[HAVENS] Antwerpse Haven

Praat hier over de luchtvaart, het goederenvervoer, de logistieke sector en de eigen infrastructuur (vliegvelden, water, rail).

Moderator: Moderatoren

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

[HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » di 15 jan 2008, 12:59

Gazet Van Antwerpen schreef:Tweede toegang Waaslandhaven geraamd op 625 miljoen euro
De kostprijs van de aanleg en de bijbehorende maatregelen voor ontsluiting van een tweede nautische toegang tot de Waaslandhaven wordt geraamd op 625 miljoen euro. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Na de zomer beslist hij over de tweede toegang.

Met een kostenplaatje van 625 miljoen euro zit de kostprijs van de tweede toegang op het niveau van het Deurganckdok (645 miljoen euro) en de nog te bouwen Liefkenshoekspoortunnel (684 miljoen euro). De Scheldeverdieping kost de komende twee jaar 100 miljoen.

De minister-president benadrukt dat het niet voldoende is te investeren in de maritieme en nautische toegankelijkheid, maar dat er ook ruimte moet zijn om te ondernemen. De ontwikkeling van de haven vergt een uitbreiding, stelt Peeters. "Uit voorlopige resultaten blijkt reeds dat de voorspelde groei van de haven van Antwerpen niet opgevangen kan worden binnen de huidige grenzen van het havengebied."

Peeters benadrukt de samenwerking van de Vlaamse havens in Flanders Port Area. Hij kondigt een gedragscode aan "met daarin de spelregels die de vier havens op het vlak van export en promotie zullen respecteren. En er wordt een permanent overleg voorbereid tussen alle instanties rond marketing en promotie, om ervoor te zorgen dat hun initiatieven elkaar zoveel mogelijk versterken", zegt Peeters.

Tegen eind april moet de Gemengde Havencommissie binnen het Ministerieel Overlegcomité er zijn.
Zeer nuttig project dat er vrijwel zeker komt. Al het scheepvaartverkeer voor de Waaslandhaven moet nu via de sluizen van Kallo, als daar iets misloopt valt de hele waaslandhaven plat!

VincZ
dorpsstraat
Berichten: 223
Lid geworden op: wo 13 sep 2006, 16:03
Locatie: Zwolle

Re: Tweede maritieme toegang Waaslandhaven

Bericht door VincZ » zo 20 jan 2008, 17:25

En waar zou die doorgang gesitueerd zijn dan?
130 maakt dit land niet prettig.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: Tweede maritieme toegang Waaslandhaven

Bericht door vynkce » ma 21 jan 2008, 12:13

Het einde van het nieuwe Deurganckdok zou verbonden worden met het Waaslandkanaal:
Afbeelding

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Tweede maritieme toegang Waaslandhaven

Bericht door vynkce » do 23 apr 2009, 12:43

De Vlaamse overheid heeft de oprichting goedgekeurd van een holding die binnen 10 jaar drie nieuwe zeesluizen gerealiseerd moet hebben. De grootste ter wereld in de Waaslandhaven, een bij Terneuzen (NL) en een in Zeebrugge. Het gaat om een investering van minimum € 1,52 miljard.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Tweede maritieme toegang Waaslandhaven

Bericht door vynkce » do 15 jul 2010, 15:05

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de bouw van drie nieuwe zeesluizen. Een in Antwerpen, een in Zeebrugge en een bij Terneuzen. Met deze bouw is een investering gemoeid van ongeveer € 2 miljard.
Planning:

Antwerpen:
augustus 2010: aanbesteding zeesluis Waaslandhaven.
mei 2011: begin bouw
2015: ingebruikname

Gent:
2014: begin bouwwerken sluis in Terneuzen
2018: ingebruikname sluis Terneuzen

Zeebrugge:
2010: renovatie

Vandammesluis.
2011: Milieu-effectenrapport bij SHIP-project
2014: start bouwwerken
2014: tevens ondertunneling sluis voor kusttram.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » di 07 jun 2011, 8:18

Het Nieuwsblad 07-06-2011 schreef:Crevits heropent sluis in vliegende storm

ANTWERPEN - Gehinderd door een onweer, heropende minister Hilde Crevits (Openbare Werken, CD&V) gisteren de vernieuwde Van Cauwelaertsluis in de Antwerpse haven.
De sluis, die in 1928 werd gebouwd en oorspronkelijk de naam Kruisschanssluis droeg, en waarvan de renovatie 70 miljoen kostte, is belangrijk voor de binnenvaart, als verbinding tussen de Schelde, de dokken en het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen op dit kanaal brengt mee dat schepen met vier lagen containers er kunnen varen. Op die manier wordt veel verkeer van de weg gehaald.
'Dagelijks varen 156 binnenschepen de Antwerpse haven in en uit', zei minister Crevits. 'Het is dan ook van groot belang dat Antwerpen, de tweede grootste haven van Europa, goed werkende en moderne sluizen kan aanbieden aan haar klanten.' Crevits kondigde in één adem aan dat in het najaar de werken voor de tweede sluis in de Waaslandhaven starten. Die moet de bestaande Kallosluis voor zeeschepen ontlasten en voorkomen dat, bij het uitvallen van de bestaande sluis, de hele haven op de Linkeroever verlamd geraakt.
Samen met de her ingebruikneming van de Van Cauwelaertsluis, doopte Crevits ook de 'Westdiep'. Dat is een schip met twee rompen (een soort van catamaran) dat in de zwaarste weersomstandigheden loodsen aan boord van zeeschepen kan brengen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » vr 16 sep 2011, 15:57

