Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bespreek hier alles over wegen en verkeer in België

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door vynkce » ma 04 jun 2007, 21:50

Bouwunie schreef: Via-Invest lanceert 6 PPS-projecten om missing links in wegeninfrastructuur weg te werken

Grote vraag is en blijft of Vlaamse wegenbouwbedrijven een rol van betekenis kunnen spelen

Het thema “publiek private samenwerking” wint in de branche van de infrastructuurwerken aan belangstelling. Onlangs richtte de Vlaamse regering “Via-Invest” op, een speciale projectvennootschap die via het realiseren van PPS-projecten (publiek-private samenwerking) in het domein van de openbare werken een aantal missing links wil wegwerken.
Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf, organiseerde op 24 april in Sint-Niklaas een info-avond om Via-Invest en de gevolgen van deze nieuwe aanpak duidelijk te maken aan de bouwbedrijven. En dat er veel vragen waren, bleek onmiddellijk.

De Vlaamse bouwbedrijven maken zich zorgen over de nieuwe werkwijze. “Gaan we in de toekomst nog wel werk hebben?”, “zijn die projecten niet te groot voor ons, zelfs als we samenwerken ?”, “gaan er geen te zware referenties en waarborgen gevraagd worden ?”, “hoe gaat het verkeer in de volgende decennia evolueren ?”, “PPS brengt hoge studiekosten met zich: worden die terugbetaald aan wie uiteindelijk de werken niet mag uitvoeren ?”, “bestaat er geen risico dat ik met mijn bedrijf in de klauwen val van de financier van het project ?”, “betekenen deze projecten dat er in de toekomst minder “klassieke” aanbestedingen zullen gebeuren (lees: wordt er bespaard op het reguliere budget) zodat ik sowieso minder werk ga hebben ?”, “hoe zit dat met het onderhoud: daar hebben we totaal geen ervaring mee”, .... Vele vragen en zware bekommernissen waarop de sprekers van dienst een antwoord trachtten te formuleren.

De ingenieurs Jaak Polen, voorzitter van Via-Invest, Tim Lonneux, stafmedewerker Agentschap Infrastructuur, en Geert Schoukens, Investment manager PMV-pps, gaven tekst en uitleg bij het concept van Via-Invest en bij de op stapel staande projecten.

Via-Invest is een structureel samenwerkingsverband tussen het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door het Agentschap Infrastructuur en het departement Mobiliteit en Openbare werken, en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Doel is een aantal openbare werken versneld uit te voeren zonder de Vlaamse begroting in eerste instantie te bezwaren. Dit kan via PPS-projecten die – wat zeer specifiek is - een resultaatsverbintenis zullen opleggen (d.i. ook voor tijd en budget) aan de uitvoerder van de werken. Deze projecten hebben een “levenscyclusbenadering” (lees: via het project engageert de uitvoerder zich niet enkel voor het ontwerp en de de uitvoering maar ook voor het beschikbaar stellen en het onderhoud van de aangelegde weg en dit voor een periode van 30 tot 35 jaar). Het gaat om grote (> 100 miljoen euro) en middelgrote projecten (> 20 miljoen euro). Kleine projecten blijven via de klassieke methode tot stand komen.

Voor elk project wordt een aparte vennootschap opgericht, een SPV (special purpose vehicle). Deze SPV wordt beheerd en gefinancierd door Via-Invest en externe financiers (banken). Deze SPV moet een bouwconsortium aanstellen om het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het project te verzorgen. In het geval het project wordt gerealiseerd via een zgn. DBFM-contract (design-build-finance-maintain) moet het bouwconsortium instaan voor de financiering en een eigen SPV oprichten. Dit zou echter niet of bijna niet voorkomen (enkel voor projecten van meer dan 100 miljoen euro) omdat de Vlaamse overheid ervoor kiest om ook Vlaamse bouwondernemingen de kans te geven mee te dingen en daarvoor dient het luik “financiering” apart aanbesteed te worden. Voor elk project zal eerst een bouwconsortium gezocht worden (voor DBM) en dan pas een of meerdere financiers (voor het F-luik). Op deze manier heeft de uiteindelijke financier geen invloed op de keuze van de aannemer. Het bouw- en beschikbaarheidsrisico van het project wordt door de SPV doorgeschoven naar het bouw- en onderhoudsconsortium.

