Financiën gaat vieze auto's extra belasten

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Financiën gaat vieze auto's extra belasten

Bericht door zody » wo 21 mar 2007, 11:42

Omdat onderstaand artikel niet alleen gaat over dieselauto's (topic "Diesel in de ban" ,heb ik maar een nieuw onderwerp aangemaakt .
Het Financiële Dagblad (21-03-2007) schreef: Financiën gaat vieze auto's extra belasten
Milieudefensie reageert tevreden

VAN ONZE CORRESPONDENT

DEN HAAG - Staatssecretaris De Jager van Financiën is van plan de aankoop van zuinige auto's aantrekkelijker te maken dan nu het geval is. Hij wil het belastingverschil tussen vervuilende en schone auto's verdubbelen.
Dat heeft CDA-bewindsman Jan Kees de Jager dinsdag in Brussel gezegd op het Brussels Tax Forum.

Sinds 1 januari 2006 hangt de belastingaanslag bij registratie van een nieuwe auto deels af van het energieverbruik. Het verschil tussen de meest vervuilende en de schoonste categorie auto's bedraagt nu euro 1500. Volgens De Jager is dit te weinig. Hij vindt dat het belastingverschil minstens euro 3000 moet zijn om kopers daadwerkelijk te verleiden tot een energiezuinige auto. 'Ik zet erop in om dit verschil (in heffing, red.) tenminste te verdubbelen', zei De Jager.

De belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm) hangt af van het energielabel. De labels lopen uiteen van een groen A-label voor een zuinige auto tot een rood G-label met een hoog verbruik. Zo heeft een kleine Peugeot 107 een A-label. Voor de nieuwe Volvo XC90 geldt energielabel E, en dus een zwaardere belasting.

De voorgenomen belastingingreep geldt alleen voor de aanschaf van nieuwe en niet voor tweedehands auto's. Maar een woordvoerder van het ministerie van Financiën wijst erop dat de nieuwe heffingen op termijn ook doorwerken in de prijzen van occasions.

Milieudefensie juicht het voornemen van De Jager toe. 'Niemand is immuun voor prijsbeleid. Een hogere heffing zal zeker de animo om een grote auto te kopen beïnvloeden', zegt Joris Wijnhoven van Milieudefensie. Wel zegt hij dat de heffing 'nog wat ruiger' mag.

De Jager benadrukte dinsdag evenwel dat hij niet komt met ruige milieuheffingen. 'Het groener maken van het belastingstelsel heeft de meeste kans op succes als het in kleine stappen wordt gedaan', zei hij. 'Anders zou de maatschappelijke tegenstand te groot kunnen worden.'

De nieuwe staatssecretaris van Financiën zei verder dat de belasting op milieuonvriendelijke brandstoffen - zoals diesel - wordt verhoogd. Dat moet volgens het regeerakkoord euro 350 mln opbrengen. Ook wordt 'gekeken naar een mogelijke verhoging van de energiebelasting', kondigde De Jager aan. Al met al komt het nieuwe kabinet met een lastenverzwaring van euro 1,1 mrd op milieuvervuilende activiteiten.

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad
Espace de zody 8-)

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 18193
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Bericht door boe! » do 22 mar 2007, 15:56

'Schone auto van de zaak belonen'

DEN HAAG (ANP) - Minister van Milieu Jacqueline Cramer wil het rijden in een 'schone' auto van de zaak belonen met een lagere fiscale bijtelling. Ook wil ze dat de overdrachtsbelasting omlaag gaat voor mensen die een goed geïsoleerd huis achterlaten.

Cramer zei dat donderdag voor het Radio 1 Journaal. Het gaat nog om zeer prille ideeën, die onderdeel zijn van een pakket voorstellen, benadrukte een woordvoerster. De minister moet er nog over praten met de collega van Financiën.

Het CDA deed eerder voorstellen voor het belonen van schone leaseautorijders. De vorige minister van Financiën Gerrit Zalm zag er weinig in. Het lag volgens hem meer voor de hand om in de regels voor de BPM of aanschafbelasting de verschillen tussen schone en vervuilende auto's groter te maken.

Staatssecretaris Kees de Jager van Financiën presenteerde dinsdag in Brussel het idee om de aanschaf van schonere auto's beter te belonen. Het belastingvoordeel zou kunnen oplopen van 1500 euro nu tot 3000 euro.

Er rijden volgens de woordvoerster in Nederland ongeveer een half miljoen leaseauto's rond. De door Cramer geopperde maatregel houdt in dat vervuilende auto's meer BPM kwijt zijn. Het gaat dan om auto's die veel CO2, kooldioxide, uitstoten.

Cramer denkt daarnaast aan het belonen van huiseigenaren die hun huis extra geïsoleerd hebben, via een korting op de verschuldigde overdrachtsbelasting. De extra isolatiekosten kunnen zij in enkele jaren terugverdienen via een lagere energierekening, maar daarnaast zouden eigenaren bij de eventuele verkoop van het huis een korting moeten krijgen op de overdrachtsbelasting, die nu 6 procent bedraagt.

