[F][A001] [C] Lille - Paris

Moderator: Moderatoren

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8821
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

[F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Ds79m » za 16 jun 2007, 4:08

Afbeelding

Ligging: De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk, die loopt van de Lille, via Arras, Péronne, Compiègne en Senlis naar Parijs.
Naam: Autoroute du Nord
Foto's: officieel en officieus bij Parijs en de rest.
Bewegwijzering: De inhoud van de bewegwijzering is hier (bij Parijs) en hier (de rest) te bekijken.

Algemeen:

De A1 is een snelweg in het noorden van Frankrijk. De weg gaat vrijwel kaarsrecht van Lille naar Parijs, door een vlak en leeg landschap, grotendeels parallel aan de TGV-lijn Parijs-Lille. Toch staat de A1 over het algemeen niet zo heel slecht bekend. Het feit dat de weg over de gehele lengte minimaal 2x3 rijstroken heeft, en asfalt als een biljartlaken, zorgt ervoor dat de 214 kilometers vlot voorbijgaan.

De meeste reizigers proberen op weg naar het zuiden, het deel over de A1 zo snel mogelijk te passeren. Onterecht, zo zal de folder van de lokale VVV zeggen, maar in de praktijk heeft het deel van Picardie waar de A1 doorheen loopt, vrij weinig bijzonders te bieden, afgezien van wat WO1-gerelateerde zaken en een mooi bos bij Compiègne.

De weg begint in Lille, iets westelijker dan de meeste kaarten suggereren in het verlengde van de N356. Na een kort stukje naar het oosten buigt de weg naar het zuiden richting Parijs. Na een karakteristiek stukje met hoge bomen aan weerszijden van de weg, volgt een druk, tolvrij stuk door een dichtbevolkte regio met veel industrie. Vanaf Carvin gaat het TGV-spoor parallel aan de weg en loopt de route langs het knooppunt met de A21, dat de aandacht vooral trekt door een mijn vlak achter deze kruising.

Even later bij Arras komt het eerste tolstation, en gaat de weg, voorzien van zeer antiek aandoende lijnverlichting, verder als tolweg, met direct erna een splitsing met A26. Hier wordt het lange-afstandsverkeer gesplitst, waarbij de richting Parijs/Bordeaux rechtdoor gaat, en Reims/Lyon eraf. Bij Combles voegt de A2 uit de richting Brussel zich bij de A1, wat tot meer verkeer op deze weg leidt. Samen met de spoorlijn loopt de A1 nu door een meer verlaten regio met weinig afritten en weinig afwisseling in het landschap door naar het zuiden.

Het is dan ook opvallend dat er bij Deniécourt opeens een enorm infrastructureel knooppunt, midden in een soort niemandsland, volgt. De A29 (Amiens-St.Quentin) kruist de A1, en ten noordwesten van het knooppunt is een enorm TGV-station Haute-Picardie. Daarna volgt weer een stuk van zo’n 50 km zonder noemenswaardige punten, totdat de TGV de weg kruist nabij Compiègne.

Enigszins verrassend wordt het landschap daarna nog fraai ook. Door het Oisedal gaat de A1 door diverse bossen en heuvels. Daarnaast passeert de weg het tolstation bij Senlis en het pretpark Parc Astérix. Vervolgens begint de drukte van de regio Parijs. Eerst is er de aansluiting op de Francilienne in oostelijke richting, en daarna volgt vliegveld Charles-de-Gaulle in Roissy met 2 korte tunnels. Kort achter elkaar volgen 2 grote knooppunten met rondwegen om Parijs, de A104, Francilienne, en de A3/A86. Bij le Blanc Mesnil volgt een fraaie, futuristische overkapping om de overlast voor omwonenden te verminderen, en de omgeving wordt steeds voller, als de weg Parijs nadert. Kronkelend arriveert de steeds bredere A1 via een lang viaduct bij St.Denis door de dichte bebouwing de Boulevard Périphérique bij Porte de la Chapelle.


Toekomst:

Voor de A1 zelf zijn voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.

Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de A16. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen, wordt er gestudeerd op een nieuwe snelweg parallel aan de A1 die vanaf de A16 bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille zou moeten gaan lopen. Zie dit topic.

Verder zijn er een aantal plannen bij Parijs die de A1 kunnen ontlasten. Zo wordt er gepraat over het afmaken van de A16 tot aan de Francilienne. Deze weg zal het makkelijker maken van de A1 naar de A16 te gaan, en andersom. Deze werkzaamheden zijn waarschijnlijk in 2012 afgerond. Zie dit topic.