De SPV betaalt het bouwconsortium in de bouwfase in functie van de uitvoering van het werk en geeft in de gebruiksfase vergoedingen voor periodiek en groot onderhoud. Het Vlaamse Gewest betaalt vanaf de beschikbaarheid van de infrastructuur zogenaamde beschikbaarheidsvergoedingen aan de SPV. Indien de infrastructuur niet beschikbaar is, bv. door onderhoudswerken, of tekortkomingen vertoont, vermindert deze vergoeding. Deze verminderingen zullen door de SPV doorgerekend worden aan het bouwconsortium.

De zes projecten die Via-Invest op het oog heeft, zijn:

• de Noordelijke wegontsluiting van de luchthaven van Zaventem

• de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren

• de Noord-Zuidverbinding Kempen (Geel-Kasterlee)

• de omvorming van de AX havenrandweg Zuid naar Zeebrugge

• de vervollediging van de Zuidelijke tak van de R4 in Merelbeke

• de doortrekking van de N60 in Ronse

Voor elk van deze projecten worden of zullen eerst studies uitgevoerd worden. De eerste aanbestedingen voor aannemersconsortia komen eraan ten vroegste op het einde van dit jaar.

Voor het zo ver is, moet Via-Invest nog typecontracten opstellen, outputspecificaties geven (niet hoe de weg wordt aangelegd is van belang, wel wat hij “kan”: dienstverlening, capaciteit, beschikbaarheid, kwaliteit, ...) en risico-allocatiematrices maken (verdeling van risico’s en verantwoordelijkheden tussen de publieke en private partner). Dit is nodig om standaardisatie bij dergelijke PPS-projecten mogelijk te maken. Via-Invest is ook bezig met de ontwerphandboeken, de kwaliteitscontrole (managementplan), de selectie- en de gunningscriteria. Bouwunie wordt alleszins geconsulteerd bij de opmaak van deze belangrijke documenten.

Jerome Vanroye, voorzitter van Bouwunie Infrastructuurwerken en Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, formuleerden de belangrijkste bedenkingen van de Vlaamse bouwbedrijven bij de werkwijze van Via-Invest. Bouwunie staat positief tegenover dit initiatief van de overheid als deze werken AANVULLEND zijn op de klassiek gebudgetteerde projecten en als de uitbetaling van de beschikbaarheidsvergoedingen de reguliere budgetten NIET aantasten!

Projecten van meer dan 100 miljoen euro zijn alvast niet weggelegd voor hen. Ook het engageren van het familiebedrijf voor het onderhoud van aangelegde infrastructuur voor een periode van 30 jaar is niet evident want dit betekent eigenlijk het engageren van de kleinkinderen. Kmo’s die betrokken worden bij de op stapel staande projecten als onderaannemer van het bouw- en onderhoudsconsortium doen er zeker goed aan om hun contract grondig na te lezen. Dergelijk contract kan immers verschillen van de klassieke manier van werken en kan het bedrijf verbinden voor een langere termijn. Het komt er voor een Kmo op aan goed te weten welke en hoe lang er engagementen lopen.

Via-Invest heeft aanbevelingen voor publiek-private-samenwerking opgesteld (code van goede praktijk). Deze zijn te downloaden:

http://www.pmvlaanderen.be/pmvlaanderen/view/nl/8702
(bron: Bouwunie)
Tegen het einde van 2007 zouden de eerste aanbestedingen moeten gebeuren. Als het zo snel kan via PPS dan juich ik dit toe!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15163
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » di 05 jun 2007, 10:19

Ik vind het ook wel het proberen waard. Je ziet in Nederland bij de A59 dat het kan!

