[A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Actuele grote projecten

Moderator: Moderatoren

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

[A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door R4 » vr 08 jun 2007, 16:39

VRTnieuws (8-6-07) schreef:Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

De Vlaamse regering heeft een oplossing gevonden voor het veiligheidsprobleem aan de luchthaven van Deurne. De drukke Krijgsbaan wordt omgelegd en gedeeltelijk ingegraven. Om in orde te zijn met de internationale veiligheidsnormen moet de start- en landingsbaan in Deurne over een veiligheidszone beschikken. Om zo'n veiligheidszone te maken, ligt de drukke Krijgsbaan in de weg. Telkens een vliegtuig landt of opstijgt, moet het verkeer wachten voor het rood licht. De Krijgsbaan wordt nu gedeeltelijk ingegraven en wordt eventueel later nog een tunnel. Daardoor is de veiligheidsstrook aan het einde van de startbaan breed genoeg. De geplande werkzaamheden kosten 16 miljoen euro, half zoveel als een echte tunnel. In de buurt van de luchthaven van Deurne komt ook een bedrijventerrein. In principe moet de veiligheidszone er tegen februari 2009 zijn, maar die timing is volgens minister van Openbare Werken Kris Peeters (CD&V) te krap. Hij rekent op wat respijt.
Eindelijk een oplossing voor deze reeds lange tijd aanslepende kwestie.
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

JayBeeke
stadsweg
Berichten: 268
Lid geworden op: ma 21 mei 2007, 19:47
Locatie: Brabant, BE

Bericht door JayBeeke » vr 08 jun 2007, 17:33

Eindelijk. Wie al eens in Deurne geland heeft met een wat groter vliegtuig weet dat dat nodig is. Ik zie anders nog wel eens een toestel van de landingsbaan af glijden aan het uiteinde.

mvg
JJN

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Bericht door Mikhail » za 09 jun 2007, 13:47

Ja eindelijk zeg! De ingraving is dan toch een stap in de goede richting naar de tunnel hoop ik! Voor de fietsers is op het gedeelte van het stuk van mortsel ook wel veiliger geworden, ze hebben nu een fietsstrook van 2 meter in elke richting, tegenover vroeger dat gevaarlijke kleine stuk, nu zijn er nog maar 2x1 rijststrook in de richting van Morstel en 1 rijstrook in de richting van wijnegem, maar in Borsbeek is het terug gevaarlijk voor de fietsers over een klein stuk, daar is geen rijstrook aanpassing gebeurt...
****

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » zo 10 jun 2007, 11:19

Dat werd inderdaad tijd, na een blokkade van het dossier door Groen tijdens de vorige legislatuur is er eindelijk een beslissing genomen! Misschien kan die beslissing wel gezien als halfslachtig, maar er is toch een oplossing. 2009 halen zal moeilijk worden vrees ik, hopelijk krijgen ze uitstel van de luchtvaartautoriteiten.

Bij Gazet van Antwerpen zat trouwens een heel mooi en duidelijk kaartje (maar ik vind het voorlopig niet online)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36574
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » zo 10 jun 2007, 11:39

Was toch hel bijzonder, dat verkeerslicht daar. Net zoiets als de overweg in de Nederlandse A2 destijds.

IQ[]
expressweg
Berichten: 4307
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:35
Locatie: Maaseik (België)

Bericht door IQ[] » zo 10 jun 2007, 12:03

Je ziet het wel vaker, ik ken een situatie bij een militair vliegveld in Zwitserland. Deze basis is echter recent opgeheven.

habke
stadsweg
Berichten: 447
Lid geworden op: za 03 mar 2007, 19:44
Locatie: Tilburg

Bericht door habke » zo 10 jun 2007, 14:00

Op de N260 (Langenbergseweg) in Nederland tussen Gilze en Rijen heb je volgens mij ook verkeerslichten staan bij de vliegbasis. Een zelfde soort situatie dus.

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Bericht door PW100 » zo 10 jun 2007, 16:04

^^
Deze dus:
Afbeelding

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31422
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Bericht door Palance » zo 10 jun 2007, 16:14

habke schreef:Op de N260 (Langenbergseweg) in Nederland tussen Gilze en Rijen heb je volgens mij ook verkeerslichten staan bij de vliegbasis. Een zelfde soort situatie dus.
Afbeelding

Afbeelding
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Bericht door Mikhail » zo 10 jun 2007, 16:20

Een voetganger is toch even groot als een gewone auto? Dus voetgangers mogen dan weggeblazen worden, en gewoon doorlopen? Raar bord hoor
****

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » ma 18 jun 2007, 16:42

Bron : Kabinet van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur
Datum : 08-06-2007

Tekst : Op initiatief van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering - op basis van de resultaten van het plan-MER, de kostprijs en timing - vandaag beslist om alternatief 3
verder uit te werken.

