Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Discussies over lokale weginfrastructuur, verkeerscirculatieplannen, parkeerbeleid en de relatie met de stedebouwkunde.

Moderator: Moderatoren

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17362
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door boe! » za 15 sep 2007, 16:32

Rondom de afrit Oog in Al op de A2 vinden tal van werkzaamheden plaats. Naast verbreding van de A2 en verdubbeling van het spoor komt er ook een nieuwe weg tussen Utrecht en Leidsche Rijn. Om deze weg mogelijk te maken, komt er een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze wordt de komende week geplaatst.
AD Utrechts Nieuwsblad schreef:Afbeelding
De Hogeweidebrug ligt al sinds vorig jaar in onderdelen op het voormalige terrein van UVV. FOTO HARRY VERKUYLEN

Nieuwe brug komt op zijn plek
UTRECHT - Verkeer in Utrecht moet de komende week rekening houden met afgesloten wegen door de plaatsing van de Hogeweidebrug. Daarmee wordt zaterdag begonnen en de werkzaamheden duren een week.

De brug, die Leidsche Rijn met de stad Utrecht moet verbinden, ligt al sinds vorig jaar in onderdelen op het voormalig sportpark Verthoren. Vraag is waarom de plaatsing niet gewoon in een dag kan plaatsvinden? Clemens Kars, projectmanager: ,,De brug mag maar korte tijd het Amsterdam Rijnkanaal versperren omdat het daar heel druk is met scheepvaartverkeer. We hebben van Rijkswaterstaat toestemming om het kanaal twee keer te versperren. In de tussentijd ligt de brug in het Merwedekanaal, waar het niet zo druk is. Daar komt bij dat de brug acht meter opgevijzeld moet worden. Dit gaat allemaal niet zo snel: het duurt een week.’’

Kars had gisteren nog last van een ’gezonde spanning’. ,,Tuurlijk heeft het veel impact zo’n groot project. Iedereen kent de techniek, dus we zijn voorbereid op alles.’’

Dit weekend is tot zondagochtend 12.00 uur het J.C. Verthorenpad afgesloten. De Keulsekade is zaterdag van 09.00 uur tot ’s nachts afgesloten tussen de Vleutensevaart en de Galjoenstraat.

Volgend weekend zijn er meer wegen afgesloten. Alle wegen die naar de huidige brug leiden, gaan zaterdagmorgen om 06.00 uur dicht.

Dit zal duren tot zondagochtend 09.00 uur. Het gaat om de volgende wegen: De af- en toerit 7 oost vanaf de A2 (Oog in Al), af- en toerit 7 oost (vanuit de stad via de Vleutenseweg vanaf de Vleutensevaart, Verlengde Vleutenseweg (tussen kruispunt Hogeweide en Vleitenseweg), Elektronweg (Lage Weide wel bereikbaar via de Zuilende Ring), Oude Vleutenseweg, het J.C. Verthorenpad en de Keulsekade (van het Spinozaplantsoen tot de Fregatstraat).

Ook het dienstrooster van de bussen richting Leidsche Rijn en omstreken is aangepast tussen zaterdagochtend 06.00 uur en zondagochtend 09.00 uur. Busreizigers worden aangeraden naar het centraal station te gaan en daar een bus te pakken. De Bus rijdt via een alternatieve route.

Wilt u de plaatsing van de brug live volgen? Kijk dan op http://www.utrecht.nl.
Utrecht.nl schreef:U kunt de invaaroperatie tijdens de weekenden (van vrijdag 14 september tot en met zondag 16 september en van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september) live volgen via de webcambeelden.

Videobeelden invaren Hogeweidebrug

Bereikbaarheid Utrecht West
Invaaroperatie en plaatsing Hogeweidebrug technisch hoogstandje
De 170 meter lange Hogeweidebrug is klaar om te worden ingevaren. De brug over het Amsterdam- Rijnkanaal vormt de belangrijkste verbinding tussen het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Op vrijdag 14 september start de gemeente Utrecht de spectaculaire invaaroperatie. Voor het technische hoogstandje zijn twee weekeinden nodig. De gemeente sluit uit veiligheidsoverwegingen tijdens de invaaroperatie tijdelijk een aantal toegangswegen af. Rijkswaterstaat regelt de scheepvaartbegeleiding en de stremmingen op het Amsterdam-Rijnkanaal en Merwedekanaal. Na plaatsing wordt de nieuwe brug aangesloten op het wegennet. Volgens de planning kan de nieuwe brug in juni 2008 in gebruik worden genomen.

