[A015] [MaVa] Maasvlakte - Vaanplein

Bespreek hier alles wat specifiek aan een autosnelweg gerelateerd is, maar wat geen actuele plannen of uitvoeringsprojecten betreft

Moderator: Moderatoren

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21742
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

[A015] [MaVa] Maasvlakte - Vaanplein

Bericht door Wouter N14 » vr 02 nov 2007, 11:03

Flink project. Hopelijk gaan ze ook rekening houden met een extra tunnel onder de Nieuwe Waterweg...
[url=http://www.ad.nl/rotterdam/article1793230.ece]www.ad.nl[/url], 2 november 2007 schreef: Verbreding A15 kost 2 mld

Door STIJN HUSTINX
ROTTERDAM - De verbreding van de A15 tussen Vaanplein en Maasvlakte gaat twee miljard euro kosten. Voor dat geld wordt onder meer een spitsstrook aangeleged tussen de Thomassentunnel en het Hartelkruis bij Spijkenisse. Het is de bedoeling dat de eerste spade in 2010 de grond in gaat, zegt projectleider Jaap Zeilmaker van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden zullen zes jaar duren. Dat mag niet ten koste gaan van de doorstroming van het verkeer, zegt hij. Er wordt onder meer nagedacht over het aanbieden van collectief busvervoer voor die periode. Nu al maken dagelijks 100.000 voertuigen gebruik van het door vele files geplaagde, 37 kilometer lange stuk snelweg onder Rotterdam. Eenderde deel daarvan is zwaar vrachtverkeer van en naar de haven. Met de komst van de Tweede Maasvlakte en de uitbreiding van een aantal woningbouwlocaties zal dat alleen maar toenemen. De aanleg en exploitatie van de snelweg zal worden gedaan door het bedrijfsleven op basis van een zogenoemd DBFM-contract. Daarin zijn onder meer het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de financiering en de exploitatie ondergebracht. Rijkswaterstaat zal slechts vanaf de zijlijn toekijken. Van een 'tolweg' wil Zeilmaker niet spreken, want de weggebruiker zelf hoeft niet direct te betalen voor een ritje over de A15. Dat doet Rijkswaterstaat. ,,Al kan dat met het rekeningrijden zomaar weer veranderen.

Gisteren ontvouwde Rijkswaterstaat de plannen voor de A15 aan binnenlandse en buitenlandse investeerders, waaronder veel Britse bedrijven. Het is daarom niet ondenkbaar dat de A15 straks deels in Engese handen komt, zegt Zeilmaker. Eerder werd al bekend dat bij de verbreding van de A15 de Botlekbrug zal worden vervangen voor een nieuw exemplaar, ditmaal met twee keer twee rijstroken. Mogelijk kan de brug straks ook in delen open, zodat het scheepvaartverkeer sneller door kan. Ook zorgt dat voor minder oponthoud voor het wegverkeer. De nieuwe brug wordt hoger dan de huidige. Ook gaat de dertig jaar oude Botlektunnel opnieuw op de schop. De inspraakprocedure voor de bouwplannen start mei 2008. De plannen moeten in 2009 rond zijn, inclusief alle vergunningen. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het milieu en dan met name fijnstof. Eind van dat jaar maakt Rijkswaterstaat de keuze voor het consortium dat de A15 onder handen mag nemen. Die keuze hangt er onder meer van af of het consortium goede ideeën heeft om de doorstroming van het verkeer tijdens de bouw zo goed mogelijk te waarborgen. Het consortium krijgt de A15 voor 25 jaar in handen.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36549
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Rene » vr 02 nov 2007, 11:13

Alles ten westen van het Beneluxplein vind ik weggegooid geld - dat kan beter in de A4 Benelux-Klaaswaal gestoken worden. Met de extra ontsluiting van Spijkenisse die dat oplevert zullen de meeste problemen op de A15 tussen Thomassentunnel en Beneluxster verleden tijd zijn.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21742
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Wouter N14 » vr 02 nov 2007, 11:16

