"Roetfilters binnenkort gratis"

Over de relatie tussen verkeer en milieu

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

"Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Rene » ma 27 aug 2007, 10:03

AD (25-8-2007) schreef:Roetfilter binnenkort gratis voor iedere automobilist

CULEMBORG Bezitters van een auto met dieselmotor kunnen binnenkort zonder een cent te betalen het milieu een grote dienst bewijzen. Zij krijgen het aanbod om geheel gratis een roetfllter te laten monteren.
Er bestond al een overheidssubsidie van 500 euro om auto's achteraf uit te rusten met zo'n filter dat de uitstoot van schadelijke fijnstof tegengaat. Dat bedrag bleek in veel gevallen niet alle kosten te dekken; de automobilist moest vaak tot 300 euro bijbetalen en haakte daardoor af.
Dat kan béter, vonden Betuwenaren Ingrid Hofstede-Van der Lingen en Peter van der Wulp. Zij ontdekten dat de subsidieregeling voor personenwagens nauwelijks bekend was bij autobezitters, garagebedrijven en fabrikanten. En dat terwijl het om een relatief grote markt gaat: er zijn nog altijd zo'n 1,2 miljoen diesels van voor 2005 die zonder roetfilter rondrijden.

De oplossing van het tweetal was even geniaal als eenvoudig. „Wij hebben verschillende partijen aan elkaar gekoppeld, goede afspraken gemaakt over onder meer grootschalige inkoop en sponsors gezocht, waardoor het mogelijk bleek automobilisten een gratis roetfilter aan te bieden en tegelijk te zorgen dat het inbouwbedrijf er ook nog iets aan overhoudt." De ANWB wil zaken doen met de twee, het ministerie van VROM heeft een aanbevelingsbrief opgesteld voor elke automobilist die zich aanmeldt. Autobezitters reageren' soms verbaasd als we hen benaderen, maar er zit beslist geen addertje onder het gras."
Als dit waar is, en er inderdaad geen rare addertje onder het gras zitten, dan rijden er over niet al te lange tijd alleen nog maar schone diesels rond. Het aantal mensen dat dat dan niet zal doen is volgens mij op de vingers van één hand te tellen. Dan wordt het tijd om de dieselpersonenwagens maar eens minder te gaan belasten, in plaats van meer.

Gebruikersavatar
Jeroen
2x2 autosnelweg
Berichten: 6377
Lid geworden op: do 23 jun 2005, 17:27
Locatie: Ergens op de rechterrijstrook

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Jeroen » ma 27 aug 2007, 10:52

Maar waar halen ze het geld vandaan? Als alle dieselautobezitters zonder roetfilter zo'n roetfilter zouden nemen doen praat je over zowat een miljard euro aan subsidie. :shock:

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22749
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door harry » ma 27 aug 2007, 15:57

Ik rij al een paar maanden met een gratis roetfilter. Kennelijk een aanbod van mijn garage. (Wittebrug, Den Haag.)
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 75878
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Chris » ma 27 aug 2007, 16:25

Jeroen schreef:Maar waar halen ze het geld vandaan? Als alle dieselautobezitters zonder roetfilter zo'n roetfilter zouden nemen doen praat je over zowat een miljard euro aan subsidie. :shock:
Nou en? De automobilist brengt miljarden aan milieuaccijnzen over brandstof op. Laat dat maar eens goed besteed worden.

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door R4 » ma 27 aug 2007, 16:42

Een addertje: de technologie van roetfilters staat nog niet volledig op punt. Je haalt er enkel rendement uit wanneer je voldoende op snelle wegen rijdt. Wie bijna enkel in stadsverkeer rijdt, zal eerder last krijgen van een niet-goed werkende roetfilter.

Kortom, er is nog geen garantie op schone diesels. Overigens, roet is maar een van de vervuilende uitstoten van een diesel.

Maar: dit neemt niet weg dat ik het wel een goed initiatief vind ;)
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10217
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Peter » di 28 aug 2007, 13:25

harry schreef:Ik rij al een paar maanden met een gratis roetfilter. Kennelijk een aanbod van mijn garage. (Wittebrug, Den Haag.)
Wittebrug was in ieder geval vroeger een belachelijk dure VW-garage. En de service was ook niet geweldig. Misschien houden ze nog steeds geld over aan jouw onderhoud én dat van jouw nieuwe filter :)

Heb jij bewust voor Wittebrug gekozen (kosten en service) ? Wellicht zijn ze de laatste jaren beter geworden, maar ik kom er nooit meer....
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Stefan » di 28 aug 2007, 13:43

Peter schreef:Wittebrug was in ieder geval vroeger een belachelijk dure VW-garage. En de service was ook niet geweldig. Misschien houden ze nog steeds geld over aan jouw onderhoud én dat van jouw nieuwe filter.
[[Off Topic Mudus Aan]]Ik ken iemand die een VW Polo had (tot ongeveer een jaar terug) met enkele problemen en die was totaal niet te spreken over de service van Wittebrug. Hij is ook gelijk genezen van VW. De reparatie van de auto was duur, alleen die viel gelukkig onder de garantie (en daarbij was het een leasebak)[[Off Topic Modus Uit]].

