[GGW]Vlaamse wegen in slechte staat?

Discussies over planning, aanleg en reconstructies van Gewestwegen (en Gemeentelijke Wegen)

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10129
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[GGW]Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door vynkce » ma 04 jun 2007, 22:01

Bouwkroniek 30-04-2007 schreef:730 km Vlaamse wegen in slechte staat

Het Agentschap Infrastructuur becijferde dat zowat 730 km Vlaamse wegen in slechte staat verkeren. De primaire wegen zijn er procentueel het ergst aan toe. Bijna 20% vergt een interventie (ingrijpende herstelling), tegenover respectievelijk 8 en 7% voor de snelwegen en de secundaire wegen. In Wallonië verkeert 20% van de wegen in slechte tot zeer slechte staat. Het wordt tijd dat de politici hun verantwoordelijkheid opnemen en voldoende kredieten voorzien voor herstel en onderhoud, zodat de algemene verkeersveiligheid verbetert. Bijna 15% van de verkeersongevallen in ons land zijn immers te wijten aan de slechte toestand van het wegdek, blijkt uit allerlei officiële publicaties. Dat zei Jerome Vanroye van de Belgische Vereniging van Asfaltproducenten (BVA) op de Bitumendag in Brussel.

Het verkeersveiligheidsbeleid is ontoereikend en andere maatregelen dringen zich op. Het is immers niet altijd de weggebruiker die verantwoordelijk is voor verkeersongevallen, maar dikwijls ook de weg zelf. Hierin wordt de BVA naar eigen zeggen bijgetreden door de visie van de federale en lokale politiediensten.

In Vlaanderen is meer dan 250 miljoen EUR nodig om de achterstand in wegenonderhoud in te halen. Tegelijkertijd moet gespreid over drie jaar nog eens 250 miljoen EUR worden vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat er niet opnieuw ingrijpende herstellingen aan Vlaamse wegen nodig zijn. De BVA vraagt dat jaarlijks minstens 2,5% van de vervangwaarde van het wegennet wordt uitgetrokken voor onderhoud. Dhr. Vanroye vraagt ook dat de asfaltcentrales het kwaliteitsniveau van de asfaltmengelingen optrekken en dat de uitvoering streng bewaakt wordt.

(bron Bouwkroniek)
Investeringen dringen zich inderdaad op, volgens bovenstaand artikel is de nood in Wallonië het hoogst en dat kan ik ook bevestigen! In Vlaanderen zijn de wegen naar mijn mening stukken beter. Op zich vind ik het bedrag van 250 miljoen nog best meevallen.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72008
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » ma 04 jun 2007, 22:02

Ben benieuwd hoe dat in Wallonië is. Zo onder Vaals was de toestand van de wegen rampzalig, zag ik vorig jaar.

Ben benieuwd wat ik de komende 2 weken ga aantreffen.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » di 05 jun 2007, 16:59

Die uitspraak valt heel gemakkelijk te begrijpen als je eens de geschiedenis van het wegennet bekijkt. Veel primaire wegen zijn oude steenwegen, vaak aangelegd in beton. Dat gaat lang mee, maar eenmaal het begint te verslijten, moet je het wel aanpakken. Daarmee is het serieus fout gegaan ten tijde van de overdracht naar de gewesten. De inhaaloperatie is dan ook gigantisch, zeker omdat je die wegen niet altijd zomaar kan afsluiten.
Een tweede element is het volgende: wanneer men hetzelfde onderzoek meer dan 5 jaar geleden gemaakt zou hebben, dan zou men vastgesteld hebben dat ook ongeveer 25%-30% van de snelwegen in slechte staat verkeerde. Daarvan hebben we dan ook prioriteit gemaakt, omdat snelwegen nog iets crucialer zijn dan de primaire wegen en omdat ze vaak als alternatief kunnen fungeren bij de heraanleg van primaire wegen.
Kortom: in eerste instantie focussen we ons vooral op de snelwegen, waarbij we uiteraard de primaire wegen niet uit het oog verliezen: een weg die echt in te slechte staat is, wordt ook heraangelegd, maar wanneer het nog niet te slecht is, dan blijft het voorlopig bij tijdelijke herstellingen.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15009
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » di 05 jun 2007, 20:33

