Milieuzones in steden

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Milieuzones in steden

Bericht door mavas » di 03 jul 2007, 21:43

In diverse steden in Nederland komen er milieuzones, om het 'vervuilende' vrachtverkeer uit de binnenstad te weren.
In Noord-Brabant zijn er 5 steden waar dit ingevoerd wordt: Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Breda.
Utrecht heeft er sinds deze week één en Amsterdam krijgt er één.

Wat vinden we hier van? Helpt dit de luchtvervuiling te verminderen of niet? En waar gaan die 'zwaar vervuilende' vrachtwagens dan rijden als ze niet meer in binnensteden mogen komen?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Bericht door Rene » di 03 jul 2007, 21:45

Uiteraard zal deze symboolpolitiek geen meetbaar effect hebben op het milieu.
Wel op de portemonnee, maar dat is natuurlijk weer wat anders...

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74844
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Bericht door Chris » di 03 jul 2007, 21:45

Uit het andere topic (beetje hetzelfde onderwerp)
Chris schreef:Die milieuzone :')

Puur gedaan om het vrachtverkeer te pesten.

Want met al die venstertijden (voornamelijk tijdens de spits), heb je veel meer vrachtauto's nodig, dan eigenlijk nodig is om de winkels te bevoorraden. Erg inefficient, en je zorgt voor meer vrachtkilometers dan nodig is.
Tijdens die venstertijden staan die vrachtwagens voornamelijk te ronken in de file. Beter nog, door die venstertijden staan er heel veel vrachtwagens tegelijkertíjd te ronken in de file.

Spreiden is het woord. De gemeenten creeeren moedwillig een spitsmoment voor vrachtwagens en daarna gaan ze zeuren over de overlast. :shutup:

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Bericht door mavas » di 03 jul 2007, 21:51

Nog wat oudere artikelen hierover:
Engineering360 schreef:Den Haag wil milieuzone tegen 'vieze vrachtwagens'

10 januari 2007
(ANP) - De gemeente Den Haag begint een onderzoek naar een eventuele milieuzone in de binnenstad. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. In die zone mogen geen vervuilende vrachtwagens rijden. Het onderzoek moet duidelijk maken welke straten binnen die zone moeten vallen en wat het effect is op de luchtkwaliteit.

De komende maanden laat de gemeente, in overleg met transportorganisaties en ondernemers, verschillende scenario's onderzoeken met behulp van verkeerstellingen. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

De gemeente heeft onlangs samen met het Rijk, Rotterdam, Utrecht en een aantal kleinere steden een convenant over schoner vrachtverkeer ondertekend. Oudere, vervuilende vrachtwagens dragen een onevenredig groot deel bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Een van de opties die de steden gaan onderzoeken om hier iets aan te doen, is de instelling van een milieuzone.

Verder stimuleert de gemeente de bundeling van lading zodat hetzelfde wordt vervoerd met minder vrachtwagens. Als het onderzoek positief uitvalt, wil het college nog in 2007 een milieuzone instellen. Vrachtwagens zonder roetfilters mogen dan niet meer de zone in. Vanaf 2010 gaan nog strengere eisen gelden voor vieze vrachtwagens.

Den Haag is in milieukringen vooral bekend om de twee meest vieze straten van Nederland, de Amsterdamse Veerkade en de Stille Veerkade. De gemeente gaat de straten herinrichten en het doorgaand verkeer beperken om van die twijfelachtige eer af te komen.

De stad heeft voor het centrumgebied overigens ook een verkeerscirculatieplan ontwikkeld dat de bereikbaarheid en luchtkwaliteit moet verbeteren. Het plan verdeelt de binnenstad in drie sectoren. Automobilisten kunnen vanaf 2009 alleen nog via de ring van de ene naar de andere sector rijden. Het plan stuit op veel verzet van bewoners en vooral ondernemers die vrezen hun klandizie te verliezen.
Engineering360 schreef:Binnensteden verboden voor vuile vrachtwagens

22 maart 2007
(ANP) - Vanaf deze zomer worden vervuilende vrachtwagens geweerd in veel Nederlandse binnensteden. Op 1 juli worden onder meer in Utrecht, Eindhoven en Tilburg de eerste 'milieuzones' ingesteld, waarbinnen alleen 'schonere' vrachtauto's, bijvoorbeeld met een roetfilter nog worden toegelaten.
Het verbod op vuile vrachtwagens komt voort uit een convenant dat tien gemeenten vorig jaar ondertekend hebben. De meeste Nederlandse gemeenten die kampen met luchtvervuiling hebben zich inmiddels bij het convenant aangesloten, liet een woordvoerster van het ministerie van VROM weten.