Alternatief 3 bestaat uit de Krijgsbaan als halfingegraven tunnel, een gelifte startbaan en RESA.

Concreet betekent dit dat de Krijgsbaan in een eerste fase halfingegraven omgelegd wordt richting fort 3. De RESA wordt aangelegd met een beperkte helling (binnen de geldende normen). Daardoor hoeft de tunnel op de Krijgsbaan minder diep ingegraven te worden. In een tweede fase wordt de startbaan gelift en de omgeleide Krijgsbaan voorzien van een dakplaat ter hoogte van de aanbevolen RESA. De geactualiseerde kostprijs van deze variant bedraagt 10,25 miljoen euro voor fase 1 en 5,75 miljoen euro voor fase 2, dus in totaal 16 miljoen euro.
De kleine tunnel wordt nu mee opgenomen in de PPS-onderhandelingen. Dit PPS-project omvat naast de realisatie van de tunnel en ICAO-verplichtingen ook de realisatie van een bedrijventerrein en de exploitatie van de luchthaven.

Voor alternatief 3 zal nu een GRUP worden opgestart. De ontwikkeling van het bedrijventerrein wordt meegenomen in de GRUP voor de afbakening van het stedelijk gebied Antwerpen. Minister Peeters vindt het belangrijk dat bij de ontwikkeling van de bedrijventerreinen de mobiliteitseffecten in kaart worden gebracht. Gelijktijdig met de opmaak van de GRUP zal hij een studie laten uitvoeren om tergelijkertijd een oplossing te geven voor het mobiliteitsvraagstuk.
Met deze beslissing wordt een volgende, belangrijke stap gezet in de realisatie van veiligheidsstroken en aldus een belangrijke stap in de toekomst van de luchthaven Antwerpen.

Veiligheidsmaatregelen luchthaven Antwerpen

Voorgeschiedenis certificaat

Met het oog op het verlenen van een certificaat waardoor internationale vluchten mogelijk zijn, werd de luchthaven van Antwerpen grondig geaudit door het Directoraat-generaal Luchtvaart. Deze audit wees op een 8-tal luchtvaarthindernissen die een veiligheidsrisico vormden. Intussen werden alle hindernissen, waaronder deze op FORT III, weggewerkt zodat minister Peeters op 15 december 2006 het certificaat aan de directie van de luchthaven van Antwerpen heeft overhandigd.

Aanleg veiligheidszone

Een andere belangrijke veiligheidsvoorwaarde vormt de aanleg van verplichte veiligheidsstroken tegen 2009. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO legt namelijk de verplichting op om aan weerszijden van de start- en landingsbaan een veiligheidszone te voorzien. De aanleg van deze veiligheidsstroken vereist belangrijke ingrepen ter hoogte van de Krijgsbaan. Om de milieueffecten hiervan na te gaan, werd in opdracht van de Vlaamse Regering een plan-MER uitgewerkt.

Plan-MER

Het plan-MER onderzocht de milieueffecten van:
de aanleg van een verplichte veiligheidszone (RESA) aan de kant van de Krijgsbaan, waarvoor drie varianten werden bekeken;
de aanleg van een bedrijventerrein op het zuidoostelijk gedeelte van het luchthavendomein en de aansluiting op de Krijgsbaan;
de toekomstige exploitatie van de luchthaven, die voorziet in een verdere uitbouw van de luchthaven als zakenluchthaven en een groei van het passagiersverkeer.
In aanloop naar het plan-MER vond in de periode mei-juni 2006 een openbaar onderzoek plaats. Na dit openbaar onderzoek werd definitief bepaald wat er diende te worden bestudeerd. Deze afgeronde studie werd als ontwerp plan-MER ingediend bij de dienst MER van de Vlaamse overheid.
Op vraag van minister Peeters heeft de dienst MER dan in de loop van de maand februari het ontwerp plan-MER, met onder andere de mogelijke varianten voor de RESA, laten aftoetsen bij de betrokken steden en gemeenten, en een aantal instanties en milieuverenigingen die hebben deelgenomen aan de inspraakprocedure van juni 2006. Op basis van deze consultatie werd het ontwerp plan-MER verder verfijnd, waarna de dienst MER het plan-MER op 10 mei 2007 heeft goedgekeurd.

Krijgsbaan binnen het plan-MER

Een belangrijk onderdeel van het plan-MER vormt de aanleg van een RESA aan de beide uiteinden van de landingsbaan. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO legt de verplichting op om tegen 2009 een veiligheidszone van 150 m aan te leggen voorbij elk baaneinde.
In het plan-MER werd echter ook reeds rekening gehouden met de aanbeveling van ICAO om een veiligheidszone van 300 m te voorzien. Het is momenteel echter niet bepaald of en wanneer deze internationale aanbeveling eventueel zal worden omgezet in een verplichting.

