Belgische wegnummering

Discussies over de bewegwijzering, bebording en wegnummering

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40282
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Belgische wegnummering

Bericht door Vinny » vr 17 jun 2005, 1:16

In België is ook een systeem voor het toekennen van wegnummers.

N: Nationale wegen
De N 1 t/m N 9 vormen de N wegen van het eerste niveau, dat zijn wegen die uitstralen vanuit Brussel en kloksgewijs oplopen (N 1 naar het Noorden, N 2 naar het noord-oosten etc.). Ze vormen het 'eerste net'.
De N x0 wegen zijn wegen die sequentieel zijn toegekend aan belangrijke wegen door het land heen. Ze verbinden de ééncijferige N wegen en vormen samen het 'tweede net'
De overige tweecijferige N wegen zijn wegen die zijn geclusterd per provincie. Het eerste cijfer geeft aan in welke provincie de weg (grotendeels) ligt. Deze N wegen vormen het 'derde net'
Driecijferige N wegen zijn minder belangrijke wegen in de provincie. Ook geeft het eerste cijfer de provincie aan, de andere cijfers zijn willekeurig verdeeld. In sommige provincies komen cluseringen voor, soms zijn het afleidingen van andere wegen en soms worden deze wegen puur opéénvolgend genummerd.
In 1985 is de nummering van N wegen drastisch omgegooid. Omdat veel nieuwe wegen door de toenmalige traditie van opéénvolgende toekenning van wegnummers hele hoge nummers kregen, is besloten om de zonering in te voeren en veel nummers te hernummeren zodat belangrijke N wegen een tweecijferig nummer konden krijgen. Het oorspronkelijke spinnenweb rond Brussel bleef echter intact. Veel nieuwe nummers werden overigens afgeleid van hun oude nummer, of bleef zelfs intact.

A: Autosnelwegen:
1 en 2 cijferige A wegen zijn veelal afgeleid van parralellopende N wegen. Aangezien de nummering van de A wegen niet is veranderd in 1986 is dat niet altijd meer terug te zien. A wegen die sedertdien zijn aangelegd volgen echter niet altijd meer een N weg, zoals de A 18. Dit lijkt meer ingegeven door een zoneringsdrang: 1x wegen in het westen en 2x wegen in Limburg en de Ardennen. Het in 1992 geïntroduceerde wegnummer A 11 lijkt een streven naar een nieuw spinnenweb rondom Antwerpen te zijn. A nummers verschijnen overigens alleen op de wegwijzers als betreffende snelweg geen E nummer heeft.
driecijferige A wegen zijn van de vorm A p0x, behalve de A 112. Ze zijn opéénvolgend genummerd, waarbij de p staat voor de provinciecode. Het zelfde geldt overigens ook op voor B nummers. Een B staat voor 'Bretelle' een verbindingsweg tussen een A weg en een andere weg. Bretelles zijn wel als autosnelweg gekwalificeerd, alleen meestal niet aangegeven op de bewegwijzering.

R: Ringwegen:
Ringwegen zijn ook genummerd, en België heeft als een van de zeer weinige landen ter wereld een aparte belettering. Overigens sterft deze uit op de bewegwijzering.
De R 0 is de ring rond Brussel, en de R 1 t/m 10 betreft allemaal ringen rondom de grootste plaatsen van België. De meeste zijn overigens ook tenminste gedeeltelijk uitgevoerd als autosnelweg.
Tweecijferige ringwegen zijn weer geclusterd per provincie. Een R p0 wil altijd zeggen dat de ring om de hoofdstad van de provincie heen is. (p staat weer voor provinciecode) Hogere nummers zijn opéénvolgend genummerd. Driecijferige R wegen komen niet voor.

Dan zijn er nog T wegen, dat betreft over het algemeen fietspaden en kleine verbindingswegen en P wegen, die hier en daar Provinciale wegen moeten voorstellen. Deze zijn zeer zeldzaam. Er schijnen een paar P wegen in de ardennen te lopen.

Op mijn yahoogroep staat een uitgebreidere beschrijving. Op de website van Marcel http://www.monterie.com is ook een lijst te vinden, en voor een compleet en actueel overzicht van alle wegnummers in België kun je ook op de website van Erwin terecht: http://www.autosnelwegen.net.
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Mikhail
expressweg
Berichten: 3149
Lid geworden op: zo 29 jan 2006, 18:18

Bericht door Mikhail » di 31 jan 2006, 12:46

Ik vind dat Belgie een land is dat dwarsligt in de wegcode van Europa :? elk buurland van belgie heeft mooie verzorgde signalisatie :D en wij dan al die verouderde troep :s en iedereen geeft A en E nummering aan, behalve wij belgen :s kan ik me zo in ergeren :p

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 21599
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: Belgische wegnummering

Bericht door harry » di 31 jan 2006, 15:55

Vinny schreef:R: Ringwegen:
de R 1 t/m 10 betreft allemaal ringen rondom de grootste plaatsen van België.
Maak hier maar R1 t/m R9 van. De R10 valt gewoon onder de nummering van R-wegen in de provincie Antwerpen.

Trouwens, bij "nummering per provincie" kun je nog opmerken dat Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel gezamenlijk 1 nummering hebben.
https://wegnummers.nl foto's van genummerde wegen in Europa (o.a. NBA: https://wegnummers.nl/nba)
http://borden.plaatsengids.nl foto's van plaatsnaamborden
--Harry.