Ook Rotterdam gaat de milieuzone invoeren. "Een exacte datum durf ik niet te noemen", aldus een woordvoerster van de gemeente. Amsterdam en Den Haag laten nog onderzoeken wat de effecten van een 'milieuzone' zijn.

Voor de oudste vrachtwagens, volgens Europese normen type 0 en type 1 genoemd, betekent het verbod dat zij de steden per 1 juli niet meer in mogen. "Die zijn over het algemeen ouder dan 12 jaar en vervuilen het meest", aldus een woordvoerder van de gemeente Tilburg.

Vrachtwagens van type 2 en 3 krijgen tot december respijt, omdat de benodigde roetfilters nog niet allemaal leverbaar zijn. Bedrijven krijgen subsidie om de filters in te bouwen.

In Utrecht wordt de milieuzone met camera's in de gaten gehouden. In Tilburg wordt dit in eerste instantie door opsporingsambtenaren gedaan. Later schakelt ook de Brabantse stad over op een camerasysteem. De boete bij overtreding is 100 euro.

Steden die niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen, kunnen door de Raad van State gedwarsboomd worden in hun bouwplannen.
Engineering360 schreef:Rotterdam weert vieze vrachtwagens uit centrum

23 mei 2007
(ANP) - Vervuilende vrachtwagens worden vanaf half september geweerd uit de Rotterdamse binnenstad. De gemeente wil dat dan de zogenoemde milieuzone voor vrachtwagens is ingevoerd. De vrachtauto's moeten voldoen aan de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide of moeten een roetfilter hebben.

De maatregel is onderdeel van het convenant tussen tien gemeenten, de ministeries VROM en Verkeer en de brancheorganisaties van vervoerders. Eerder was al bekend dat op 1 juli onder meer in Utrecht, Eindhoven en Tilburg de eerste 'milieuzones' worden ingesteld, waarbinnen alleen nog schonere vrachtauto's en vrachtauto's met een roetfilter worden toegelaten.
Engineering360 schreef:Breda stelt invoering milieuzone uit na kritiek

27 juni 2007
(ANP) - De gemeente Breda stelt de invoering van een milieuzone uit. Het college heeft dat woensdag besloten na boze reacties uit de transportbranche die de gemeente een eenzijdig optreden verweten en om arbitrage hadden gevraagd. Klik hier voor het persbericht van de gemeente.

In de komende drie maanden gaat Breda alsnog overleggen met het lokale bedrijfsleven en de brancheorganisaties over regels voor vrachtwagens in de binnenstad. De grote Brabantse steden hadden eerder 1 juli als uniforme invoeringsdatum afgesproken. Ook in Den Bosch en Tilburg werd dat niet gehaald.

Verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn blij met het besluit van de gemeente Breda, maar zeggen dat de invoering van milieuzones moeizaam verloopt. "Veel gemeenten concentreren zich op snelheid maar gaan voorbij aan goede afstemming en onderbouwing."

Volgens een gezamenlijke verklaring gaat het in Utrecht bijvoorbeeld erg goed maar is daarentegen in Eindhoven protest aangetekend tegen invoering op 1 juli. In Amsterdam werd dinsdag een intentieverklaring getekend.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20359
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Bericht door waldo79 » wo 04 jul 2007, 11:12

Hoop dat in Breda het verstand zegeviert boven het snelle graaien :?