De varianten voor de aanleg van de RESA die in het plan-MER zijn onderzocht, zijn:
de aanleg van een tunnel onder de Krijgsbaan,
de omlegging van de Krijgsbaan doorheen het domein van het Fort III en
de aanleg van een kortere omlegging, waarbij de weg in een eerste fase in een beperkte open uitgraving gelegd wordt.
Bovendien laat deze korte omlegging ruimte om in een 2de fase, wanneer de internationale regelgeving zou verplichten om een langere RESA aan te leggen, hieraan te voldoen door de RESA op te hogen.
De 3 varianten laten toe dat het wegverkeer vlot moet kunnen verlopen en er niet langer storende interactie is met het luchtverkeer. De kostprijs van de alternatieven, met inbegrip van weginfrastructuur en de aankoop van gronden loopt daarbij sterk uiteen met geactualiseerde ramingen van 9,25 miljoen euro tot 33,4 miljoen euro:

Alternatief 1: Intunneling van de Krijgsbaan:

Hierbij wordt een tunnel gebouwd op het huidige tracé van de Krijgsbaan en loopt de RESA over deze tunnel. De geactualiseerde kostprijs van dit project bedraagt 33,4 miljoen euro.

Alternatief 2: Omleiding van de Krijgsbaan rond de aanbevolen RESA.

Hierbij wordt de Krijgsbaan omgeleid rond de aanbevolen RESA en door een deel van Fort 3. De geactualiseerde kostprijs van dit alternatief bedraagt 9,25 miljoen euro.

Alternatief 3: Gelifte baan en RESA en Krijgsbaan als halfingegraven tunnel.

In deze variant wordt de Krijgsbaan in een eerste fase halfingegraven omgelegd richting fort 3. De RESA wordt aangelegd met een beperkte helling (binnen de geldende normen). Daardoor hoeft de tunnel op de Krijgsbaan minder diep ingegraven te worden. In een tweede fase wordt de startbaan gelift en de omgeleide Krijgsbaan voorzien van een dakplaat ter hoogte van de aanbevolen RESA. De geactualiseerde kostprijs van deze variant bedraagt 10,25 mio euro voor fase 1 en 5,75 mio euro voor fase 2, dus in totaal 16 miljoen euro.

Conclusies plan-MER

De conclusies van het goedgekeurde plan-MER zijn, mits de nodige flankerende maatregelen:
Voor de aanleg van de RESA: de keuze blijft open voor dié alternatieven die niet door het domein van fort III lopen, met name alternatief 1 en 3.
Voor de aanleg van de bedrijventerreinen: de negatieve milieueffecten zijn beperkt, daar waar de ruimtelijke effecten positief worden beoordeeld. Voorwaarde is wel dat een oplossing wordt gevonden voor het mobiliteitsvraagstuk.
Om de geluidseffecten binnen de contouren van de huidige milieuvergunning te houden: beperkte aanpassingen van de vloot en/of het aantal vluchten uit het bestudeerde businessplan dienen te gebeuren.
Dit goedgekeurde plan-MER vormde één van de belangrijke elementen om een beslissing voor de aanleg van een verplichte RESA mogelijk te maken. Daarnaast benadrukte minister Peeters dat naast het plan-MER tevens de kostprijs, de timing en de financiering van het project belangrijke elementen waren om mee te nemen in de uiteindelijke beslissing.
Vandaag heeft de Vlaamse Regering, op voorstel van minister Peeters, dan ook beslist om alternatief 3 te weerhouden. Uit het plan-MER is gebleken dat alternatief 3 een volwaardig alternatief is mits een aantal milderende maatregelen. Ook wat de kostprijs betreft, scoort alternatief 3 duidelijk beter dan alternatief 1.
‘Deze beslissing is een belangrijke stap in de realisatie van veiligheidsstroken en aldus een belangrijke stap in de toekomst van de luchthaven Antwerpen. De kleine tunnel (alternatief 3) wordt nu mee opgenomen in de PPS-onderhandelingen,’ aldus minister Peeters. ‘Ook zal er nu een GRUP worden opgestart, waarbij ook de ontwikkeling van het bedrijventerrein wordt meegenomen in de GRUP voor de afbakening van het stedelijke gebied Antwerpen,’ besluit minister Peeters.
http://www.mobielvlaanderen.be

Medianieuws

Re: Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door Medianieuws » wo 21 mei 2008, 15:57

De Morgen 21-05-2008 schreef:Luchthaven Deurne wordt verder ontwikkeld
De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven van Deurne (Antwerpen). De publiek-private samenwerking (PPS) wordt verdergezet. Om een goede verkeersafwikkeling te garanderen, worden maatregelen genomen of versneld uitgevoerd en worden de nieuwe activiteiten die er komen, aan voorwaarden onderworpen.