Verder wordt er gewerkt aan de Francilienne (A104), het plan bestaat om deze weg door te trekken noordelijk langs vliegveld Charles de Gaulle om daarna aan te sluiten op het huidige trace van deze weg. Mogelijk is dit in 2010 gereed.

Tolweg:

De A1 is een tolweg op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de Francilienne. In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij. De belangrijkste toltarieven zijn als volgt (met eerst klasse 1 (auto met eventuele kleine aanhanger) en tussen haakjes klasse 2 (met grotere aanhangers en caravans)).

Lille – Paris: 13,60 (19,90)
Valenciennes – Paris (incl.A2): 12,40 (18,30)

Verkeersdrukte:

De A1 is een belangrijke snelweg, en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen meehelpen het extra druk te maken. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de A26 bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is enorm filegevoelig.

Alternatieven:

Direct langs de A1 loopt de tolvrije ex-N17 (D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de N2 tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit Belgie via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals vele wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit, en leidt langs het drukke Brussel.

Een echt goed alternatief is de A16. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de A28 naar Rouen en verder nemen.

Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de A26 te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-A6 via Parijs en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.

Voor verkeer op de A1 zelf, is er op diverse plaatsen de mogelijkheid om bij drukte of incidenten te switchen naar de parallelle A16. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de A21 om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost, dus alleen bij serieuzere vertraging op de A1 interessant.

Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens. En vervolgens de A16 naar Parijs. Via afrit 10, kan het via de N31 naar de A16, vanaf afrit 9 via de D200.

In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6,8,9 en 12, maar is het minder interessant, zolang de A24 nog niet is aangelegd.

Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar Parijs-Centrum moet, kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19579
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » za 16 jun 2007, 21:08

Wat dat betreft is het een echt vlot alternatief vanaf afrit 14 en 13.1, waar de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen. Of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens
Vind je het gek? Die wegen zijn kaarsrecht en je kunt er hard doorrijden. Deze route spaarde mij vorig jaar naar Normandië wat tol uit van de A1+A29. De terugweg liep dichterlangs de kust. O.a. het spectaculaire deel van de A16.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10072
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Bericht door vynkce » zo 17 jun 2007, 14:12

Ik wist niet dat er lijnverlichting was op de A1, verder een prachtige en gedetailleerde beschrijving, zeer interessant!

A10
polderweggetje
Berichten: 49
Lid geworden op: ma 03 jul 2006, 9:56
Locatie: Amsterdam

Bericht door A10 » di 19 jun 2007, 10:13

vynkce schreef:Ik wist niet dat er lijnverlichting was op de A1, verder een prachtige en gedetailleerde beschrijving, zeer interessant!
http://franceautoroutes.free.fr/photosp ... =a1&pos=32
zie hierboven:bij bovenste foto zie je de antieke lijnverlichting en bij beneden foto zie je gewone verlichting die hier en daar op A1 voorkomt.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 70792
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 22 jun 2007, 19:38

De A1 heb ik ook een paar keer bereden. Vrij veel verkeer, maar nooit echt in de file gestaan, behalve voor de Péage in noordelijke richting net voorbij Arras.

De A16 is wel behoorlijk langer, maar inderdaad fraai, sommige aires hebben uitzicht over de Atlantische Oceaan. Dunkerque blijkt dan ineens toch wel een grote stad te zijn.

Frits en ik hebben afgelopen zaterdag nog 1km A1 meegepakt :puh2:

Het alternatief A26 is een érg rustige en zo mogelijk nog saaiere route. De afstanden zijn groot, en er is voornamelijk Brits verkeer, de A26 heet dan ook Autoroute d'Anglais.

waldo79
2x5 autosnelweg
Berichten: 19579
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » vr 22 jun 2007, 21:12

De Atlantische Oceaan kun je niet zien vanaf de A16. Het Kanaal wel :!:
En de A26 heet Autoroutes des Anglais ;)

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 70792
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » vr 22 jun 2007, 21:19

Het kanaal is onderdeel van de Atlantic. ;)

snelwegracer
autoweg
Berichten: 1722
Lid geworden op: wo 30 mar 2005, 9:41
Locatie: Zederik

Bericht door snelwegracer » vr 22 jun 2007, 22:32

Goede beschrijving.