[quote="Persmedeling Kabinet Minister Crevits 16-09-2011""]Financiering grootste sluis ter wereld is rond

Afbeelding

Op 14 september 2011 rondde de investeringsholding Participatiemaatschappij Vlaanderen, kortweg PMV, de financiering af voor de bouw van de grootste sluis ter wereld, de tweede sluis op de linker Scheldeoever in de haven van Antwerpen. De werkzaamheden starten volgende maand en de kostprijs wordt geraamd op circa 340 miljoen euro. De nieuwe sluis moet in 2016 operationeel zijn. De bouw van de nieuwe sluis is cruciaal voor Vlaanderen, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.
Op de linker Scheldeoever werken het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid aan één van de grootste infrastructuurprojecten van de komende jaren in Vlaanderen, de tweede sluis op de linker Scheldeoever. Dat is het resultaat van het huidige regeerakkoord (2009-2014) waarmee de Vlaamse regering de infrastructuurnoden van onze havens in Antwerpen, Gent en Zeebrugge wil realiseren.
Vlaams minister Hilde Crevits: “De bouw van de Deurganckdoksluis op de linker Scheldeoever is nodig om de maritieme toegankelijkheid van het havengebied in Antwerpen te verbeteren. De toegankelijkheid van onze havens is cruciaal voor Vlaanderen. Zij zijn de eerstelijnsknooppunten die de mondiale stromen van goederen en personen bedienen. Bovendien behoren de havens tot de belangrijkste motoren van de Vlaamse economie. Onze zeesluizen spelen dus een vitale rol. Om grote schepen zonder tijdverlies te kunnen ontvangen, is de verdere uitbouw van de haveninfrastructuur en de uitbreiding van de maritieme toegang in alle havens noodzakelijk.”

ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV)
De investeringsholding PMV treedt op als strategische partner en adviseur van de Vlaamse overheid en de havenbedrijven voor de planning van toekomstgerichte infrastructuurwerken via publiek private samenwerking. PMV sloot daarvoor een samenwerkingsovereenkomst af met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Om dat ambitieuze investeringsprogramma op stapel te zetten, richtte de Vlaamse overheid op 27 mei 2009 de Vlaamse Havens NV op. Die vennootschap zal voor elke te realiseren zeesluis in Antwerpen, Gent en Zeebrugge een dochteronderneming oprichten. Deze dochter is belast is met de aanleg van de nieuwe sluis en de terbeschikkingstelling ervan aan het betrokken havenbedrijf.

Deurganckdoksluis NV bijt de spits af
Op 4 juli 2011 heeft Vlaamse Havens NV, samen met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de speciale projectvennootschap Deurganckdoksluis NV opgericht. Zij treedt op als bouwheer en wordt eigenaar van de nieuwe zeesluis met aanhorigheden. De vennootschap geeft deze vervolgens gedurende twintig jaar in concessie aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning werd goedgekeurd op 12 februari 2010. De milieuvergunningsaanvraag werd goedgekeurd op 18 maart 2010.
Deurganckdoksluis NV begint in oktober met de realisatie van de tweede sluis op de linker Scheldeoever van de Haven van Antwerpen. Er wordt in een bouwtijd van 53 maanden voorzien.
De werken voor de bouw van de sluis zelf worden gegund aan de Tijdelijke Handelsvereniging Jan De Nul nv, CEI De Meyer NV, Betonac NV, Herbosch-Kiere NV, Antwerpse Bouwwerken NV.
Antwerps havenschepen en voorzitter van het Havenbedrijf Marc Van Peel: “De tweede sluis is voor de verdere ontsluiting en ontwikkeling van de haven van Antwerpen op de linker Scheldeoever van zeer groot belang. Onze haven speelt al enige tijd in de Champions League van de Europese havens en zal deze toppositie behouden indien ze kan beschikken over de broodnodige basisinfrastructuur zoals goed werkende sluizen die afgestemd zijn op de schaalvergroting in het internationale scheepvaartverkeer. Onze maritieme toegankelijkheid werd dankzij de Scheldeverdieping al fel verbeterd, dankzij de tweede sluis kunnen we werk maken van de verdere ontwikkeling van de haven op de linker Scheldeoever.”

PMV begeleidt de financiering; 160,5 miljoen van de Europese Investeringsbank
De totale kostprijs van de nieuwe sluis en aanhorigheden op de linker Scheldeoever wordt geraamd op 340 miljoen euro. PMV heeft in opdracht van Vlaamse Havens nv en Deurganckdoksluis NV onderhandelingen geleid met de Europese Investeringsbank. Zij bereikte inmiddels een akkoord over de financierings­overeenkomst.
Zo heeft de Europese Investeringsbank zich verbonden om 50% van de totaalprijs van de constructie te financieren, echter met een maximum van 160,5 miljoen euro. Daarnaast verleent ook KBC Bank een kredietlijn van 81 miljoen euro.
De verwezenlijking van het Trans-Europese netwerk voor transport (TEN-T) en de ontwikkeling van de duurzame transportmodi maken deel uit van de objectieven van de Europese Investeringsbank (EIB). Om deze redenen heeft de EIB besloten om zich te engageren in dit project, samen met de promotoren, Vlaanderen en het Havenbedrijf Antwerpen.
Dit project is van groot belang voor de haven van Antwerpen, de regio evenals voor de maritieme verbindingen en het intermodaal transport in Europa.
Philippe Maystadt, Voorzitter van de EIB: "De mogelijkheden van transport per schip, maritiem en voor de binnenscheepvaart moeten ten volle benut worden evenals het transport per spoor. Dit is een belangrijke bekommernis voor de Europese Unie, en is des te meer prioritair omwille van de uitdagingen op gebied van klimaat en energie. Gezien de lage belasting voor het milieu, zullen duurzame transporten een cruciale rol spelen voor de Europese economie en bijdragen tot de integratie binnen de EU en de verwezenlijking van de interne markt."