Gebruikersavatar
Hajo
2x3 autosnelweg
Berichten: 8554
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 11:17
Locatie: Zeist

Bericht door Hajo » do 05 jul 2007, 13:46

René schreef:Uiteraard zal deze symboolpolitiek geen meetbaar effect hebben op het milieu. Wel op de portemonnee, maar dat is natuurlijk weer wat anders...
Mee eens en dat vrees ik ook. ;)
Donateur Vereniging Wegenforum

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15163
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » do 05 jul 2007, 18:22

Het zal voor de lucht wel niet veel schelen denk ik. Wel is het zo dat marktmannen en kermisexploitanten getroffen worden, aangezien die vaak nog wat oudere vrachtwagens rijden. Maargoed, daar komen ze vanzelf wel achter... :roll:

Pino
4x3 autosnelweg
Berichten: 21475
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 9:17
Locatie: Sesamstraat

Bericht door Pino » do 05 jul 2007, 18:44

De overheid subsidieert op dit moment niet voor niets de aankoop van roetfilters. Aan het nuttig effect ervan wordt geloof ik alleen door René getwijfeld. Die dingen moeten er gewoon komen, oude vrachtwagen of niet, anders staat aan de andere kant weer iedereen tegen dezelfde gemeentes te klagen dat ze hun fijnstofnormen niet halen.

Je kunt vóór of tegen een verbod op vrachtwagens zonder roetfilter zijn. Wat ik dan weer niet snap is dat het verbod door de usual suspects weer wordt gekwalificeerd als gegraai uit de portemonnee van de autogebruiker. De personenauto merkt er sowieso niets van (maatregel tegen vrachtverkeer) en het is evenmin een extra belasting die de overheid uit je portemonnee graait.

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15163
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Bericht door Via » do 05 jul 2007, 20:14

Dus een Euro1 met roetfilter wordt wel toegelaten in die milieuzones?

Dan neem ik mijn woorden terug, een roetfilter inbouwen is een kleine moeite en levert veel meer op. :)

Schenker
verkeersader
Berichten: 869
Lid geworden op: zo 19 nov 2006, 15:39
Locatie: Haag van de Graaf

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Schenker » wo 22 aug 2007, 17:42

^^
Zo simpel ligt het niet helemaal. Bij auto's zit het zo: als ze standaard zijn uitgerust met zo'n filter heeft het (veel) zin, omdat het filter is afgestemd op het model auto. Bouw je hem later in, treden er complicaties op. Ik weet even niet meer waar ik het van heb, maar er kunnen in zo'n geval kleine hoeveelheden stoffen gevormd worden die veel schadelijker zijn dan roet.

Ik ga er van uit dat vrachtwagens precies hetzelfde geldt.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door mavas » za 22 sep 2007, 20:36

Haarlems Dagblad (21-9-'07) schreef:Haarlem wil vieze vrachtwagens weren

De gemeente Haarlem onderzoekt de mogelijkheid om vieze vrachtwagens te weren in bepaalde delen van de stad. In die gebieden mogen dan alleen nog vrachtwagens komen met schone motoren of met een roetfilter. Op deze manier kan de uitstoot van schadelijke stoffen verder worden teruggedrongen. Elders in het land zijn Utrecht en Eindhoven al begonnen met het instellen van milieuzones en deze maand volgen nog enkele grote steden. Wanneer Haarlem volgt is nog onbekend.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Stefan » zo 23 sep 2007, 9:55

De bordjes in Utrecht hangen er zeker al een paar weken. Merkwaardig genoeg mogen wel de Volvo-Den Oudsten stadsbussen van het GVU de milieuzone betreden. Deze bussen uit 1990/1991 en 1993 komen nog uit een tijd voordat er emissienormen werden gesteld. In Breda doet eenzelfde situatie zich voor. Daar rijden nog DAF/Hainje-stadsbussen uit 1989 en 1992 rond.
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door mavas » do 20 dec 2007, 16:56

[url=http://www.haarlemsdagblad.nl/article2870206.ece]Haarlems Dagblad[/url] (19-12-'07) schreef:Vuile trucks blijven in centrum rijden

Haarlem gaat chauffeurs van vieze vrachtwagen niet beboeten. Volgens de gemeente hebben de vieze trucks nauwelijks effect op de luchtkwaliteit. Haarlem zette in 2006 nog een handtekening onder afspraken met het rijk en negen andere gemeenten de uitstoot van vieze vrachtwagens tegen te gaan. In steden als Eindhoven, Utrecht en Rotterdam zijn schone motoren en een roetfilter voor vervuilende vrachtwagens inmiddels verplicht. Wethouder Divendal wil in Haarlem echter niet zo ver gaan. Volgens de PvdA-er is het aandeel van de vieze vrachtwagens in de luchtkwaliteit 'gering'. ,,Het probleem is niet zo groot als wij altijd hadden verwacht. Maatregelen vrachtwagens te weren hebben nauwelijks rendement. De verbetering van de luchtkwaliteit is gering, in verhouding tot de kosten voor handhaving van zo'n verbod.''
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Rene » do 20 dec 2007, 19:40

Goh, de eerste stad die het licht ziet.
Dat zet die notoire anti-(vracht)auto maatregelen eens in een ander licht.