Veiligheidsstrook
Om de luchthaven van Deurne open te kunnen houden, moet de start- en landingspiste een extra veiligheidsstrook krijgen, om aan de internationale voorschriften te voldoen. Daarom moet de aanliggende Krijgsbaan (R11) worden omgelegd. De Vlaamse regering heeft vandaag het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) goedgekeurd dat die ingegraven omlegging mogelijk maakt.

Kruispunten ondertunneld
Om een goede mobiliteit te garanderen, worden twee gevaarlijke kruispunten in de buurt ondertunneld. De nieuwe bedrijven die er komen, mogen niet voor extra verkeersdruk zorgen: er mogen dus geen congrescentrum, winkels of logistieke bedrijven komen, kantoren en kmo's zijn wel toegestaan.

Extra openbaar vervoer
Voor de duizenden werknemers voor die nieuwe bedrijven komt er extra openbaar vervoer. Zo zal de Vlaamse regering bij de NMBS aankloppen voor een nieuwe treinstopplaats. De bedrijven moeten hun werknemers ook aanzetten om duurzame vervoermiddelen te gebruiken. (belga/eb)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36574
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door Rene » wo 21 mei 2008, 15:59

Kantoren leiden niet tot extra verkeersdruk ???

Een Belgenmop ! :hahaHAHA:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41018
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door Vinny » wo 21 mei 2008, 19:05

In principe staat er verkeersdruk. Kortom als het aanbod aan verkeersinfrastructuur gelijke tred houdt met de (verwachte) toename van de verkeersintensiteit neemt de verkeersdruk in het gebied niet toe. Ik neem aan dat dat goed wordt onderbouwd in het voornoemde ruimtelijk plan (genoeg voorbeelden van gezien in mijn oude werk). In dat geval is het een beetje een kort door de bocht geformuleerde zin in het media-artikel, maar op zich niet onwaar. (ik zou natuurlijk de achterliggende cijfers moeten zien om hier een oordeel over te vellen)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3210
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Re: Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door Mikhail » vr 23 mei 2008, 12:09

Ik ben blij dat er terug vooruitgang wordt geboekt in dit dossier, nu nog maar wachten om de plannen uit te voeren, hoop ik! Wat ik me dan toch afvraag, hoe groot zou de omlegging zijn, een 100m van de landingsbaan of meer? Want daar wordt praktisch niets over gezegd ...
****

Medianieuws

Re: Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door Medianieuws » di 24 mar 2009, 13:06

Dirk Van Mechelen schreef:Uitvoeringsplan Luchthaven Deurne vastgesteld
De noodzakelijke realisatie van een veiligheidszone op de luchthaven van Deurne en de daaraan gekoppelde omlegging van de Krijgsbaan zijn weer een stap dichterbij gekomen. Op vraag van Dirk stelde de Vlaamse regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘R11- omleiding Luchthaven Antwerpen’ definitief vast.

Half ingegraven tunnel
“De Vlaamse regering koos in 2007 voor het scenario waarbij we een ‘gelifte’ baan realiseren en de Krijgsbaan via een half ingegraven tunnel omleggen. Die optie houdt zowel rekening met de milieueffecten als met de financiële haalbaarheid van het project. Het is op basis van dit scenario dat het voorontwerp van RUP werd opgemaakt. Inclusief de milderende maatregelen inzake milieu en mobiliteit”, stelt Dirk.

Extra werkgelegenheid
“Met de definitieve vaststelling van dit gewestelijke uitvoeringsplan zetten we weer een belangrijke stap in de realisatie van de veiligheidszone én in de rendabilisering van de luchthaven. Temeer omdat de instandhouding en uitbreiding van de zakenluchthaven bijzonder belangrijk is om Antwerpen verder op de kaart te zetten als een internationale grootstad. Met als bedoeling uiteraard extra werkgelegenheid in de Antwerpse regio te creëren”, verduidelijkt Dirk.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: R11 Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door vynkce » di 07 sep 2010, 9:47

Gazet van Antwerpen 07-09-2010 schreef:Heraanleg Krijgsbaan verworpen

De Raad van State heeft de heraanleg van de Krijgsbaan in Borsbeek verworpen, omdat die een bedreiging kan zijn voor de beschermde vleermuispopulatie in Fort 3. Het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken onderzoekt welke opties nu nog mogelijk zijn voor de aanleg van een veiligheidsstrook voor de luchthaven van Deurne.
Aan de luchthaven moet immers een veiligheidsstrook worden aangebracht om aan de internationale veiligheidsvoorschriften te voldoen, zodat piloten over de complete lengte van de baan kunnen beschikken. De nabijgelegen Krijgsbaan zou daarom gedeeltelijk omgelegd en half ingegraven worden. De kosten worden geraamd op 25 miljoen euro.