Ligging van de tweede sluis op de linker Scheldeoever
De nieuwe sluis komt op het einde van het Deurganckdok en zal de toegang verzekeren tot de dokken van het havengebied op de linker Scheldeoever
Aan de kant van het dokkencomplex komt de nieuwe sluis uit op het Waaslandkanaal. Van daaruit heeft het scheepvaartverkeer snel toegang tot alle andere dokken op de linker Scheldeoever: het Doeldok, het Verrebroekdok, het Vrasenedok en het Noordelijke en Zuidelijke insteekdok.
Op de locatie waar de sluis komt, bevinden zich momenteel de Sint-Antoniusweg – die doorgang blijft vinden via de geplande bruggen aan de sluis – en een waterkerende dijk die nu het einde van het Deurganckdok markeert maar straks verdwijnt wanneer de sluis wordt aangelegd.

Noodzaak van de nieuwe zeesluis
Om de maritieme toegankelijkheid van de haven van Antwerpen te versterken is een bijkomende zeesluis op de linker Scheldeoever een noodzaak.
Minister Hilde Crevits: “Nu beschikt het dokkengebied met de Kallosluis slechts over één nautische toegang. Met de nieuwe investering bieden we niet alleen een antwoord op het groeiende scheepvaartverkeer naar de linker Scheldeoever, maar ook op de schaalvergroting. Een tweede sluis zorgt voor een grotere bedrijfszekerheid van de tweede belangrijkste haven van Europa die hiermee haar concurrentiepositie kan verdedigen. De investering bevestigt het jongste rapport van het World Economic Forum ”The Global Competitiveness Report 2011-2012’ dat de haveninfrastructuur in België tot de wereldtop rekent. Dit wordt mogelijk gemaakt door de investeringen van de Vlaamse overheid in haar havens.”

De grootste sluis ter wereld
De nieuwe zeesluis zal worden gebouwd naar het type van de Berendrechtsluis, met een breedte van 68 meter en een lengte tussen de buitenste deuren van 500 meter. Zij wordt net zo lang als een rij van 28 gelede bussen van De Lijn en zo breed als een snelweg met 19 rijstroken. Zij wordt even lang als de Antwerpse Meir, van bij het begin aan de Huidevetterstraat tot aan het einde bij de Jezusstraat en de Leystraat. Zij zal hierdoor dezelfde afmetingen hebben als de Berendrechtsluis, die momenteel de grootste zeesluis ter wereld is.
De nieuwe sluis zal echter wel dieper zijn. Zij is vier keer zo lang als de Antwerpse kathedraal hoog is en bevat drie keer zoveel constructiestaal als de Eiffeltoren. Het gebruikte beton volstaat om 35 verdiepingen te storten op een voetbalveld.
De afmetingen van de nieuwe sluis zijn dus gigantisch. Toch is de bouw ervan een precisiewerk. Zo moeten de sluisdeuren, bijvoorbeeld, perfect sluiten. Ook het mechanisme van de opengaande bruggen is millimeterwerk omdat het treinspoor perfect moet aansluiten op en naast de brug, telkens wanneer ze open- en weer dichtgaat. [/quote]

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8546
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door keokiracer » di 22 nov 2011, 21:23

*schopje*
BN De Stem schreef:Nieuwe sluis houdt Antwerpen aan de top
Auteur: door René Hoonhorst | dinsdag 22 november 2011 | 09:39 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 22 november 2011 | 10:01
Afbeelding
Een artist's impression van hoe de Deurganckdoksluis er in april 2016 uitziet. artist's impression THV Verne Van Mourik Anteagroup (grotere foto: klikken op de link bovenaan bericht)
De eerste schep zand voor de aanleg van de grootste sluis ter wereld was gisteren vooral een Antwerps feestje.
Vlaams minister Hilde Crevits van Mobiliteit en Openbare Werken wilde daarom niet te diep ingaan op de kansen voor die andere - voor de Gentse haven van levensbelang zijnde - zeesluis, die van Terneuzen.

Maar Crevits reageerde blij verrast toen ze hoorde dat haar Nederlandse collega Schultz van Haegen zich vorige week optimistisch toonde over een akkoord over de financiering van die sluis. Dat Vlaanderen en Nederland nog dit jaar tot overeenstemming komen, leek haar wat al te optimistisch. Maar ook Crevits hoopt dat binnen een half jaar groen licht kan worden gegeven voor aanleg van een zeesluis bij Terneuzen binnen afzienbare tijd.

Met een beetje geluk heeft Crevits dan al een wandelingetje over de bodem van de nieuwe Deurganckdoksluis gemaakt. De Antwerpse schepen van Havenzaken, Marc Van Peel, nodigde haar voor zo'n wandelingetje uit. Bij aanleg van de Berendrechtsluis eind jaren tachtig mocht de Antwerpse bevolking het werk bewonderen vóór er water doorheen stroomde. Het zou mooi zijn als de burgers over een paar jaar weer die mogelijkheid hebben, benadrukten diverse hoogwaardigheidsbekleders gisteren.