Ik walg van "beleid" dat enkel en alleen erop gericht is bij de bevolking een bepaalde geitewollensokken-mening over wegverkeer door de strot te duwen maar verder totaal niet effectief is.

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Re: Milieuzones in steden

Bericht door PW100 » vr 21 dec 2007, 15:13

Rene schreef:Goh, de eerste stad die het licht ziet.
Dat zet die notoire anti-(vracht)auto maatregelen eens in een ander licht.
Blijbaar zetten die aardgasbussen meer dan voldoende zoden aan den dijk . . . :dyn_hyp:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 41019
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Vinny » vr 21 dec 2007, 22:50

Dat was nou ook één van de argumenten voor de vertramming van buslijnen in stadscentra (en een verplichte overstap voor OV-reizigers aan de rand van steden), zodat milieuvervuilende dieselbussen niet meer geconcentreerd door het centrum zouden rijden (Leiden, Groningen, Nijmegen). Heel nieuw is het dus allemaal niet... ;)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

simon
autoweg
Berichten: 1935
Lid geworden op: di 11 dec 2007, 15:46
Locatie: Utrecht

Re: Milieuzones in steden

Bericht door simon » ma 24 dec 2007, 13:32

Algemeen Dagblad schreef:U rijdt Aken in met uw SUV, mag dat?

DEN HAAG/BERLIJN - De milieuzones in Duitse steden leveren problemen op voor Nederlandse toeristen en ondernemers. Dat vreest de Nederlands-Duitse Handelskamer in Den Haag. ,,Uit gesprekken met brancheverenigingen blijkt dat de meeste Nederlanders niet op de hoogte zijn en dat er verwarring is over de vraag met welke auto's men nog in een Duitse stad mag rijden", zegt Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskammer (DNHK). De eerste milieuzones treden al op 1 januari aanstaande in werking. De milieuzones in Duitse binnensteden zijn alleen toegankelijk voor vrachtwagens of personenauto's met een speciaal vignet. Maar weinig Nederlanders zijn ervan op de hoogte waar en hoe men een dergelijk vignet aanvraagt en wat dat kost. Daar komt nog bij dat elke stad zijn eigen regels mag vaststellen. De verscheidenheid aan groene, gele en rode labels, uitzonderingsregels en uitzonderingen op uitzonderingen is voor Duitse bestuurders al niet te overzien, zegt Gerberding. ,,Een regelchaos", oordeelt de DNHK- directeur.

De DNHK vraagt de Nederlandse regering met klem in gesprek te gaan met de Duitse autoriteiten. In Keulen, Hannover en Berlijn treden de milieuzones al op 1 januari 2008 in werking. ,,Het moet worden voorkomen dat ook andere steden hun zones inrichten voordat er uniforme regels zijn, die ook buiten de Duitse grens gecommuniceerd kunnen worden", beklemtoont Gerberding. De VVD en PVV verwerpen de Duitse milieuzones. ,,Straks krijgen we honderdduizenden milieuzones in Europa. Geen mens die het dan nog begrijpt", stelt Paul de Krom van de VVD. Barry Madlener van de PVV ziet de oude tollenaars terugkomen. ,,Bij elke stadspoort staat weer iemand zijn hand op te houden. Laten we dit toch niet doen, maar gewoon de auto's schoner maken." De PvdA staat achter de Duitse maatregelen. Kamerlid Lia Roefs: ,,We hebben nou eenmaal afgesproken dat alle Europese lidstaten eigen milieumaatregelen mogen treffen, dus dan gebeurt dat ook. In Nederland komen er nu ook al milieuzones om vervuilende vrachtwagens te weren. En daarbij, je kunt je auto ook gewoon op een transferium aan de grens van de stad laten staan. Dát is ook precies de bedoeling van het systeem: dat je het openbaar vervoer pakt."

jeroent
autoweg
Berichten: 2301
Lid geworden op: zo 17 apr 2005, 14:15
Locatie: 500 meter voorbij Midden-Limburg