In Frankrijk doen ze het anders. Daar belonen ze de burgers die hun oude milieuvervuilende auto naar de sloop brengen.
Jaren tachtig, prachtig!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Rene » di 28 aug 2007, 15:51

Financieele Dagblad (28-8-2007) schreef:Verdubbeling van budget voor inbouw van roetfilters

AMSTERDAM — Het ministerie van Vrom stelt € 20 miljoen extra beschikbaar voor de inbouw van roetfilters op dieselpersonen- of bestelauto's. Vanwege het grote aantal ingediende subsidieaanvragen, verhoogt het ministerie het subsidiebudget voor 2007 tot € 40 miljoen. Voor de inbouw van een roetfilter in een bestaande auto ontvangt de eigenaar € 500 subsidie op de totale rekening. Die subsidie dekt voor 60% tot 100% de kosten van een roetfilter.

De subsidieregeling maakt deel uit van een pakket aan stimuleringsregelingen voor roetfilters en schonere motoren. Het doel daarvan is om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door de uitstoot van fijn stof te reduceren.

Het aantal ingebouwde filters in bestaande personen- of bestelauto's nadert de 30.000. Inmiddels hebben ruim 4000 APK-garages een contract getekend om de filters te mogen inbouwen. Het plaatsen van een roetfilter op een bestaande diesclauto (retrofit) levert volgens het ministerie een bijdrage aan de volksgezondheid. Een retrofit roetfilter op een personenauto zorgt voor een afname van schadelijke uitstoot van gemiddeld 40%.

Sinds medio 2005 geeft het ministerie, bij de aankoop van een nieuwe dieselauto met roetfilter, € 600 korting op de aanschafbelasting. Van het totaal aantal nieuw verkochte dieselauto's wordt 63% met roetfilter verkocht. Een roetfilter op een nieuwe auto houdt 99% of meer van de roetdeeltjes tegen.

Bart
autoweg
Berichten: 1875
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:27
Locatie: Den Haag

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Bart » vr 31 aug 2007, 15:45

Wanneer er steeds meer auto's fabriek af worden geleverd, dan zullen er op termijn steeds minder retro-filters nodig zijn. Veel klanten van roetfilters betalen dus gewoon een beetje extra aan de autofabrikant, omdat de fabrikant op termijn (ik dacht 2009) verplicht is om roetfilters op diesels te fabriceren. Subsidieregelingen zijn dan voor nieuwe auto's niet meer nodig, hooguit voor de bestaande (die dus al steeds vaker van roetfilters zijn voorzien).

Gratis roetfilters zijn leuk en aardig, maar ik zou eigenlijk liever zien dat zoiets via de wegenbelasting wordt geregeld. Een registratie op RF achter de diesel geeft aan dat er een roetfilter op zit (ook eenvoudig te controleren bij APK etc.). Er blijven echter nog meer nadelen overeind van diesels: ze stoten aanzienlijk meer NOx uit dan benzinemotoren, doordat de verbrandingstemperatuur bij diesels hoger ligt dan bij benzine. De CO2 mag dan lager zijn bij diesels, maar de NOx is dat dus duidelijk niet en de NOx is wel hard gereguleerd in wetgeving waar het gaat om wegenaanleg. Vanuit mijn planstudieblik zou ik dus liever benzineauto's dan dieselauto's zien...

Wanneer diesel zou kunnen ontbranden bij dezelfde temperatuur als bij benzine is het probleem van vuile diesels opgelost. Die oplossingen zullen er komen, ik denk dat menig autofabrikant er een paar R&D-teams op heeft zitten om de NOx-emissies van diesels naar beneden te helpen.
Bart - als alles op jou afkomt, zit jij op de verkeerde baan...