Na de Scheldeverdieping is de bouw van het Deurganckdoksluis op het haventerrein bij Doel (de Antwerpse Linkeroever) dé sleutel voor behoud van de toppositie van de haven van Antwerpen. Met de verdieping en de aanleg van de sluis geeft Antwerpen een gepast antwoord op de schaalvergroting in het scheepvaartverkeer. "En zo kunnen we onze positie als nummer twee van Europa behouden", stelde Van Peel.

Het belang van een tweede, voor nog grotere schepen toegankelijke, sluis in de Waaslandhaven wordt door de Europese Investeringsbank onderschreven. Die bank was daarom bereid bijna de helft van de verbinding tussen de Schelde en het Waaslandkanaal te financieren. Met het baggerwerk erbij kost de aanleg van de Deurganckdoksluis dik 380 miljoen euro. Voorzitter Philippe Maystadt van de Europese Investeringsbank was het met Van Peel en Crevits eens dat de kosten voor de baat uitgaan. Ook in crisistijd moeten bedrijven en overheden durven investeren en de 'economische groei niet dood doen', zoals Van Peel beeldend betoogde. De minister viel hem bij. De enorme investering levert grotere maritieme, industriële en logistieke bedrijvigheid op en zorgt daarnaast voor meer werkgelegenheid in de streek.

Van Peel schrok even van de vraag of nieuwe sluizen in het Panamakanaal niet nog groter worden dan de Deurganckdoksluis. Een technische topman bracht de lach snel terug op zijn gezicht en verzekerde de havenschepen er van dat Antwerpen kan blijven pronken met 'de gróótste zeesluis ter wereld'.
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » wo 23 nov 2011, 17:25

Goed nieuws. De bereikbaarheid van de Waaslandhaven gaat er zo een flink stuk op vooruit en hangt niet alleen meer af van de Kallosluis!

Enkele cijfers:

- 9,1 miljoen m³ grond moet worden uitgegraven
- 22.000 ton constructiestaal
- 795.000 m³ gewapend beton
- 57.000 m² damplanken
- 500 meter lang
- 68 meter breed
- 17,80 meter diep

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » do 24 nov 2011, 11:39

En nog grote plannen:
Het Nieuwsblad 24-11-2011 schreef:16 km lange boortunnel spaart natuur en huizen

ANTWERPEN/DEURNE/MERKSEM/EKEREN/WIJNEGEM/WOMMELGEM/LIER/RANST/BOECHOUT/MORTSEL/SCHOTEN - Voor de realisatie van de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven komen nog maar twee tracés in aanmerking. Eén daarvan is de volledig nieuwe variant van een zestien kilometer lange boortunnel tussen Merksem en Lier.
De twee tracés voor een nieuwe goederenspoorlijn kennen dezelfde aanloop. Vanaf het vormingsstation van Ekeren volgen ze het tracé dat al decennia wordt vrijgehouden voor de Grote Ring rond Antwerpen: door Merksem, Schoten, Deurne, Wijnegem tot de rotonde van Wommelgem.
‘De MER-deskundigen (Milieueffectenrapport) van het bureau Arcadis stellen als één van de varianten voor om de treinen al vanaf Merksem/Schoten in een boortunnel te laten rijden', zegt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. ‘Ter hoogte vanaf de rotonde in Wommelgem buigt het tracé ondergronds af via Borsbeek, Vremde en Emblem om pas in Lier weer bovengronds te komen via een aankomstschacht. Daar kan de spoorlijn aantakken op de bestaande lijnen 15 en 16.'
‘Nergens is er hinder omdat zowel werken voor aanleg van de tunnel en sporen als het transport nadien diep onder de grond zullen gebeuren. Deze spoortunnel wordt, als hij er komt, de langste boortunnel van ons land. De pas geboorde Liefkenhoekspoortunnel is maar 6 km lang. Het spreekt voor zich dat aan deze techniek een hoog prijskaartje hangt. Hoeveel dat bedraagt, is nog niet bekend.'

Lijn 15
Door de nu ernstig in overweging genomen boortunnelvariant kan het oorspronkelijke E 313-tracé, waarbij de spoorweg vlak naast de autoweg zou lopen, definitief worden afgevoerd. Daardoor lijken het natuurgebied Muizenbos in Ranst en heel wat woningen in Emblem en Broechem gered.
De tweede variant die nog in de running is voor de nieuwe spoorlijn zal vanaf de rotonde in Wommelgem bundelen met de nieuwe ondertunnelde R 11 of Krijgsbaan, langs de luchthaven en Borsbeek. Vanaf Mortsel volgt dit tracé de spoorlijn 15, langs Mortsel en Boechout richting Lier.
‘Hier worden alle sporen op niveau -1 gelegd. Niet via een tunnel maar in een open, dan weer gesloten sleuf', aldus Petit. ‘Deze tweede variant vergt ingrijpende werken in Boechout en Lier. Tegelijk kunnen daar wel de twee stations volledig vernieuwd worden. Ook de gevaarlijke spooroverwegen voor auto's en zwakke weggebruikers kunnen overal gesaneerd worden. De mogelijkheid van medegebruik door het reizigersvervoer is eveneens een troef.'