PvdA-Tweede Kamerlid Lia Roefs heeft schriftelijke vragen gesteld over de uitlatingen van Cramer en De Jager. Ze herinnert eraan dat de Kamer eind vorig jaar een motie heeft aangenomen, waarin erop wordt aangedrongen dat de belasting bij aanschaf op auto's moet afhangen van de absolute zuinigheid.

Nu worden de auto's nog verdeeld in klassen en wordt de belasting geheven op basis van relatieve zuinigheid. Roefs deelt de vrees van de autobranche dat veel kleine auto's onverkoopbaar dreigen te worden als het idee van De Jager wordt ingevoerd zonder het systeem van de belasting te veranderen.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 01 jun 2007, 12:02

Intussen worden de cijfers concreter.
De Standaard schreef:Extra belasting op vervuilende auto’s in Nederland

DEN HAAG - Er komt in Nederland een extra belasting op sterk vervuilende auto’s, die de aanschaf van suv’s zoals de BMW X5, de Citroen C6 en de Jeep Grand Cherokee moet ontmoedigen. De belasting moet de Nederlandse schatkist 100 miljoen euro per jaar opleveren. Staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft dat gezegd in een vraaggesprek met De Telegraaf.

De Jager zegt verder dat de fiscale bijtelling voor de aanschaf van zuinige auto’s omlaag gaat met 40 procent. Dat is vooral gunstig voor leaserijders die in een milieuvriendelijke wagen rijden. Hun maandelijkse autolasten worden hierdoor ongeveer gehalveerd. Eigen rijders met een milieuvriendelijke auto hebben in Nederland al enkele jaren een fiscaal voordeel.

De Jager kondigt ook aan dat hij vanaf 1 januari begint met de voorzichtige afbouw van de aanschafbelasting voor auto’s, de bpm. Die gaat dan met zo’n 5 tot 10 procent omlaag. Tegelijk gaat de motorrijtuigenbelasting met een zelfde percentage omhoog. De Jager loopt hiermee vooruit op de invoering van de kilometerheffing in de loop van deze kabinetsperiode.

De maatregelen komen te staan in het Nederlands belastingplan voor volgend jaar.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Bericht door zody » vr 01 jun 2007, 12:09

Mensen die de grote vervuilende auto's aanschaffen laten zich echt niet afschrikken door die3 extra belasting. Het zijn mensen die toch al geld genoeg te besteden hebben. Wat dat betreft wordt de plank weer volledig mis geslagen en is er sprake van de zoveelste straf-belasting en wordt er weer lekker doorgemolken door onze overheid.
Espace de zody 8-)

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 01 jun 2007, 12:19

En de eerste reacties zijn er natuurlijk ook al:
Het Laatste Nieuws schreef:Veel kritiek op extra belasting vervuilende auto's in Nederland
Verschillende organisaties hebben vandaag kritiek geuit op de nieuwe extra belasting op sterk vervuilende auto's in Nederland. De Nederlandse Bond van Garagehouders (Bovag), de RAI vereniging (de Nederlandse branche-organisatie voor mobiliteit) en oppositiepartij Groenlinks kraakten het kabinetsplan af.

Bovag en RAI vereniging benadrukken dat de maatregelen van staatssecretaris Jan Kees de Jager vrijwel geen reductie van de CO2-uitstoot opleveren en "dwaze maatregelen" zijn.

Milieuvriendelijke wagens belonen

De Jager rekent op 100 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. Hij kondigde ook aan dat de fiscale bijtelling voor de aanschaf van zuinige auto's omlaag gaat met 40 procent. Dat zou vooral gunstig zijn voor leaserijders met een milieuvriendelijke wagen, die hun maandelijkse autolasten zo gehalveerd zien.

Marginaal effect
GroenLinks liet weten dat het in het najaar, tijdens de behandeling van het plan in de Tweede Kamer, met een eigen voorstel komt dat veel verder zal gaan dan het kabinetsplan. Volgens Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Wijnand Duyvendak hebben de aangekondigde maatregelen slechts betrekking op 10 procent van de automarkt en hebben ze daardoor een marginaal effect. (belga/hln)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Bericht door zody » vr 01 jun 2007, 12:39

R4 schreef:En de eerste reacties zijn er natuurlijk ook al:
Allez, ge kent het he, Nederlanders en geld :P
Espace de zody 8-)

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17301
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Bericht door Kaaiman » vr 01 jun 2007, 12:46

^^ De achterliggende gedachte van je laatste bericht staat in contrast met je vorige bericht. ;)
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75878
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 01 jun 2007, 12:53

Tja, SUV's gebruiken meer brandstof, en betalen dus meer accijns, heel simpel.