Wat verstaan jullie onder niet té slecht? ;)

Al heb ik soms ook het idee dat wij gigantisch overdrijven met het opnieuw asfalteren van provinciale wegen. De meeste wegen zijn nog prima, maar moeten persé aan DV overgeleverd worden en dan maar meteen een nieuwe asfaltlaag.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » wo 06 jun 2007, 0:59

Laten we zeggen: een weg waarop je zelfs met een Franse vering zeker niet in slaap zal vallen. :P

Nee, alle gekheid op een stokje: die bepaling gebeurt lokaal, door de regionale afdelingen van de AI. Wanneer het wegdek teveel oneffenheden begint te vertonen, dan wordt die weg automatisch op de planning voor herstel of heraanleg geplaatst.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36437
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » wo 06 jun 2007, 8:48

Gebeurt dat analoog aan de manier in Nederland (ihkv de landelijke IVON-planning van DWW) met een ARAN-meetwagen ?
(IVON = Informatiesysteem VerhardingsONderhoud)

Afbeelding

Afbeelding

Zie ook deze link
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72008
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » wo 06 jun 2007, 11:36

Grappig, zo'n ding heb ik nog nooit zien rijden. Ik dacht dat dat gewoon door weginspecteurs in een RWS pickup truck gebeurde. Die zie je wel regelmatig rijden.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Bericht door R4 » do 07 jun 2007, 0:39

@René: wij hebben een gelijkaardig systeem, ja. ;) Maar eerst vindt steeds een visuele inspectie plaats en een rit met een gewone wagen over de weg in kwestie, om de weg te "ervaren".
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Medianieuws

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Medianieuws » wo 14 jan 2009, 16:34

De Redactie 14-01-2009 schreef:Eén zesde Vlaamse wegen voldoet niet
Uit het jongste jaarrapport over de toestand van het Vlaamse wegennet blijkt dat 14 procent van de autosnelwegen, 22 procent van de primaire en 16,5 procent van de secundaire wegen onvoldoende scoort. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Carl Decaluwe (CD&V).
De criteria zijn het strengst voor snelwegen en het soepelst voor secundaire wegen. De weggedeelten die onvoldoende scoren, liggen verspreid over het Vlaamse Gewest.

Crevits voorspelt dat de toestand van het Vlaamse wegennet de komende jaren gelijk blijft dankzij de budgetverhogingen van de laatste jaren. "Een echte inhaaloperatie wordt mogelijk indien hiervoor substantieel meer middelen vrijgemaakt kunnen worden".

Elke wegverharding heeft overigens zijn eigen schadeverschijnselen. Zo is spoorvorming het voornaamste schadeverschijnsel bij drukke asfaltwegen. Oudere secundaire wegen met een asfaltverharding vertonen vaak vervormingen en een niet optimaal lengteprofiel. Bij oudere platen betonwegen wordt veel schade aan de voegen vastgesteld.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 72008
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Chris » wo 14 jan 2009, 16:39

In Wallonië zal dat nog wel een tandje erger zijn heb ik het idee.

Rien
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:40
Locatie: Brussel & Sint-Truiden

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Rien » vr 16 jan 2009, 22:52

^^ Met de economische crisis heeft het Waals Gewest een argument in handen om wat aan z'n wegen te doen: ondersteuning van de economie en de werkgelegenheid. Volgens minister Daerden lag dat herstelplan al lang klaar, maar de crisis heeft het in een hogere versnelling gebracht. Het maakt deel uit van het algemeen economisch relanceplan van de Waalse regering. De komende drie jaar worden 1175 werven voorzien. Via SOFICO zal naar alternatieve financiering worden gezocht voor het gros van het bedrag.
[url=http://www.levif.be/actualite/belgique/72-56-27699/michel-daerden-injecte-600-millions-d-euros-dans-le-bitume-.html#]Le Vif L'Express[/url] (08-01-2009) schreef:Michel Daerden injecte 600 millions d'euros dans le bitume

