
De busbaan in Kessel-Lo (Leuven) en Linden (Lubbeek) die nog steeds niet is voltooid, the story continues... Ik post de updates hier later nog, net als enkele fotootjes.
mvg
JJN
Moderator: Moderatoren
DIESTSESTEENWEG VANAF 1 JUNI AFGESLOTEN
In het kader van het project Kop van Kessel-Lo worden er rioleringswerken uitgevoerd op de Diestsesteenweg tussen de Bauwputbrug en de kruising met de Oude Diestsesteenweg. Hiervoor wordt de Diestsesteenweg vanaf 1 juni volledig afgesloten voor alle verkeer van en naar Diest. Dit heeft een grote invloed op zowel het lokale als het doorgaande verkeer. Deze werken zullen duren tot half september.
LOKALE VERKEER
Fase één vanaf 1 juni
Auto
Fietsers
- Vanuit Diest
Diestsesteenweg afgesloten ter hoogte van de Oude Diestsesteenweg. Al het verkeer wordt via de Martelarenlaan afgeleid naar de Tiensepoort- Van op de Martelarenlaan
Al het verkeer wordt verplicht naar de Diestsesteenweg richting Diest gestuurd.- Vanaf de Becker Remyplein
Al het verkeer gaat verplicht rechtdoor de Ijzerenwegstraat in om zo via de Martelarenlaan naar de Tiensepoort te gaan.- Van op de Vuurkruisenlaan
De Vuurkruisenlaan loopt dood ter hoogte van de in- en uitritten van Inbev. Al het verkeer wordt terug naar het Joanna Maria Artoisplein gestuurd.
Voor fietsers zijn dezelfde regels van toepassing. Zij kunnen evenwel ook gebruik maken van het Brugbergpad of van de onderdoorgang aan het station (niet fietsen).
Bussen
Parkeerverbod
- Richting Leuven
Diestsesteenweg-Borstelstraat-Gemeentestraat-De Becker Remyplein-Eenmeilaan-Evian spoorwegplateau-Diestsepoort-station- Richting Diest
Station-Diestsepoort-Evian spoorwegplateau-De Becker Remyplein-Gemeentestraat-Elfnovemberlaan-Diestsesteenweg- Gemeentestraat
Alle lijnen die nu al door de Gemeentestraat rijden kunnen ook gebruik maken van de tijdelijke omleiding over het spoorwegplateau
Door deze nieuwe regeling is er een bijkomend parkeerverbod nodig:
* Borstelstraat tussen de Kortrijksestraat en het Gemeenteplein
* Gemeentestraat tussen Ruelenstraat en Van Rodestraat (niet de dwarse plaatsen)
* Gemeentestraat tussen Vrijheidsstraat en Wipstraat (de plaatsen op de rijbaan)
* Elfnovemberlaan tussen Gemeentestraat en Kortrijsestraat
Fase twee
Auto
Idem fase één en bijkomend de afsluiting van het kruispunt Ijzerenwegstraat/ Leuvensestraat.
Vanuit De Becker Remyplein-Eenmeilaan-Vuntcomplex-E314
Fietsers idem fase één
Bussen idem fase één
Fase drie
Auto
Komende vanuit Diest loopt de Diestsesteenweg dood voor de aansluiting met de Oude Diestsesteenweg. Omleiding via Borstelstraat-Gemeentestraat-De Becker Remyplein.
Verkeer komende van de De Becker Remyplein rijdt naar de Diestsesteenweg via de Gemeentestraat en de Elfnovemberlaan of de Borstelstraat
Het kruispunt Leuvensestraat-Ijzerenwegstraat is terug beschikbaar, voor verkeer dat komt vanop de Becker Remyplein en Leuven wil inrijden via de Tiensepoort.
De Martelarenlaan loopt dood voor verkeer komende van de Tiensesteenweg.
Bussen idem fase één
Fietsen idem fase één
DOORGAANDE VERKEER VAN EN NAAR DIEST
Gebruik de E314 of het openbaar vervoer
Om Leuven in te rijden is het aangeraden om gebruik te maken van de E314 afrit 18 (Mechelsesteenweg), afrit 17 (Brusselsesteenweg) of afrit 15 (Leuven Boudewijnlaan).
Ook om Leuven te verlaten en richting Diest te rijden is de snelweg E314 de beste en snelste oplossing. De Vuurkruisenlaan zal immers in deze periode doodlopen ter hoogte van de in- en uitritten van Inbev. Al het verkeer van de Vuurkruisenlaan wordt terug naar het Joanna Maria Artoisplein geleid. Het is aangeraden dit knooppunt in de avondspits te vermijden.
Houd rekening met een extra reistijd van 45 min op de Diestsesteenweg (N2)
Reizigers die er toch voor opteren om Leuven in en/of uit te rijden via de Diestesteenweg en omgeving houden best rekening met extra reistijden van minimum 30 minuten in de ochtendspits en 45 minuten in de avondspits.
Gebruik de E314 of het openbaar vervoer om grote problemen te vermijden.
DOORGAANDE VERKEER VAN EN NAAR TIENSESTEENWEG
Gebruik de E40 of het openbaar vervoer
Door de afsluiting van de Diestsesteenweg wordt een groot deel van het doorgaande verkeer van en naar Diest naar de Tiensesteenweg geleid.