Vlaanderen betaalt
Aanvankelijk zou het project gefinancierd worden via een publiek-private samenwerking. De Britse privépartner AIM haakte echter af en daarom zal de Vlaamse overheid volledig zelf voor de kosten moeten opdraven.
Volgens luchthavencommandant Wim Verbist resteren er nog een aantal opties, waaronder een nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of voortwerken met het huidige plan. "Het onderzoek gebeurt door de administratie en zal worden voorgelegd aan de Vlaamse regering. Die moet bepalen welke richting het uit gaat", zegt Verbist. Dat de veiligheidsstrook er komt, staat buiten kijf, benadrukt hij nog.

Vleermuizen
De Raad van State schorste op 15 augustus de heraanleg van de Krijgsbaan, omdat die een bedreiging kan zijn voor de beschermde vleermuispopulatie in het aanpalende Fort 3. De uitspraak volgde op klachten van de gemeenten Mortsel en Borsbeek.
De bedrijvenorganisatie Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zegt intussen vertrouwen te behouden in de wil van de Vlaamse regering om voort te gaan met de internationale ontwikkeling van de luchthaven. Voka wijst er nog op dat duidelijkheid belangrijk is voor de private partner die wordt aangetrokken voor het beheer van de luchthaven.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [R011] Krijgsbaan in Deurne wordt opgeschoven

Bericht door vynkce » zo 28 nov 2010, 16:02

Gazet van Antwerpen 26-11-2010 schreef:Masterplan gaat van start met aanleg tunnel luchthaven

Minister Hilde Crevits (CD&V) heeft een eerste schijf van 45 miljoen euro klaar om een tunnel te graven onder de Krijgsbaan in Deurne.
Meteen is dat de start van de werkzaamheden voor het Masterplan waarbij ook de Oosterweelverbinding hoort. De ondertunneling van de Krijgsbaan moet toelaten dat de landingsbaan van de Deurnese luchthaven over zijn volle lengte kan worden benut. Die werken zijn dringend, want in februari 2013 vervalt de vergunning om de kortere landingsbaan te gebruiken. "Omdat het zo dringend is, willen we meewerken aan een nooddecreet. We willen voorkomen dat de luchthaven moet sluiten", zegt Annick De Ridder (Open Vld).
Intussen werken de gemeenten in de zuid-oostrand met gouverneur Berx aan een visie op de R11-Krijgsbaan. In juni 2011 moeten zij weten hoe de rest van de weg zal aansluiten op de tunnel. Die weg verbindt de rotonde van Wommelgem met de A12 en verderop met de E19. Ook de ontsluiting van de Rupelstreek hoort tot de plannen. "En het gaat nu over ingrijpende wegenwerken en niet alleen over fietspaden en busstroken", zegt Dirk De Kort (CD&V).

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door vynkce » za 19 mar 2011, 10:03

Het Nieuwsblad 19-03-2011 schreef:Buurt en pendelaars krijgen inspraak in debat R11

WILRIJK/MORTSEL/BORSBEEK/WOMMELGEM - Eind vorig jaar gaf Vlaams minister voor mobiliteit Hilde Crevits(CD&V) aan de provincie de opdracht om een studie te maken over de verkeerssituatie op de R11, die vertrekt aan het rondpunt van de E311 in Wommelgem en tot aan de E19 in Wilrijk reikt. In het Masterplan 2020 is voorzien dat de R11 volledig ondertunneld zou worden.
Om tot een betere mobiliteit te komen en de dagelijkse files op de R11 weg te werken, maar ook om het sluipverkeer tegen te gaan in de omgeving van de R11, wil de provincie in dit debat ook de stem van bewoners en pendelaars horen.
Daarom houdt gouverneur Cathy Berx en Jaak Polen, projectleider voor de R11, een inspraakmoment op 29maart. Ook steden en gemeenten, vervoersmaatschappijen, wijk- en buurtcomités, verenigingen en winkels zijn belanghebbenden in dit debat. Zij zijn eveneens welkom op het inspraakmoment. Gouverneur Cathy Berx en Jaak Polen willen graag de mening van alle betrokken partijen horen. Het inspraakmoment vindt plaats op 29 maart 2011 om 9uur in het Auditorium van het provinciehuis van Antwerpen (Koningin Elisabethlei22, 2018 Antwerpen).
Wie wil deelnemen moet zich inschrijven via kabinet.vandegouverneur@admin.provant.be

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door vynkce » ma 21 mar 2011, 14:30

Gazet van Antwerpen 21-03-2011 schreef:Liever eerst tunnels onder R11 en dan op het BAM-tracé