Dat stuk A4 zou ook prioriteit moeten krijgen boven de A15-west, maar ook daar moet toch ook echts iets gebeuren als de Tweede Maasvlakte er komt lijkt mij.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36549
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Rene » vr 02 nov 2007, 11:22

Overigens had de Cobouw over dit project ook het noddige interessantee tee melden:
Cobouw (1-11-2007) schreef:Contract A15 wellicht naar buitenlander
Rijkswaterstaat presenteert plan dbfm
Ingrid Koenen

Rotterdam - De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein bij Rotterdam wordt verbreed. Rijkswaterstaat presenteert vandaag de plannen voor het dbfm-contract met een waarde van 2 miljard euro aan 170 belangstellenden. De opdrachtgever zet daarbij nadrukkelijk in op buitenlandse inschrijvers. Projectdirecteur Jaap Zeilmaker is opgetogen over de aanwezigheid van Franse, Britse, Spaanse en Italiaanse deelnemers. Heel bewust is geprobeerd ook buitenlandse partijen te interesseren voor het project. Het is afwachten of zij uiteindelijk zullen inschrijven, maar de voertaal tijdens de 'industry day' is bewust Engels.
Rijkswaterstaat heeft bij de verbreding van de A15 naar twee keer vijf rijstroken gekozen voor dbfm. "We hebben de beste contractvorm gekozen bij dit specifieke project", licht Zeilmaker de keuze toe. De opdrachtgever verwacht niet direct goedkoper uit te zijn, maar mikt op marktpartijen die meedenken. Hij verwacht meerwaarde door de mogelijkheid van de levenscyclusbenadering en verwacht een klantvriendelijke houding door een beschikbaarheidsvergoeding te betalen. In deze oriëntatiefase is dat ook nog mogelijk over de vormgeving van de aanbesteding. De procedure zal 'trechteren' naar vijf tot zeven partijen, waarna drie consortia hun plannen volledig uitwerken. Een concurrentiegerichte dialoog zal onderdeel maken van de procedure. Zeilmaker beseft dat Rijkswaterstaat een belangrijk stempel drukt op de beginfase, maar tijdens de uitvoering alleen mag toekijken. "Hands off bij deze contractvorm. Het is belangrijk het doel goed te formuleren, maar er zijn verschillende routes om er te komen. Halverwege ingrijpen is niet aan de orde."

Tracébesluit
De verwachting is dat de minister het tracébesluit volgend jaar vaststelt en na anderhalf jaar voorbereiding met de bouw kan worden begonnen. Daarmee zal naar verwachting ongeveer vijf jaar zijn gemoeid. De bedoeling is dat de infrastructuur op tijd klaar is om ook het verkeer van de Tweede Maasvlakte te kunnen verwerken. Zeilmaker trekt op met het Havenbedrijf Rotterdam en de regionale bestuurders, waarbij verkeersmodellen en -onderzoeken worden uitgewisseld en afgestemd. "Anders is het project een schietschijf bij de Raad van State", aldus de projectdirecteur.
Cobouw (1-11-2007) schreef:Luchtkwaliteit en kabels grootste risico's bij A15