Gebruikersavatar
Palance
4x5 autosnelweg
Berichten: 31329
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17
Locatie: Паланцедрецхт

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Palance » do 24 nov 2011, 16:02

vynkce schreef:En nog grote plannen:
Het Nieuwsblad 24-11-2011 schreef:16 km lange boortunnel spaart natuur en huizen

ANTWERPEN/DEURNE/MERKSEM/EKEREN/WIJNEGEM/WOMMELGEM/LIER/RANST/BOECHOUT/MORTSEL/SCHOTEN
Pfft, al die plaatsnamen zijn net zo lang als de tunnel :)
"You know the greatest danger facing us is ourselves, an irrational fear of the unknown. But there’s no such thing as the unknown — only things temporarily hidden, temporarily not understood.” - James T. Kirk

Autosnelwegen.net

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » do 29 dec 2011, 13:09

In 2011 zal de Antwerpse haven naar verwachting 186,4 miljoen ton goederen hebben behandeld.

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8546
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door keokiracer » di 31 jan 2012, 16:28

*schopje*

De stakingen zorgen voor problemen in de havens van Antwerpen en Gent:
BN De Stem schreef:Staking in België legt scheepvaart op Gent en Antwerpen vrijwel plat
dinsdag 31 januari 2012 | 08:45 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 31 januari 2012 | 08:46

GENT - De algemene staking in België tegen de pensioenplannen van de nieuwe regering heeft gisteren het scheepvaartverkeer op de havens van Gent en Antwerpen vrijwel volledig platgelegd.
Veel zeeschepen konden niet weg of binnenkomen, omdat de ondersteunende dienst van het Vlaams loodswezen niet werkte. Vlaamse loodsen konden niet van of aan boord worden geholpen. Het was daardoor erg rustig op de Westerschelde. Hetzelfde gold voor het Kanaal Gent-Terneuzen. Personeel van de sluizen bij Evergem en van de brug bij Zelzate staakten. De brug bij Zelzate was lange tijd ook niet beschikbaar voor het wegverkeer, omdat de brug was opengezet. Van de twee veren over het Kanaal voer er slechts één. Verschillende bedrijven in het Gentse havengebied lagen ook stil. Het havenbedrijf van Antwerpen schatte de schade op één miljoen euro aan toegevoegde waarde per uur, industrie en haven samen.
Hebben we hier nu de Westerschelde voor verdiept? :neenee:
Die was wel erg makkelijk om in te koppen, kijken wie niet inziet dat dit sarcasme is
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8546
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door keokiracer » ma 23 apr 2012, 17:20

*schop*

Goed nieuws voor Antwerpen:
BN De Stem schreef:Grote containerschepen mogen blijven komen op Westerschelde
zondag 22 april 2012 | 14:59
ANTWERPEN - De permanente commissie van toezicht op de Scheldevaart heeft na een aantal proefvaarten en een evaluatie het licht definitief op groen gezet voor op- en afvaarten met de reuzecontainerschepen van rederij Maersk over de Westerschelde.

Dat heeft Ronny Slabbinck, secretaris van de commissie, in de Vlaamse krant De Morgen bekend gemaakt. De schepen kunnen voortaan dus de haven van Antwerpen probleemloos aandoen, is de vaststelling.

De Edith Maersk, het grootste containerschip ter wereld, deed op 13 januari voor het eerst Antwerpen aan. Nadien volgden nog andere schepen uit dezelfde E-klasse van de rederij, zodat er nu in totaal vier op- en afvaarten achter de rug zijn.

Die proefvaarten verliepen zonder veiligheidsproblemen en werden telkens grondig geëvalueerd. De Permanente Commissie heeft daarop tijdens haar vergadering van vandaag definitief groen licht gegeven voor dit type schepen op de Schelde.

De E-schepen van Maersk zijn de grootste containerschepen ter wereld. Ze zijn 398 meter lang en 56 meter breed en kunnen meer dan 15.000 TEU (standaardcontainers) vervoeren.
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » vr 27 apr 2012, 13:59

De Standaard 24-04-2012 schreef:Twee gehuchten moeten wijken voor havenuitbreiding

ANTWERPEN/BEVEREN - Twee gehuchten in Beveren, Ouden Doel en Rapenburg, moeten plaats maken voor de Antwerpse haven. Het gaat om een vijftigtal woningen en boerderijen.
De Vlaamse regering heeft het havengebied ruimtelijk vastgelegd.
Op linkeroever komt 1.000 hectare ontwikkelingszone waar, naast het Deurganckdok, ook het Saeftinghedok kan komen.
Strikt genomen moeten beide gehuchten niet verdwijnen door de uitbreiding van de haven, maar wel omdat die uitbreiding gecompenseerd moet worden met natuurgebied.
Op de plaats van de gehuchten 'Ouden Doel' en 'Rapenburg' (ten noorden van Doel) komt een overstromingsgebied. Enkel dure investeringen in dijken en nutsleidingen, zouden die gehuchten leefbaar kunnen houden. En dat is te duur, zegt de Vlaamse regering.
'Om al die redenen heeft de Vlaamse regering beslist om de bewoning in Ouden Doel en Rapenburg in de loop van 5 tot 7 jaar te laten uitdoven', kondigde de regering vanmiddag aan.
De regering voorziet wel een sociaal begeleidingsplan voor landbouwers, bewoners, zelfstandigen en ondernemingen.
Lokaal burgemeester Marc Van de Vijver verzette zich vanmorgen nog in De Tijd tegen de plannen van de Vlaamse regering. Volgens hem is het absoluut niet nodig dat beide gehuchten verdwijnen.

