedraagt staal zich anders onder een grote belasting. Bij een laatste controle is besloten het brugdeel niet in te hijsen. Een laat besluit, zegt Bruining. ,,Maar zo'n grote operatie blaas je ook niet zomaar af.'' Er volg nu een nieuwe inspectie, onder andere door externe, onafhankelijke deskundigen. De kans bestaat dat het brugdeel alsnog wordt goedgekeurd, zegt Bruining.

Gewoonlijk beschrijft Rijkswaterstaat in een gedetailleerd bestek aan welke eisen een bouwwerk moet voldoen. Dergelijke 'spijker-en-schroef-voorschriften' bleven nu achterwege, omdat de aannemer volgens het nieuwe contract een veel grotere vrijheid heeft. ,,Er is veel meer ruimte om eigen creativiteit en deskundigheid te gebruiken'', zegt woordvoerster Dirkje Hartmans van Rijkswaterstaat.

Bruining noemt het ,,een vervelende ontwikkeling'', dat de brugklep vorige week niet geplaatst kon worden. Het project loopt hierdoor vertraging op, omdat ook andere werkzaamheden nu niet kunnen worden voortgezet.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14810
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » wo 01 jun 2005, 17:04

Misschien is vrijheid voor aannemers niet altijd beter. Bij wegen twijfel ik er niet aan, maar voor bruggen en waterkeringen vertrouw ik meer op Rijkswaterstaat. Maar overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.