Rotterdam - De verbreding van de A15 richting de Maasvlakte is logistiek ingewikkeld. De ruimte is zeer beperkt en er zijn meer dan 500 kabels en leidingen in kaart gebracht, waarvan 100 risicovol. Maar de onzekerheid over luchtkwaliteit ervaart projectdirecteur Jaap Zeilmaker als grootste risico. De snelweg ligt ingeklemd in het Rotterdamse havengebied. Rijkswaterstaat stelt als voorwaarde dat gedurende de bouw het huidige aantal van tweemaal drie rijstroken constant beschikbaar is.
Vooral het wegvak tussen de Hartelkruising en het Beneluxplein liggen relatief veel kabels en leidingen en loopt de weg vlak langs Hoogvliet en Pernis. Ook de nieuwe Botlekbrug moet met "een schoenlepel" worden ingepast, want daar lopen de bestaande Botlekbrug, Betuweroute en wegtunnel pal naast elkaar. De brug wordt 14 meter hoog en twee keer 87,5 meter breed en lost daarmee het knelpunt op. Rijkswaterstaat heeft zelfde inventarisatie gedaan van de kabels en leidingen. De opdracht om 400 ervan te verleggen hoort bij de opdracht, maar de opdrachtgever verlegt zelf de 100 meest gevaarlijke. "Dan ben je goedkoper uit, want daarvan zijn de risico's bijna onmogelijk in te schatten en dat zou je direct in de prijs terugzien", weet Zeilmakers.
Voor de A15 zijn meer dan 300 grote en kleine risico's in kaart gebracht. Een aantal daarvan stelt de projectdirecteur in de onderhandelingsfase aan de orde. Daarbij denkt Zeilmaker aan een alliantie-achtige verdeling waarbij beide partijen voor eventuele meerkosten opdraaien. Luchtkwaliteit heeft Zeilmaker gekwalificeerd als grootste risicofactor. Pas als duidelijk is hoe de verbreding van de A4 bij Leiderdorp wordt opgelost, is er hoop voor een succesvolle aanpak voor de A15.

PROJECT
Tracé: 40 kilometer tussen Maasvlakte en Vaanplein
Budget: 2 miljard euro
Contract: dbfm met 20-25 jaar onderhoud
Maasvlakte-Hartelkruis: stadsautoweg Hartelkruis-Beneluxplein: Inclusief nieuwe Botlekbrug Beneluxplein-Vaanplein: Verbreding naar 2x5 rijstroken Tracébesluit: 2008

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Kaaiman » vr 02 nov 2007, 11:24

Zoals gebruikelijk is hier ook weer een en/en-oplossing het best...
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9012
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Ds79m » vr 02 nov 2007, 11:29

Ook ten westen van KP Beneluxplein en de Botlektunnel is het vaak erg druk met heel veel vrachtverkeer. Op ieder moment van de dag kan het zomaar vastlopen, met veel plotseling remmend verkeer. Het is mooi dat daar iets aan gedaan lijkt te worden. De A4 daar wordt waarschijnlijk toch niet meer gebouwd of pas in een verre toekomst.
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Kaaiman » vr 02 nov 2007, 11:55

Ik weet niet waar ik het vandaan heb, maar Rw4 wordt virtueel via Rw15 en Rw29 geleid, om vervolgens weer op de Rw4 uit te komen. Dit is ook terug te vinden in de afritnummering. Als je het zo bekijkt, is alleen de A4-MD een echte onderbreking van de A4.

Overigens is dit natuurlijk puur theoretische stierenschijt...
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74132
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Chris » vr 02 nov 2007, 14:25

Benelux - Vaanplein: 110.000 - 140.000 mvt/etmaal. Niet per se 2x5 voor nodig, maar voor de robuustheid van het wegennet en de hoeveelheid vrachtverkeer geen gek idee.

Ik ben wel van mening dat Spijkenisse - Beneluxplein ook aangepakt moet worden, daar staat structureel file.

Gebruikersavatar
Mark
Forumbeheerder
Berichten: 10166
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 21:11
Locatie: Spijkenisse

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Mark » vr 02 nov 2007, 15:58

Ik kan hier uiteraard alleen maar blij mee zijn, in afwachting van de A4.
WouterN14 schreef:Hopelijk gaan ze ook rekening houden met een extra tunnel onder de Nieuwe Waterweg...
Dat zal dan bij de Suurhoffbrug zijn, en die valt buiten de werkzaamheden hier (de N15 is daar jaren geleden al aangepakt).