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Rene » vr 31 aug 2007, 15:53

Bart schreef:en de NOx is wel hard gereguleerd in wetgeving waar het gaat om wegenaanleg
Daar ligt het primaire probleem. De normen zijn veel te streng.
Maar secundair is het wellicht goed om te beseffen dat de emissie van NOx door diesels voor het grootste deel door het vrachtverkeer veroorzaakt wordt. Maar in aantallen voertuigen is het aandeel vrachtverkeer flink minder dan het aandeel personendiesels. Een maatregel als de Vlamingen nu voorstellen inzake vrachtverkeer zou voor onze wegaanlegprocedures daarmee wellicht ook zoden aan de dijk kunnen zetten. :idea:

R4
expressweg
Berichten: 2975
Lid geworden op: vr 17 jun 2005, 0:21
Locatie: Lochristi

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door R4 » vr 31 aug 2007, 15:58

@René: daarmee bedoel je waarschijnlijk het proefproject om vrachtwagens meer buiten de spits, in de late ochtend te laten rijden?
België, het land van de sympathieke chaos, maar ook van frieten en bier natuurlijk!

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Rene » vr 31 aug 2007, 15:58

@R4: Inderdaad ja.

Matt
verkeersader
Berichten: 575
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 16:39
Locatie: Nuth

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Matt » vr 31 aug 2007, 16:14

Bart schreef:Die oplossingen zullen er komen, ik denk dat menig autofabrikant er een paar R&D-teams op heeft zitten om de NOx-emissies van diesels naar beneden te helpen.
`Beter nog, zo een oplossing bestaat al en wordt toegepast: de Toyota D-CAT.
Fahrn, fahrn, fahrn, auf der Autobahn...

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20467
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door waldo79 » vr 31 aug 2007, 22:05

@René: een versoepeling van normen zit niet in het verschiet. Zeker nu fabrikanten al hebben aangetoond betere motoren te kunnen leveren binnen acceptabele termijn. Geloof zelfs dat D-Cat motor van Toyota ook nog loopt als de brandweer. :)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36620
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Rene » di 25 sep 2007, 18:14

[url=http://www.nu.nl/news/1248675/86/Roetfilter_geen_gevaar_voor_gezondheid.html]nu.nl[/url] (25-9-2007) schreef:Roetfilter geen gevaar voor gezondheid

AMSTERDAM - Er is geen aanleiding tot zorgen over schadelijke gezondheidseffecten van roetfilters in dieselauto's. Het gebruik van een filter doet daarnaast de uitstoot van fijnstofdeeltjes met 44 procent dalen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO in opdracht van minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA). In april verschenen berichten in de media dat door het ministerie gesubsidieerde roetfilters, die momenteel op auto's worden geplaatst, schadelijk zijn voor de volksgezondheid. De gesubsidieerde roetfilters zouden wel de grotere roetdeeltjes opvangen, maar de vorming van zeer fijne, giftige deeltjes veroorzaken. Cramer gaf TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daarop opdracht om de gezondheidseffecten te onderzoeken. Hieruit bleek in april al dat er geen reden was voor ongerustheid over de werking van roetfilters.
Om zeker te zijn hebben het RIVM en TNO een vervolgonderzoek gedaan. In het onderzoek zijn drie rijpatronen gesimuleerd: in de stad, buiten de stad en op de snelweg. Daarbij is de uitstoot van de auto's met en zonder retrofit-roetfilter gemeten. Hieruit zijn dus geen schadelijke gezondheidseffecten naar voren gekomen. Een roetfilter is een poreuze wand die uitlaatgassen doorlaat, maar roetdeeltjes opvangt. Met name uitlaatgassen van dieselauto's bevatten veel roet, het zogenoemde fijn stof.
Het ministerie heeft daarom een subsidie van vijfhonderd euro toegekend aan automobilisten die een roetfilter in hun dieselauto plaatsen, ongeveer tachtig procent van de aankoopprijs. Volgens het ministerie hebben ruim tienduizend automobilisten van de regeling gebruikgemaakt. Op basis van het onderzoek van TNO ziet Cramer geen reden om de subsidieregelingen voor het stimuleren van roetfilters aan te passen.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21870
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Wouter N14 » ma 08 okt 2007, 9:16

[url=http://www.ad.nl/binnenland/article1722350.ece]www.ad.nl[/url], 7 okotber 2007 schreef:
Grote twijfel over nut roetfilters

Door OLOF VAN JOOLEN

DEN HAAG - Het ministerie van VROM geeft dit jaar 110 miljoen euro subsidie aan mensen die een roetfilter op hun dieselauto, bestelwagen of truck monteren, terwijl niet is aangetoond dat de filters werken.