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Bericht door JayBeeke » di 05 jun 2007, 14:29

de Noordelijke wegontsluiting van de luchthaven van Zaventem
Hmmmm... De Mechelsesteenweg is daar nog vrij recent grotendeels vernieuwd (in beton); de Haachtsesteenweg telt 4 rijstroken en één 'probleemkruispunt' (Brucargo). Wat gaat men exact doen? De doortocht in Nossegem aanpakken? Brucargo?

mvg
JJN

Rien
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:40
Locatie: Brussel & Sint-Truiden

Bericht door Rien » di 05 jun 2007, 15:10

Nee nee, het gaat om een geheel nieuwe rechtstreekse verbinding tussen de E19 en de cargo-luchthaven. Voor zover ik weet, zal de weg dus vooral ten goede komen aan het goederenvervoer. Ik heb begrepen dat men deels van de bestaande infrastructuur gaat gebruik maken (dus met viaducten/tunnels een snelle verbinding tussen de aansluiting Vilvoorde-Luchthavenlaan en de luchthaven bewerkstelligen).

Het project loopt in samenwerking met de NMBS, die een rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen en de luchthaven plant via de middenberm van de E19.

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Bericht door JayBeeke » di 05 jun 2007, 17:51

Nee nee, het gaat om een geheel nieuwe rechtstreekse verbinding tussen de E19 en de cargo-luchthaven. Voor zover ik weet, zal de weg dus vooral ten goede komen aan het goederenvervoer. Ik heb begrepen dat men deels van de bestaande infrastructuur gaat gebruik maken (dus met viaducten/tunnels een snelle verbinding tussen de aansluiting Vilvoorde-Luchthavenlaan en de luchthaven bewerkstelligen).
Oh, dan is 't nog "een kleintje". De knelpunten wegwerken aan de afrit Vilvoorde Luchthavenlaan / Haachtsesteenweg / Brucargo, dus. Waar nu veel tijd wordt verloren aan de verschillende kruispunten, rotondes en opritten. Vergeet niet dat men ook nog steeds van plan is de spoortunnel in noordelijke richting (onder baan 25R) te verlengen, richting E19.

mvg
JJN

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Via-Invest lanceert 6 PPS-projecten missing links

Bericht door vynkce » do 07 feb 2013, 20:12

Hilde Crevits schreef:Onderzoek naar de PPS-waardigheid van 7 nieuwe wegenprojecten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering een nieuwe lijst voorgelegd voor infrastructuurprojecten die in aanmerking kunnen komen voor een publiek-private samenwerking (PPS). Het gaat om 7 ontbrekende wegenprojecten die belangrijk zijn om Vlaanderen vlot bereikbaar te houden via verschillende transportmodi. De projecten passen in het Pact 2020 van Vlaanderen ‘slimme draaischijf van Europa’. De investeringsvennootschap Via-Invest krijgt de opdracht om de haalbaarheid van alternatieve financiering voor deze wegenprojecten te onderzoeken. De Vlaamse regering wil in de toekomst nieuwe Via-Invest projecten realiseren met een investeringswaarde van 750 miljoen euro.
De realisatie van een eerste selectie van missing links in het wegennet in Vlaanderen is volop in uitvoering. De noordelijke ontsluiting van Zaventem is afgewerkt, de R4 Zuid in Gent en de realisatie van de Noord-Zuidverbinding in de Kempen zijn in uitvoering. Andere geplande infrastructuurwerken zijn in voorbereiding. Zo werd recent nog de voorkeursbieder voor de A11 tussen Brugge en Knokke geselecteerd. De Noord-Zuid Limburg verbinding en de aanpassing van de N60 werden vroeger al geselecteerd als missing link om in PPS-formule te realiseren en op te starten.
De Vlaamse Regering maakte bij de begrotingsopmaak 2013 de afspraak om Via-Invest een nieuwe reeks projecten toe te vertrouwen met een investeringswaarde van 750 miljoen op te starten.
Er zijn nu een reeks projecten aan de Vlaamse Regering voorgelegd. Deze wegenprojecten komen in aanmerking om mogelijk via publiek-private samenwerking (PPS) te realiseren. Ze zullen op hun PPS-waardigheid worden getoetst. Het gaat om ontbrekende schakels in het vervoersnetwerk van Vlaanderen die passen in het Mobiliteitsplan Vlaanderen, in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en in Pact 2020 ‘slimme draaischijf van Europa’. Het doel is de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren en de economische poorten van Vlaanderen in 2020 vlot bereikbaar te maken via de verschillende transportmodi.

