www.nos.nl schreef:Eurlings: snel verbreding A6-A9
Minister Eurlings van Verkeer wil dat nog deze kabinetsperiode een begin wordt gemaakt met de verbreding van de A6 en de A9. De maatregel is bedoeld om het aantal files naar en van Almere terug te dringen.
Lange tijd is gedacht om een verbinding te maken tussen de A6 en A9. Maar deze weg zou door het natuurgebied Naardermeer lopen. Na veel maatschappelijk protest zag de Tweede Kamer hiervan af en vervolgens ging het vorige kabinet daarin mee.
Eurlings houdt zich aan het besluit van Balkenende III en wil nu dat dit kabinet niet alleen knopen doorhakt over het tracé van de A6-A9, maar ook dat nog onder zijn bewind de eerste spade de grond in gaat.
Ook over allerlei andere projecten, waarover al lang over wordt gepraat, moeten de komende vier jaar besluiten worden genomen, vindt de minister.
Hieronder de gehele lijst:
Project A4 Delft Schiedam
Door dit project wordt een ontbrekende schakel in de A4 aangebracht. Het tracé loopt door een groen gebied dat inwoners van onder meer Den Haag en Rotterdam gebruiken voor recreatie. De weg zal op hoogwaardige wijze worden ingepast met oog voor de landschappelijke kwaliteit. De besluitvorming over dit project verloopt moeizaam. Er is een relatie met andere projecten op de A4 en met de A13/A16, die de bereikbaarheid van Rotterdam eveneens verbeteren.
Project Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere
Door dit project verbetert de bereikbaarheid van de groeistad Almere op de route met Amsterdam en de luchthaven. Het Verbindingsalternatief is afgevallen. De besluitvorming gaat met name over de uitbreiding van de A9, inclusief de inpassing van de alternatieven in Amsterdam en Amstelveen.
Project A4 Schiphol, De Hoek-Burgerveen
De ontsluiting van mainport Schiphol is van belang voor de economie. Uitbreiding van de A4 maakt meerdere verkeersstromen mogelijk. Ook ontstaat op deze manier een alternatieve route die de betrouwbaarheid vergroot.
Discontinuïteiten A4 en A12
als delen van de snelweg minder rijstroken hebben dan de rest van het traject, ontstaan dicontunuïteiten in de verkeersstroom. Daarom is op de volgende trajecten een extra rijstrook voorzien: A4 Zoeterwoude-Burgerveen; A12 Woerden-Gouda, in beide richtingen; A12 Zoetermeer-Gouda, in beide richtingen.
Project A4 Zuid (Rotterdam-Antwerpen)
De A4 Zuid verbindt de Randstad via West-Brabant met het achterland, waaronder de haven van Antwerpen. Dit project zal niet door de rijksoverheid worden gefinancierd en daarom wordt private financiering onderzocht.
Project Planstudie
Uitbreiding van de A13/A16 zal de bereikbaarheid van Rotterdam verbeteren. De planstudie is gaande en het kabinet kan naar verwachting in 2009 het tracébesluit vaststellen.
Project OV Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad
De bereikbaarheid van de Randstad per openbaar vervoer schiet te kort. Op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad zijn in de toekomst knelpunten te verwachten. Deze worden onderzocht in de Planstudie OV. Voor de korte termijn is een 'no regret'-pakket ontwikkeld. De opgave voor de langere termijn (2020-2030) is de ontwikkeling van een OV-netwerk dat past bij het metropolitane karakter van de regio.
Project Uitbreiding capaciteit spoor Den Haag-Rotterdam
De Landelijke Markt- en Capaciteitsanalyse zal na de zomer van 2007 inzicht geven in de benodigde capaciteit van het spoor. Dit levert informatie op over de prioriteit van spoorverdubbeling op het traject Den Haag-Rotterdam prioriteit in vergelijking met andere trajecten.
Project Korte-termijnmaatregelen openbaar vervoer
Er zijn voor de korte termijn ten aanzien van Park and Ride (P%R) en het stimuleren van het fietsgebruik ideeën ontwikkeld om de samenhang in het openbaar vervoer aan te pakken. Voor P&R wordt nagegaan of er witte vlekken zijn in de bestaande voorzieningen (zoals P&R-terreinen als toegangspoort tot de Randstad) en zal een kwaliteitsimpuls worden gegeven aan bestaande overstappunten, zoals een verbetering van bewegwijzering, aansluiting bus/trein, verkorten looproutes en dergelijke en de aanpak van zwerffietsen. Het fietsgebruik wordt gestimuleerd door middel van het aanleggen van fietssnelwegen, het promoten van het landelijk netwerk, het intensiveren van fietsgebruik door meer stallingsruimte, aandacht voor zwerffietsen en communicatie over de mogelijkheden die gecreëerd worden.
Project Eén Openbaar Vervoersautoriteit
Het openbaar vervoer in de Randstad functioneert onvoldoende. Er is behoefte aan meer samenhang tussen vervoersmodaliteiten en de aanpak van het openbaar vervoer in verschillende regio's van de Randstad. De regio verkent of een OV-autoriteit daaraan kan bijdragen. Het onderzoek gaat onder meer over de bevoegdheden die de autoriteit kan krijgen.