Het is de vraag of roetfilters de reductie daadwerkelijk bereiken.

Het kabinet trekt extra geld uit om de inbouw van roetfilters te stimuleren.

Vanwege het ontbrekende bewijs onthield het Centraal Planbureau (CPB) begin dit jaar de subsidieregeling het predikaat ‘effectief’.
,,VROM was niet in staat te zeggen hoeveel gram roet de filters tegenhouden,’’ zegt Annemiek Verrips van het CPB. ,,Daarom konden we niet zeggen hoe effectief de subsidieregeling is. Wellicht was het verstandig geweest om op kleinere schaal met de filters te experimenteren.’’
Het adviesorgaan van de overheid beoordeelde de regeling die geldt voor bestaande vrachtwagens. VROM heeft daarvoor dit jaar 70 miljoen euro beschikbaar. Daarbovenop komt nog eens 40 miljoen voor personenauto’s en bestelwagens. De achteraf gemonteerde filters werken allemaal volgens hetzelfde principe.
,,Je kan alles onderzoeken, maar soms moet je gewoon wat doen,’’ reageert woordvoerster Charlotte Menten van VROM op de beoordeling van het CPB. ,,De producenten hebben ons gegarandeerd dat de roetfilters de gevraagde reductie bereiken. TNO en de Duitse TÜV geven ook aan dat ze werken.’’
VROM meldde vorige week dat uit TNO-onderzoek blijkt dat een achteraf gemonteerd roetfilter op personenauto’s 44 procent van het fijnstof tegenhoudt.
Het rapport maakt het ministerie pas over enkele weken openbaar. Volgens TNO gebeurt dat omdat het nog niet klaar is. Het instituut stelt dat de ‘eerdere onderzoeken’ waaraan VROM refereert slechts ‘verkenningen’ waren.
Voor de TNO-proef gingen drie auto’s op de testbank. ,,Dat is niet veel,’’ erkent het ministerie. ,,Maar als we meer auto’s hadden bekeken, zou het onderzoek langer hebben geduurd.’’
De in roetfilters gespecialiseerde wetenschapper Michiel Makkee van de TU Delft zet grote vraagtekens bij het onderzoek. Hij betwijfelt of de filters de reductie daadwerkelijk bereiken.
De Zwitserse roetfilterdeskundige Andreas Mayer stelt dat in steden en gebieden met veel files zoals de Randstad, achteraf gemonteerde roetfilters helemaal niet werken.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20467
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door waldo79 » ma 08 okt 2007, 12:03

Die twijfel kan ik me voorstellen. Die roetfilters houden de grovere uitstoot tegen, terwijl juist de fijnere uitstoot funest is voor de gezondheid 8-)

Peter
2x4 autosnelweg
Berichten: 10217
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: "Roetfilters binnenkort gratis"

Bericht door Peter » ma 08 okt 2007, 18:53

Zelfs als ze niet helpen (of zelfs contraproductief zijn) voor afvangen van de PM2 (kleiner dan 2 micron) waarvan men vermoed dat ze het schadelijkst zijn), zal afvang van de deeltjes PM2 -PM10 wel zorgen dat we beter voldoen aan de Europese regels. Eén deeltje van 10 micron weegt 1000 maal zo veel als één deeltje van 1 micron (uitgaand van bolvormige deeltjes). Dat scheelt dus nog al in mg/m3.

Harde cijfers die volksgezondheid linken aan de fijnheid, samenstelling en bron van fijn stof heeft men echter niet. Alleen zeezout heeft men recentelijk eigenlijk als bron/samenstelling uitgesloten als schadebron.

Zelfs als je zeer aannemelijk kunt maken dat inbouw van een roefilter slecht is voor de gezondheid, dan moet je hem toch uitvoeren om te voldoen aan de regels, die juist voor de promotie van de gezondheid zijn gemaakt.

Een jurist kijkt nu eenmaal vrijwel altijd naar de regels, die voorgaan op het doel/achtergrond ervan. Pas als die niet duidelijk zijn kijkt de jurist naar het doel van de regels. Een beetje zoals sommige reli-fanaten ook doen.

Alleen bij zeer verouderde wetgeving wil een rechter wel eens een regel buiten werking (toepassing) verklaren.

Er is nog steeds een Europees debat de PM10 regeling te vervangen door een PM2.5 regeling, die de doelen in de grote stad nog onhaalbaarder maken overigens, omdat afvangen van groffe deeltjes dan niet meer meetelt in de oplossing.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...