Re: Milieuzones in steden

Bericht door jeroent » vr 28 dec 2007, 12:00

Algemeen Dagblad schreef: U rijdt Aken in met uw SUV, mag dat?
Ja geen enkel probleem, Aken gaat voorlopig geen milieuzones invoeren. In het grensgebied met Nederland plant alleen Keulen een Umweltzone en dan ook nog eens alleen in de Altstadt, waar je vanwege de drukte en parkeerproblemen eigenlijk nu al met de auto niet wilt komen. Toch vind ik het een belachelijke regeling vanwege de slechte verkrijgbaarheid van de stickers. Duitsers kunnen nog met hun autopapieren bij een garage of TÃœV zo'n ding halen, maar die begrijpen geen buitenlandse autopapieren. Dus tenzij je een "declaration of conformity" bij je auto hebt schijnt er zelfs een kleine keuring noodzakelijk te zijn. Te idioot voor woorden.
Hannover maakt nu al verschil tussen Duitse en niet-Duitse kentekenbewijzen (pas per 2009), dus ik denk dat er nog wel wat discussie op gang gaat komen.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door mavas » do 18 feb 2010, 21:52

Slecht nieuws voor de milieuzones. Zou dit het einde betekenen of juist een opmaat naar strengere maatregelen?
TNO schreef:Euro 5 trucks in stad vuiler dan gedacht

Recent onderzoek van TNO heeft aangetoond dat vrachtwagens met een Euro 5-motor in de binnenstad tot wel 30 procent meer NOx uitstoten dan tot nu toe werd gedacht. NOx is de verzamelnaam van NO (stikstofmonoxide) en NO2 (stikstofdioxide). Vooral van NO2 wordt aangenomen dat het slecht is voor de gezondheid van mens en dier.
Maar wat is de reden van deze opmerkelijk hogere uitstoot van stikstofoxide in de binnensteden van Euro 5 motoren?
Volgens Ruud Verbeek van TNO heeft het te maken met de manier waarop door fabrikanten de verschillende typen motoren doormeten. Verbeek: “Uit deze metingen komt een gemiddelde uitstoot op papier te staan. Dat cijfer is niet representatief voor alle rijomstandigheden, vandaar dat er minder positieve resultaten mogelijk zijn in het stadsverkeer.”

Ongewenst
Even technisch: Stikstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding; stikstofdioxide bij een goede verbranding in de motor. Maar alle uitstoot van stikstofmonoxide wordt uiteindelijk van nature omgezet in het schadelijke NO2, afhankelijk van de weersomstandigheden. Meer uitstoot van NOx (NO en NO2 samen) is dus hoe dan ook altijd onwenselijk.

Katalysator
Het probleem van de hogere uitstoot van NOx zit ‘m in de katalysator, die alleen optimaal werkt bij de juiste temperatuur. Tijdens stadsverkeer komt de katalysator niet voldoende op temperatuur, vandaar dat er meer slechte uitstoot plaatsvindt.
Een streep dus door de rekening van milieuwethouders in de grote steden, die op grote schaal bezig zijn milieuzones in te stellen om de lucht in de binnensteden schoner te maken. Maar er is wel een lichtpuntje… Want uit het zelfde rapport blijkt dat de uitoot van stikstofoxiden op de snelweg een stuk lager ligt.

Strengere keuring
Is er een kans dat de binnensteden nu versneld allerlei extra maatregelen - of mileuheffingen - gaan invoeren om door ontmoediging alsnog de gestelde doelen qua uitstoot te halen? In ieder geval heeft mister Cramer van Milieu de Europese commissie op de hoogte gebracht van de uitkomsten van dit TNO-onderzoek. En dat gaat waarschijnlijk gevolgen hebben voor de typekeuring van toekomstige Euro 6 motoren, die vermoedelijk veel specifieker getest gaan worden onder verschillende rijomstandigheden.

Twijfel
Brancheorganisaties TLN en EVO twijfelen aan de methode van onderzoek, omdat TNO maar bij 7 trucks metingen heeft verricht - zij vinden dit geen representatief onderzoek, maar volgens Verbeek is het gehouden onderzoek geheel wetenschappelijk verantwoord.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Bart » vr 19 feb 2010, 9:39

het einde van de milieuzones denk ik niet...