De weg kan zeer druk zijn maar het is wel een saaie weg om er overheen te gaan. Het is inderaad een rechte weg die wat heuvels op en af gaat. Maar het laatste gedeelte is nog wel te doen doordat er bossen en het landschap minder saai is. De weg is wel goed te berijden.

Op de A16 kan je de het kanaal wel zien en het is wel mooi. Zelf dit jaar nog geweest met school. ;)
Neem eens een kijkje op mijn forum 8-) Het forum over Transporttycoon. :).

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 70792
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Chris » wo 29 apr 2015, 20:30

Nou, ze hebben een 'briljant' plan in werking gezet op de A1 in Parijs. Vanaf vandaag is de zuidelijkste 5 kilometer, stadinwaarts, tussen 6:30 en 10:00 uur gereduceerd van 3 naar 2 rijstroken. De linkerrijstrook mag dan alleen nog door bussen en taxi's bereden worden. Tevens mag op de BP éxterieur op die tijdstippen niet op de rechterrijstrook gereden worden om invoegen te faciliteren. Dit zal ongetwijfeld tot nog meer congestie leiden.

http://www.dir.ile-de-france.developpem ... -a646.html

Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
Km357
expressweg
Berichten: 4886
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Km357 » do 30 apr 2015, 8:25

Net zoals rond Londen betwijfel ik of die rijstrook een aaneenschakeling van bussen en taxi's zal zijn... :roll: Nu ja, Paris maakt zich de laatste tijd wel meer populair met "groene" maatregelen die geen enkele logica bevatten.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 70792
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Chris » vr 03 dec 2021, 22:22

De A1 bij Le Bourget / Le Blanc-Mesnil in de voorsteden van Parijs, waarschijnlijk niet lang na openstelling. Dit deel is in 2004 verbreed naar 2x4 rijstroken en overkapt.

De locatie: https://goo.gl/maps/wxoYGAU7Mcx9v2JV6

Afbeelding

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8152
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Hajo » za 04 dec 2021, 18:09

^^ Mooie vondst! :top:
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Autostrada
dorpsstraat
Berichten: 176
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Autostrada » vr 12 aug 2022, 14:14

Vandaag zat ik eens te kijken op de kaart en ik heb -in mijn eigen ogen- een eigenaardigheid ontdekt op de A1.

Als je vanuit Lille komt, moet je bij het noordelijke tolstation (Fresnes) een kaartje trekken om de peage op te gaan.
Vervolgens kun je zo’n 50 kilometer zuidwaarts rijden tot de afrit van de A29; als je daar in zuidelijke richting de A1 verlaat kom je op een ongenummerde verbindingsweg tussen de A1 en A29. Als je daar de richting van Rouen zou volgen, kom je op een klaverlus die onder het viaduct een mogelijkheid biedt om terug te keren op de verbindingsweg. Ter plaatste staat hier het doel “Peronne” aangegeven. Door hier dus over de klaverlussen een bocht van 180 graden te maken ben je feitelijk gekeerd op de autosnelweg, zonder de peage te verlaten.

En dan voel je hem natuurlijk al aankomen - want je kunt nu bij het knooppunt tussen de verbindingsweg en de A1 weer naar Lille rijden en dan kom je na 50 km weer bij de tolpoort van Fresnes, nu vanuit zuidelijke richting. Je hebt dan 100+ km over de peage gereden, maar bent wel weer bij je beginpunt.

Hamvraag: wat zou er gebeuren als je je tolkaartje van de heenweg hier weer wilt invoeren?

Gebruikersavatar
Wesso
2x2 autosnelweg
Berichten: 7482
Lid geworden op: za 16 jul 2005, 1:27
Locatie: Ede

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Wesso » vr 12 aug 2022, 14:31

^^ Ik denk dat er niemand is die dat doet. Probeer het eens uit :)

RikB
stadsweg
Berichten: 347
Lid geworden op: ma 04 sep 2017, 9:19

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door RikB » vr 12 aug 2022, 14:35

Er zijn toch ook Aires waar je van twee kanten bij kan komen? daar zou je ook kunnen keren.
Blijft je vraag mee staan natuurlijk!
Bij NS is dit gratis (maar je mag niet naar je vertrekstation toereizen dus de conducteur kan een boete uitschrijven).