Want reken er maar niet op dat mijn auto ineens goedkoper gaat worden ofzo.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15197
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » vr 01 jun 2007, 13:00

Zolang die achterlijke en illegale BPM niet wordt afgeschaft houdt de overheid het probleem zelf in stand. Als auto's goedkoper worden krijg je namelijk meer doorstroming in het wagenpark en zullen er jongere (en dus schonere!) auto's op de weg gaan rijden. :2cents:

zody
expressweg
Berichten: 2707
Lid geworden op: di 16 mei 2006, 20:37
Locatie: Antibes D2559

Bericht door zody » vr 01 jun 2007, 13:26

Een woordvoerder van het ministerie van financiën vertelde net dat in feite de kopers van de dure milieuvervuilende auto de goedkope milieuvriendelijke auto's mee financieren via de strafheffing die zij betalen. Dit is de wereld op zijn kop.
Espace de zody 8-)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » vr 01 jun 2007, 13:33

De Standaard schreef:De Jager kondigt ook aan dat hij vanaf 1 januari begint met de voorzichtige afbouw van de aanschafbelasting voor auto’s, de bpm. Die gaat dan met zo’n 5 tot 10 procent omlaag. Tegelijk gaat de motorrijtuigenbelasting met een zelfde percentage omhoog.
Welja, verleg de kosten maar van de rijken en de bedrijven (dat zijn de enigen die op grote schaal nieuwe auto's kunnen kopen) maar naar de kleine burger.
Lekker sociaal kabinetje toch... :roll:

Beter ware het de BPM af te schaffen en te compenseren met het flink wieden in subsidieregelingen bij EZ. Dan zijn voor- en nadeel allebei voornamelijk bij bedrijven neergelegd.
Laatst gewijzigd door Rene op vr 01 jun 2007, 13:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75878
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 01 jun 2007, 13:34

ViaHaaren schreef:Zolang die achterlijke en illegale BPM niet wordt afgeschaft houdt de overheid het probleem zelf in stand. Als auto's goedkoper worden krijg je namelijk meer doorstroming in het wagenpark en zullen er jongere (en dus schonere!) auto's op de weg gaan rijden. :2cents:
Inderdaad. De BPM is 42% maarliefst. Als dat zou verdwijnen zou ik ook eerder een nieuwere en zuinigere auto kopen.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » vr 01 jun 2007, 13:51

Kaaiman schreef:^^ De achterliggende gedachte van je laatste bericht staat in contrast met je vorige bericht. ;)
Euh...dat komt dan blijkbaar verkeerd over...er was niet echt een achterliggende gedachte. ;) Ik doelde op het feit dat het logisch is dat er hierop snel reacties komen. Dat heeft nog niets te maken met de eventuele reden waarom die reacties er komen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Bericht door Stefan » vr 01 jun 2007, 15:36

De Standaard schreef:Extra belasting op vervuilende auto’s in Nederland

DEN HAAG - Er komt in Nederland een extra belasting op sterk vervuilende auto’s, die de aanschaf van suv’s zoals de BMW X5, de Citroen C6 en de Jeep Grand Cherokee moet ontmoedigen.
Wat moet de C6 in dit rijtje? De C6 is helemaal geen SUV, maar een mooie limousine.;)

Amerikanen mogen van mij ook extra belast worden. Dit soort auto's rijden 1 op 5.
Jaren tachtig, prachtig!

kees
expressweg
Berichten: 3399
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 23:21
Locatie: Het Bosch van de Hertog

Bericht door kees » vr 01 jun 2007, 15:53

Ja, lekker sociaal ben jij, René met je voorstel.
Als je de BPM in 1 keer zou afschaffen, zou de tweedehands automarkt instorten. Nieuwe auto's zouden namelijk ineens veel goedkoper zijn dan tweedehandsjes en dus zou daarvan ook de prijs moeten worden bijgesteld. Dan zeg jij, het voordeel hebben ze weer bij een nieuwe auto.
Maar doordat de waarden van auto's snel daalt, zijn auto's in eens sneller total loss verklaard.

Rigoureuze maatregelen hebben rigoureuze gevolgen en daarom wordt de BPM stapje voor stapje afgebouwd. wees blij, want die VVD heeft dat nooit willen doen, omdat ze wel zeggen minder belastingen te willen heffen, maar het vetgemeste kalf niet willen slachten.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » vr 01 jun 2007, 15:57

^^ Ik heb geen bezwaar tegen het geleidelijk afbouwen van de BPM (maar wel volledig binnen een jaar of 6).
Waar het mij om gaat is dat de gemiste inkomsten maar moeten worden onttrokken aan diverse subsidieregelingen voor het bedrijfsleven.
Dat zijn immers ook de grootste kopers van nieuwe auto's (van de zaak...). Met een verhoging van de wegenbelasting tref je weer eens iedereen.