Wat er eigenlijk wordt beweerd, is dat Euro V - vrachtauto's minder schoon zijn dan eerder verwacht. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze vrachtauto's viezer zijn dan Euro IV en eerdere vrachtauto's. Het zijn nog steeds de schoonste vrachtauto's in de markt.

Het afsluiten van stadscentra voor oudere vrachtauto's heeft dus nog steeds effect (de viezere vrachtauto's mogen er immers nog steeds niet in), alleen is het effect wat minder schoon.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Rene » vr 19 feb 2010, 9:42

^^
De vraag wordt alleen nog prangender in hoeverre het zeer beperkte effect van de milieuzone-maatregel nog opweegt tegen de maatschappelijke impact.
Want voor de geleidelijke overgang naar Euro-5 motoren heb je andere maatregelen die veel beter werken, in de fiscale bedrijfssfeer.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Bart » vr 19 feb 2010, 11:05

^^ in de fiscale sfeer ingrijpen kan werken, maar dat zal niet in de sfeer van 'belonen' worden (iets met heroverwegen). Bovendien heeft het een soortgelijk effect.

De maatschappelijke impact is niet zo heel groot. Het is meer dat er aversie lijkt te bestaan tegen alles wat afwijkt van de status quo (autorijden in elk voertuig, op elke plaats en op elk moment). Milieuzones zijn vrij elegant en duidelijk uit te leggen. Veel duidelijker dan vage fiscale constructies.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Rene » vr 19 feb 2010, 17:43

Milieuzones treffen bedrijven waarvan het investeringsritme niet 100% overeenkomt met de ontwikkeling die de overheid nastreeft, en ontneemt hen broodwinning waardoor ze nog minder snel kunnen investeren. Een vrachtwagen die 5 jaar geleden is gekocht is nu immers nog niet afgeschreven, maar kan door milieuzones niet meer optimaal gebruikt worden. Fiscaal regime sluit daardoor veel eleganter aan bij de individuele investeringsritmes van ondernemers dan milieuzones dat doen. En een fiscaal regime is prima uitlegbaar, net zoals zovele andere fiscale stimulerings- en afstraffingsmaatregelen.

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door mavas » vr 19 feb 2010, 20:59

En zou zo'n bedrijf die vrachtwagen dan niet kunnen verkopen in een gebied waar ze geen milieuzones hebben?
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Rene » vr 19 feb 2010, 21:10

^^
En dat gaat ze dan zeker geen extra afschrijving kosten, denk je ?

Gebruikersavatar
mavas
2x5 autosnelweg
Berichten: 18059
Lid geworden op: do 31 mar 2005, 17:27
Locatie: Zuid-Kennemerland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door mavas » vr 19 feb 2010, 21:17

Dat zou goed kunnen, maar het is wel een mogelijkheid om de kostenpost minder verliesgevend te maken. En misschien zijn er nog wel meer mogelijkheden. Je ziet overigens dat bedrijven die inventief zijn het in een crisis of bij veranderingen het wel redden en degene die vasthouden aan het oude stramien kopje onder gaan.
Noord-Hollandse wegen, dé site voor ontwikkeling van de provinciale wegen in Noord-Holland
Bezoek ook eens de Wegenwiki, dé wiki voor verkeer

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36576
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Rene » vr 19 feb 2010, 21:48

Alleen hebben veel bedrijven op dit moment simpelweg niet de middelen om anti-cyclisch te investeren.
Met dit soort draconische maatregelen draai je ze simpelweg de nek om.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Bart » za 20 feb 2010, 10:56

^^ de milieuzones zullen bij faillissementen ongetwijfeld als schuldige worden aangewezen, maar eigenlijk is een faillissement op dit moment meer het gevolg van de economische malaise en het niet goed genoeg kunnen aanpassen. Dat geldt voor transporteurs, maar ook voor autofabrikanten. Alleen met klauwen vol subsidies kan de laatstgenoemde het hoofd een beetje boven water houden.