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20236
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door waldo79 » vr 02 nov 2007, 16:06

Cobouw schreef:Luchtkwaliteit heeft Zeilmaker gekwalificeerd als grootste risicofactor.
Het is voornamelijk industrie dat de klok slaat ten westen van Benelux. Hoog tijd om voor dat soort gebieden andere normen te hanteren 8-)

PW100
verkeersader
Berichten: 824
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:00
Locatie: Oisterwijk

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door PW100 » vr 02 nov 2007, 17:09

Rene schreef:Alles ten westen van het Beneluxplein vind ik weggegooid geld - dat kan beter in de A4 Benelux-Klaaswaal gestoken worden. . .
Zou die doorgetrokken A4 de reden zijn dat destijds niet voor een tweede tunnel gekozen is, maar een "sobere" oplossing in de vorm van een hogere brug [die er eigelijk toch al moest komen voor vervoer gevaarlijke stoffen]. Had de minister toen wellicht al dat stuje A4 met extra aansluiting in het achterhoofd zitten?


PS. In welke fase van de [oude?] tracéwet zit dit project nu?

Gebruikersavatar
Via
2x5 autosnelweg
Berichten: 15143
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 17:09

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Via » vr 02 nov 2007, 18:48

Hmm, wat een apart project. Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen, bij een buitenlandse onderneming heb ik ook zo mijn twijfels als het gaat over de beschikbaarheid. Het communiceert toch wat minder prettig.

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74132
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Chris » vr 02 nov 2007, 18:49

In heel veel landen leggen buitenlandse ondernemingen wegen en dergelijke aan. Normaalste zaak van de wereld daar. Bijvoorbeeld het Oostenrijkse Strabag is in half zuidoost Europa actief.

Koesj
verkeersader
Berichten: 894
Lid geworden op: vr 24 mar 2006, 21:35

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Koesj » za 03 nov 2007, 18:02

In Rusland zag je ook veel buitenlandse ondernemingen bezig met grote projecten.

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21742
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Wouter N14 » ma 12 nov 2007, 9:26

[url=http://www.ad.nl/rotterdam/voorneputten/article1813073.ece]www.ad.nl[/url], 10 november 2007 schreef: Vrees voor nog langere files door jarenlange werkzaamheden aan A15

SPIJKENISSE - Voor automobilisten op Voorne-Putten dreigen de naderende, jarenlang durende werkzaamheden aan de A15 een ramp te worden. De Spijkenisser VVD heeft die vrees geuit en er bij wethouder Christel Mourik op aangedrongen hier nu al met Rijkswaterstaat over te praten.
„De ervaringen van de afgelopen weken met de frequente afsluitingen van de A15 stemmen ons absoluut niet gerust voor de toekomst,’’ zegt VVD-fractievoorzitter Peter Belinfante. Op de eerste zaterdag van oktober liep het verkeer door de afsluiting van de Botlektunnel op Voorne-Putten vast. Vooral het eiland afkomen via Spijkenisse duurde uren. Maar ook dagelijks in de ochtend- en avondspits stropen de files zich richting de A15 op. Als daar een ongeluk plaatsvindt, staat het verkeer tot ver op het eiland stil. Tot de schrik van de VVD duurt de begin 2009 startende verbreding van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein vijf jaar. „Gezien de ervaringen hoe Rijkswaterstaat tot nog toe heeft geopereerd, verwachten wij een nog grotere chaos dan bij de recente afsluitingen,’’ zegt Belinfante. „Dit kunnen en mogen we de inwoners van Spijkenisse en Voorne-Putten niet nogmaals aandoen.’’ Daarom vindt hij dat wethouder Christel Mourik nu al van Rijkswaterstaat de garantie moet eisen dat er geen ongewenste situaties ontstaan. „Er moet nu al worden nagedacht over creatieve oplossingen,’’ vindt de VVD’er. Een voorbeeld dat hij zelf noemt, is een doorsteek maken in de middenberm, mocht er aan een van de kanten van de weg worden gewerkt. Belinfante, die zijn vrees ter sprake bracht tijdens de begrotingsvergadering, krijgt dinsdag uitsluitsel van Mourik of zij met Rijkswaterstaat in conclaaf gaat. De LPF Spijkenisse, de ChristenUnie/SGP en de PvdA zijn net zo bezorgd als de VVD. Ze stelden achteraf vast dat als de rijksweg A4 Zuid er nu zou liggen, er heel wat ellende had kunnen worden voorkomen.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Kaaiman » ma 12 nov 2007, 12:06