Via-Invest

Voor belangrijke wegenprojecten werd in 2006 de investeringsvennootschap Via-Invest opgericht. Dat is een samenwerkingsverband tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, het departement Mobiliteit en Openbare Werken en PMV, de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Via-Invest laat toe om een aantal missing links versneld weg te werken.
Voor de invulling van het door de Vlaamse regering vooropgestelde investeringsbudget voor wegen en waterwegen stelt Via-Invest een reeks projecten voor. In het kader van deze opdracht vraagt minister Crevits aan de Via-Invest om de voorbereiding van deze projecten op te starten en ze te toetsen op hun PPS waardigheid. Het gaat om volgende projecten:

- De aanpassing van 16 bruggen over het Albertkanaal. Van de 62 bruggen over het Albertkanaal beschikten oorspronkelijk slechts 16 over de vereiste vrije hoogte van 9,10m. Voor 11 andere bruggen werd de verhoging in eerste instantie uitgevoerd of voorzien binnen het investeringsprogramma van nv De Scheepvaart. Van de overige 35 bruggen waren er 10 waarbij een aanpassing mogelijk was zonder een volledige herbouw. Uit de overblijvende lijst van 25 bruggen zijn er thans nog 16 waarvoor een ingrijpende aanpassing noodzakelijk is en die voor alternatieve financiering in aanmerking komen. De kostprijs hiervoor wordt geraamd op 108 miljoen euro

- De omvorming van de R4 Oost en West om Gent tot primaire wegen. Van de ruim 20 deelprojecten langsheen de R4 zijn er al enkele uitgevoerd, namelijk het complex N49-R4-west, een deel van de werken aan het ovaal van Wippelgem en werken aan de Skaldenstraat. Projecten in een verregaande fase van voorbereiding (o.a. Langerbruggestraat en Rieme noord) worden via de normale aanbestedingsprocedure op de markt gebracht. Voor de overige kruispunten kan de ontwerpstudie voor alle deelprojecten opgestart worden. De kost voor de aanpak van de resterende kruispunten wordt geraamd op 140 miljoen euro.

- De optimalisatie van de ring om Brussel, zone Zaventem en zone Noord, maken deel uit van het START- project. Het strategisch MER wordt in de komende maanden afgerond en zal samen met andere studie (MKBA) de basis vormen voor een beslissing over de verdere aanpak van de optimalisatie voor de ring. De geraamde kostprijs is 350 miljoen euro.

- De bouw van een nieuwe Dampoortsluis en een nieuwe brug in Steenbrugge voor een betere doorvaart rond Brugge. De doorvaart rond Brugge is een gekend capaciteitsprobleem. De huidige Dampoortsluis is aan vervanging toe en dient zo ontworpen te worden dat er een verbetering komt van de doorvaart rond Brugge. De geraamde kostprijs op vandaag is 65 miljoen euro.

- Voor de ombouw van de N31 Expresweg in Brugge werden de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd. De doortocht van de N31 door Lissewege dient nog te worden aangepakt om ook op dit stuk het statuut van primaire weg waar te kunnen maken. De N31 zal ter hoogte van Lissewege vertunneld worden. De geraamde kostprijs bedraagt 100 miljoen euro

- De ombouw van de A12 Boom-Antwerpen is een gekend knelpunt. De verkeersleefbaarheid en veiligheid staan op dit stuk van de A12 onder zware druk en dienen grondig te worden aangepakt. De geraamde kostprijs is 150 miljoen euro.