In het weekend van 14-16 september wordt de brug vanaf het land op drijvende pontons geplaatst en naar het Merwedekanaal gevaren. Gedurende de week daarna wordt de brug op hoogte gebracht. In het weekend van 21-23 september is de invaar- en plaatsingsoperatie.

De Hogeweidebrug
Met een overspanning van bijna 170 meter, 26 meter in hoogte en 2.200 ton aan staal is de brug ook technisch bijzonder. De Hogeweidebrug heeft straks een belangrijke schakelfunctie in het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad voor het autoverkeer, HOV en fietsverkeer. De Hogeweidebrug komt te liggen in het verlengde van de Vleutenseweg en de Majellaknoop en is nodig voor de verbinding tussen Leidsche Rijn en de binnenstad van Utrecht. Naast ruimte voor auto's krijgt de nieuwe brug twee vrijliggende busbanen en komen er voet- en fietspaden. Als de Hogeweidebrug klaar is, wordt de bestaande Vleutensebrug verwijderd en komt daar een spoorbrug, die nodig is voor de verdubbeling van het spoor.
Rijkswaterstaat bouwt in dit gebied een landtunnel over de A2. In december zullen dan ook de op- en afritten 7 (Oog in Al) van de A2 worden verplaatst naar de nieuwe op- en afritten bij Lage Weide. Het is dan even wennen voor de weggebruikers; via een nieuwe weg vanaf afslag Lage Weide bereikt men dan de binnenstad.

Meekijken via webcam
Helaas kan de gemeente Utrecht vanwege de veiligheid, weinig ruimte organiseren om naar het spektakel te kijken. In de buurt is nauwelijks parkeerruimte beschikbaar en het werkterrein is hermetisch afgesloten ter bescherming van de mensen en zodat de werkers voldoende beweegruimte hebben. Wie toch live de invaaroperatie wil volgen, kan via http://www.utrecht.nl tijdens de weekenden (van vrijdag t/m zondag) webcambeelden bekijken. Na het plaatsen van de brug kunnen geïnteresseerden een reportage vinden op http://www.utrecht.nl/bereikbaarheid.

Hinderoverzicht
Gemeente Utrecht en Rijkswaterstaat streven er naar de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Toch is het voor de veiligheid van de omgeving nodig om af en toe wegen of vaarwegen af te sluiten.

Weekend 14-16 september
Verplaatsing brug van land naar Merwedekanaal. Een beperkt aantal wegen wordt afgesloten.

Wat is er afgesloten?
* Het J.C. Verthorenpad van vrijdagochtend 14 september 6.00 uur tot en met zondagochtend 16 september 12.00 uur
* De Keulsekade de gehele zaterdag 15 september vanaf 9.00 uur tot 's nachts tussen de Vleutensevaart en de Galjoenstraat.

Weekend 21-23 september
Plaatsing brug op definitieve plek. Alle wegen die naar de huidige brug leiden gaan de hele zaterdag vanaf 6.00 uur dicht tot zondagochtend 9.00uur.

Wat is er afgesloten?
* De af- en toerit 7 oost vanaf de A2, Oog in Al
* De af- en toerit 7 oost vanuit de stad via de Vleutenseweg vanaf de Vleutensevaart
* De Verlengde Vleutenseweg tussen kruispunt Hogeweide en de Vleutenseweg.
* De Elektronweg, Lage Weide blijft wel bereikbaar via de Zuilense Ring.
* De Oude Vleutenseweg
* Het J.C. Verthorenpad
* De Keulsekade vanaf het Spinozaplantsoen tot aan de Fregatstraat.
Bij slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.
De diverse omleidingroutes zijn aangegeven met gele borden.