Dat eerst aanleggen van de A4 is zeker geen slecht idee. De gemeentes zijn voor. ;)

Snel een Startnotitie voor de A4 maken dus...
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

Gebruikersavatar
Wouter N14
Moderator
Berichten: 21742
Lid geworden op: vr 08 jul 2005, 12:56
Locatie: Roosendaal

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Wouter N14 » do 29 nov 2007, 13:55

Een stel studenten denkt het ei van columbus te hebben gevonden. Ik zet er vooralsnog vraagtekens bij...
[url=http://www.ad.nl/rotterdam/economie/article1860147.ece?nscategory=topStoryA]www.ad.n;[/url], 29 november 2007 schreef: Studenten lossen files op

Door STIJN HUSTINX
File op de A15. FOTO JOHN DE PATER
Zo stellen ze voor filerijders dicht bij huis onder te brengen in leegstaande kantoren en populaire laad- en lostijden voor containers via internet te veilen.De Rotterdamse studenten Paul Engels (22) en Dirk Brand (22) sleepten vorige week nog de Rabobank Innovatieprijs 2007 in de wacht met hun idee om laadtijden op containerterminals (‘containerslots’) te veilen. ,,De aan- en afvoer van containers naar de Rotterdamse haven is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Mooie cijfers, maar die hebben er ook toe geleid dat er lange wachttijden zijn voor containerterminals. Die kunnen wel oplopen tot zes uur, terwijl het laden normaal gesproken één uur duurt,’’ zegt Engels. Het dichtslibben van de containerterminals gebeurt vooral ’s ochtends tussen acht en tien uur en ’s middags tussen drie en vijf. Net op het moment dat het op de A15 ook drukker wordt. ,,Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wie op een populair tijdstip wil laden en lossen, moet daar ook meer voor betalen. Zodoende kun je de bezoektijden aan de terminals veel beter spreiden. De files nemen af en de concurrentiepositie van de haven wordt verbeterd.’’ Michael Facey (23) kwam als stagiair bij automatiseerder IBM met drie medestudenten met het idee op de proppen forensen in hun woonplaats onder te brengen. ,,We kwamen erachter dat in Rotterdamse forensenplaatsen flink wat kantoren leegstaan. En waarom zouden alle werknemers elke dag op het hoofdkantoor op de A-locatie in Rotterdam moeten werken? Waarom zouden we van die leegstaande panden geen flexibele kantoren kunnen maken, waar je één of twee dagen per week je werk kunt doen?’’ De kantoren zijn toegankelijk voor personeel van verschillende bedrijven, die vooraf kunnen reserveren. Dat maakt het niet alleen goedkoop, het zorgt er ook nog eens voor dat er ter plekke kan worden genetwerkt. ,,Het heeft absoluut meerwaarde ten opzichte van thuiswerken,’’ zegt Facey. ,,Dat kan uitdraaien op een sociaal isolement. Nu heb je gewoon aanspraak bij de koffieautomaat.’’ ,,We hebben uitgerekend dat de kosten per werkplek per dag zo’n 85 euro bedragen. Bedrijven kunnen dat makkelijk terugverdienen, doordat ze minder geld kwijt zijn aan reiskosten, maar ook hoeven ze minder dure kantoorruimte te huren.’’ Het plan heeft een grote kans van slagen, denkt Facey. ,,Nu staan er elke dag zo’n 1500 forenzen te veel in de file. We willen beginnen met 300 werkplekken, verdeeld over zes flexkantoren. Op den duur moeten daar nog 1200 plekken bij. En dan is die file grotendeels opgelost. Het is belangrijk dat we snel kunnen beginnen. Zodra de werkzaamheden aan de A15 starten en de files langer worden, wennen mensen aan die nóg langere file en zitten ze ’m gewoon uit. Dat moet je niet hebben.’’
Laatst gewijzigd door Wouter N14 op do 29 nov 2007, 14:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht. Freek de Jonge

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20236
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door waldo79 » do 29 nov 2007, 14:02

Maar reistijd komt nu toch voor rekening van de werknemer en niet voor de werkgever? Woon-werkverkeer doe je namelijk in je privétijd :?