- De aanpassing van de N8 Ieper-Veurne is een project waarover de Vlaamse Regering eerder al een beslissing nam om de goede ontsluiting van de Westhoek te verzekeren. Het GRUP moet nog definitief worden vastgesteld. De geraamde kostprijs bedraagt 110 miljoen euro

Vlaams minister Hilde Crevits : “Om de economische poorten vlot bereikbaar te houden via de verschillende transportmodi (weg, spoor, water, lucht) zijn extra inspanningen nodig, zowel voor het privaat als het openbaar vervoer. Om die reden vragen we Via-Invest om te onderzoeken of deze belangrijke duurzame weg- en waterwegprojecten via publiek-private samenwerking kunnen worden gerealiseerd. Projecten die niet alleen belangrijk zijn voor de economie, maar ook in het kader van de verkeersveiligheid en het milieu.”
Via-Invest krijgt nu de opdracht om samen met de betrokken infrastructuurbeheerders uit te diepen welke de volgende stappen in deze dossiers zijn en een timing te bepalen.Het Kenniscentrum PPS wordt belast met de finale toetsing en eindadvies over alle PPS-projecten. Op basis van de toetsing door het Kenniscentrum PPS zal Via-Invest aan de Vlaamse Regering een voorstel voorleggen ter invulling van de 750 miljoen euro investeringsruimte.

Peter2
dorpsstraat
Berichten: 126
Lid geworden op: vr 07 okt 2011, 22:11
Locatie: Vlaanderen

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Peter2 » za 19 okt 2013, 23:45

^^
Volgende projecten hebben het gehaald:

1. De verhoging van 15 bruggen over het Albertkanaal

2. De optimalisatie van het noordelijke deel van de R0 – zone Zaventem

3. De ombouw van de R4-Oost en R4-West tot primaire wegen

4. De omvorming van de N8 Veurne-Ieper

5. Doortocht Brugge Dampoortsluis

6. Doortocht Brugge Steenbruggebrug

Dit wilt dus ook zeggen dat de A12 Antwerpen - Boom en de N31 tunnel ter hoogte van Lissewege blijkbaar niet zijn weerhouden

Bron Wegen en Verkeer

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 20 okt 2013, 0:59

De doortocht van Lissewege en de A12 te Boom zijn dan ook projecten die meer op leefbaarheid gericht zijn. Ook belangrijk, maar de impact is meer lokaal en dus niet echt in de doelstelling passend van het Via-Invest-programma.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 20 okt 2013, 15:04

Ook interessant. Hilde Crevits, minister van mobiliteit over de toekomst van de Vlaamse wegen: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/p ... ZD_crevits

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9045
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Ds79m » zo 20 okt 2013, 18:23

^^ Enerzijds geeft ze aan dat de aanleg van iets simpels als een spitsstrook de reistijd tussen Brussel en Leuven (20 km) in de spits met bijna een half uur terugbrengt, maar anderzijds gaan we toch weer eerst inzetten op het holle begrip 'beter benutten'.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 20 okt 2013, 22:46

Ik neem aan dat ze met 'beter benutten' ook zaken als spitsstroken bedoeld.
Laatst gewijzigd door Alfa op ma 21 okt 2013, 14:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Wimpie25
2x2 autosnelweg
Berichten: 6560
Lid geworden op: wo 16 mei 2012, 13:12
Locatie: Aarschot

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Wimpie25 » ma 21 okt 2013, 10:29

^^
Klopt, zo heb ik het ook begrepen. Trouwens, in 9 op de 10 gevallen wordt bij de aanleg van een spitsstrook de rijweg ook effectief verbreed. De pechstrook naar de breedte van een volwaardige rijstrook met nog een rechtse reservering én de verplichte aanleg van pechhavens.