Groningen
expressweg
Berichten: 3801
Lid geworden op: vr 03 sep 2010, 13:22
Locatie: Zwolle

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Groningen » zo 29 apr 2012, 11:07

^^ Ik voel een nieuwe discussie als over de Hedwigepolder aankomen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » do 07 jun 2012, 17:24

Folder over het nieuwe GRUP over de haven van Antwerpen:

http://www2.vlaanderen.be/ruimtelijk/do ... r_spha.pdf

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Rene » vr 07 sep 2012, 11:54

Belangrijk verschil tussen de Rotterdamse en de Antwerpse haven: de eerste maakt op grote schaal gebruik van de binnenvaart voor verder transport. De Antwerpse haven zet nogal wat goederen over op de weg. De Nederlandse A67 en A76 zullen nog meer dan nu in de toekomst worden kapotgereden door vrachtwagens met als herkomst/bestemming de Antwerpse haven. Dit transit-verkeer kost aan onderhoud van het wegennet een veelvoud van wat alle personenauto's met een paar personenauto's de Belgische staat extra kost. Toch blijven de Belgen volharden in een wegenvignet, en juist voor buitenlanders omwille van de transit. Wat mij betreft zou het geen gek idee zijn, wanneer België dat toch invoert, dan maar op de Nederlandse snelwegen een enorme kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren die Nederland binnenkomen of verlaten via A4, A16, A67 of A76.

Dit zijn volgens het NRM de voorziene vrachtwagenstromen anno 2020:
Afbeelding

Laten we wel zijn: ik zit niet te springen om allerlei kilometerheffingen of vignetten. Maar je moet wàt als men door wil zetten. Het besef moet in België groeien dat het transitvrachtwagenverkeer dat de Antwerpse haven bedient een veel grotere aanslag op het Nederlandse wegennet impliceert dan al het Nederlandse verkeer dat transit door België gaat. Immers de hoeveelheid vrachtverkeer vanuit de Rotterdamse haven dat transit door België gaat is maar een fractie.
En vrachtverkeer veroorzaakt in hoofdzaak de noodzaak tot onderhoud, verplaatsingen door personenauto's alleen voor zover het dagelijks pendelverkeer betreft, en dat is altijd lokaal/regionaal, en nooit internationaal verkeer.

Het besef moet in België ook groeien dat het het vrachtverkeer van de haven van Antwerpen bedient het eigen wegennet (en dat van Nederland) aan gort rijdt, en niet transitverkeer vanuit Nederland. :idea:

Gebruikersavatar
Vinny
4x5 autosnelweg
Berichten: 40825
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 12:52
Locatie: Friesland

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Vinny » vr 07 sep 2012, 21:56

Wat moeten al die vrachtwagens in Breda dan? De locale Albert Heijn van Vlaamse frieten voorzien ofzo? :dontknow:
Let op: Sarcasmemodus over een lengte van 10 kilometer.

Gebruikersavatar
keokiracer
2x3 autosnelweg
Berichten: 8546
Lid geworden op: do 10 mar 2011, 3:52
Locatie: Halsteren

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door keokiracer » vr 07 sep 2012, 22:01

Er zitten distributiecentra van meerdere bedrijven in Oosterhout.
Youtube (Best of Dutch Dashcam serie)| Picasa | Flickr
Vinny: Ik stel voor om naast de Uitspraak van de Week ook de "Grootste betweter van de maand" te gaan nomineren. De Geelhoedaward of de Keokiracerring ofzo...

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » zo 09 sep 2012, 16:16

Rene schreef:Wat mij betreft zou het geen gek idee zijn, wanneer België dat toch invoert, dan maar op de Nederlandse snelwegen een enorme kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren die Nederland binnenkomen of verlaten via A4, A16, A67 of A76.
Tja er bestaat binnen de EU zoiets als vrij verkeer van personen en goederen, de EU zal zulk voorstel op specifieke assen dan ook nooit of nimmer goed keuren. Aangezien blijkbaar al het vervoer vanuit Rotterdam met binnenvaart verloopt is er verder toch niks op tegen om een mega-kilometerheffing in te voeren in heel Nederland? Daar heeft de EU normaal gezien niks op tegen en is jullie begrotingstekort nog veel sneller weggewerkt...
Het besef moet in België ook groeien dat het het vrachtverkeer van de haven van Antwerpen bedient het eigen wegennet (en dat van Nederland) aan gort rijdt, en niet transitverkeer vanuit Nederland. :idea:
Ahja, want enkel en alleen het vrachtverkeer uit de Antwerpse haven is verantwoordelijk voor alle schade op het hele Belgische wegennet en op de Nederlandse A67/A4/A16/A76. Verder heeft, voor zover ik weet, niemand ooit gezegd dat het transitverkeer specifiek vanuit Nederland onze snelwegen tot gruis herleidt.

Overigens een zeer interessant kaartje, maar ik snap het punt dat je wilt maken niet echt. Mijn conclusie is gewoon dat je liever zoals actueel gangbaar is gratis door België kunt rijden en moest het vignet hier dan toch ooit ingevoerd worden dat dat niet eerlijk is en dat België dan maar een hak gezet moet worden. Nederland zou (gelijk Vlaanderen) ook kunnen investeren in bijvoorbeeld een wegdek van gewapend beton op deze assen in plaats van elke vijf jaar het fluisterasfalt te vervangen. Want dat dit schade ondervindt van het vrachtverkeer daar ben ik wel van overtuigd. Beton kan je verder zonder problemen 30-35 jaar laten liggen. Het klopt wel dat zoals op de E34 dit na 40 jaar aan vervanging toe is. Ook de Ijzeren Rijn kan vrachtverkeer wegnemen van de A67/A76, maar in dat verhaal is ook wel bekend ondertussen wie daar dwarsligt...