Openbaar vervoer
De route van de buslijnen 27, 28, 37 en 39 is aangepast tussen zaterdagochtend 6.00 uur en zondagochtend 9.00 uur. De bussen rijden niet over de Vleutenseweg maar over de Graadt van Roggenweg. In Leidsche Rijn rijden de bussen een gewijzigde route. Lijn 36 rijdt in de richting van station Maarssen door Maarssenbroek.
Door de omleidingen is er geen busverkeer in Lage Weide en tussen Terwijde en station Maarssen.
De informatie over de omleidingen is te vinden op de haltes en op de website van GVU: www. gvu.nl.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36296
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Rene » za 15 sep 2007, 21:14

Vandaag nog over de oude brug geweest. Zal wel mijn laatste keer dan zijn geweest...
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Gebruikersavatar
Via
2x4 autosnelweg
Berichten: 14848
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Via » zo 16 sep 2007, 14:04

Wel een fraaie brug vind ik het, ik zag hem laatst vanuit de verte liggen. Overigens kan die hele omgeving daar wel een oppepper gebruiken qua aanzien... :)

Matthijs
expressweg
Berichten: 2639
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:01
Locatie: Malmö, Sverige

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Matthijs » zo 16 sep 2007, 18:31

René schreef:Vandaag nog over de oude brug geweest. Zal wel mijn laatste keer dan zijn geweest...
Nou, de oude blijft nog wel even liggen hoor, tot de nieuwe aanvoerwegen en het brugdek ook helemaal klaar zijn.

Wordt trouwens nog een hele operatie om die oude te slopen. Vamwege de ruimte kun je 'm niet zo makkelijk even wegtakelen om dat elders te doen.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Stefan » ma 17 sep 2007, 15:37

Matthijs schreef:Wordt trouwens nog een hele operatie om die oude te slopen. Vamwege de ruimte kun je 'm niet zo makkelijk even wegtakelen om dat elders te doen.
De oude Waalbrug bij Zaltbommel is ook gewoon gesloopt. Deze brug "lag" tussen de Martinus Nijhoffbrug en de oude spoorbrug.

De oude Vleutensebrug is overigens niet uniek. Er liggen ik weet niet hoeveel van dat soort bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal.
Jaren tachtig, prachtig!

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17362
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door boe! » wo 19 sep 2007, 9:58

Stefan schreef:De oude Waalbrug bij Zaltbommel is ook gewoon gesloopt. Deze brug "lag" tussen de Martinus Nijhoffbrug en de oude spoorbrug.
Bij Zaltbommel was er nog enige ruimte tussen de bruggen aanwezig, met name tussen de oude Waalbrug en de spoorbrug. In Utrecht komen de drie bruggen pal naast elkaar te liggen.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Stefan » wo 19 sep 2007, 17:17

boe! schreef:Bij Zaltbommel was er nog enige ruimte tussen de bruggen aanwezig, met name tussen de oude Waalbrug en de spoorbrug. In Utrecht komen de drie bruggen pal naast elkaar te liggen.
Kunnen ze die brug dan niet met een snijbrander te lijf gaan? Springstof valt sowieso al af...
Jaren tachtig, prachtig!

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9968
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Peter » wo 19 sep 2007, 19:36

Matthijs schreef:
René schreef:Vandaag nog over de oude brug geweest. Zal wel mijn laatste keer dan zijn geweest...
Nou, de oude blijft nog wel even liggen hoor, tot de nieuwe aanvoerwegen en het brugdek ook helemaal klaar zijn.

Wordt trouwens nog een hele operatie om die oude te slopen. Vamwege de ruimte kun je 'm niet zo makkelijk even wegtakelen om dat elders te doen.
Ik ging er vanuit dat de oude autobrug zou worden hergebruikt als spoorbrug. Hij ligt precies goed voor de aansluiting op de verdubbelde en verhoogde sporen. Zo niet dan zal er wel een spoorbrug voor terugkomen op deze plek.