Er zijn de afgelopen jaren erg veel logistieke bedrijfjes gekomen, variërend van koeriers met kleine bestelauto's, tot internationale transporteurs. Wat is de gemene deler: het zijn verhoudingsgewijs veel ZZP-ers die meer zelfstandigheid wilden dan bij een groter transportbedrijf. Tja, dan loop je het risico dat je eerder onderuit gaat door economische malaise en veranderende regelgeving. Eigenlijk is het niet veel meer dan een sanering die toch al onvermijdelijk was.\

Dit staat natuurlijk los van de vraag of milieuzones effect hebben of niet. Ik denk nog steeds van wel om de volgende redenen:
- in zones is de milieudruk hoog: veel vervuilingsbronnen (kachels, airco's, werkplaatsen, wegverkeer e.d.) in een klein gebied. Met een milieuzone gaat de achtergrondconcentratie en de piek wat naar beneden
- fiscale regelingen (lees: subsidies) zijn een verstoring van een markt die al verziekt is (zie boven). Een milieuzone past wel in deze tijd (los van wat je er van vindt). Er wordt al jaren over gesproken en mee geëxperimenteerd. Dan is zo'n ontwikkeling niet echt een verrassing.
- er gaat een preventieve werking van uit. Niet alleen de huidige vrachtauto's (ouder dan euro V) komen er niet in, maar nieuwe ook niet. Er zal dus - zonder staatssteun o.i.d. - een versnelling optreden van het vernieuwen van het wagenpark.

Overigens ben ik wel van mening dat de milieuzones niet alleen voor vrachtauto's moet gelden. Ik zou pleiten voor een bredere aanpak, dus ook een verbod op:
- bestelauto's op diesel (zonder roetfilter e.d.)
- tweetakt-voertuigen (brommers en oude barrels als Trabantjes)

Samen met: meer parkeerdozen aan de rand van steden met goede OV-regelingen (bijv: 5 euro voor een dag parkeren én gratis OV van/naar de binnenstad)
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9045
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Ds79m » za 20 feb 2010, 11:32

Bart schreef:^^ de milieuzones zullen bij faillissementen ongetwijfeld als schuldige worden aangewezen, maar eigenlijk is een faillissement op dit moment meer het gevolg van de economische malaise en het niet goed genoeg kunnen aanpassen. Dat geldt voor transporteurs, maar ook voor autofabrikanten. Alleen met klauwen vol subsidies kan de laatstgenoemde het hoofd een beetje boven water houden.
Ongeacht of dit klopt of niet, vind ik dit geen excuus voor extra overheidsbemoeienis met een miniem effect.
Samen met: meer parkeerdozen aan de rand van steden met goede OV-regelingen (bijv: 5 euro voor een dag parkeren én gratis OV van/naar de binnenstad)
Dit is iets voor de theorie. In de praktijk gaat het nooit werken dat iemand eerst een half uur in de file gereden heeft, dan 10 minuten in de regen op een propvolle bus moet wachten en daarna nog 800 meter te voet naar zijn werkplaats moet.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: Milieuzones in steden

Bericht door Bart » za 20 feb 2010, 14:18

Ds79m schreef:
Bart schreef:^^ de milieuzones zullen bij faillissementen ongetwijfeld als schuldige worden aangewezen, maar eigenlijk is een faillissement op dit moment meer het gevolg van de economische malaise en het niet goed genoeg kunnen aanpassen. Dat geldt voor transporteurs, maar ook voor autofabrikanten. Alleen met klauwen vol subsidies kan de laatstgenoemde het hoofd een beetje boven water houden.
Ongeacht of dit klopt of niet, vind ik dit geen excuus voor extra overheidsbemoeienis met een miniem effect.
Fiscale voordelen op nieuwe vrachtauto's (subsidie voor de te grote transportsector dus) is ook overheidsbemoeienis met een niet-vastgesteld effect en is net zo ongewenst.
Ds79m schreef:
Bart schreef:Samen met: meer parkeerdozen aan de rand van steden met goede OV-regelingen (bijv: 5 euro voor een dag parkeren én gratis OV van/naar de binnenstad)
Dit is iets voor de theorie. In de praktijk gaat het nooit werken dat iemand eerst een half uur in de file gereden heeft, dan 10 minuten in de regen op een propvolle bus moet wachten en daarna nog 800 meter te voet naar zijn werkplaats moet.
Dat is helemaal geen theorie, in Amsterdam en Utrecht werkt het heel aardig. Je moet er alleen wel voor zorgen dat de parkeertarieven aan de randen van de (binnen)steden substantieel lager liggen dan in het centrum zelf. In Amsterdam doen ze dat goed, in Utrecht net wat minder.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...