Riva
autoweg
Berichten: 1893
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 16:37
Locatie: Leusden

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Riva » do 29 nov 2007, 14:02

Lijkt me het proberen waard. Werken in je woonplaats is de enige echte oplossing voor het fileprobleem.
Rainier

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36549
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Rene » do 29 nov 2007, 14:30

Verspild geld.

Waarom naar een bedrijfsgebouw rijden als daar geen directe collega's zijn ? Dan kun je net zo goed thuis werken.
De meerwaarde van een kantoor zit namelijk niet in socialiseren bij de koffieautomaat, maar in functioneel kunnen overleggen of snel even bij de directe collega kunnen aankloppen.
Beter is het om hele bedrijven te verleiden zich naar elders te verplaatsen, naar een locatie die minder (of liefst helemaal niet) bijdraagt aan het fileprobleem.
En de gedachte dat je met 1200 verplaatste personen het fileprobleem op kunt lossen op een wegvak als Vaanplein-Benelux met een intensiteit van zo'n 135.000 mvt/dag, dat is uiteraard volstrekte kolder. Die jongens mogen misschien wel van ICT kaas hebben gegeten, maar van verkeer en vervoer absoluut niet.

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40829
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Vinny » do 29 nov 2007, 22:31

De oplossing die ik wel eens voorbij heb horen komen is mobiliteitsbelasting. Bedrijven die in de buurt van filegevoelige locaties kantoren/bedrijven hebben moeten meer belasting betalen, net als huizenbezitters en huurders in suburbane gebieden (met werk in de urbane gebieden). Dit helemaal loskoppelen van het actueel te gebruiken vervoermiddel; immers de belasting beoogt het aantrekkelijker maken van wonen en werken op meer bij elkaar gelegen plaatsen...
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Schenker
verkeersader
Berichten: 869
Lid geworden op: zo 19 nov 2006, 15:39
Locatie: Haag van de Graaf

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Schenker » vr 30 nov 2007, 12:19

Rene schreef:Verspild geld.
Ze hebben geld gekregen voor hun container terminal project, niet voor het flexibele kantoren project.

Net als telewerken zal het niet meer zijn dan een druppel op de gloeiende plaat vrees ik.

Wally
verkeersader
Berichten: 943
Lid geworden op: ma 01 aug 2005, 21:56

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Wally » za 15 dec 2007, 11:55

Vooruitlopend op infrastructurele maatregelen gaat Rijkswaterstaat de Vmax aanpassen:
ad.nl schreef:Snelheid op A15 omlaag in spits

ROTTERDAM - De maximumsnelheid op de A15 tussen Rozenburg en Rhoon gaat vanaf maandag tijdens de drukke avondspits omlaag.

Rijkswaterstaat wil op die manier de doorstroming van het verkeer beïnvloeden.

De snelheid gaat alleen omlaag als het te druk wordt en er file dreigt te ontstaan, aldus Rijkswaterstaat. De maximumsnelheid zakt dan tijdelijk van 100 naar 90 of 70 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat beoogt niet de files op te lossen, maar denkt door de snelheid omlaag ze korter worden qua lengte en tijd. Ook ontstaat er dan meer rust op de weg. Medewerkers van de verkeersmanagementcentrale in Rhoon bepalen of de snelheid omlaag gaat, afhankelijk van het verkeersbeeld.

Het is niet voor het eerst dat Rijkswaterstaat de maximumsnelheid verlaagt tijdens de avondspits. Op de A13 tussen knooppunt Ypenburg en het Kleinpolderplein geldt tijdens een drukke avondspits een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.

Om de files op de A15 aan te pakken wil Rijkswaterstaat binnenkort ook gaan experimenteren met ‘spitsmijden’. Automobilisten die tijdens de spits hun auto laten staan, krijgen dan een beloning.