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20070
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Pino » vr 12 aug 2022, 14:47

Het is een situatie die gegarandeerd zal leiden tot een foutmelding, waarbij dan wél te zien is dat er een uur tussen kaartje trekken en uitrijden heeft gezeten. Dan is de keuze dat je óf aan een mannetje mag gaan uitleggen wat er is gebeurd óf je gewoon direct een forfaitair dagmaximum opgelegd krijgt.

hoompey
dorpsstraat
Berichten: 147
Lid geworden op: di 10 jun 2014, 13:13

[F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door hoompey » vr 12 aug 2022, 14:54

Ik doe regelmatig iets vergelijkbaars op de A89. Als mijn kinderen bij hun grootouders in de Corrèze logeren breng ik ze van Genève naar de aire de la Loire (bij Balbigny) waar mijn schoonouders ze ophalen. Ik rij dan van de péage bij Lyon tot de aire en dan keer ik daar. De eerste keer zonder stop, maar toen kreeg ik een dubieuze factuur op de telepeage (bedrag Clermont-Lyon). Sindsdien ga ik op de terugweg er even af bij Tarare Est, ik betaal dan alleen het traject Lyon-Tarare, maar dus niet de laatste 20 km tot de aire.
Laatst gewijzigd door hoompey op vr 12 aug 2022, 14:54, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30719
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Coen Tunnel » vr 12 aug 2022, 14:56

Dan mag je volgens mij het maximaal mogelijke toltarief betalen voor wat binnen het gesloten systeem mogelijk is.

Wat wel zonder meerkosten mogelijk is, is om omwegen te maken binnen het gesloten systeem. A1-A26-A29-A1 via Saint-Quentin bijvoorbeeld.

Gebruikersavatar
Km357
expressweg
Berichten: 4886
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Km357 » vr 12 aug 2022, 14:58

Pino schreef: vr 12 aug 2022, 14:47 Het is een situatie die gegarandeerd zal leiden tot een foutmelding, waarbij dan wél te zien is dat er een uur tussen kaartje trekken en uitrijden heeft gezeten. Dan is de keuze dat je óf aan een mannetje mag gaan uitleggen wat er is gebeurd óf je gewoon direct een forfaitair dagmaximum opgelegd krijgt.
^^ Lijkt me de meest logische uitkomst.

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 20070
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Pino » vr 12 aug 2022, 15:06

^^ Het verhaal van Hoompey duidt op forfaitair maximum inderdaad.
Coen Tunnel schreef: vr 12 aug 2022, 14:56 Wat wel zonder meerkosten mogelijk is, is om omwegen te maken binnen het gesloten systeem. A1-A26-A29-A1 via Saint-Quentin bijvoorbeeld.
Volgens mij wel mits je binnen tijdslimieten blijft. Als je drie uur doet over een stukje van twintig kilometer, wordt dat ook foutmelding. Heb ooit een bij Florence anderhalf uur op een gestremde A1 gestaan, waardoor we op het relatief kleine stukje van Firenze Impruneta naar Pistoia door de limiet gingen. Foutmelding. Maar de meldkamer wist natuurlijk wat er gebeurd was, dus tolpoort ging handmatig open. Volgens mij zelfs zonder betalen. Mensen die in een hotel op een tolweg overnachten krijgen volgens mij ook speciale kaartjes mee om dat goed te laten landen.

Gebruikersavatar
tsov
verkeersader
Berichten: 717
Lid geworden op: ma 12 jan 2009, 10:26
Locatie: Amsterdam

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door tsov » vr 12 aug 2022, 15:38

^^ Het klinkt wel logisch, maar als je midden door de nacht rijdt en besluit langs zo'n aire even de oogjes dicht te doen ben je toch ook zo aan dat maximum?

Gebruikersavatar
Km357
expressweg
Berichten: 4886
Lid geworden op: vr 16 okt 2009, 14:51

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Km357 » vr 12 aug 2022, 16:03

^^ Je mag 48h over een traject doen in Frankrijk. Vrachtwagenchauffeurs staan soms langer dan dat gewoon stil, dus voor hen is er vast nog een grotere limiet.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 30719
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Coen Tunnel » vr 12 aug 2022, 16:08

Pino schreef: vr 12 aug 2022, 15:06Volgens mij wel mits je binnen tijdslimieten blijft. Als je drie uur doet over een stukje van twintig kilometer, wordt dat ook foutmelding. Heb ooit een bij Florence anderhalf uur op een gestremde A1 gestaan, waardoor we op het relatief kleine stukje van Firenze Impruneta naar Pistoia door de limiet gingen. Foutmelding. Maar de meldkamer wist natuurlijk wat er gebeurd was, dus tolpoort ging handmatig open. Volgens mij zelfs zonder betalen. Mensen die in een hotel op een tolweg overnachten krijgen volgens mij ook speciale kaartjes mee om dat goed te laten landen.
Ik geloof dat Frankrijk een limiet van 24 uur geldt. Maar op korte trajecten kan daar wellicht van afgeweken worden. Maar als er een VZP op een kort traject zit, en je daar een langere pauze houdt, dan is het natuurlijk ook niet gek als iemand een uur over 20 km doet, bijvoorbeeld. Zeker 's nachts of in het weekend heb ik ook wel eens bewust een kort stukje tolweg gepakt om een VZP te kunnen gebruiken, zodat je in ieder geval weet dat er bepaalde faciliteiten zijn.