Vanuit de trein zag ik dat de brug reeds in (op) het kanaal lag.
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36296
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Rene » wo 19 sep 2007, 19:59

De oude Vleutensebrug heeft bepaald geen geweldige staat van onderhoud, en is ook alweer zo'n 70 jaartjes oud..
Hergebruik lijkt me dan ook niet logisch.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Rogier
expressweg
Berichten: 4410
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Rogier » wo 19 sep 2007, 21:27

De oude autobrug is niet sterk genoeg om het treinverkeer (veel hogere aslast) te kunnen dragen. Daarom zal deze brug ook door een nieuwe brug vervangen worden. De bestaande spoorbrug krijgt nog wel een fikse opknapbeurt, zodra de nieuwe spoorbrug klaar is.
Laatst gewijzigd door Rogier op do 20 sep 2007, 13:43, 1 keer totaal gewijzigd.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Stefan » do 20 sep 2007, 13:31

René schreef:De oude Vleutensebrug heeft bepaald geen geweldige staat van onderhoud, en is ook alweer zo'n 70 jaartjes oud..
Die brug is helemaal kaal...

Gewoon de snijbrander erin!
Jaren tachtig, prachtig!

boe!
2x5 autosnelweg
Berichten: 17362
Lid geworden op: di 19 jul 2005, 20:02
Locatie: Leusden

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door boe! » zo 23 sep 2007, 22:02

AD schreef:Hogeweidebrug veilig en op tijd geland

Door JEROEN DE VALK

UTRECHT - Langzaam als de wijzers van een klok beweegt het knalgele gevaarte zich op pontons over het water tot hij over het Amsterdam-Rijnkanaal ligt en wordt gedraaid. Dan mag hij, millimeter voor millimeter, zakken tot de uiteinden veilig op de beide oevers liggen.

Afbeelding
De nieuwe Hogeweidebrug (geel) ligt op zijn plaats naast de Vleutensebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. FOTO YOUR CAPTAIN LUCHTFOTOGRAFIE

Elke beweging van de 170 meter lange, 26 meter hoge en 2200 ton wegende Hogeweidebrug wordt vanachter de streng bewaakte bouwhekken in de gaten gehouden door zo’n honderd belangstellenden, veelal gepensioneerde mannen die ooit een technisch beroep uitoefenden. Ze voorzien de operatie van deskundig commentaar. ,,De brug is mooi in de verf gezet’’, zeggen ze tegen elkaar. En: ,,Het hele ding is gelast, zie je dat? Geen klinknagel te bekennen. Vergelijk dat maar eens met die roestige ouwe brug.’’
Omdat er weinig wind staat, verloopt alles volgens planning. Rond middernacht ligt de brug dan ook keurig op zijn plaats, vlak naast de Vleutensebrug. Het scheepvaartverkeer kan dan ook vanaf zondagmorgen gewoon weer op gang komen. En de politie meldt dat de afsluiting van alle toegangswegen naar de al bestaande brug - van zaterdagmorgen 6.00 uur tot zondagmorgen 9.00 uur - geen grote verkeersproblemen oplevert.
De Hogeweidebrug, naar verwachting de belangrijkste verbinding tussen de Utrechtse binnenstad en Leidsche Rijn, krijgt een autoweg, een fietspad en een busbaan. De brug kan waarschijnlijk in juni dit jaar in gebruik worden genomen. De Vleutensebrug wordt daarna vervangen door een brede spoorbrug voor de verdubbeling van het spoor.

ReisThijs
verkeersader
Berichten: 599
Lid geworden op: di 11 okt 2005, 23:50
Locatie: Utrecht

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door ReisThijs » ma 24 sep 2007, 11:54

De nieuwe brug is een stuk langer dan de bestaande, voorbereiding op een verbreding van het kanaal? Er zit daar een versmalling in het kanaal.
Dan moet natuurlijk ook de spoorbrug vervangen worden, maar ik lees hier dat er een "brede spoorbrug" komt, zou daar een viersporige mee worden bedoeld? Die kan natuurlijk ook niet ingevaren worden, zo tussen twee bruggen in.