De Tiensesteenweg die nu tijdens de spitsuren al veel verkeer moet verwerken komt hierdoor nog extra onder druk te staan.
Gebruikers van de Tiensesteenweg dienen dan ook, zeker tijdens de eerste dagen, rekening te houden met extra lange reistijden.
We raden aan om de E 40 of het openbaar vervoer te gebruiken om Leuven en Brussel te bereiken.
De N2 tussen Leuven en Diest is een stereotiepe ouderwetse steenweg die over lange afstand Leuven en Diest verbindt en tussenin een ontsluiting biedt voor verschillende (deel-)gemeentes. De huidige inrichting is sterk auto-gericht, waarbij de voorzieningen voor zachte weggebruikers en openbaar vervoer het onderspit moeten delven. Bovendien zijn er verschillende zones op deze as waar grote congestie optreedt. In deze gebieden worden verschillende gemeentes als gevolg geconfronteerd met sluipverkeer. Een herinrichting is aan de orde, maar de beperkte beschikbare ruimte en de verschillende belangen van de betrokken partijen en weggebruikers maken van deze herinrichting een complex project.
Verschillende streefbeelden werden al opgemaakt voor deze as, maar tot op heden bleef de realisatie ervan uit. Het is voor de opdrachtgever zeer belangrijk dat voorliggende studie niet zomaar een volgend streefbeeld wordt dat in de kast komt te liggen. Deze opdracht moet een eerste stap zijn in de vertaling van (een) concept(en) naar de realisatie op het terrein. Daarom zal er tijdens de uitvoering van de opdracht veel belang gehecht worden aan het nemen van concrete ontwerpstappen, het werken met strikte randvoorwaarden, het nemen van onderbouwde beslissingen in de nodige commissies en vergaderingen die in de geldende procedures opgelegd worden en het vastleggen van deze gegevens in overzichtelijke nota’s. Wat de opdrachtgever te allen tijde wil vermijden is een beschrijving van een vaag, algemeen toekomstbeeld. Er zullen beslissingen genomen moeten worden en de opdrachtnemer dient hiertoe het nodige initiatief te nemen.
Dat soort sloop om verbredingsprojecten zijn tegenwoordig zeer zeldzaam geworden. Ik vraag me dus af of dit echt wel nodig was, zeker die achterliggende panden in de IJzerenwegstraat die de stad Leuven overneemt, die leken me geen belemmering te vormen voor de doorstroming van de Diestsesteenweg. Als het enkel voor een fietspad en een busstrook is zal dat dure asfalt zijn.“Samen met de eigenaars en bewoners onderzochten we in 2017 en 2018 de verschillende ontwikkelingsscenario’s voor het gebied”, zegt schepen van Ruimtelijke Ontwikkeling Carl Devlies (CD&V). “Om aan de hedendaagse normen te voldoen, moeten onder meer afzonderlijke rijstroken voor openbaar vervoer en fietsers worden aangelegd en moet de openbare ruimte groen en aangenaam ingevuld worden.”
Als ik de kronkel in de weg zie op googemaps en zie hetgeen wat opgekocht gaat worden, vermoed ik dat ze de weg recht willen gaan trekken.Alfa schreef: ↑za 28 nov 2020, 20:58 Dat soort sloop om verbredingsprojecten zijn tegenwoordig zeer zeldzaam geworden. Ik vraag me dus af of dit echt wel nodig was, zeker die achterliggende panden in de IJzerenwegstraat die de stad Leuven overneemt, die leken me geen belemmering te vormen voor de doorstroming van de Diestsesteenweg. Als het enkel voor een fietspad en een busstrook is zal dat dure asfalt zijn.
Als ze enkel een busbaan en fietspad gaan bijleggen gaat dat weinig verschil maken voor de doorstroming van het autoverkeer.Wimpie25 schreef: ↑ma 30 nov 2020, 11:10 Het is 1 van de meest beknelde invalswegen van de stad waar het 's morgens tot 's avonds kruipen is. Het is geen aangename omgeving om te wonen en er is weinig dat kan gedaan worden om het geheel op te fleuren.
Er wordt al jaren langs alle kanten gesmeekt om iets te doen, dat er nu zo'n ingrijpend plan op tafel ligt, is dus welgekomen nieuws.
Ja, dat zeker. Terwijl de onderdoorgang breed genoeg is voor 2+2. Alleen is er nu een vreemde situatie met een fietspad in de noordelijke onderdoorgang en een in de zuidelijke. Als je die laatste verwijderd en het hek naar het andere (brugbergpad) verwijdert win je ook wat.
De werken werden ondertussen gegund voor net iets meer dan 8 miljoen aan COLAS. Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/nieuwe ... staatsbaanvynkce schreef: ↑ma 20 sep 2021, 15:54 De N2 tussen Tielt en Bekkevoort zal volgend jaar worden heraangelegd omwille van rioleringswerken. Dit is een van de delen waar momenteel nog ingehaald kan worden in beide richtingen op een gezamenlijke middenstrook.
Sfeerbeelden:
https://www.google.be/maps/@50.9256907, ... 384!8i8192
https://www.google.be/maps/@50.9342342, ... 384!8i8192