Gebruikersavatar
captain007
Forumbeheerder
Berichten: 8674
Lid geworden op: di 21 okt 2008, 16:21
Locatie: Beneden-Leeuwen

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door captain007 » ma 21 okt 2013, 10:39

Ds79m schreef:anderzijds gaan we toch weer eerst inzetten op het holle begrip 'beter benutten'.
Het komt op mij over als het "beter benutten" project wat Rijkswaterstaat ook heeft. Het zijn dan met name kleine relatief goedkope aanpassingen die veel effect op de doorstroming hebben, zoals verbreden van verbindingsbogen in knooppunten, etc.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door vynkce » do 19 mar 2015, 10:31

Eind januari werd er in de commissie mobiliteit en openbare werken een korte tussenstand gegeven van alle missing-links projecten. De powerpoint kan hier worden ingekeken:
http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/ ... id=1077638

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » do 19 mar 2015, 16:22

^^Overzichtskaartje uit dat rapport:
Afbeelding

Eigenlijk is dat een oplijsting van bijna alle projecten in Vlaanderen. Alleen de N8 en R4-oost zijn de de prominente afwezigen.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Lambo19 » do 19 mar 2015, 17:05

^^
Dat er niet over de N8 gesproken wordt, betekent quasi dat je dat hele project kan vergeten. De A12 omvormen tot snelweg is ook een belangrijk project. Zo kan de A12 een waardig alternatief zijn bieden voor de E19 in geval van file. Helaas moeten we dat ook niet meteen verwachten.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Mikhail » zo 22 mar 2015, 11:11

Hoe lang geleden is puntje 8 al niet voltooid? Die 3de rijstrook ligt daar toch al zeker 10 jaar? Op deze kaart staan toch wel heel oude projecten die al sinds jaren en dagen voltooid zijn...
****

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Lambo19 » zo 22 mar 2015, 11:47

^^
Inderdaad, de derde rijstrook is daar aangelegd in 2004, het aanpassen van verkeerswisselaar Jabbeke dateert ook al van 2005. Dit kaartje maakt meteen ook duidelijk dat er nog maar bitter weinig is geïnvesteerd in de zogenaamde "missing-links" in ons wegennet.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 22 mar 2015, 13:18

Je moet het in de context van het specifieke programma zien. Dat heette 'missing-links' en komt uit het Mobiliteitsplan Vlaanderen 2001. Dus uiteraard zullen er oude projecten bijzitten die reeds lang voltooid zijn. Het is een langetermijnproject en zoals je kan zien moet er nog altijd heel veel gebeuren.

Het is eigenlijk zeer vergelijkbaar met het 'zwarte-punten-programma' dat ook al uit 2002 dateert en waarvan onlangs een stand van zaken in het nieuws gekomen is. Zolang die projecten niet officieel helemaal afgerond zijn zullen er berichten met de 'stand van zaken' blijven opduiken.

Rogier
expressweg
Berichten: 4958
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Rogier » zo 22 mar 2015, 14:46

Alfa schreef:Je moet het in de context van het specifieke programma zien. Dat heette 'missing-links' en komt uit het Mobiliteitsplan Vlaanderen 2001. Dus uiteraard zullen er oude projecten bijzitten die reeds lang voltooid zijn. Het is een langetermijnproject en zoals je kan zien moet er nog altijd heel veel gebeuren.

Het is eigenlijk zeer vergelijkbaar met het 'zwarte-punten-programma' dat ook al uit 2002 dateert en waarvan onlangs een stand van zaken in het nieuws gekomen is. Zolang die projecten niet officieel helemaal afgerond zijn zullen er berichten met de 'stand van zaken' blijven opduiken.
Tja, de Belgische verspilt liever zijn geld door de NMBS niet de tucht van de markt te laten voelen. In dat geval durf ik te wedden dat men op jaarbasis zo een paar 100 miljoen euro bespaard. Geld dat ik liever in de harde infrastructuur stop, dan aan inefficiënte organisaties verspil.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 22 mar 2015, 15:18

^^NMBS is federaal, het 'missing-links'-programma en beheer van snelweg- en gewestwegen behoort toe aan de Vlaamse overheid. De NMBS erbij sleuren is dus behoorlijk naast de kwestie. Het blijft een politieke keuze van de Vlaamse overheid hoe ze haar geld besteed. Dan is het nog zinniger om naar onderwijs te verwijzen (dat bijna de helft van het Vlaamse budget vertegenwoordigd) dan naar de NMBS.