Hoe zou het toch zijn met de Oosterweel? Een halfjaar nadat de Vlaamse regering heeft besloten om de Lange Wapper onder de grond te duwen, is het doodstil geworden in dat dossier.
Volgens de oppositie is er sindsdien niets meer gebeurd, maar dat klopt niet. In werkelijkheid vereisten de nieuwe beslissingen een hoop technisch en juridisch studiewerk, dat de voorbije maanden in alle discretie is verricht.
Een grote winst voor Antwerpen in vergelijking met het verleden is de beslissing om het knooppunt A12/E19 in Ekeren te verbinden met diezelfde E19 in Wilrijk, via de rotonde van Wommelgem en de vaak vervloekte R11 (Krijgsbaan). Dat plan leidt veel doorgaand verkeer rond de stad, zodat de Ring wordt ontlast. Volgens kersverse informatie is de regering van plan om die nieuwe verbinding - die A111 gaat heten - zo veel mogelijk te ondertunnelen met zo weinig mogelijk kruispunten. Dat is goed nieuws voor de inwoners van de gemeenten in de zuidoostelijke rand.
Alarmerend vind ik dan weer het signaal dat de Oosterweelverbinding toch de eerste prioriteit zou krijgen in het masterplan voor de mobiliteit. Het angstvisioen dat daarbij opdoemt, is dat hetzelfde kan gebeuren als destijds met de grote en kleine Ring. De kleine kwam er, de grote niet. Gevolg: een totaal onverantwoorde situatie waarbij anno 2011 al het doorgaand verkeer dwars door Antwerpen dendert. Een ramp voor de leefbaarheid van de stad.
Het zou veel beter zijn om de timing van de projecten om te draaien: eerst de A111, pas daarna de Oosterweel. Zo realiseer je de facto een aanzienlijk deel van de grote Ring en maak je een reeks historische fouten goed. Het geeft bovendien de mogelijkheid om de effecten van die ingreep op de kleine Ring te bekijken. Misschien heeft de actiegroep stRaten- generaal wel gelijk en zal blijken dat de Oosterweelverbinding niet meer nodig is. Zo kan dan mooi drie miljard euro worden uitgespaard.
Het zou wel eens kunnen dat de Vlaamse regering deze week in het mobiliteitsdossier een paar knopen doorhakt. Ook over de half afgewerkte heraanleg van de Leien. Volgens onze informatie zou de tweede fase starten in 2013 en worden voltooid in 2015. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. We kijken vooral uit naar de aanleg van het Operaplein, want het ontwerp van de Spaanse architect Manuel de Sola Morales ziet er erg mooi uit.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door vynkce » do 31 mar 2011, 13:03

Gazet van Antwerpen 30-03-2011 schreef:Proloog R11 zit erop, nu de rest van de lange ronde

Klankbordgroep. Op het eerste gehoor vond ik het een wat wollige benaming voor het inspraakmoment dat gouverneur Cathy Berx gisteren had georganiseerd over de plannen voor de R11. Maar achteraf beschouwd was dat wel de exacte woordkeuze voor het gezelschap dat naar het Provinciehuis was afgezakt: een klankbord bevolkt door burgemeesters, schepenen, ambtenaren, actievoerders, omwonenden en ondernemers.
De bedoeling is duidelijk: een maatschappelijk draagvlak creëren door te luisteren naar eventuele verzuchtingen nog voordat de plannen worden uitgetekend. Dat lijkt me de enige juiste volgorde, ook al dacht de Vlaamse overheid daar in het verleden wel eens anders over.
Wat me gisteren het meest is opgevallen, is de grote eensgezindheid onder de meeste belanghebbenden. Iedereen is voorstander van een complete scheiding van doorgaand en lokaal verkeer via de creatie van twee niveaus. Dus géén lelijke sleuven zoals op de A12, maar een echte tunnel onder een groenere en minder drukke R11.
Het idee dat in september vorig jaar door Bart De Wever op het allerlaatste moment op de onderhandelingstafel is gelegd omdat hij voor zijn N-VA ook een trofee uit het politieke compromis wilde halen, lijkt het ei van Columbus. Maar de ervaring heeft me geleerd dat het nog veel te vroeg is om te juichen.
De A111 - zo gaat de tunnel onder de R11 heten - is namelijk nog niet zo heel veel meer dan een idee. Er moet nog veel studiewerk worden verricht, en wie weet welke obstakels daarbij aan het licht komen. Is de A111 eigenlijk wel technisch haalbaar? En als dat zo blijkt te zijn, is hij dan ook betaalbaar? In het Oosterweeldebat was de hoge kostprijs van tunnels tot het laatste moment een van de belangrijkste argumenten van CD&V en N-VA om zich aan de Lange Wapper vast te klampen. En nu heeft de regering met één gulle pennentrek een tunnel van tien kilometer op de kaart gezet. Als dat maar goed afloopt.
Ben ik nu te cynisch? Ik hoop van wel. Want nogmaals, de A111 is een goed idee. Als we de toenemende verkeersdrukte op onze wegen willen combineren met leefbare steden en gemeenten, dan zullen we vaker ondergronds moeten gaan. Voor de R11 heeft het eerste stuk inspraak plaatsgevonden, nu de rest van het traject nog. Ik hoop dat ik die tunnel ooit nog zie.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10259
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door vynkce » vr 17 jun 2011, 8:23