Ds79m
2x3 autosnelweg
Berichten: 9012
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 13:17

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Ds79m » zo 09 sep 2012, 17:24

vynkce schreef:
Rene schreef:Wat mij betreft zou het geen gek idee zijn, wanneer België dat toch invoert, dan maar op de Nederlandse snelwegen een enorme kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren die Nederland binnenkomen of verlaten via A4, A16, A67 of A76.
Tja er bestaat binnen de EU zoiets als vrij verkeer van personen en goederen, de EU zal zulk voorstel op specifieke assen dan ook nooit of nimmer goed keuren.
Dan maak je een kleine aanpassing aan de weg vlakbij de grens bij Stein of Reusel, en om dat te financieren, ga je tol heffen op dat korte stukje weg, met een extra hoog tarief voor vrachtwagens.
Het besef moet in België ook groeien dat het het vrachtverkeer van de haven van Antwerpen bedient het eigen wegennet (en dat van Nederland) aan gort rijdt, en niet transitverkeer vanuit Nederland. :idea:
Ahja, want enkel en alleen het vrachtverkeer uit de Antwerpse haven is verantwoordelijk voor alle schade op het hele Belgische wegennet en op de Nederlandse A67/A4/A16/A76. Verder heeft, voor zover ik weet, niemand ooit gezegd dat het transitverkeer specifiek vanuit Nederland onze snelwegen tot gruis herleidt.
Kom nou toch, het enige argument vóór het wegenvignet was dat de Belgen het bedrag terugkregen via de wegenbelasting, terwijl de Hollanders, die met hun caravans massaal de wegen kapot rijden, wel zouden moeten betalen. Later is dat genuanceerd tot vrachtverkeer.
Ook de Ijzeren Rijn kan vrachtverkeer wegnemen van de A67/A76, maar in dat verhaal is ook wel bekend ondertussen wie daar dwarsligt...
Heb je een idee over welke hoeveelheden je nu praat?
Peter - Als je veel tegenwind hebt, kun je beter zelf gaan liggen

Gebruikersavatar
Chris
Moderator
Berichten: 74095
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 15:19
Locatie: NL

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Chris » zo 09 sep 2012, 17:29

De IJzeren Rijn zal vooral voor een verschuiving zorgen binnen de goederenroutering over het spoor. Een wezenlijk verschil t.o.v. het vervoer over de weg zal dit niet maken, de hoeveelheid vrachtverkeer is nu de Betuweroute een tijd goed loopt, ook niet afgenomen. Zoals de naam al zegt zal de IJzeren Rijn vooral concurreren met de scheepvaart. Ik betwijfel of dat überhaupt een goede ontwikkeling is, goederenvervoer per spoor veroorzaakt gigantische overlast omdat spoorlijnen vaak dwars door woonkernen lopen (in tegenstelling tot snelwegen of rivieren) en minder makkelijk stiller te maken is met bronmaatregelen zoals ZOAB op snelwegen. In Oost-Nederland is gigantische weerstand tegen de toename van goederentreinen.

vynkce
2x4 autosnelweg
Berichten: 10233
Lid geworden op: zo 01 jan 2006, 16:06
Locatie: Vlaanderen

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door vynkce » zo 09 sep 2012, 23:12

Ds79m schreef:
vynkce schreef:
Rene schreef:Wat mij betreft zou het geen gek idee zijn, wanneer België dat toch invoert, dan maar op de Nederlandse snelwegen een enorme kilometerheffing voor vrachtwagens in te voeren die Nederland binnenkomen of verlaten via A4, A16, A67 of A76.
Tja er bestaat binnen de EU zoiets als vrij verkeer van personen en goederen, de EU zal zulk voorstel op specifieke assen dan ook nooit of nimmer goed keuren.
Dan maak je een kleine aanpassing aan de weg vlakbij de grens bij Stein of Reusel, en om dat te financieren, ga je tol heffen op dat korte stukje weg, met een extra hoog tarief voor vrachtwagens.
Het besef moet in België ook groeien dat het het vrachtverkeer van de haven van Antwerpen bedient het eigen wegennet (en dat van Nederland) aan gort rijdt, en niet transitverkeer vanuit Nederland. :idea:
Ahja, want enkel en alleen het vrachtverkeer uit de Antwerpse haven is verantwoordelijk voor alle schade op het hele Belgische wegennet en op de Nederlandse A67/A4/A16/A76. Verder heeft, voor zover ik weet, niemand ooit gezegd dat het transitverkeer specifiek vanuit Nederland onze snelwegen tot gruis herleidt.
Kom nou toch, het enige argument vóór het wegenvignet was dat de Belgen het bedrag terugkregen via de wegenbelasting, terwijl de Hollanders, die met hun caravans massaal de wegen kapot rijden, wel zouden moeten betalen. Later is dat genuanceerd tot vrachtverkeer.
Ook de Ijzeren Rijn kan vrachtverkeer wegnemen van de A67/A76, maar in dat verhaal is ook wel bekend ondertussen wie daar dwarsligt...
Heb je een idee over welke hoeveelheden je nu praat?
Ik heb ook niet daadwerkelijk gezocht naar fatsoenlijke argumenten omdat die volgens mij al in de eerste stellingname ontbreken. De hele discussie wordt door Nederlandse ogen zo gezien: "De Belgen willen tol heffen en dat is niet eerlijk". In eerste instantie was het trouwens Nederland dat een slimme kilometerheffing wilde invoeren dacht ik toch? België besloot mee te doen, waarna de Nederlanders dit plots op eigen houtje afvoerden. Moet België dit dan ook maar doen? Als de vrachtwagens van de Antwerpse haven dan daadwerkelijk voor zoveel hinder zorgen kan ik alleen maar ten stelligste aanraden om ook zo snel mogelijk in Nederland een vignet of slimme kilometerheffing in te voeren. Kwestie dat ook in Nederland buitenlandse chauffeurs bijdragen aan het onderhoud van het wegennet. ;)

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Rene » zo 09 sep 2012, 23:39

Het besef wil blijkbaar nog altijd niet doordringen dat de kilometerheffing destijds een politiek gedrocht was, dat slechts tot doel had extra geld binnen te harken. Uiteraard had België daar ook wel oren naar...