RSK
Penningmeester
Berichten: 7087
Lid geworden op: do 19 sep 2013, 11:40
Locatie: Knooppunt Bodegraven

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door RSK » zo 22 mar 2015, 16:38

^^ Ohja, dus als de federale overheid kan besparen moet je dat maar niet doen omdat de regio's daar niets mee te maken hebben? Heerlijk, dat eilandjesdenken...
Ceterum censeo arcum Bodegravum construendam esse.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » zo 22 mar 2015, 16:51

^^De realiteit is nu eenmaal dat het eilandjes zijn. Elk met een eigen potje.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Lambo19 » za 04 apr 2015, 21:17

"Ontbrekende schakels in wegennet aan huidig tempo pas klaar in 2070"

Van de 211 missing links in het Belgische wegennet zijn er tussen 2002, toen het grootste deel gedetecteerd werd, en 2014 nog maar 37 ingevuld. "Met nog 162 uit te voeren ontbrekende schakels en aan een tempo van drie per jaar geraken we er vermoedelijk tegen 2070", zo meldt mobiliteitsorganisatie Touring vandaag op basis van onderzoek van de Road Federation Belgium.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland ... 2070.dhtml

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door vynkce » di 07 apr 2015, 13:25


Archeopendra1234
verkeersader
Berichten: 539
Lid geworden op: di 30 sep 2014, 19:19
Locatie: Antwerpen

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Archeopendra1234 » do 09 apr 2015, 20:36

Al verwacht ik de Oosterweelverbinding nog steeds niet voor 2070...
*insert sarcasm here*

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10114
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Alfa » vr 10 apr 2015, 1:35

Oosterweel is wel het project waar het meest politieke druk achter zit (tenminste bij de huidige Vlaamse regering, want je weet nooit hoe dat evolueert en wat de volgende regeringen doen). Dus wat dat betreft heb ik nog vertrouwen. Weliswaar lijden alle grote projecten standaard aan vertragingen en procedureslagen, dus een oplevering voor 2030 zal er wel niet inzitten, maar veel later zal het ook niet zijn.

De andere projecten in die lijst zijn meestal vage plannen die ergens in beleidsdocumenten staan en waar geen concrete initiatieven voor genomen zijn. Het zijn die projecten waar gewaarschuwd wordt dat aan dit tempo het tegen 2070 zal duren eer alles op die lijst afgewerkt is. Denk bv aan de omvorming van de N60.

Gebruikersavatar
Lambo19
autoweg
Berichten: 2039
Lid geworden op: za 27 sep 2014, 21:38
Locatie: Tremelo

Re: Via-Invest lanceert 7 nieuwe PPS-projecten missing links

Bericht door Lambo19 » vr 10 apr 2015, 11:34

Zoals het er nu naar uitziet starten de voorbereidende werken voor Oosterweel nog eind dit jaar en moet in 2017 de eerste spadesteek gegeven worden en is een oplevering voorzien tegen 2023. Het grof van de procedures is reeds achter de rug, het enige wat nu nog moet gebeuren is het GRUP vaststellen en het aanvragen van de bouwvergunning. Vergeet ook niet dat we nu al een heel pak verder staan in dit dossier dan pakweg 3 jaar geleden. De actiegroepen zouden misschien nog voor wat vertragingen kunnen zorgen maar daar zou ik ook niet te veel meer van verwachten. Het zou onverantwoord zijn om zo'n belangrijk project dat al diverse keren vertraagd is nog eens uit te stellen.

Wat de N60 in Ronse betreft: ook daar zouden de werken in 2017 moeten starten.
Echter is er hier ook heel wat protest van de lokale bevolking, al lijkt de opgelegde startdatum me hier realistischer dan bij Oosteweel. Overigens zit ook dit dossier in een vergevorderd stadium in tegenstelling tot bv. de Limburgse Noord-Zuidverbinding.