Het Nieuwsblad 17-06-2011 schreef:District wil tunnel R11 doortrekken tot A12

ANTWERPEN - Vlaams minister voor mobiliteit Hilde Crevits(CD&V) geeft vandaag aan alle betrokken burgemeeesters duiding bij de plannen van de Vlaamse regering in verband met de R11 tussen Wommelgem en Wilrijk.
In het najaar van 2010 stelde de Vlaamse regering het Masterplan mobiliteit 202 voor. Naast de aanleg van de Oosterweelverbinding, bevatte het plan enkele nieuwigheden waaronder de ondertunneling van de R11. Die zou lopen vanaf het rondpunt van Wommelgem, aan de op- en afrit van de E313, tot aan de E19 in Wilrijk, ter hoogte van de Craeybeckxtunnel. Volgens districtsvoorzitter Johan Peeters zou dat voor Wilrijk een kleine ramp zijn. 'Momenteel loopt een studie over de ondertunneling tot aan de E19', zegt Peeters. 'Als die er doorkomt, zou dat willen zeggen dat alle verkeer ter hoogte van Wilrijk opnieuw bovengronds komt. Bij het minste probleem op de Antwerpse ring, en dat gebeurt bijna dagelijks, zal al dat verkeer zich kriskras een weg door Wilrijk banen om de files te vermijden.'

Ongeruste bewoners
Volgens Peeters is de leefbaarheid in sommige wijken nu al niet optimaal. 'Wilrijk ligt op een knooppunt van verschillende grote invalswegen: de R11, de E19, de A12 (Boomsesteenweg) en de Prins Boudewijnlaan. Als de plannen die nu op tafel liggen erdoor komen, dan zullen vooral de wijken Oosterveld en Elsdonk het zwaar te verduren krijgen. Veel bewoners van die wijken zijn erg ongerust, en denken aan verhuizen als de situatie nog verergert.'
Peeters zal tijdens de toelichting van minister Crevits vragen dat een doortrekking tot aan de A12 wordt onderzocht. 'Dan zou al dat verkeer al niet door de Wilrijkse woonwijken kunnen circuleren.' Dinsdag 21juni vanaf 20 uur worden de plannen uit de doeken gedaan voor het grote publiek in het provinciehuis. Er is dan ook een inspraakmoment.

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22540
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re:

Bericht door harry » vr 17 jun 2011, 11:32

Zag dit oude bericht hier nu pas staan...
SPOILER: TOON

Afbeelding
Mikhail schreef:Een voetganger is toch even groot als een gewone auto? Dus voetgangers mogen dan weggeblazen worden, en gewoon doorlopen? Raar bord hoor
"Voetgangers doorlopen" betekent dat voetgangers niet stil moeten gaan staan. Dat is met auto's hetzelfde, die mogen ook niet stilstaan: "stopverbod".
Geen raar bord dus.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10111
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door Alfa » vr 17 jun 2011, 12:00

Ik hoop één ding en dat is dat die nieuwe R11-tunnel geen toltunnel wordt.

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10111
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door Alfa » wo 22 jun 2011, 12:57

Interessante presentatie met betrekking tot de tunnel onder de Krijgslaan:

Presentatie R11

Andere achtergrond informatie, o.a. de oude streefbeeld studie van R11 kan je hier vinden.


Als er 1 ding is dat je kan zeggen is dat het er niet goedkoop uitziet. Een ander probleem is de aansluitingen op bestaande snelwegen. Zeker de aansluiting op de A12 is problematisch, er zullen veel onteigeningen voor nodig zijn.

Ik acht deze verbinding nuttiger dan de Oosterweelverbinding maar ik vrees dat men de weerstand wat onderschat. Ik wed dat dit alles er niet gaan liggen voor 2030.


Zie ook:
gva.be

Berx: "Uitwerking Oosterweel*akkoord botst op grote knelpunten"

09:09 De praktische uitwerking van het Oosterweelcompromis van de Vlaamse regering botst nog op "heel zware en grote knelpunten". Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx woensdag toegegeven in 'De Ochtend' op Radio 1.


Actiegroepen en lokale besturen overleggen druk over een mogelijk ontwerp van streefbeeldstudie voor de 'bretel' tussen de E313 en de E19, "maar de verwachtingen zijn vaak tegenstrijdig". Toch blijft Berx achter het compromis staan.

Cut-and-cover
In het compromis over het aanslepende Oosterweeldossier kwamen de Vlaamse coalitiepartners overeen om ook de Krijgsbaan tussen de E313 en de E19 te ondertunnelen. Om financiële redenen werd gekozen voor de cut-and-cover-optie, maar daarvoor moet onder meer een groene berm afgegraven worden. Bovendien blijkt ook de aanleg van verkeerswisselaars aan de snelwegen erg complex.