Waar de discussie nu om draait, is dat in België nog steeds een voornemen is om een vignet in te voeren. Kijk je naar de factor onderhoud in het wegennet, dan is vooral vrachtverkeer daarin de belangrijkste kostenveroorzaker. Kijken we dan waar in de Benelux vrachtverkeer gegenereerd wordt, dan is dat de Antwerpse haven. Kortom: het is België, en met name Vlaanderen, dat economisch profiteert van dat vrachtverkeer. De transit van vrachtverkeer zit niet zozeer in België, wat men almaar beweerde, maar juist in Nederland.

Het beste wat men in België kan doen, is om andere instrumenten te zoeken om geld binnen te harken dan zo'n onzalig vignet.
Net zo goed als dat ik hoop dat de kilometerheffing ook na de verkiezingen uit de Nederlandse politiek geweerd blijft worden.
Al ben ik daar niet gerust op. De wens om almaar meer en meer en meer geld van verkeersdeelnemers binnen te harken is en blijft bij overheden veel te groot.

waldo79
4x3 autosnelweg
Berichten: 20230
Lid geworden op: do 05 mei 2005, 10:28
Locatie: 's-Hertogenbosch

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door waldo79 » ma 10 sep 2012, 10:13

De wens om almaar meer en meer en meer geld van verkeersdeelnemers binnen te harken is en blijft bij overheden veel te groot.
Niet zo vreemd gezien de aantallen voertuigen op de weg.
:denk:

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Alfa » vr 15 mei 2015, 12:58

Rotonde Haandorp is inmiddels ook in aanbouw.

Voor meer informatie over die rotonde, zie hun website:
Rotonde Haandorp, Beveren

2012 | Ontwerp Verkeerscomplex | i.o.v. Maatschappij Linkerscheldeoever & het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen | i.s.m. Technum

Het verkeerscomplex ‘Haandorp’ bevindt zich in de Waaslandhaven op de Linkerscheldeoever. Het complex wordt aangelegd op de kruising van de Hoogschoorweg, Haandorpweg, Sint Michielsstraat en Natiestraat.

Het gevoerde onderzoek omvatte een variantenonderzoek om tot de meest optimale configuratie van de knoop te komen en een uitwerking van de voorkeursvariant. De knoop bestaat uit vijf verkeersarmen die op elkaar aangesloten dienen te worden via een rotonde en tegelijktijd ongelijkvloers over een aantal dienstensporen in de haven dienen te lopen. Een belangrijk aandachtspunt binnen het ontwerp was het inpassen van een specifieke ecologische verbinding voor padden die doorheen het havengebied loopt.

Afbeelding

Afbeelding
Voor een algemeen beeld van het inrichtingsplan van de Waaslandhaven-Zuid, het gaat dus om de rechtste rotonde.
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Alfa op zo 17 mei 2015, 17:58, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Rene
4x5 autosnelweg
Berichten: 36546
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 11:48
Locatie: Noord-Holland

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Rene » vr 15 mei 2015, 17:25

Verstandig dat men voor een groot formaat verkeersplein gaat en daarbij het langzaam verkeer buiten het plein laat. Er zal daar immers het nodige vrachtverkeer zijn.

Die paddentunneltjes vind ik nogal kansloos. Voor een pad is zo'n koker qua lengte vergelijkbaar met een Gotthardtunnel. Grote kans dus dat die gewoon naar boven gaat via het talud en op het verkeersplein oversteekt - of daar alsnog wordt doodgereden.

Gebruikersavatar
Coen Tunnel
Voorzitter
Berichten: 31648
Lid geworden op: di 26 apr 2005, 11:39
Locatie: Aan de 🅰2️⃣8️⃣

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Coen Tunnel » vr 15 mei 2015, 17:55

Rene schreef:Die paddentunneltjes vind ik nogal kansloos. Voor een pad is zo'n koker qua lengte vergelijkbaar met een Gotthardtunnel. Grote kans dus dat die gewoon naar boven gaat via het talud en op het verkeersplein oversteekt - of daar alsnog wordt doodgereden.
Jij neemt ook de Gotthardpas als je ook de Gotthardtunnel kan nemen? :duck:

Zonder gekheid, volgens mij hebben dat soort tunnels op meerdere plekken wel hun nut bewezen voor kleine dieren, en ik geloof dat ze in Nederland ook wel bestaan. Je kunt natuurlijk niet voorkomen dat er toch padden over het verkeersplein gaan, maar er is best wel iets van te maken door een route te creëren die voor padden aantrekkelijk is.

Gebruikersavatar
Alfa
2x3 autosnelweg
Berichten: 9981
Lid geworden op: zo 27 feb 2005, 20:54

Re: [HAVENS] Antwerpse Haven

Bericht door Alfa » zo 17 mei 2015, 18:01

De fietsroute en de paddenroute lopen trouwens voor een deel gemeenschappelijk (inclusief tunnel). Dat lijkt me voor die padden ook niet ongevaarlijk.