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Stefan » ma 24 sep 2007, 17:27

ReisThijs schreef:De nieuwe brug is een stuk langer dan de bestaande, voorbereiding op een verbreding van het kanaal?
Klopt, de Werkspoorbrug is om dezelfde reden ook langer dan de oudere Demkabrug.
ReisThijs schreef:Dan moet natuurlijk ook de spoorbrug vervangen worden, maar ik lees hier dat er een "brede spoorbrug" komt, zou daar een viersporige mee worden bedoeld? Die kan natuurlijk ook niet ingevaren worden, zo tussen twee bruggen in.
De spoorbrug vervangen lijkt me nog geen optie. Deze brug is ongeveer net zo oud als de gerenoveerde Demkabrug en is nog lang niet versleten.

Hoe ze de nieuwe spoorbrug tussen de oude Vleutensebrug en de Vleutensespoorbrug krijgen is mij ook niet helemaal duidelijk. Het lijkt me eerlijk gezegd een onbegonnen zaak. Misschien bouwt men een brug ter plaatse? Alleen dan kan het geen boogbrug worden, want die worden aan wal gebouwd.
Jaren tachtig, prachtig!

habke
stadsweg
Berichten: 430
Lid geworden op: za 03 mar 2007, 19:44
Locatie: Tilburg

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door habke » ma 24 sep 2007, 22:27

Lijkt mij dat er maar 1 oplossing voor is:
Je haalt de ene spoorbrug weg, schuift de nieuwe brug er tussen en schuift de bestaande spoorbrug weer terug op zn plek.

Rogier
expressweg
Berichten: 4410
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:54

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Rogier » di 25 sep 2007, 12:31

habke schreef:Lijkt mij dat er maar 1 oplossing voor is:
Je haalt de ene spoorbrug weg, schuift de nieuwe brug er tussen en schuift de bestaande spoorbrug weer terug op zn plek.
Men kan ook de nieuwe spoorbrug op het spoortalud zelf bouwen. Vervolgens kan de boog over het Amsterdam-Rijnkanaal geschoven worden. Dit is ook bij de tweede spoorbrug over het Amsterda-Rijnkanaal bij Diemen gebeurd.

Gebruikersavatar
Rene
Secretaris
Berichten: 36296
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Rene » di 25 sep 2007, 19:30

Stefan schreef:De spoorbrug vervangen lijkt me nog geen optie. Deze brug is ongeveer net zo oud als de gerenoveerde Demkabrug en is nog lang niet versleten.
Dat zegt in OV-land helemaal niks. Ik kan me nog heel goed de geschiedenis van station Amsterdam De Vlugtlaan herinneren, of de nog lang niet afgeschreven viaducten in de spoorlijn Bijlmer-Abcoude.
Bereikbaar op emailadres: secretaris [at] wegenforum.nl (zonder spaties, en met apestaartje i.p.v. [at])

Stefan
verkeersader
Berichten: 767
Lid geworden op: di 28 mar 2006, 19:08

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Stefan » wo 26 sep 2007, 19:47

Het spoorviaduct in de Cartesiusweg (Utrecht) was ook niet bijzonder oud toen het werd gesloopt. Nu is er een nieuw viaduct gebouwd met daarop station Utrecht-Zuilen.
Jaren tachtig, prachtig!

Peter
2x3 autosnelweg
Berichten: 9968
Lid geworden op: di 01 mar 2005, 8:42
Locatie: Gieten

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Peter » vr 28 sep 2007, 10:39

De brug kan waarschijnlijk in juni dit jaar in gebruik worden genomen.
en toch voorspel ik dat het volgend jaar wordt :)
130 km/h ? Dan haalt de trein me nog steeds in ...

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 39612
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: Utrecht - Plaatsing nieuwe brug Vleutenseweg

Bericht door Vinny » vr 28 sep 2007, 14:17

Ik kan me nog heel goed de geschiedenis van station Amsterdam De Vlugtlaan herinneren,
De Vlughtlaan was een station met een veredelde loopplank. Overigens was er sprake van dat dat station terug zou komen, maar gezien de treinpaden op het overvolle stuk Amsterdam Centraal <--> Hoofddorp zal dit geen optie meer zijn. Amsterdam denkt nu eerder aan het doortrekken van de Ringmetro naar de Johan van Hasseltweg (in Noord dus)
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.