Tegenstrijdige visies
"Ik ontken niet dat er heel zware en grote knelpunten zijn", reageerde Berx, die het "zeer participatief proces" met de lokale besturen en actiecomités mee in goede banen leidt. Berx sprak van tegenstrijdige visies tussen de gemeentebesturen, maar ook tussen de verschillende actiecomités. "Het zal geven en nemen zijn", aldus de gouverneur. "Ik hoop dat de mensen het zullen overstijgen en oog blijven hebben voor het geheel."

Berx blijft wel volledig achter de ondertunneling van de Krijgsbaan staan. "Absoluut, niets doen is geen optie." Ze voelt zich gesterkt door het feit dat geen enkele betrokken partij de optie volledig van tafel wil vegen. Een uitgewerkt voorstel zal nog heel wat werk vragen, maar nadien volgen nog "een hele hoop studies, ruimtelijke uitvoeringsplannen en vergunningen", waarschuwde ze nog.

"Niets doorgerekend"
Over het kostenplaatje kon Berx enkel zeggen dat er "op dit ogenblik nog niets is doorgerekend".

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door tovm74 » wo 22 jun 2011, 14:32

Als je de "powerpoint pdf" even bekijkt dan zie je toch dat dit NOOIT gaat gerealiseerd worden.
De problemen dat ze hebben aan de kant van de E19 (craeybeckxtunnel en sint-augustinus ziekenhuis liggen in de weg, te weinig plaats voor een volwaardig knooppunt, ...) en aan de kant van de E313 (te weinig plaats op het huidige knooppunt dus knoop verleggen + veel onteigeningen) is toch al een reden om er toch nog eens goed over na te denken.

En dan de manier waarop ze het gaan aanleggen: een "cut and cover" operatie. Wat voor miserie gaat dat wel niet opleveren voor de buurt tijdens de werken. Op een gegeven moment wordt zelfs gesproken over een tunnel in drie verdiepingen, komaan seg.

Legt die R2 toch rap aan, de suggestie strook ligt er nog bijna volledig vrij bij !
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10111
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door Alfa » wo 22 jun 2011, 14:34

^^Technische haalbaarheid is één ding, maatschappelijke haalbaarheid is tegenwoordig doorslaggevend. Een ondertunnelde R11 zal nog wel aanvaard worden mits het aantal onteigeningen niet te hoog is. De R2 mag je vergeten.

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door tovm74 » wo 22 jun 2011, 14:39

Alfa, kunt u de reden even met mij delen waarom ik de R2 moet vergeten? (verbinding tussen E34/E313 en de E19 in Kontich)

Nu ivm met de R11

Op deze link zie je een talud liggen vanaf het E19/R11 knooppunt tem de spoorlijn aan de luchthaven in Deurne. Waarom kunnen ze voor dat stuk die talud's niet in gebruik nemen en aan de kant de luchthaven lijkt mij genoeg plaats voorzien om vanaf daar een tunnel aan te leggen, niet?
Of ben ik weer te simplistisch aan het denken?
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!

Gebruikersavatar
Alfa
2x4 autosnelweg
Berichten: 10111
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door Alfa » wo 22 jun 2011, 15:00

tovm74 schreef:Alfa, kunt u de reden even met mij delen waarom ik de R2 moet vergeten? (verbinding tussen E34/E313 en de E19 in Kontich)
Omdat er teveel tegenstand is. Er is een totaal geen draagvlak voor, zowel vanuit de bevolking als vanuit de politiek. De R11 zal verkeerskundig dezelfde rol vervullen als de R2. Alleen is de ruimtelijke impact van de R11 tig keren kleiner. Een voorkeursoplossing dus en in het huidige klimaat de enige haalbare.

tovm74
autoweg
Berichten: 1173
Lid geworden op: di 02 okt 2007, 21:52
Locatie: Kasterlee

Re: [A111][R011] Wommelgem - Wilrijk wordt snelweg?

Bericht door tovm74 » wo 22 jun 2011, 15:25

Wanneer is de laatste haalbaarheidsstudie voor de R2 uitgevoerd?
Wanneer heeft men voor het laatst de gemeenten in kwestie aangesproken over hun standpunt tegenover de R2?
Als we weten dat het sluipverkeer de laatste jaren explosief is toegenomen in die gemeenten, kan het zijn dat hun standpunt lichtjes gewijzigd is.
Op dit moment staan er 's morgens en 's avonds lange files in de centra van die gemeentes owv de overvolle R1.

Of baseren ze zich op een studie van X aantal jaar geleden?
Now, ... let's see what we can see, ... Everybody on-line, ... Looking good!