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31331
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Palance » za 15 dec 2007, 16:25

Hm, file en drukte zijn er altijd, dus dat wordt structureel 90 of 70. Ik moet nog zien of dat effect heeft.

En wat het 'spitsmijden' betreft: Ik gebruik de A15 niet in de spits. Krijk ik nu ook geld?
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Schenker
verkeersader
Berichten: 869
Lid geworden op: zo 19 nov 2006, 15:39
Locatie: Haag van de Graaf

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Schenker » zo 16 dec 2007, 0:31

Dat is voor zover ik weet alleen voor regelmatige gebruikers. Dit wordt met kentekeneregistratie gedaan. Je valt helaas buiten de boot ;).

D91
dorpsstraat
Berichten: 180
Lid geworden op: di 15 jan 2008, 20:24
Locatie: Rotterdam

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door D91 » wo 16 jan 2008, 17:07

Waarom gaat de Autosnelweg 15 op een gegeven moment over in N15 ? De N15 is nog steeds 2 bij 2 met vluchtstroken en zonder gelijkvloerse kruisingen. Ook is de weg niet éénmaal onderbroken door een gelijkvloerse kruising met stoplichten. Wat maakt deze weg dan tot Nationale weg; waarom heeft deze weg niet de status van Autosnelweg?

Gr. Dave

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31331
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Palance » wo 16 jan 2008, 18:06

Het is altijd autoweg geweest, pas sinds de recente ombouwing is het tot voorbij Slufter op de Maasvlakte ongelijkvloers.
Waarom dat niet veranderd is? Geen flauw idee eigenlijk.
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

Gebruikersavatar
harry
Wegnummerfotograaf
Berichten: 22382
Lid geworden op: ma 28 feb 2005, 12:09
Locatie: Leipendam

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door harry » wo 16 jan 2008, 18:55

Ik kan 2 dingen bedenken:

- juridisch is het makkelijker om een lagere snelheid af te dwingen als het geen snelweg is;

- de haakse bocht bij het begin van de N15 (Rozenburg) valt beter op (c.q. is veiliger) als de automobilist weet dat hij niet meer op een snelweg rijdt. Datzelfde geldt misschien voor de ongebruikelijke aansluiting op de N57.

Ik zou zelf de weg gewoon A15 maken. Zelfs als het geen autosnelweg is. Maar die discussie hebben we al eens gevoerd, geloof ik.
wegnummers.nl foto's van genummerde wegen (o.a. NBA) en van plaatsnaamborden
--Harry.

Gebruikersavatar
Kaaiman
Secretaris
Berichten: 17169
Lid geworden op: ma 26 jun 2006, 16:54
Locatie: Hoogeveen

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door Kaaiman » wo 16 jan 2008, 21:35

Ik vind ook dat de weg A15 moet worden op het rijksweggedeelte. Autosnelwegborden erbij (en evt. een Vmax van 100 indien nodig) en je hebt alles al.
Nu is de weg ook al 100 toch? Dus dat mag geen argument zijn.
Deur Drenthe • website over het Drentse provinciaal en rijkswegennet
@DeurDrenthe • volg het Drentse wegennieuws op Mastodon

D91
dorpsstraat
Berichten: 180
Lid geworden op: di 15 jan 2008, 20:24
Locatie: Rotterdam

Re: A15 Vaanplein - Maasvlakte

Bericht door D91 » wo 16 jan 2008, 21:49

Om precies te zijn is de N15 gelijk aan een Autosnelweg tot aan de gelijkvloerse kruising met de Coloradoweg/Madoerastraat. Tot aan deze gelijkvloerse kruising ziet de N15 er gewoon uit als een volwaardige Autosnelweg (voldoet aan de eisen van een Autosnelweg) en zou hij volgens mij dus ook gewoon de status van Autosnelweg moeten krijgen. Gezien de reacties op mijn vorige comment ben ik niet de enige die dat vindt. :blauweduim: