De belangrijkste knelpunten zijn de beide afritten van de A16. Hier staat het verkeer in de spits regelmatig vast, en kleinschalige oplossingen, zoals een betere afstelling van de verkeerslichten, hebben weinig effect, omdat er dan snel meer verkeer toestroomt dat nu via allerlei sluiproutes rijdt. De gemeente wil een nieuw industriegebied aanleggen, echter op voorwaarde dat eerst de verkeersproblemen worden opgelost.
Zoals het document stelt:
Een kaartje hiervan:Het Industriegebied West is bereikbaar via de noordelijke aansluiting (Dordrecht) en de zuidelijke aansluiting (N3/A16 of ’s-Gravendeel). In eerste instantie is met het benutten (herinrichten van de rijstroken en verkeersregelinstallaties) nog het nodige aan afrijdcapaciteit te winnen, maar deze oplossing is eindig. Met de verdergaande oplevering van Dordtse Kil III en de aanleg van Dordtse Kil IV zal de dubbele aansluiting Rijksstraatweg / N217 / A16 / N3, het verkeer niet meer goed kunnen verwerken.
De inzet is de bereikbaarheid via de noordelijke (A16/ Mijlweg) en de zuidelijke aansluiting (N3/A16) te versterken. De derde route om het gebied te bereiken wordt niet geintensiveerd. Deze route via de Copernicusweg komt uit in de woonwijk Wielwijk. Om deze woonwijk niet verder te belasten wordt de doorgaande route tussen de Laan der VN en de Rijksstraatweg niet verder opgewaardeerd.

Verbreding Mijlweg
Vanaf de noordelijk afrit (Dordrecht-Centrum) wordt de Mijlweg, de weg parallel aan de A16, voor een deel verbreed naar 2x2 rijstroken. Dit om het verkeer zo snel mogelijk weg te krijgen vanaf de A16. Op de A16 begint de file naar de afrit vaak al in de Drechttunnel, wat onwenselijke situaties oplevert. Het verkeer moet zich allemaal over een stuk 2x1-weg persen, met diverse verkeerslichten. De kosten van verbreding zijn ongeveer E 8,4 miljoen, met name omdat er 2 panden moeten worden opgekocht.
Fly-over N3 -> A16-Zuid
Voor de serie kruisingen bij de afrit 's-Gravendeel is er maar 1 oplossing die voor een behoorlijke oplossing zorgt, en dat is een fly-over of dive-under van de N3 naar de A16. Er zijn 11 varianten onderzocht, waarbij variant 4 de voorkeur heeft gekregen:

De kosten hiervan zijn ongeveer E 26,6 miljoen. Uit voorzichtig onderzoek blijkt dat het verminderen van de wachtrijen een positief effect heeft op de luchtkwaliteit. Nader onderzoek moet dit aantonen (lijkt mij logisch overigens). Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2009 worden afgerond.