In Italië zal voor langere trajecten ongetwijfeld ook wel een langere tijdslimiet gelden. Je kunt van Aosta, Sterzing of Tarvisio tot vlak voor Taranto binnen een gesloten tolsysteem rijden. Veel snelweghotels zijn er niet meer over langs Italiaanse tolwegen, volgens mij nog eentje naast een VZP langs de A1. In Frankrijk zijn er nog wat meer.

Mundial
dorpsstraat
Berichten: 243
Lid geworden op: za 11 jun 2016, 19:18

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Mundial » vr 12 aug 2022, 16:38

Pino schreef: vr 12 aug 2022, 15:06 Volgens mij wel mits je binnen tijdslimieten blijft. Als je drie uur doet over een stukje van twintig kilometer, wordt dat ook foutmelding. Heb ooit een bij Florence anderhalf uur op een gestremde A1 gestaan, waardoor we op het relatief kleine stukje van Firenze Impruneta naar Pistoia door de limiet gingen. Foutmelding.
Op de A65 heb je ook aires voor beide richtingen bij opritten, daar mag je er wel langs dezelfde uitrit op en af om bv. te gaan tanken. zoals hier bij Aire-sur-l'Adour. Bij aires met een tankstation heb je 30 min, bij aires met enkel toiletten 15 min.
Autostrada schreef: vr 12 aug 2022, 14:14 Hamvraag: wat zou er gebeuren als je je tolkaartje van de heenweg hier weer wilt invoeren?
Ik heb er het 'règlement d'exploitation' van SANEF eens bijgehaald.
 • Artikel 17: in een gesloten systeem is een ticket maximum 24u geldig, tickets uitgegeven in een weekend of op een feestdag aan vrachtwagens zijn 48u geldig, indien het ticket uitgegeven werd in een station dat niet van SANEF is, zijn de voorwaarden van de uitgever van toepassing.
  Het duurste tarief wordt aangerekend indien:
  - de maximumduur werd overschreden
  - het ticket van een ander netwerk komt
  - het traject onmogelijk afgelegd kan worden zonder het verkeersreglement te overtreden (steeds verantwoording afleggen aan een beëdigd personeelslid via intercom of persoonlijk)
  - het station niet uitgelezen kan worden (steeds verantwoording afleggen aan een beëdigd personeelslid via intercom of persoonlijk)
  - indien het ticket van hetzelfde station komt: zie artikel 5
 • Artkel 5 stelt dat bij een traject met hetzelfde begin en eindpunt er een forfaitair tarief (wellicht duurste tarief) wordt aangerekend indien men binnen een aannemelijke tijd bij hetzelfde station in en uitrijdt, indien dat niet het geval is zal er een bijzondere procedure volgen.
Best eens interessant om te lezen, bv. indien gebruikers de snelweg moeten verlaten langs een dienstweg kan SANEF op een alternatieve manier de tol innen en voor de liefhebbers: betaling met cheque of in ponden (enkel bij bemande lanen) is ook mogelijk :D

Gebruikersavatar
Autostrada
dorpsstraat
Berichten: 176
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Autostrada » vr 12 aug 2022, 17:42

^^ Volgens de reglementen zal dus het maximum tarief van SANEF worden aangerekend wanneer je de A1 oprijdt bij Lille (Fresnes) en er daar via een loop ook weer het netwerk uit wil. Ik lees na wat Googlen meer verhalen van mensen die bijvoorbeeld door een lange file via een aire die vanuit 2 richtingen te bereiken is besluiten dat hun reis nodeloos is geworden en weer om te keren naar het vertrekpunt, het maximum tarief van de peage aan hun broek krijgen.