Le ministre wallon de l'Equipement, Michel Daerden, vient de lancer un plan de 600 millions d'euros pour réparer le réseau routier, indique jeudi la Dernière Heure. M. Daerden a également dévoilé la nouvelle liste des radars qui se trouveront le long des routes et autoroutes wallonnes.

Michel Daerden a annoncé officiellement le lancement de son plan de 600 millions d'euros. "Un vrai plan sur trois ans. Il y aura 1.175 chantiers. Nous allons adapter les textes pour que la Sofico (NDLR : Société wallonne de financement complémentaire des infrastructures) puisse mettre en place ce programme. Quinze millions d'euros lui sont déjà alloués", explique le ministre.

Création de 7.000 emplois

Le plan, qui devrait assurer la création de quelque 7.000 emplois selon le ministre, est destiné à remettre les routes wallonnes en meilleur état. Les zones les plus endommagées seront traitées en priorité. Michel Daerden a mis en place un numéro vert "antitrou", permettant aux citoyens de signaler les défectuosités de l'état de la chaussée.

La nouvelle liste des radars

Le ministre a par ailleurs dévoilé la nouvelle liste des radars qui se trouveront le long des routes et autoroutes wallonnes. "Le marché, association momentanée, Paque-Sirien, porte sur 660.000 euros à charge de la Région et 276.500 euros à charge de la police. Le premier fonctionne déjà", indique Michel Daerden.
Oh, terloops nog dit: Daerden blijft voorstander van een wegenvignet. Dat zegt hij in een interview met La Dernière Heure.
[url=http://www.dhnet.be/infos/belgique/article/241299/600-millions-d-en-3-ans.html]La Dernière Heure[/url] (08-01-2009) schreef:La vignette aurait été utile pour financer de tels travaux ?

"Évidemment. Vous savez, je reste convaincu que nous aurons une vignette un jour en Wallonie et en Belgique comme je l'avais annoncé. Le dossier bougera sans doute après les élections régionales. Il faut parfois être patient."

Mikhail
expressweg
Berichten: 3152
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Mikhail » ma 19 jan 2009, 16:58

Laat ons zeker stellen dat de wegen in Vlaanderen er beter bij liggen dan in Wallonie. En nieuwe wegen, of wegen die volledig vernieuwt zijn enkele jaren geleden, liggen er op 90% van de plaatsen nog super goed bij...
****

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9689
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Alfa » ma 19 jan 2009, 17:44

Mikhail schreef:En nieuwe wegen, of wegen die volledig vernieuwt zijn enkele jaren geleden, liggen er op 90% van de plaatsen nog super goed bij...
Zou het anders niet schandalig zijn. ;)

Mikhail
expressweg
Berichten: 3152
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Mikhail » di 20 jan 2009, 11:56

Alfa schreef:
Mikhail schreef:En nieuwe wegen, of wegen die volledig vernieuwt zijn enkele jaren geleden, liggen er op 90% van de plaatsen nog super goed bij...
Zou het anders niet schandalig zijn. ;)
Inderdaad, juist daarmee ... de kwaliteit van de Vlaamse wegen gaat er alsmaar op voorruit vind ik
****

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10070
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Vlaamse wegen in slechte staat?

Bericht door Peter » di 20 jan 2009, 13:39

Mikhail schreef: ... de kwaliteit van de Vlaamse wegen gaat er alsmaar op voorruit vind ik
De kwaliteit en kwantiteit van de Nederlandse wegen belandt juist op de voorruit. En voorruitgang is achteruitgang tijdens vorstperiodes. ;)
Met veel barsten tot gevolg en werk voor de Carglassen en claims bij RWS.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...