De oplossing is dus vrij simpel: bij het op een na laatste station even de weg af…

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 70792
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Chris » vr 12 aug 2022, 17:46

Mundial schreef: vr 12 aug 2022, 16:38Best eens interessant om te lezen, bv. indien gebruikers de snelweg moeten verlaten langs een dienstweg kan SANEF op een alternatieve manier de tol innen en voor de liefhebbers: betaling met cheque of in ponden (enkel bij bemande lanen) is ook mogelijk :D
Ik heb dit één keer meegemaakt na een aanrijding op de A10 in 2006. We gingen met de sleepwagen van de snelweg af via een dienstweg. Ik moest het vervolgens contant betalen bij de garagist.

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 8821
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Ds79m » vr 12 aug 2022, 19:27

Mundial schreef: vr 12 aug 2022, 16:38
Pino schreef: vr 12 aug 2022, 15:06 Volgens mij wel mits je binnen tijdslimieten blijft. Als je drie uur doet over een stukje van twintig kilometer, wordt dat ook foutmelding. Heb ooit een bij Florence anderhalf uur op een gestremde A1 gestaan, waardoor we op het relatief kleine stukje van Firenze Impruneta naar Pistoia door de limiet gingen. Foutmelding.
Op de A65 heb je ook aires voor beide richtingen bij opritten, daar mag je er wel langs dezelfde uitrit op en af om bv. te gaan tanken. zoals hier bij Aire-sur-l'Adour. Bij aires met een tankstation heb je 30 min, bij aires met enkel toiletten 15 min.
Bij de Aire de Sommesous aan een afrit van de A26 heb je vanaf de N4 volgens de borden een uur de tijd. Hoe het op andere plekken zit weet ik niet, maar 30 minuten lijkt me wat kort voor plekken waar je ook wat kan eten.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

hoompey
dorpsstraat
Berichten: 147
Lid geworden op: di 10 jun 2014, 13:13

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door hoompey » vr 12 aug 2022, 19:53

Autostrada schreef:
De oplossing is dus vrij simpel: bij het op een na laatste station even de weg af…
Klopt, het is normaal 6 minuten rijden tussen het tolstation op de A89 en de afrit Tarare Est, en er zijn geen aires op dat stuk. Maar de badge geeft geen kik als je er een uur over doet. Ik denk dus dat er geen uitzonderingen op de 24h limiet zijn.

Gebruikersavatar
Autostrada
dorpsstraat
Berichten: 176
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Autostrada » vr 12 aug 2022, 20:40

Als ik kijk naar de wegenkaart van Frankrijk, denk ik dat je zonder gebruik te maken van een Aire, ook door het volgen van autoroutes weer na een lange omzwerving bij je beginpunt kunt uitkomen:

- A1: Lille > A29 > St Quentin > A26 > A1 Lille
- A31: Nancy > A39 > Dole > A36 > A31 > Beaune > A6 > Auxerre > A19 > Sens > A5 > Troyes > A31 > Nancy
Deze variant is ook te starten op de A5, A6, A10, A71, A40, A42 en A36, omdat deze allemaal deel uit maken van het grote aaneengesloten gebied van APRR - zo lang je het rondje A5 > A19 > A6 > A31 er maar in mee neemt kun je altijd weer terug naar je begin station (het begint nu wel logischer te worden waarom men de maximum prijs rekent voor dit soort ritjes...)

Wellicht zijn er nog andere loops mogelijk, maar die kan ik niet zo 123 ontdekken.

Gebruikersavatar
Autostrada
dorpsstraat
Berichten: 176
Lid geworden op: za 08 jan 2022, 10:19

Re: [F][A001] [C] Lille - Paris

Bericht door Autostrada » vr 12 aug 2022, 21:48

Het kan nog extremer:

Als je de A89 op rijdt bij Tulle (peage Saint-Germain-les-Vergnes) kun je daar een tol ticket trekken; vervolgens rijd je naar de A71 (Riom), volg je de A71 naar Orleans, pak je via de A10 de A19, vervolgens maak je de loop A5 > A31 > A39 > A31 > A6 > A19 en keer je weer via de A71 (Riom) en A89 terug naar je beginpunt.

Volgens Google Maps heb je dan 1621 km gereden over de peage. De discussie aan het poortje lijkt me wel mooi als je daar een dag later weer op de proppen komt met een tol ticket van Saint-Germain-les-Vergnes :top:

Overigens vermoed ik dat vanaf deze peage ook het duurste "legitieme" stuk tol van Frankrijk te rijden is; te weten via de A89, A71, A10, A19, A6, A31, A36, A39, A40 kun je het tolstation bij Geneve (peage de Viry) bereiken. Dit is 939 km aan tol...